رشت- ایرنا- فناوری اطلاعات با سرعتی باورنكردنی در تمامی بخش های مختلف جوامع بشری رسوخ كرده و آنچنان به زندگی انسان ها تنیده شده كه بی شك در آینده ای نه چندان دور اقتصاد دیجیتالی نقش مهمی را در اشتغال های نوین ایفا می كند.

علم و فناوری منشأ قدرتمندی، ثروت و رفاه كشورها در دنیای امروز است. نوآوری نیز از اصلی‌ترین موتورهای محركه رقابت‌پذیری در تمامی عرصه‌های زیست بشر است.
تاریخچه كسب و كارهای اینترنتی تقریبا به سال 1995 بازمی گردد . در سال 2007 با معرفی گوشی تلفن همراه هوشمند و تحول جدی در فناوری اطلاعات، مسیر كسب و كار اینترنتی به سمت وسوی رونق اقتصادی پیش رفت به گونه ای كه در سال 2011 سرمایه‌گذاری 7 میلیارد دلاری در این حوزه به ثبت رسید.
امروزه دیگر زندگی بدون اینترنت قابل تصور نیست و نیاز آن همچون وجود برق كه اختراع انسانی بوده ، احساس می شود؛ تنها با داشتن یك گوشی تلفن همراه هوشمند از بسیاری خدمات می توان بهره مند شد؛ از گرفتن عكس و فیلم و ارسال تصویر، صوت، فیلم ، متن ، ارتباط تلفنی گرفته تا پرداخت قبوض و انجام معاملات و جا به جایی بسیاری از مبالغ بانكی همه و همه در فناوری و تكنولوژی بر پایه اینترنت نهفته است. صرفنظر از خدمات دولتی كه با عنوان دولت الكترونیك در حال شكل گیریست، با فراهم شدن زیرساخت ها ، اشتغال هایی همچون دانه های كشت شده در زمین ، در جامعه سر برون می آورند كه ثمره آن درآمدزایی بالایی را برای كشت دهندگان به همراه دارد.
استارت آپ ها كسب و كارهایی بر پایه فناوری هستند كه با سرمایه گذاری در این عرصه می توان به توسعه و اشتغال دست یافت و حوزه اقتصاد را پویا و فعال ساخت و اینگونه سبب ارتقا و تحول جایگاه كشور در معادلات جهانی شد.
راه اندازی كسب و كارهای نو با استفاده از خلاقیت و تكنولوژی های روز ارتباطی در دنیای امروزه به یكی از بخش های مهم و درآمدزای اقتصاد بسیاری از كشورها از جمله كشورهای پیشرفته تبدیل شده است.
وال استریت ژورنال در گزارشی، ارزش كنونی پنج شركت بزرگ دنیا در حوزه اینترنت و آی تی را در مجموع حدود سه هزار میلیارد دلار اعلام كرد كه 'كوچك‌ترین' شركت، آمازون است كه ارزش آن حدود 484 میلیارد دلار اعلام شده است.
پنج شركت هم اكنون به عنوان ارزشمندترین بنگاه‌ها در دنیا شناخته شده و سودهای میلیاردی بدست می آورند، آنها روی‌هم‌رفته 25 میلیارد دلار سود خالص در فصل اول سال 2017 جمع آوری كردند.
در گزارشی كه از سوی شورای عالی فضای مجازی در یكی از جلسه های هیات دولت ارائه شد، نیز 62 درصد از حجم اقتصاد فناوری ارتباطات و اطلاعات ایران و توزیع آن را اپراتورها و 38درصد مابقی را سایر شركت‌ها تشكیل می‌دهند.
در ایران نیز شاهد ورود بسیاری از كسب و كارها به حوزه فناوری اطلاعات هستیم، از كسب و كارهایی كه خود متكی بر اینترنت همچون تاكسی ها هستند تا تبلیغات و معرفی انواع محصولات .
بر اساس پیش بینی كارشناسان در آینده ای نه چندان دور بسیاری از مشاغل در این فضا ایجاد و ناگزیر به تدریج كسب و كارهای سنتی جای خود را به كسب و كارهای نوین خواهد داد و هركسی خلاقیت و ایده های فناورانه بالاتری داشته باشد، در زمینه كسب و كار موفق تر عمل خواهد كرد
براساس گزارش ها ، تاكنون افزون بر 32 هزار شغل توسط 21 استارتاپ در ایران ایجاد شده است.
فناوری اطلاعات، فضای مجازی، سرعت بالای اینترنت از ضرورت‌های اقتصاد و اشتغال است؛ اقتصاد آینده به سمت، اقتصاد دیجیتالی حركت خواهد كرد.
** حدود 100 هزار شغل در بخش فناوری اطلاعات برای امسال پیش بینی شده است.
رئیس جمهوری در سفر به یكی از استان ها گفت: جدایی از تحولات دنیای امروز و فرار از تحولات فناوری ارتباطات و اطلاعات شدنی نیست.
حجت الاسلام حسن روحانی همچنین در نشست مشترك استانداران، وزیران و سازمان‌های اقتصادی سراسر كشور در مجموعه سعدآباد تهران در بهمن سال گذشته اظهار داشت : توجه به اشتغال در فضای مجازی می‌تواند واسطه‌های مضر و هزینه حمل و نقل و تأخیر در چرخه تولید و خدمات را حذف كند و باعث شود تا جنس و محصول ارزان به دست مردم برسد.
وی افزود: بخش فناوری اطلاعات و افزایش سرعت اینترنت، پایه اصلی در آینده كشور است كه بعضی متأسفانه اهمیت آن را درك نمی‌كنند. امروز باید همه به میدان آمده و كمك كنند تا فضای مجازی را منزه كرده و این فضا در مسیر علم، كسب و كار، كشاورزی و اشتغال مردم قرار بگیرد.
رییس جمهوری تاكید كرد: همه مسئولان اجرایی و استانی تقویت زیرساخت‌های لازم برای توسعه فضای مجازی و فناوری اطلاعات را مد نظر قرار دهند.
حجت الاسلام روحانی یاداور شد: در دولت یازدهم حدود 20 هزار میلیارد تومان در حوزه توسعه زیرساخت‌های فناوری اطلاعات هزینه شد تا مردم راحت‌تر زندگی كنند و به دنبال نسل سوم و چهارم موبایل هستیم تا شغل موبایل محور ایجاد شود و در حوزه فناوری اطلاعات ایجاد 100 هزار شغل برای سال 97، پیش‌بینی شده است.
** توسعه فضای كسب و كار نوین نجات بخش جوانان اشتغال تحصیلكرده كشور
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نخستین جشنواره صنایع خلاق كشور در زاهدان( هجدهم مهرماه امسال) گفت: توسعه فضای كسب و كارهای نوین در پارك های علم و فناوری نجات بخش اشتغال جوانان تحصیل كرده و جویای كار در كشور است.
سید محمدحسین سجادی نیری افزود: فناوری باید سطح زندگی مردم را ارتقا دهد و گفتمان غالب كشور به علم و فناوری تبدیل شود.
وی بیان كرد: صنایع خلاق متاسفانه در گذشته مغفول مانده بود كه هم اینك زمینه گسترش آن در كشور فراهم شده است.
** تضمین آینده موفق اقتصادی با محوریت تقویت فناوری
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری گفت: توسعه كسب و كارهای فناور و استارتاپ ها به عنوان برنامه اولویت دار دولت دنبال می شود؛ چرا كه تضمین آینده موفق اقتصادی با محور تقویت فناوری و تبدیل ایده به عمل رقم می خورد.
سورنا ستاری در جمع خبرنگاران استان مركزی روز 28 مهرماه سالجاری در شهرستان محلات افزود: سهم و توانمندی بخش خصوصی در حوزه كسب و كار، نیازمند تقویت است و پارك های علم و فناوری دستیابی به این مهم را به عنوان هدف دنبال می كنند.
** اقتصاد دیجیتال بخش عمده ای از اقتصاد دنیا
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این باره گفت: مطمئن باشید كه اقتصاد دیجیتال بخش عمده ای از اقتصاد دنیا می شود.
محمدجواد آذری جهرمی با بیان اینكه در آینده با مفهوم جدیدی به نام اقتصاد دیجیتال مواجه می شویم، افزود : در آینده با تغییر سبك حكمرانی ، زندگی و فرهنگ مواجه می شویم به طوری كه جاری شدن تكنولوژی در زندگی بشر تغییرات شگرفی را به وجود می آورد.
وی بلاك چین را یكی دیگر از تغییرات شگرفی دانست كه در دنیا نیز مطرح است و در ادامه خاطر نشان كرد : این تكنولوژی مفاهیم حكمرانی را عوض می كند و ارزهای دیجیتال مفاهیم بانكداری و اینترنت اشیا نیز سبك زندگی را تغییر می دهد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تمام زیرساخت های را در آینده وابسته به فضای مجازی عنوان كرد.
آذری جهرمی با اشاره به اینكه خلاقیت در مغز و قلب جوان ایرانی وجود دارد، گفت : اما شرایط برای شكوفایی خلاقیت جوانان مهیا نیست و رشد خلاقیت ها نیاز به زیست بوم دارد .
وی با تاكید به اینكه دانش این حوزه در نزد جوانان وجود دارد، افزود: یك نگاه این است كه دولت ها به سراغ توسعه این خدمات بروند در صورتی كه در دنیا دولت ها بیشتر مقررات گذار هستند و تصدی گری از دولت ها كنار رفته است و فقط در زیرساخت های حاكمیتی حضور دارند
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح كرد: در حال حاضر عنوان می شود كه دولت ها به غیر از مقررات گذاری در عرصه اقتصاد دیجیتال نقش توانمند سازی هم داشته باشند و بتوانند ظرفیت جوانان خود را توانمند كنند .
وی با بیان این كه كسانی می توانند جوانان را توانمند كنند كه از این حوزه شناخت داشته باشند افزود: آیا مسوولان ما در همه اركان از انقلاب چهارم صنعتی اطلاع دارند و می دانند توسعه اقتصاد دیجیتال چیست .
آذری جهرمی تاكید كرد: مطمئن باشید كه انقلاب صنعتی چهارم حتما در دنیا رخ می دهد و اقتصاد دیجیتال بخش عمده ای از اقتصاد دنیا می شود و اگر امروز در این حوزه فعال شویم در دنیا عقب نمی مانیم اما اگر منفعل باشیم حكم به اضمحلال آینده خود داده ایم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره رسیدگی به تخلفات كسب و كارهای اینترنتی، بیان داشت: كسب و كارهای اینترنتی باید حقوق مصرف كنندگان را رعایت كنند.
وی به تفاوت كار مشاغل سنتی با كسب و كارهای اینترنتی اشاره و تصریح كرد: كسب و كارهای اینترنتی و فضای مجازی نمی توانند كیفیت بد ارائه كرده و موجب نارضایتی كاربران شوند و باز بتوانند به بقای خود ادامه دهند.
آذری جهرمی اضافه كرد: رعایت حقوق مصرف كنندگان در ذات كسب و كارهای اینترنتی نهفته است، آنها خودشان مجبور هستند كه برای بقای خود به این نكته توجه كنند، آنهایی كه این نكته را رعایت نمی كنند، تیشه به ریشه خود می زنند.
وی اظهار داشت: اصناف مختلف باید بر عملكرد كسب و كارها نظارت داشته باشند و به تخلفات رسیدگی كنند و بر این اساس باید برای كسب و كارهای اینترنتی، صنفی تشكیل شود.
در گیلان نیز كسب و كارهای نوین كه با گسترده شدن دامنه استفاده كنندگان از اینترنت، ایجاد و بر فراز خلاقیت و ایده ها شكل گرفته؛ به اشتغال و درآمدزایی در فضای مجازی رنگ واقعیت بخشیده و برای حمایت از این كسب و كارها، عزم ها جزم شده است.
برگزاری نمایشگاه های الكامپ یكی از راههای معرفی با فناوری های حوزه ارتباطات و كسب و كارهای نوین بر پایه فناوری اطلاعات است كه امروز ساعت های پایانی خود را می گذراند.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای كشور سه شنبه گذشته در مراسم افتتاح دوازدهمین نمایشگاه الكامپ( الكترونیك ،كامپیوتر و تجارت) در گیلان به رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات با وجود مشكلات اشاره و تصریح كرد: تحلیل های انجام شده نشان می دهد كه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) كشور بطور میانگین 17 درصد رشد داشته است.
محمدباقر اثنی عشری با اشاره به تنگناها و دشواری های اخیر اقتصادی افزود: رشد بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در این شرایط، نشان دهنده آن است كه این صنعت همچنان می تواند رو به جلو حركت كند.
وی با یادآوری اینكه سازمان نظام صنفی رایانه ای یك تشكل مردمی است كه در 30 استان كشور تشكیل شده و دارای 14 هزار عضو است، ادامه داد: گیلان در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات، از استان های پیشگام است و بسیاری از كسب و كارهای نوپای ما در گیلان ریشه دارد.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای از دستگاه های مسئول خواست زمینه استفاده از ظرفیت جوانان در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات و متعاقب آن فراهم شدن اشتغالزایی برای آنان را ایجاد كنند.
وی صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات را موتور محركه اقتصاد خواند و گفت: در حال حاضر بسیاری از كسب و كارها در بستر اینترنت شكل گیری و جهشی در كشور ایجاد كرده ضمن آنكه این بخش، ثروت آفرین است و دریچه ای برای جوانان باز می كند تا با نوآوری و خلاقیت، كسب و كار ایجاد كنند.
اثنی عشری شفافیت، مبارزه با فساد و بسترسازی ایجاد رفاه برای مردم را از دیگر ویژگی های رشد و توسعه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ذكر و اضافه كرد: برپایی نمایشگاه الكامپ در چنین شرایطی دشوار است اما همكاری برای رشد این صنعت می تواند منجر به توسعه استان و كشور شود.
** كسب و كارهای سنتی بدون استفاده از تكنولوژی محكوم به شكست
مدیركل ارتباطات و فناوری اطلاعات گیلان نیز در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: كسب و كارهای نوپا و استارت اپ ها برپایه خلاقیت و نواوری و در تمامی حوزه ها شكل می گیرد و مختص حوزه فناوری اطلاعات نیست.
فرزاد توكلی ادامه داد: در سال های اخیر با توجه به توسعه فناوری اطلاعات زمینه مناسبی برای توسعه خدمات در تمامی بخش ها و همچنین شكل گیری كسب و كارهای نو و خلاقانه فراهم شده كه از جمله می توان به تاكسی های اینترنتی یا پخت غذاهای خانگی و اتصال آن به بازار عرضه از طریق فناوری اطلاعات اشاره كرد.
توكلی با اشاره به فعالیت تاكسی های اینترنتی در شهر رشت افزود: این امر شاید به ظاهر تهدیدی برای كسب و كارهای سنتی باشد، اما تهدید نیست بلكه فرصتی است تا آنها خودشان را به این فناوری ها مجهز كنند.
وی تصریح كرد: فضای مناسبی برای كسب و كارهای نوین بوجود امده و در شرایط كنونی بهترین و پرسودترین كسب و كارها، كسب و كارهای اینترتی هستند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر كسب و كارهای اینترنتی بدلیل كم هزینه بودن شان و امكان فروش در سراسر ایران با رشد بسیار زیادی رو به رو شده و این رشد همچنان ادامه خواهد داشت.
وی با تاكید بر ضرورت بهره گیری كسب و كارهای سنتی از فناوری ها و فناوری اطلاعات گفت: كسب و كارهای سنتی درصورتی كه خود را به تكنولوژی و فناوری اطلاعات مجهز نكنند، محكوم به شكست و بتدریج محو می شوند.
وی گفت: برای ورود به حوزه كسب و كارهای نو ابتدا می توان از كارهای كوچك شروع كرد و با بهره گیری از خلاقیت آن را توسعه داد.
توكلی بیان كرد: اداره كل فناوری اطلاعات گیلان برای حمایت از فعالان و شركت های نوپا از محل وجوه اداره شده تسهیلاتی به شركت های نوپا و استارتاپ ها اعطا می كند.
توكلی خاطرنشان كرد: انتظار این است تمامی بخش ها برای رشد كسب و كار نوپا و خدمات با مجموعه فعالان آی سی تی ارتباط نزدیك داشته باشند.
وی معتقد است اقتصاد دیجیتال از حوزه فناوری اطلاعات كسب می شود و هركسی ایده ای داشته باشد ، می تواند با استفاده از زیرساخت های فراهم شده از این ظرفیت ها بهره بگیرد .
به گفته مدیركل فناوری اطلاعات گیلان؛ در حال حاضر بیش از سه میلیون و 100 هزار نفر در گیلان سیمكارت تلفن همراه دارند ( ضریب نفوذ 125 درصدی) و افزون بر دو میلیون و 200 هزار مشترك نیز از اینترنت پرسرعت سیار و ثابت و بالغ بر یكهزار و 600 روستا نیز از اینترنت نسل جدید بهره مند هستند .
وی تصریح كرد: در حال حاضر دو هزار و 500 روستاهای گیلان از ارتباط مخابراتی برخوردارند.
** خلاقیت ،كارگروهی و آموزش عامل موفقیت در كسب و كارهای نوین
یكی از مدیران در عرصه كسب و كارهای نوین در زمینه ارائه خدمات آموزشی به كسب و كارهای نوپا در گیلان نیز گفت: كسب و كارهای نوپا به نوعی در زندگی مردم تاثیرگذاشته و بدلیل آوردن رفاه و تسهیل در خدمات جای خود را در زیست شهروندان بازكرده است.
مهران عباسی، آموزش را لازمه ورود به كسب و كارهای نوین عنوان و خاطرنشان كرد: كار گروهی ، خلاقیت و آموزش صحیح می تواند در موفقیت كسب و كارهای نوین موثر باشد.
وی تصریح كرد: همواره در كار استارتاپ ها فراز و نشیب و احتمال شكست وجود دارد اما بایستی بتوان ایده را خلاقانه اجرا كرد تا زمینه های موفقیت فراهم شود.
وی خود ایده را به تنهایی مهم ندانست و تصریح كرد: ایده به طور معمول به ذهن بسیاری افراد همزمان می رسد ولی چگونگی پیاده و اجرای خلاقانه آن می تواند منجر به موفقیت های بزرگ شود.
عباسی ادامه داد: به طور مثال در زمینه تاكسی های اینترنتی فقط دو سه مورد از آنها برند معروف هستند و با وجود ورود افراد دیگر موفقیتی برای آنها كسب نشده و به شكست انجامیده است.
وی حركت آینده كشور را به سمت دیجیتال شدن دانست و گفت: كسب و كارهای نوین در آینده 70 درصد نیاز مردم را تامین می كنند.
وی گفت: در حال حاضر نیز در چندین شهر بزرگ همه خدمات مورد نیاز مردم در اینترنت نهفته كه تنها با یك گوشی تلفن همراه و دسترسی به اینترنت می توان بسیاری از خدمات از تعویض لامپ، خرید نان و سایر خریدها گرفته تا نیاز به نیروی انسانی متخصص برای تعمیرات و سایر كارها به سادگی بهره مند شد.
عباسی فضای گیلان را برای سرمایه گذاری كسب و كارهای نوین مناسب خواند و گفت: شرایط استان برای سرمایه گذاری و راه اندازی كسب وكارهای اینترنی مناسب است و با ورود شتابدهنده ها می توان این كارها را حمایت پشتیبانی كرد.
وی تصریح كرد: در حال حاضر پارك علم و فناوری حمایت های خوبی را از صاحبان ایده می كند اما نیازمند است كه بخش خصوصی و دیگر بخش های دولتی مربوطه هم حمایت بیشتری را برای رفع مشكلات این بخش ، بروز خلاقیت ها و كمك به اشتغالزایی و توسعه استان انجام دهند.
خواه ناخواه تكنولوژی و فناوری آنهم بر پایه اینترنت در تمامی بخش های زندگی مان هر روز بیشتر نفوذ خواهد كرد و بازهم بدلیل ذائقه انسان ها در بهره گیری از این تكنولوژی ها بدلیل رفاه بیشتر و انجام كارها با هزینه كمتر و بسیار آسان تر ، شاهد شتاب بیشتری در حركت به سمت دیجیتالی شدن خواهیم بود و بدنبال آن كسب وكارهایی كه اكنون نوین خوانده می شوند ، نیز اقتصاد دیجیتال را در كشور رقم خواهد زد؛ از اینرو، بایستی با پذیرش تكنولوژی و این كسب و كارها بتوانیم با برنامه ریزی ها آن را بطور صحیح هدایت و از این فرصت برای اشتغال جوانان استفاده كنیم .
7296 /6030