اصفهان – ايرنا - رئيس دفتر تبليغات اسلامي استان اصفهان گفت: بايد عادت واره هاي جديدي براي قوام خانواده ها طراحي كرد.

عادت‌واره (Habitus)، ريختار، خصلت يا طبيعت ثانوي يك مجموعه از طبيعت‌هاي (سرشت‌هاي) مجَسّم و اميال است كه چگونگي ادراك شخص از جهان اجتماعي اطراف خود و واكنش شخص به آن را سازماندهي مي‌كند.
حجت الاسلام والمسلمين محمد قطبي روز دوشنبه در حاشيه برگزاري پيش رويداد 'فاطر' در مدرسه علميه فاطمه زهرا(س) اصفهان، در گفت و گو با خبرنگار ايرنا
‏بر نقش خانواده به عنوان تكيه گاه فرهنگي، تربيتي، اجتماعي و اقتصادي جامعه تاكيد كرد.
وي افزود: طراحي سنت ها و عادت واره هاي خانوادگي يكي از روش هاي قوام خانواده است كه ساخت اجتماعي را به بافت تربيتي خود ‏گره مي زند.
قطبي، آيين موسوم به 'عقيقه' را به عنوان يك عادت واره خانوادگي دانست و گفت: اين آيين كه سبب گرد هم آمدن افراد مي شود، ريشه مذهبي دارد و تار و پود خانواده را به هم گره مي زند.
'عقيقه' از سنن اسلامي است كه هفت روز پس از تولد فرزند‌، براي حفظ او از بلاها،
حيواني را براي او قرباني مي‌كنند.
رئيس دفتر تبليغات اسلامي اصفهان افزود: جشن تكليف و جشن تولد نيز از عادت واره هاي عرفي و جشن عقد نيز عادت واره اي با منشأ عرفي و مذهبي است.‏
وي با بيان اينكه امروز در دنيا فارغ از بحث مذهبي بدنبال عادت واره ها يا بهانه هايي براي گردهمايي هاي خانوادگي هستند، افزود: ‏در كشور ما، اين مراسم رنگ و بوي مذهبي هم به خود گرفته كه سفره حضرت رقيه(س) از جمله آنهاست.
قطبي با اشاره به نقش معماري شهري در قوام خانواده‏ نيز اظهار داشت: معماري ايراني و اسلامي به گونه اي خانه و شهر را طراحي مي كرد كه عامل انسجام و جمع گرايي و قوام خانواده شود كه نمونه آن در ساخت ارگ ها مشهود است.
وي خاطرنشان كرد: برخي از خانه هاي قديمي در اصفهان نيز به همين سبك و بصورت اتاق هاي متعدد در يك حياط ساخته شده اند كه يك تالار پذيرايي بزرگ دارد كه همه اعضاي خانواده در وقت صرف خوراك، در آن مكان دور هم جمع مي شوند.
رييس دفتر تبليغات اسلامي اصفهان اظهار داشت: ‏مدل دسته بندي قشري كه امروزه از آنها با نام سياست هاي حاكم بر جامعه ياد مي شود هم نوعي از اقدامات براي جمع شدن خانواده ها در كنار يكديگر است.
قطبي ادامه داد: در گذشته در مناطق مختلف يك خان وجود داشت كه اعضاي طوايف به او وصل بودند و تعاملاتي بين آنها برقرار بود كه با حمايت از يكديگر و حل معضلات درون خود، به قوام خانواده ها عضو طايفه كمك مي كردند.
وي با بيان اينكه امروز شهرسازي در جوامع بصورت پراكنده است، گفت: ‏امروزه ديگر كاركرد شهرسازي در بقاي خانواده بصورت قبيله گرايي منتفي شده است، اما هنوز هم مواردي مانند پُخت آش دسته جمعي مشاهده مي شود كه حتي همين اقدامات هم مي تواند سبب دوام كانون خانواده ها شود.
قطبي، ‏تقويت اقتصاد و ارتباطات اجتماعي خانواده ها را معادل كار فرهنگي دانست و افزود: ‏هر اقدامي كه سبب رشد و بالندگي خانواده و دوام آن شود، نوعي كار فرهنگي محسوب مي شود.
وي با اشاره به ضرورت طراحي مدل هاي جديدي براي تقوت قوام اجتماع بويژه نفرات خانواده گفت: وقتي دوام خانواده تضمين شود، حوزه اجتماعي و اخلاقي هم تقويت خواهد شد و آسيب هاي اجتماعي تنزل پيدا مي كنند.
رئيس دفتر تبليغات اسلامي اصفهان، منشأ توليد ايده هاي نوآورانه براي تحول شرايط در حوزه تقويت خانواده را به جوانان طلبه، دانشجو و محيط هاي علمي نسبت داد و‏ گفت: اينكه گمان كنيم مسئولان مي توانند اين ايده ها را خلق كنند، يك انتظار دور از ذهن است، زيرا مديران اغلب بدنبال كارهاي اجرايي و مسائل حاشيه اي هستند و فرصت، استعداد و توان كافي براي اين كار را ندارند.
قطبي خاطرنشان كرد: در گذشته مراسمي به نام«چاووشي خواني» مرسوم بود كه امروز بدليل سبك زندگي جديد و آپارتمان نشيني و ساير موارد ديگر نمي توان بصورت مؤثر در همه جا از آن استفاده كرد، اما مي توانيم با ايده هاي خلاقانه، يك مدل جديد را جايگزين آن كنيم و به اين منظور از ابزارهاي نوين هم كمك بگيريم.
حجت الاسلام قطبي با بيان اينكه آموزش و مشاوره براي پخته شدن ايده ها از برنامه هاي جشنواره فاطر است، اظهار داشت: بايد از ابزار و ايده هاي اطراف خود به نفع فرهنگ، علم، خانواده و تربيت بهره بگيريم.
رئيس دفتر تبليغات اسلامي اصفهان با اشاره به اينكه با شرايط اقتصادي امروز كشور ديگر نمي توان از خانواده ها براي تخصيص بودجه كار فرهنگي انتظار داشت، تصريح كرد: بايد كاري كنيم كه امور روزمره زندگي به تقويت كننده فرهنگي و قوام خانواده ها تبديل شود و از فضاهاي ايجاد شده، استفاده حداكثري كنيم.
قطبي ‏با بيان اينكه ايده هايي كه امروز به بهترين محصولات تبديل شده اند روزي مورد تمسخر قرار مي گرفتند، گفت: ايده هاي مثل پرواز، تلفن، اينترنت و بسياري از مهمترين اختراعات حاصل ايده هايي است كه ابتدا هيچكس فكر نمي كرد روزي به چنين نقطه اي برسند.‏
‏جشنواره (رويداد) فاطر با هدف نوآوري، خلاقيت و كار آفرين فرهنگي در بين جوانان علاقه مند به فعاليت فرهنگي بويژه طلاب به همت دفتر تبليغات اسلامي اصفهان در حال برگزاري است.
اين جشنواره هشتم آذر امسال در سالن همايش اهل البيت(ع) اصفهان آغاز شد و تا 22 آذر ادامه در موضوعات قرآن، سبك زندگي، خانواده و منبر برگزار مي شود.
نشست 'آموزش ايده هاي نو در حوزه خانواده' امروز با هدف زمينه سازي و آشنايي طلاب خواهر با رويداد فاطر در مدرسه علميه فاطمه الزهرا(س) برگزار شد.
6027/7134