ساري-ايرنا- طرح آبرساني به شهرهاي شرق مازندران از سد گلورد در بالادست شهرستان نكا با وجود داشتن رديف اعتباري به دليل آنچه كه تنش اجتماعي در منطقه ناميده مي شود به بن بست خورده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، شفاف نبودن چگونگي انتقال، جانمايي تصفيه خانه و مشخص نبودن تعيين حق آبه در كنار بي اعتمادي ناشي از وعده هاي محقق نشده در اجراي برخي طرح هاي مشترك بين شهرستان هاي نكا و بهشهر از جمله دلايلي است كه اين طرح را به بن بست كشانده است.
سد گلورد پس از گذشت نيم قرن از مطالعات اوليه و فراز و فرودهاي بي شمار در مسير 50 ساله احداث، سرانجام سال 96 به بهره برداري رسيد.
اين سد در 45 كيلومتري جنوب شرقي شهر نكا با هدف تامين آب شرب 30 ميليون متر مكعبي شهرهاي پايين دست نكا ، بهشهر و گلوگاه و روستاهاي مسير ، رفع مشكل بي‌آبي و كم ‌آبي 25 هزار هكتار از اراضي كشاورزي شامل 15 هزار هكتار اراضي نوآباد، تنظيم و كنترل سيلاب ها و عوارض مخرب آنها، فراهم سازي زمينه اشتغال هزاران نفر با تامين آب كشاورزي اراضي پايين دست از طريق شبكه هاي آبياري و توسعه ارضي ساخته شد.
يكي از دست اندركاران فضاي رسانه اي در شهرستان نكا نارضايتي عمده شهروندان اين شهر نسبت به انتقال آب سد گلورد به ديگر شهرستان هاي شرق را جانمايي تصفيه خانه و مشخص نبودن حق آبه براي مردم اين منطقه دانست و گفت: در شرايط فعلي شركت آب منطقه اي براي جانمايي تصفيه خانه در بالادست روستاي تازه آباد شهرستان بهشهر مكاني را كه كمترين فاصله را براي اجراي اين پروژه با سد دارد، انتخاب كرد و اين جانمايي باعث نارضايتي شهروندان شده است.
وي كه خواست نامش فاش نشود، افزود: به دليل مخقق نشدن وعده هاي گذشته مسئولان در طرح هاي مشترك بين دو شهرستان نكا و بهشهر، مردم اين شهرستان به دنبال ساخت تصفيه خانه در حوزه شهرستان نكا و سپس انتقال آن به شهرستان بهشهر هستند.
اين منبع گفت: استدلال شركت آب منطقه اي براي ساخت تصفيه خانه در روستاي تازه آباد شهرستان بهشهر نزديكي اين منطقه به سد و كاهش هزينه انتقال است و بر اين اساس قرار است آب مورد نياز شهرستان نكا از سد گلورد پس از انتقال به بهشهر از طريق لوله قديمي انتقال آب كه در حال حاضر ميان دو شهرستان وجود دارد، تامين شود.
وي اضافه كرد: بي اعتمادي كه بين شهروندان نكايي در محقق نشدن وعده هاي گذشته وجود دارد، باعث شد تا اين بار زير بار اين تصميم حداقل تا گرفتن ضمانت قانوني لازم نروند و تا آن زمان احتمال بروز تنش براي اجراي پروژه وجود دارد.
** حذف اعتبار با مسكوت ماندن طرح
دامن زدن به همين گونه اختلافات منطقه اي سبب شده است تا اجراي طرح انتقال آب از سال گذشته تاكنون متوقف شود و مسكوت ماندن طرح باعث حذف اعتبار 300 ميليارد ريالي اين پروژه در سال 96 شد و پيش بيني مي شود در سال جاري نيز با وجود تنش اجتماعي موجود اعتبار يكصد ميليارد ريالي برگشت داده شود.
اگرچه رايزني شركت آب منطقه اي و استانداري مازندران در كاهش تنش اجتماعي براي اجرايي شدن پروژه تا حدودي نتيجه داد، ولي همچنان برخي بهانه گيري ها براي قرارگيري محل تصفيه خانه و مخازن ذخيره آب سد موجب شده تا با گذشت 6 ماه از سال مالي 97 كارفرما نتواند اقدامي براي انتخاب پيمانكار انجام دهد.
مسكوت ماندن طرح آبرساني به پنج شهر و 80 روستاي شرق مازندران در حالي است كه طبق گزارش هواشناسي در سال زراعي گذشته بيشترين كاهش بارندگي اين خطه شمال كشور مربوط به شرق استان بوده است؛ به طوري كه به دليل كاهش بارندگي علاوه بر كمبود آب شرب در روستاها حدود 30 درصد از اراضي شاليزاري اين منطقه زيركشت نرفت.
** تاييد توقف طرح
مديرعامل شركت آب منطقه اي مازندران مسكوت ماندن طرح انتقال آب به پنج شهر و 80 روستاي شرق اين استان را از محل آب سد گلورد به دليل آنچه كه تنش اجتماعي اعلام شده را تاييد كرد و احتمال برگشت اعتبار 100 ميليارد ريالي سال جاري را در صورت تداوم تنش اجتماعي دور از انتظار ندانست.
محمدابراهيم يخكشي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: سد گلورد با هدف تنظيم 25 درصد آب شرب و 75 درصد آب كشاورزي با اعتبار 2 هزار و300 ميليارد ريالي در دولت يازدهم به بهره برداري رسيد و اعتبار اوليه اين پروژه براي تصفيه خانه و مخازن آب اختصاص داده شد.
وي افزود: پروژه آماده واگذاري به پيمانكار است و تنش اجتماعي ايجاد شده در منطقه تا حد زيادي هر اقدامي را براي اجرا با مشكل رو به رو كرده است.
يخكشي گفت: شركت آب منطقه اي با همكاري استانداري مازندران رايزني را با افراد ذينفوذ براي كاهش تنش اجتماعي با لحاظ كردن برخي ملاحظات مردم منطقه انجام داده است و به نظر مي رسد هم اكنون تنش اجتماعي كاهش يافت و پروژه نيز به پيمانكار سپرده مي شود.
مديرعامل شركت آب منطقه اي مازندران افزود: براي اجراي اين پروژه سه هزار ميليارد ريال اعتبار مورد نياز است كه متناسب با پيشرفت فيزيكي اعتبار نيز روند صعودي به خود مي گيرد.
يخكشي ابراز اميدواري كرد تا با همكاري مردم پروژه آبرساني به شهرهاي شرق و روستاهاي حاشيه طرح با مساعدت مالي دولت ضمن رعايت منافع منطقه در كمترين زمان به نتيجه برسد.
**تامين حق آبه نكا، مهم ترين پيش شرط
امام جمعه نكا كه از وي به عنوان يكي از مخالفان اجراي اين پروژه در محافل عمومي و حتي فضاي مجازي نام برده مي شود در گفت و گويي اعلام كرد كه مخالفتي با اجراي اين پروژه در صورت رعايت ملاحظات مردم منطقه ندارد و وجود هرگونه اختلاف بين مردم منطقه را رد كرد.
حجت الاسلام محمدي لائيني تنها خواسته مردم شهرستان نكا را در اجراي اين پروژه تامين حق آبه شرب و كشاورزي و در اولويت قرار دادن مردم اين منطقه بيان كرد.
شهرستان نكا، بهشهر و گلوگاه در مجموع با 327 هزار نفر از جمعيت 3 ميليون و 283 هزار نفري مازندران را ر خود جاي دادند.
به اعتقاد كارشناسان، در اجراي هر طرح مشتركي در اين منطقه با توجه به سوابق تاريخي لحاظ كردن حساسيت هاي منطقه اي بايد در كنار ساير شاخصه هاي فني مورد توجه قرار گيرد.
نكا و گلوگاه تا پيش از تبديل شدن به شهرستان از بخش هاي شهرستان بهشهر بودند و به همين دليل نيز شهروندان بويژه افراد ذينفوذ در اين دو شهرستان نسبت به هرگونه تصميم گيري كه در آن منافع شهرستان بهشهر برجسته شود، حساسيت دارند.
شهروندان نكايي مدعي هستند كه در گذشته نيز اين شهرستان بخشي از آب مورد نياز بهشهر را حتي از طريق سفره هاي زيرزميني تامين كرده است و درآمدهاي بسياري از كانون هاي اقتصادي اين منطقه نيز به حساب بهشهر واريز مي شد.
خواه اين ادعاي شهروندان نكايي درست باشد يا پايه و اساسي نداشته باشد، حساسيت هاي تاريخي در اين منطقه وجود دارد به گونه اي كه حتي در انتخابات مجلس شوراي اسلامي به خاطر اين كه هر سه شهرستان يك نماينده دارد به يك محور مهم رقابت ميان نامزدها تبديل مي شود.
كارشناسان سياسي منطقه بر اين اعتقادند كه مسئولان دستگاههاي اجرايي بايد در تصميم گيري هاي خود اينگونه گسل هاي تاريخي را مد نظر داشته باشند تا بتوانند تصميم مناسبي اتخاذ كنند كه به بن بست نرسد و منافع عمومي منطقه را تامين كند.
شنيده ها حاكيست كه مسئولان استاني به مردم منطقه وعده ايجاد سه تصفيه خانه را براي انتقال آب سد گلورد داده اند كه اگر چنين باشد به معناي ناديده گرفتن توان اجرايي ساخت سه تصفيه خانه، بي توجهي به بيت المال در هزينه كرد و به نوعي پاك كردن صورت مساله در تصميم گيري هاي بعدي است.
يك كارشناس امور آب در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ايجاد سه تصفيه خانه براي انتقال آب سدگلورد را غيركارشناسي دانست و هشدار داد كه اين تصميم با هر نيتي كه اتخاذ شده باشد، عملي نيست.
وي كه خواست نامش فاش نشود، افزود: حتي اگر هزينه هاي اضافي اجراي چنين تصميمي را تامين شود، مشكل حق آبه براي شهرستان ها بروز مي كند و اين وضعيت با توجه به تغييرات اقليمي و خشكسالي كه شرق مازندران را در بر مي گيرد در آينده مي تواند به درگيري منطقه اي منجر شود.
اين كارشناس توضيح داد: آنچه كه از مخالفت نكايي ها استنتاج مي شود اين است كه سد گلورد در درجه اول بايد آب اين شهرستان را تامين كند و سپس به شهرستان هاي ديگر داده شود و علت اين كه بر ساخت تصفيه خانه در حوزه جغرافيايي شهرستان تاكيد دارند نيز اين است كه بتوانند اهرم اجرايي براي تامين اين خواسته اشان داشته باشند.
وي افزود: وقتي سه تصفيه خانه ساخته شود و از سوي ديگر آب سد براي تمامي منطقه كفايت نكند، مشكل در تقسيم آب ميان تصفيه خانه ها به صورت جدي تري بروز مي كند و عاقلانه نيست تصميم گيري تنها حل موقتي مشكل را در دستور كار قرار دهد و كاري به مسايل و مشكلات بعدي نداشته باشد.
آنچه مسلم است اين كه مردم منطقه براي بهره داري از سد گلورد نيم قرن به انتظار نشستند و اكنون پرسش اين است كه براي استفاده از آب آن بايد چند سال منتظر ديگر منتظر بمانند؟
6982/1654