تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۹

بیرجند - ایرنا - گرانی و كمبود علوفه دام در سال جاری دامداران و عشایر استان خراسان جنوبی را با مشكلات جدی مواجه كرده است.

به گزارش ایرنا با آغاز فصل سرما، گرانی علوفه و كمبود آن در بازار مشكل اصلی عشایر و دامداران این استان است به طوری كه فقر شدید مراتع بر اثر خشكسالی و افزایش قیمت نهاده های دامی هزینه های پرورش دام را به خصوص برای دامداران روستایی و عشایر افزایش می دهد.
وضعیت نامساعد كشاورزی و نبود علوفه موردنیاز دام ها، صاحبان دامداری ها را به خرید علوفه از خارج استان واداشته كه دوری از مركز و كرایه زیاد حمل و نقل، هزینه های سنگینی بر روی دست دامداران می گذارد.
در سال جاری قیمت برخی نهاده های دامی از جمله جو به عنوان قوت غالب دام بیش از 100 درصد رشد داشته در صورتی قیمت شیر و گوشت تنها 30 درصد افزایش یافته است.
گرانی علوفه بیش از همه دامداری های سنتی و سبك در روستاهای خراسان جنوبی را تهدید می كند چرا در 10 سال گذشته اكثر دامداری های سنتی تعطیل شده اند و نیاز است در این شرایط دولت برای حل مشكل دامداران نهاده های دامی یارانه ای و مدت دار بیشتری اختصاص دهد.

**دولت نهاده دامی یارانه ای اختصاص دهد
یكی از دامداران سنتی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به فقر مراتع مجبور به تغذیه دستی دام خود هستیم كه گرانی شدید علوفه هزینه های سنگینی را بر روی دست ما می گذارد.
علی احراری افزود: گرانی علوفه به شدت هزینه پرورش دام را افزایش داده و با توجه به شرایط موجود نه تنها دامداری صرفه اقتصادی ندارد بلكه باید هزینه های سنگینی از جیب خود برای پرورش دام بپردازیم.
وی اظهار داشت: ما به عنوان دامداران سنتی در روستاها با توجه فقر مراتع در فصل زمستان مجبور هستیم دام خود را به صورت كامل به تغذیه دستی پرورش دهیم كه افزایش قیمت های نهاده های دامی كمر دامداران را خم كرده است.
احراری ادامه داد: اندوخته علوفه مان تمام شده و با بالا رفتن قیمت نمی توانیم علوفه مورد نیاز دام های خود را تامین كنیم كه با توجه به این شرایط بحرانی در جامعه كه دامداران در تامین معیشت خود مانده اند، دولت در حمایت از دامداران علوفه های یارانه ای و مدت دار اختصاص دهد.

** افزایش 70 درصدی نهاده های دامی
مدیرعامل شركت تعاونی عشایر درمیان گفت: در سال جاری نرخ علوفه دستی دام از جمله جو، كنسانتره، كاه و یونجه به صورت میانگین 70 تا 75 درصد افزایش یافت، به طور مثال از ابتدای امسال قیمت هر كیلوگرم جو به صورت نقدی 950 تومان بود كه به 2 هزار و 100 تومان در ماه جاری افزایش یافته است.
سید عبدالحكیم دادار عنوان كرد: امسال خرید نهاده های دامی با نرخ بالا هم كمیاب شده است، در 2 سال گذشته كشاورزان داخلی اقدام به كشت جو می كردند و بازار اشباع بود اما در سال جاری سطح كشت جو كاهش یافته و به دلیل كاهش سطح كشت قیمت آن به شدت افزایش یافته است.
وی با اشاره به نقش دلالان در بازار فروش نهاده های دامی از جمله جو، بیان كرد: متاسفانه دلالان امسال در زمان برداشت محصول اقدام به خرید جو از كشاورزان با قیمت ارزان كرده اند و در فصل زمستان و زمان تغذیه دستی به قیمت های گزاف با دامداران می فروشند.
دادار افزود: همچنین قیمت هر كیلو كنسانتره از 950 تومان در ابتدای امسال به یك هزار و 400 تومان در ماه جاری افزایش یافته و كنسانتره تولیدی كیفیت كنسانتره ابتدای امسال را ندارد.
وی با بیان اینكه امسال با توجه به گرانی های نهاده های دامی وضعیت دامداری اسفناك است، اضافه كرد: این در حالی است كه قیمت گوشت تنها 30 درصد افزایش یافته است، هم اكنون هر كیلوگرم دام زنده 23 هزار تومان فروخته می شود این در حالی است كه قیمت تمام شده هر كیلوگرم دام زنده برای دامدار یا عشایر 28 هزار تومان است.
مدیرعامل شركت تعاونی عشایر درمیان اظهار داشت: در فصل زمستان 100 درصد عشایر و دامداران شهرستان دام خود را با تغذیه دستی پرورش می دهند كه گرانی و كمبود علوفه عشایر را نگران كرده و تغذیه دستی دام، آنان را به شدت با كمبود نقدینگی مواجه كرده است.
دادار گفت: مراتع شهرستان بسیار فقر است و جوابگوی نیاز دام دامداران و عشایر نیست، به دلیل فقر مراتع، امسال هیچ یك از عشایر شهرستان كوچ نكرده اند.
وی عنوان كرد: در این شرایط بحرانی باید دامداران بیش از گذشته با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای تامین علوفه و اختصاص علوفه یارانه ای بیشتر توسط دولت حمایت شوند چرا كه در صورت نبود حمایت باید در چند سال آینده سراغ آنان را در حاشیه شهرها بگیریم.

**گرانی و ثبات نبودن قیمت نهاده ها
رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی هم گفت: گرانی، عدم ثبات قیمت نهاده ها، بالا بودن هزینه های تمام شده محصولات دامی در چند ماه اخیر دامداران استان را با مشكلات گوناگون رو به رو كرده است.
حجت الاسلام سید محمود موسوی رستگار افزود: در چند ماه اخیر قیمت برخی نهاده های دامی 100درصد و قیمت اقلامی از جمله كاه و یونجه با هزینه حمل 130درصد افزایش یافته است، در حالی كه قیمت شیر تنها 25 درصد افزایش یافته است.
وی بیان كرد: براساس آخرین قیمت مصوب، كارخانه داران هر كیلو شیر را از دامدار 2 هزار تومان خریداری می كنند كه با توجه به گرانی علوفه هیچ صرفه اقتصادی ندارد، اگر قیمت نهاده های دامی به قیمت ابتدای امسال برگردد ما حاضریم قیمت شیر را 30 درصد ارزانتر بفروشیم.
موسوی رستگار با بیان اینكه تحریم ها نیز در افزایش قیمت برخی نهاده های دامی تاثیرگذار بوده است، اضافه كرد: ذرت، جو، سویا و كلزا از جمله محصولات وارداتی هستند كه به دلیل نوسانات نرخ ارز به شدت قیمت آن افزایش یافته است.
وی عنوان كرد: با توجه به گرانی نهاده‌های دامی، دامداری صرفه اقتصادی ندارد و دامداران استان همانند فردی كه سكته كرده، نیازمند اكسیژن از سوی دولت هستند تا چند روزی بیشتر در عرصه پرورش دام بمانند.
رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی اظهار داشت: بسیاری از دامداران قادر به ادامه فعالیت در این بخش نیستند و حتی منجر به از دست دادن حرفه چندین ساله خود شده اند، در این شرایط بحرانی، دامداران استان به حمایت های دولت چشم دوخته اند.
موسوی رستگار با بیان اینكه خشكسالی های و گرانی علوفه بیشترین اثر را بر روی دام سبك روستائیان استان گذاشته است، افزود: در چند سال اخیر بر اثر خشكسالی دام روستائیان به شدت كاهش یافته و 70 درصد از دامداری های سنتی استان تعطیل شده اند.
وی ادامه داد: دامداری در روستاها به مرز بحران رسیده است و در برخی روستاها مردم، برخی دام های خود را برای تامین علوفه سایر دام ها می فروشند.
موسوی رستگار بیان كرد: افزایش قیمت داروهای دامی از دیگر مشكلات دامداران است، برخی دامداران در صورت مریضی دام، راضی به مرگ او می شوند زیرا درمان دام با صرفه نیست.
رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی یادآور شد: در حال حاضر دامداران استان یك میلیون و 700 هزار راس دام سبك، حدود 60 هزار راس دام سنگین و 29 هزار نفر شتر را پرورش می دهند.

**گرانی علوفه و هزینه سنگین بر دوش عشایر
سرپرست اداره كل امور عشایر خراسان جنوبی هم به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به كاهش بارندگی ها در سال زراعی گذشته و فقر علف در مراتع و چراگاه ها، عشایر مجبور شده اند دام خود را به صورت دستی تغذیه كنند.
حسین حسین پور افزود: تغذیه دستی دام با توجه به افزایش قیمت ها در سال جاری، هزینه های زیادی را برای پرورش دام به عشایر تحمیل می كند.
وی عنوان كرد: عشایر با توجه به گرانی ها مجبورند تعدادی از دام های خود را به فروش برسانند تا بخشی از هزینه پرورش مابقی دام های خود را تامین كنند، خرید علوفه دستی از جمله جو، كنسانتره و سایر موارد هزینه های سنگینی را بر عشایر تحمیل می كند.
وی با بیان اینكه عشایر قشر محروم و زحمتكشی هستند كه باید حمایت های مختلف از آنان بیشتر انجام شود گفت: هم اكنون شركت های تعاونی عشایر، علوفه دستی را در مناطق مختلف تامین می كنند و همه ساله برای كاهش اثرات خشكسالی بر عشایر توزیع نهاده دامی مدت دار و یارانه ای توسط اداره كل امور عشایری توزیع می شود.
گزارش: حكیمه مصطفایی
7556* 6054