شيراز- ايرنا- مدير كل حفاظت محيط زيست فارس با بيان اينكه نگاه به تالاب و درياچه بختگان تاكنون متناسب با شان و اهميت و قابليت هاي اين تالاب نبوده است گفت: احياي تالاب بختگان نگاه ملي مي طلبد ، بايد متناسب با همان نگاهي كه به درياچه اروميه شده است به تالاب بختگان نيز نگاه شود.

سعيد محمودي سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: خوشبختانه در سفر امسال عيسي كلانتري رئيس سازمان حفاظت محيط زيست كشور به استان فارس موضوع احياي تالاب بختگان وارد گام جديدي شد و رويكرد علمي با نگاه ملي براي احياي اين تالاب با محوريت دانشگاه شيراز كليد خورد .
مدير كل حفاظت محيط زيست استان فارس به نقش احياي تالاب بختگان در توسعه و رونق اقتصادي شهرستان ني ريز و شهرستان هاي اطراف اشاره كرد و گفت: 70 درصد از وسعت مناطق شهرستان ني ريز در گستره مناطق تحت مديريت حفاظت محيط زيست است، بنابر اين احياي تالاب بختگان نقش بسزايي در رونق و توسعه شهرستان هاي پيرامون دارد.
محمودي بيان كرد:در گذر زمان تالاب و درياچه بختگان نعمت هاي خدادادي و منافع و بهره هاي زيادي براي مردم در برداشته، علاوه بر اين تالاب و درياچه بخش عمده اي از مناطق تحت مديريت حفاظت محيط زيست در شهرستان ني ريز به عنوان مناطق حفاظت شده و پارك ملي ثبت شده كه آن هم در رونق و توسعه مناطق شرق فارس تاثير بسزايي داشته است.
مدير كل حفاظت محيط زيست فارس همچنين بيان داشت: منطقه بختگان در سالهاي گذشته آنچنان كه در شأن آن بوده مورد توجه قرار نگرفته است و تالاب بختگان كه يك تالاب با ارزش بين المللي است از وضعيت مساعدي نسبت به ساير تالاب ها برخوردار نيست، اميداست درفرايندهاي جديد كه براي احياي تالاب بختگان با محوريت دانشگاه شيراز كليد خورده است شاهد تحول در احياي اين منطقه باشيم.
مدير كل حفاظت محيط زيست استان فارس بيان كرد: دستور رسيدگي به وضعيت تالاب و اجراي برنامه هايي همتراز و معادل با برنامه احياي درياچه اروميه از سوي سازمان حفاظت محيط زيست كشور صادر شده و با همكاري دانشگاه شيراز كارگروهي در اين رابطه تشكيل شده و برنامه هاي لازم در دست بررسي و پي ريزي است.
محمودي درباره حقابه تالاب بختگان نيز گفت: رهاسازي حقابه از اولويت هاي اختصاص آب دراستان فارس است اما هميشه تامين آب شرب مردم اولويت اول بوده است و ازآنجا كه در سالهاي اخير ميزان بارش باران و آبگيري سدها بيش از آب مورد نياز شرب نبوده است، حقابه اي به محيط زيست اختصاص نيافته است.
وي با بيان اينكه رفاه و زندگي مردم اولويت ومحور توسعه و برنامه ريزي است گفت: بايد تمام راهكارهاي اجرايي را در برنامه علمي براي احياي تالاب بختگان بررسي كنيم؛ ممكن است در نيل به اهداف بزرگ گاهي مجبور شويم از برخي از اهداف جزيي و كوتاه مدت چشم پوشي كنيم اما اميد است با اجراي مديريت شايسته تر بتوان اين سرزمين ارزشمند را با حفظ ارزش هاي طبيعي و خدادادي آن بهتر حفظ كرد.
محمودي ادامه داد :عدم مديريت منابع آبي طي دهها سال را نمي توان در مدت كوتاهي جبران كرد؛ در عين حال احياي تالاب و درياچه بختگان اولويت اساسي است كه در برنامه هاي با محوريت دانشگاه شيراز دنبال مي شود.
مدير كل حفاظت محيط زيست فارس همچنين با بيان اينكه در ساختارستاد احيا وحفاظت ازتالاب هاي فارس بر مشاركت همه ذينفعان حوضه هاي تالابي تاكيد شده است گفت:بر اساس قوانين بالادستي تلاش شده رويكرد سنتي و يكسونگر مديريت منابع آب به مديريت يكپارچه زيست بومي تغيير يابد.
محمودي افزود: به طور كلي ستاد در بالاترين سطح مديريتي استان تشكيل خواهد شد تا با بهره گيري از تمام ظرفيت هاي انساني و مادي موجود در استان وبهره گيري از حمايت مسئولان ملي نسبت به تهيه وتدوين يك برنامه عملي، اجرايي و كاربردي بپردازد.
وي اهداف ستاد احيا و حفاظت تالاب هاي فارس را استقرار مديريت زيستي بومي با جلب مشاركت همه ذينفعان مبتني بر توانمندي هاي موجود اعم از دستگاه هاي دولتي، غيردولتي ،دانشگاهي وجوامع بومي، طرح مساله و يافتن راهكارهاي عملي براي حل آن از طريق اتخاذ تصميمات اجرايي و عملياتي، تدوين برنامه عملياتي احياي تالاب ها و درياچه هاي فارس با هدف حفاظت از تالاب ها در كنار بهبود شرايط جوامع انساني از طريق بهره برداري پايدار و استفاده از سرمايه اجتماعي استان در حل مناقشات آب و مديريت مصرف آب برشمرد.
درياچه و تالاب بختگان، از درياچه‌هاي ايران در استان فارس است كه هم اكنون كاملاً خشك شده ‌است. اين درياچه زيستگاه زمستانه پرندگاني بود كه از روسيه و دشت هاي سيبري به ايران مهاجرت مي‌كردند.
در سالهاي پربارش انواع فلامينگو، درنا، كبوتر دريايي، آب‌چليك، مرغابي و غاز در اين منطقه فرود مي آمدند و زمستان گذراني مي كردند.
درياچه بختگان، باعث افزايش رطوبت هوا مي‌شد و به علت بلند بودن ارتفاع كوه‌هاي پيرامون شهرستان ني‌ريز، رطوبت حاصله در هواي همان منطقه باقي مي ‌ماند و باعث ثمردهي درختان انجير، بادام، رز و زيتون در كوه‌ها مي‌ شد كه مي‌توان به نوعي آن را آبياري مصنوعي كوه‌ها ناميد.
اين درياچه در فاصله حدود 200 كيلومتري شرق شيراز در شهرستان ني ريز قرار دارد.
6113 / 1876