تهران-ايرنا-بررسي امروز رسانه هاي كشور حاكي از آغاز زودهنگام تحركات و گمانه زني ها پيرامون انتخابات مجلس و رياست جمهوري آينده است.

به گزارش ايرنا؛ اظهارات تعدادي از فعالان سياسي اصلاح طلب درباره انتخابات 98 و 1400 وتاكيد بر لزوم حمايت از دولت فعلي در شرايط فعلي، واكنش هاي سياسي-رسانه اي گسترده اي را به همراه داشته است.
سخنان 'بهزاد نبوي' ، 'سعيد حجاريان'، 'حسين مرعشي' و 'سعيد ليلار' از جمله افرادي هستند كه در چند روز اخير و طي سخناني ضمن وارد كردن انتقاداتي به عملكرد دولت، تاكيد كردند كه در شرايط خطير فعلي بايد بر حمايت دولت ادامه داد.
تشكيل حزب جديدي توسط 'رسول منتجب نيا' محور خبري ديگري است كه برخي از رسانه ها ضمن بازتاب آن به ارايه تحليل هايي نيز در باره آن پرداختند.

** سخنان سعيد حجاريان
عصر ايران در يادداشتي با عنوان 'انتخابات يا گدايي قدرت؟' به بهانه سخنان اخير 'سعيد حجاريان' در گفت و گو با تارنماي «مشق نو» پيرامون انتخابات نوشت: تغيير مناسبات قدرت با انتخابات، يك بحث است و اين كه تصور شود براي بخش محدودي از قدرت بايد التماس شود ديگر شايد مصداق اصطلاح انتخابات نباشد و تعبير سعيد حجاريان درباره آن صدق كند: «انتخابات، به معناي كنوني آن، مصداق گدايي قدرت است. اصلاحات، صدقه بگير نيست و اگر مكنت دارد بايد با اتكا بر آن به بازار سياست برود. اگر پول بازار سياست را نداشتيم بايد بكوشيم آن را كسب كنيم نه آن كه به هر بُنجُلي تن دهيم.»
اين تارنما در ادامه افزود: فارغ از اين كه اين تعبير چقدر با واقعيت هاي كنوني عرصۀ سياست در ايران سازگار است يا به قصد هشدار، اغراق شده است اما بيان آن از زبان يك سياست‌مداركهنه كار قابل تأمل است.
'آذر منصوري' قائم مقام دبير كل حزب اتحاد ملت نيز در گفت گو با نامه نيوز اظهارات اخير حجاريان مبني بر گدايي نكردن قدرت در انتخابات را اشاره هوشمندانه توصيف مي كند و معتقد است اگر نسبت مستقيمي ميان حضور اصلاح طلبان در قدرت و رضايتمندي بدنه اجتماعي آنان برقرار نباشد، شركت در انتخابات موضوعيت ندارد.
مشرق نيوز نيز در واكنش به سخنان حجاريان مدعي شد: حجاريان و دوستانش طي 5 سال گذشته تلاش كرده‌اند با شكل‌دهي به اعتراض ظالمانه، سياه‌نمايي از اوضاع كشور و بزرگنمايي از مشكلات، جامعه را در شرايط «عام‌البلوي» نگه دارند.

** لزوم حمايت از دولت روحاني
'حسين مرعشي'، فعال سياسي اصلاح طلب و سخنگوي حزب كارگزاران سازندگي نيز در گفت وگو با ايلنا، با تاكيد بر اين كه امروز كشور هيچ اولويتي مهم تر از حفظ ايران ندارد، افزود: امروز روزي است كه بايد تلاش كنيم اختلافات را كنار بگذاريم و كشور به سلامت از اين مرحله عبور كند.
به گفته وي اگر عملكرد روحاني به جريان اصلاحات آسيب برساند، ما راضي هستيم. ما امروز خوف اين را داريم كه ضعف ها كشور را متلاشي كند و واهمه ما از اين موضوع است. ما پذيرفته ايم كه اصلاح طلبان ضربه بخورند و اصلا مسئله ما اين موضوع نيست. (روزنامه شرق اين گفتگو را بازنشر كرد)

شرق در يادداشتي با عنوان 'عبور از روحاني به چه قيمتي؟' ضمن مقايسه 3 پروژه 'عبور از خاتمي'، 'عبور از احمدي نژاد' و 'عبور از روحاني' نوشت: آيا از تمام عبورهاي پيشين نبايد عبرت گرفت كه تقديم دو دستي قدرت به رقيب است؟ و چرا بايد به راحتي همان بازي را انجام داد كه رقيب طراحي كرده است؟ مخالفان دولت در كوتاه مدت به فكر بدبين كردن مردم نسبت به دولت، دولتي كه ثمره اصلاح طلبان و اعتداليون است، هستند. پس از آن با رويگردان كردن مردم از اصلاح طلبان و اعتداليون و نيز با پشتيباني همه امكانات مرئي و نامرئي ديگر، اميدوار به فتح مجلس آينده و در نهايت بي صبرانه منتظر برگشت به قدرت در 1400 هستند. مدعيان چنين طرحي، بايد از گذشته پند بگيرند و تصميم خردمندانه و غيراحساسي در زمان كنوني بگيرند و از آينده انديشه كنند.

** تشكيل حزب جديد از سوي رسوال منتجب نيا
روزنامه ابتكار با اشاره به خبر تشكيل يك حزب جديد از سوي 'رسول منتجب نيا' چنين تحليل كرد: اعلام موضع منتجب‌نيا در فاصله حدود يك سال مانده به انتخابات مجلس شوراي اسلامي و در پس آن انتخابات رياست جمهوري 1400، مي‌تواند براي اصلاح‌طلبان هم به عنوان يك فرصت قلمداد شود و هم يك تهديد جدي. اگر منتجب‌نيا يا هر فعال سياسي اصلاح‌طلب ديگري بتواند در بستر تشكيل حزب و گروهي بخش تازه‌اي از جامعه را به كنش‌گران سياسي اضافه كرده و بر سبد راي اصلاح‌طلبان بيفزايد، يقينا اين اقدام به سود جريان اصلاح‌طلبي رقم خواهد خورد. اما اگر چنين نشود و جريان اصلاح‌طلبي در آستانه انتخابات مهم مجلس شوراي اسلامي دچار تشتت در تصميم‌گيري شده و زمينه براي وحدت حول يك جريان، گروه يا حزبي مهيا نشود، نه‌تنها اميدبخش نخواهد بود، بلكه موجب انفكاك جدي نيروهاي فعال و كنش‌گران سياسي اصلاح‌طلب هم مي‌شود.
روزنامه مردم سالاري نيز در گزارشي به خبر تشكيل حزب منتجب نيا پرداخته است.

** گفتگوي بهزاد نبوي با روزنامه سازندگي
بهزاد نبوي وزير صنايع سنگين دولت چهارم و نايب رئيس مجلس ششم در گفتگو با روزنامه سازندگي پشت كردن به دولت روحاني را با توجه به وضعيت موجود اشتباه دانسته و معتقد است كه عدم حمايت از دولت روحاني براي اصلاح طلبان در انتخابات 98 و 1400 راي آفرين نخواهد بود بلكه يكبار ديگر منجر به تكرار تجربه انتخاباتي سال 84 و در نتيجه پيروزي رقيب و پيچيده شدن اوضاع خواهد شد.

آفتاب يزد ذيل تيتر يك خود و در راستاي تاييد اين سخنان نوشت: اصلاح طلبان نه به خاطر اعتدالگراها و يا به طور كل دولت روحاني بلكه به خاطر خودشان بايد همچنان از دولت دوم حسن روحاني مانند دولت اول او حمايت كنند...در شرايط كنوني كه كشور با مشكلات بسياري دست و پنجه نرم مي كند انتقادهاي تند به حسن روحاني و حمله به دولتش هيچ دردي دوا نمي كند بلكه شرايط را پيچيده تر از وضع موجود خواهد كرد.
عبدالله ناصري فعال سياسي اصلاح طلب و مشاور دولت اصلاحات در باره اظهارات نبوي به آفتاب يزد گفت: سخنان نبوي كاملا درست است. علي تاجرنيا فعال سياسي اصلاح طلب و نماينده مجلس ششم نيز عدم حمايت از دولت و رها كردن روحاني به حال خود آنهم در ادامه راه را نه پذيرفتني و نه عقلاني دانست.
تارنماي فرارو سخنان بهزاد نبوي را بازنشر داد.
روزنامه كيهان در واكنش به بخشي از سخنان نبوي مبني بر اين كه 'دولت چنانچه قوا و نهادهاي ديگر حاكميت در مقابلش قرار نگيرند، حداكثر 15 درصد قدرت را در كشور در دست دارد'، نوشت: اين سياست‌باز بي‌صداقت البته توضيح نداده كه اگر واقعاً او و هم‌طيفانش مدعي بوده‌اند دولت 15 درصد بيشتر اختيار ندارد، براي چه با وجود تجربه دولت اصلاحات، وعده‌هاي قلنبه سلنبه در دولت اعتدال دادند و حتي مدعي شدند «ما تضمين وعده‌هاي دولت هستيم»؟!

روزنامه جوان نيز در ستون ويژه هاي خود با اشاره به بخش ديگري از سخنان نبوي مبني بر اين كه 'مردم در انتخابات رياست جمهوري سال 84 با صندوق‌هاي رأي قهر كردند' نوشت: اشتباه بهزاد نبوي در اين است كه آراي هاشمي رفسنجاني در دور اول انتخابات سال 84 را به نام اصلاح‌طلبان مصادره مي‌كند و فراموش كرده كه بيشترين تخريب و دشمني با هاشمي را فعالان سياسي اصلاح‌طلب و روزنامه‌هاي زنجيره‌اي زمان خاتمي داشتند...
جهان نيوز با اشاره به اين توصيه نبوي كه 'همه ميانه روهاي اصلاح طلب و اصولگرا بايد متحد شوند والا مجلس 98 و رياست جمهوري 1400 را به تندروها مي بازيم كه براي كشور، ملت و اصل نظام نگران كننده است!' نوشت: محكوم فتنه 88 هم نگران اصل نظام شد!

** ويژگي هاي انتخابات 98 و 1400
'آرايش كاملا متفاوت سياسي در ٩٨ و 1400' تيتر يك روزنامه آرمان است كه در ذيل آن گفتگويي با 'فياض زاهد'، استاد دانشگاه و فعال سياسي اصلاح طلب منتشر شده است. در بخشي از اين گفت وگو مي خوانيم: هرچه به جلوتر مي‌رويم روايت‌هاي اجتماعي بر روايت‌هاي رسمي غلبه پيدا مي‌كند و هر چه جلوتر خواهيم رفت سياستمداران مجبور مي‌شوند روايت‌هاي اجتماعي‌تر و مردمي‌تري را براي انتخاب شدن مطرح كنند. در 1400 برخلاف خوش خيالي‌هايي كه برخي از سياستمداران دارند روايت‌هاي رايج و مرسوم به هيچ وجه مورد توجه قرارنخواهد گرفت و جنس جديدي از سياستمداران ظهور خواهند كرد. سياستمداران جوان‌تر پا به عرصه خواهند گذاشت.
بنا به پيش بيني اين استاد دانشگاه در انتخابات مجلس شاهد يك تحول عميق‌تر خواهيم بود. اگر اصلاح‌طلبان نتوانند اكثريت را بدست آورند، اين به معناي غلبه جبهه پايداري و نيروهاي سنتي راست نخواهد بود؛ بلكه شاهد چيزي شبيه يك مجلس مستقل‌تر و از نظر سياسي كم هويت‌تر خواهيم بود كه آنها خود يك هويت سياسي جديد را معنا مي‌كنند. لذا آينده سياسي و اجتماعي رنگين كماني خواهد بود و اين موضوعي است كه بايد نهادهاي مسئول درباره آن به صورت جدي فكر كنند.

** انتقادات به دولت از سوي جريان هاي همسو با آن انگيزه انتخاباتي دارد
رجانيوز در گزارشي از سومين كنگره حزب كارگزاران سازندگي سخنان منتقدانه سعيد ليلاز درباره دولت را حاوي 'نكات قابل توجهي' دانست و مدعي شد اين نكات بيش از همه گريبان خود كارگزاراني‌ها را به عنوان حاميان سرسخت روحاني خواهد گرفت.
اين تارنما با اين ادعا كه 'اعتراف ديرهنگام كارگزاراني‌ها دليلي جز انتخابات ندارد' افزود: مشخص است كه در كنگره حزب كارگزاران بايد از روحاني و سياست‌هايش به بدترين شكل ممكن انتقاد هم بشود. چرا كه در طول اين چندماه استراتژي اصلاح‌طلبان و اعضاي كارگزاران، نقد روحاني و فاصله گرفتن از دولت بوده. آن‌‌ها عبور از روحاني را تنها شانس خود براي ماندن در قدرت و حكومت معرفي مي‌كنند و آن را در روزنامه‌هاي و رسانه‌ها خود به وضوح مي‌گويند.

وطن امروز در يادداشتي نوشت: قدر مسلم، پشيمان شدن يك فرد از رأيي كه به آقاي روحاني داده، حق روشن اوست و به جايي هم برنمي‌خورد. با اين حال، رسانه، شبه‌رسانه و چهره‌هاي معروفي كه جمع قابل‌توجهي از جامعه را مجاب به انتخاب مجدد آقاي روحاني كرده‌اند، نبايد اينقدر در قبال عملكرد خود بي‌مسؤوليت و فريبكار باشند... اين چرخه فريب اما يك جا خواهد شكست و سبقت گرفتن اصلاح‌طلبان از هم در طعنه و نيش زدن به دولت، ناشي از همين ترس است. ترسي كه به آنها مي‌گويد هي رفيق! 1400 آمد! روي هم رفته، طعن و كنايه‌هاي رسانه‌ها، شبه‌رسانه‌ها و چهره‌هاي اصلاح‌طلب به دولت در اين روزها را نبايد چندان جدي و محض رضاي خدا دانست. آنها در كمين فريبي ديگر در 1400 هستند؛ همين!

** تضعيف جريان هاي حامي دولت
وطن امروز در يادداشتي ديگر مدعي شد: طبقه متوسط جديد در ايران به جاي توان معامله با آمريكا روي توان اداره كشور از سوي غربگرايان تمركز كرده و اين شاخصي است كه اگر تثبيت شود، آغاز زوال بلندمدت غربگرايان خواهد بود. تا همين 2 سال قبل، حسن روحاني يا هر كس ديگري با مشخصات او مي‌توانست رقيبي مثل محمدباقر قاليباف (يا هر اصولگراي ديگري) را در دوقطبي تعامل- انزوا و مذاكره با آمريكا يا مخاصمه با آن، گير بيندازد اما حالا صرفا با ترازوي توان اداره كشور سنجيده خواهد شد. زوال غربگرايي در ايران زماني حقيقتا آغاز خواهد شد كه مجبور باشد به جاي حرف زدن، كار كند و پس از مذاكره كردن، از آن پرسيده شود مي‌تواند واقعا روي زمين دولتي را اداره كرده و مشكلي را حل كند يا نه؟
*گروه نشريات خبري
پژوهشم**9026**