تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۴

تهران – ایرنا - اعتراضات مردم فرانسه به سیاست های اقتصادی امانوئل مكرون درحالی وارد سومین هفته خود می شود كه هزاران شهروند فرانسوی ؛ با حضور در خیابان های پاریس؛ خواستار كناره گیری رییس جمهوری این كشور شده اند.

ناآرامی های اخیردر فرانسه را می توان نهمین تظاهرات اعتراض امیز مردم این كشور در سال جاری میلادی دانست . اعتراضاتی كه شعله آن از 17 نوامبر ( 26 آبان ) در این كشور افروخته شد و روز به روز بر دامنه و گستره آن اضافه می شود.
علت اصلی این اعتراضات كه به دلیل برخورد خشن نیروهای پلیس تاكنون چند كشته و صدها مجروح برجای گذاشته است ؛ افزایش مالیات بر سوخت و نیز افزایش قیمت اجناس و مایحتاج عمومی گزارش شده است .
شهروندان فرانسوی كه از سیاست های اقتصادی رییس جمهوری جوان این كشور به ستوه آمده اند و هزینه های زندگی ؛ مشكلات عدیده ای را برای آنها بویژه اقشار كم درآمد و با درآمدهای ثابت ایجاد كرده است ؛ از حدود دوهفته قبل در شهر پاریس به مركزیت خیابان شانزه لیزه دست به اعتراض زده اند.
واكنش خشونت آمیز و تند پلیس فرانسه در برخورد با تظاهركنندگان از چشم صدها دوربین مخفی نمانده و انتشار فیلم هایی از زد و خورد نیروهای پلیس با شهروندان پاریس در شبكه های اجتماعی به طور گسترده ای در حال انتشار است .
مهمترین خواسته شهروندان فرانسه ؛ كاهش قیمت ها ؛ بهبود وضعیت معیشت مردم و ساماندهی اقتصاد در حال ركود فرانسه است كه برخی از معترضان تحقق این وضعیت را در كنارگیری مكرون از قدرت جستجو می كنند و در شعارهای خود استعفای رییس جمهوری را خواستار شده اند.
شهروندان فرانسوی براساس حقوق شهروندی خویش ؛ به خیابان ها آمده و فریاد اعتراض سرداده اند اما گزارش ها و تصاویر دریافتی دوربین های تلویزیونی نشان می دهد كه پلیس فرانسه با ایجاد موانع و استفاده از گاز اشك اور و پرتاب نارنجك های دودزا و بیهوش كننده مانع از سرازیر شدن جمعیت به سمت كاخ الیزه در پاریس شده است.
معترضان كه اصطلاحا به آنها ' جلیقه زرد' ها گفته می شود به دلیل پوشیدن جلیقه هایی به رنگ زرد ؛ در همه تجمعات قابل شناسایی هستند . براساس گزارش های منتشر شده از سوی منابع خبری در فرانسه ؛ اكثر جلیقه زردها را شهروندان عادی فرانسه كه وابسته خاصی به جریان های سیاسی این كشور ندارند ؛ تشكیل می دهند .
روزنامه فرانسوی لیبراسیون فرانسه درخصوص اغاز این اعتراضات نوشت كه ناآرامی ها پس از آن اغاز شد كه چند جوان راننده در اعتراض به افزایش مالیات بر سوخت از طریق شبكه های اجتماعی فراخوان اعتراض سراسری سر دادند و به دلیل گستردگی و تاثیرگذاری شبكه های مجازی بر مخاطبان ؛ خیلی زود این فراخوان با پاسخ مثبت صدها نفر از شهروندان فرانسه مواجه شد .
از سوی دیگر ؛ حمایت اكثر احزاب اصلی فرانسه از شهروندان معترض یا همان جلیقه زردها نشان می دهد كه دولت مكرون كه 18 ماه از آغاز بكارش می گذرد ؛ برای آرام كردن معترضان و ایجاد ثبات و ارامش در جامعه با بحران و مشكلات فزاینده ای مواجه است .
همزمان با این ناآرامی ها ؛ نظرسنجی های انجام شده در فرانسه نشان می دهد كه میزان محبوبیت امانوئل مكرون 40 ساله ؛ به كمتر از 25 درصد رسیده است و نشان می دهد دولت مكرون برای كنترل نظم عمومی و بازگردان ثبات به این كشور و ایجاد رضایت نسبتی در میان شهروندان فرانسوی با مشكلات جدی روبرو خواهد بود.
كارشناسان سیاسی یكی از دلایل اصلی افزایش مالیات بر سوخت توسط دولت فعلی فرانسه را سرمایه گذاری فرانسه برای كاهش گازهای گلخانه ای می دانند . به بیان دیگر مكرون با طرح افزایش قیمت بهای سوخت ؛ بدنبال كسب درآمد بیشتر از سوی دولت برای سرمایه گذاری در طرح های محیط زیست است اما این اقدامات به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی اقشار كم درآمد جامعه ؛ منجر به بی ثباتی اجتماعی شده است .
بی توجهی دولت فرانسه به مساله محیط زیست و آلودگی هوا به یكی از دلایل اصلی اعتراض های مردم این كشور تبدیل شده است و كارشناسان و جامعه شناسان به دولت مكرون هشدار داده اند كه كه در جنبش اعتراضی كه احتمال می رود ابعاد تازه تری به خود گیرد ؛ اقشار كم درآمد فریادهای اعتراض سرداده اند.
یادآور می شود براساس مصوبه جدید دولت فرانسه ؛ از ابتدای سال آینده میلادی مالیات بر اساس یورو بر هر لیتر گازوئیل شش و نیم سنت و بر هر لیتر بنزین دو ممیز 9 سنت افزایش خواهد یافت .
تحلیلگران اقتصادی پیش بینی كرده اند كه با اجرای این مصوبه ؛ سایر اقلام و مایحتاج عمومی مردم فرانسه افزایش قابل توجهی خواهد داشت .
اروپام : 1546