تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۶

تهران-ايرنا- فرانسه براي سومين شنبه پياپي صحنه اعتراضهاي گسترده مردمي به افزايش هزينه هاي زندگي بود، به طوري كه شمار زيادي از معترضان (جليقه زردها)اطراف خيابان شانزه ليزه در پاريس تجمع كردند و ضمن درگيري با پليس، خواستار استعفاي رئيس جمهوري اين كشور شدند.

به گزارش خبرگزاري رويترز از پاريس، پليس در واكنش به تجمع معترضان، به طرف آنها گاز اشك آور و نارنجك هاي بيهوش كننده شليك و براي متفرق كردن آنها از ماشين هاي آب پاش استفاده كرد.
براساس اعلام پليس، 140 نفر در جريان درگيري ها بازداشت شده اند و اين نگراني وجود دارد كه راستي هاي افراطي و چپي هاي افراطي در جنبش خودجوش «جليقه زردها» نفوذ كرده باشند.
جليقه زردهابه مدت بيش از دو هفته خيابانهاي سراسرفرانسه را بندآورده و يكي از بزرگترين و پايدارترين چالشها براي «امانوئل مكرون» رئيس جمهوري اين كشور را در دوره زمامداري 18 ماهه اش رقم زده اند.
معترضان نقاب دار در جريان درگيري با پليس در اطراف بلوار شانزه ليزه، موانع برپا شده در مقابل حركت راهپيمايان را از ميان برداشتند و به گفته پليس، 65 نفر تاكنون در درگيري هاي فرانسه زخمي شده اند كه يازده نفرشان، نيروهاي امنيتي و پليس هستند.
همچنين چند صد معترض جليقه زرد در اطراف مقبره سرباز گمنام فرانسه در زير طاق پيروزي فرانسه در بلوار شانزه ليزه تجمع كردند و خواستار استعفاي مكرون شدند.
پس از چند ساعت زد و خورد در ساعات اوليه صبح روز شنبه، پليس اطراف طاق پيروزي فرانسه را از حضور معترضان پاكسازي كرد، اما معترضان صلح طلب و آشوبگران دوباره به اين مكان بازگشتند.
درگيري در خيابان هاي همجوار شانزه ليزه نيز بالا گرفت كه در جريان آن، شيشه خودروها شكسته و دستكم دو خودرو به آتش كشيده شد.
مكرون هفته گذشته با اشاره به اينكه خشم معترضان به دليل افزايش قيمت سوخت را درك مي كند، تاكيد كرد كه سياست خود را به واسطه مطالبات گروهي كه وي از آنها به اراذل ياد كرد، تغيير نخواهد داد.
اين گزارش حاكي است كه حدود 36 هزار معترض در سراسر فرانسه و پنج هزار و 500 نفر در پاريس تظاهرات كردند. همچنين براساس اعلام پليس، 582 موانع جاده اي در فرانسه نصب شد و فرودگاه «نانت» در غرب اين كشور پس از ورود معترضان به باند فرودگاه، براي مدت كوتاهي از فعاليت باز ماند.
يك هفته پيش، هزاران معترض كه رهبري نداشتند و به طور خودجوش در شبكه هاي اجتماعي سازماندهي شده بودند، براي اولين بار در پاريس گردهم آمدند و شانزه ليزه را به ميدان نبرد تبديل كردند.
طغيان خشم مردمي در حومه شهرهاي كوچك تر استاني و روستاها، قوي تر بود و شكاف بين نخبگان شهرنشين و طبقه كارگر را نمايان كرد.
تصميم مكرون براي افزايش ماليات بر سوخت گازوئيل، جرقه اعتراض هاي فرانسه را زد. مكرون اين تصميم را با هدف ترغيب مردم به استفاده از خودروهايي با آلودگي كمتر اتخاذ كرد.
جليقه زردها كه از حمايت گسترده مردمي بهره مند شده اند، نام خود را از جليقه هايي گرفته اند كه همه راننده هاي فرانسوي بايد در خودروهايشان داشته باشند.
در همين حال، «ادوارد فيليپ» نخست وزير فرانسه اعتراض ها در كشورش را محكوم كرد و گفت كه برخي افراد مصمم و مجهز براي دامن زدن به درگيري ها با پليس در پاريس تجمع كردند.
وي با اعلام اينكه از مشاهده خشونت در پاريس شوكه شده است، يادآور شد كه مقام هاي فرانسوي با برگزاري اعتراض هاي مسالمت آميز موافقند، اما از تخلف افرادي كه قصد مشكل آفريني دارند، چشم پوشي نخواهند كرد.
در اين ميان، يورونيوز گزارش داد كه موج اعتراض هاي جليقه زردها روز جمعه خود را از فرانسه به مركز بروكسل پايتخت بلژيك رسيد. معترضان در پايتخت بلژيك با الهام از جنبش فرانسه، ترافيك اين شهر را مختل كردند و به دفتر دفتر نخست وزير اين كشور سنگ پرتاب كردند.
رسانه هاي محلي تخمين زدند كه حدود 300 تا 400 معترض صبح روز جمعه در بروكسل تظاهرات كردند. پليس بروكسل براي متفرق كردن معترضان، گاز اشك آور شليك كرد و به روي آنها آب پاشيد.
اين تظاهرات همزمان كه در رسانه هاي اجتماعي سازمان دهي شد، بدون مجوز برگزار شد و پليس بلژيك نيز در اين گير و دار يك خبرنگار فرانسوي را بازداشت كرد.
در جنوب بلژيك كه اكثرا فرانسوي صحبت مي كنند، جليقه زردها به مدت يك هفته در اطراف پمپ بنزين ها تجمع كردند.
همچون فرانسه، جليقه زردها در بلژيك خواستار كاهش ماليات ها و افزايش قدرت خريد هستند. معترضان در بلژيك نيز خواستار استعفاي نخست وزير اين كشور شدند.
اعتراض هاي جليقه زردها 17 نوامبر (26 آبان) در فرانسه شروع شد و به نظر مي رسد معترضان قصد آرام شدن ندارند.
اعتراض ها در گام نخست در مخالفت با افزايش ماليات بر سوخت انجام شد، اما به سرعت به صحنه اعتراض به سياست هاي مالي و اقتصادي مكرون تبديل شد.
به گزارش ايرنا، بي توجهي دولت فرانسه به محيط زيست و آلودگي هوا به يكي از اعتراض هاي ثابت مردم اين كشور تبديل شده است.
بسياري از كارشناسان و جامعه شناسان به دولت مكرون هشدار داده اند كه در جنبش اعتراضي جليقه زردها، لايه‌هاي زيرين طبقه متوسط سهم بزرگي را به خود اختصاص مي دهند. مردمي كه شاغل اند، حقوق مي‌گيرند، صاحب خودرو هستند، اما به خاطر خشم زياد، فرياد اعتراض در گلويشان گره خورده است.
بر اساس مصوبه جديد دولت فرانسه، از ابتداي سال آينده ميلادي (2019)، ماليات بر اساس يورو بر هر ليتر گازوئيل 6.5 سنت و هر ليتر بنزين 2.9 سنت افزايش خواهد يافت.
تظاهرات و اعتراض هاي جاري در فرانسه در حالي روي مي دهد كه نتايج جديدترين نظرسنجي در اين كشور نشان مي دهد كه محبوبيت مكرون به 25 درصد كاهش يافته است.
تحليلگران مي گويند اين اعتراض ها نااميدي گسترده از رئيس جمهوري 40 ساله فرانسه را نمايان مي كند.
شبك**اروپام**9109**1708