به گزارش ایرنا، دستگاه اكسترودر به وسیله بخار و گرما در دمای بالا و با محورهای مارپیچی شكل مواد خوراكی را تحت فشار زیاد قرار می دهد و مواد هنگام خروج از انتهای دستگاه با برداشتن ناگهانی فشار ، منبسط می شود و حجم مواد افزایش پیدا می كند و در نتیجه می توان مواد خوراكی با چگالی های متفاوت تولید كرد كه بر روی آب ، میان آب و كف آب شناور شوند.
از جمله مزایا اكسترودر می توان به قابلیت شناوری بر روی آب و میان آب و كف آب با توجه به عادات و رفتار تغذیه آبزیان، افزایش پایداری در آب، كاهش آلودگی و كثیف شدن آب در مدت زمان استاندارد كه غذای آبزیان پرورشی شكل و كیفیت خود را در محیط آب حفظ می كند، اشاره كرد.
جلوگیری از هدر رفتن مواد خوراكی، ژلاتینه شدن كامل نشاسته و نرم شدن بافت های سویا كه در پی آن بالا رفتن قابلیت هضم برای ماهی، از بین رفتن عوامل ضد تغذیه،ضد عفونی كردن و از بین بردن قارچ ها و میكروب ها با استفاده از فشار و گرمای بالا،افزایش زمان ماندگاری مواد خوراكی در انبار، فرآوری شدن و بالا رفتن كیفیت مواد خوراكی از دیگر ویژگی های این فناوری است.
محمد كاظم منزوی روز شنبه افزود: هم اكنون ایران در جمع كشور های دارای دانش ساخت دستگاه های اكسترودر خوراك آبزیان شامل آمریكا، اسپانیا و چین قرار گرفته است.
وی تصریح كرد: درگذشته این فناوری وارداتی بود و كارخانه های تولید خوراك آبزیان ، هنگام نیاز به قطعات و تعمیرات با مشكل مواجه بودند.
معاون صنایع سازمان صنعت، معدن وتجارت چهارمحال و بختیاری افزود: نمونه خارجی این فناوری با 9 میلیون یورو وارد كشور می شد اما نمونه ایرانی با كیفیت بهتر و امكانات با كمترین قیمت طراحی ، ساخت و به بازار عرضه می شود.
منزوی گفت: این واحد دانش بنیان با دریافت گواهی ثبت اختراع موفق به ساخت اكسترودر برای تولید خوراك آبزیان 'كف زی' شده است.
به گفته وی، هم اكنون این واحد دانش بنیان داخلی، توان تولید سالانه 25 خط تولید خوراك آبزیان با فناوری اكسترودر را دارد.
به گزارش ایرنا، در چهارمحال و بختیاری روزانه 300 تن خوراك آبزیان تولید می شود كه افزون بر 15 درصد آن به خارج از كشور صادر می شود.
این استان با تولید سالانه بیش از 24هزار تن ماهی سردابی رتبه نخست پرورش ماهی قزل آلای كشور را دارد.
6199/2097
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۶
شهركرد- ایرنا- معاون صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری گفت: یكی از واحد های دانش بنیان استان با 10 سال تحقیق و پژوهش و مهندسی معكوس، موفق به طراحی و ساخت اكسترودر (Extruder) خوراك آبزیان شد.