تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۵

تهران- ایرنا- چاقی امروزه به عنوان یك بیماری مدرن شناخته می شود در ایران نیز تعداد افرادی كه دچار «بیماری چاقی» هستند طی چهار دهه گذشته حدود 5.5 برابر و تعداد افراد دارای اضافه وزن 3.5 برابر شده اند.

به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، چاقی امروزه به عنوان یك بیماری مدرن شناخته می شود و یكی از بزرگترین معضلات جامعه بشری است كه بی توجهی و آگاهی ناكافی مردم از آن می توان زندگی جوامع را تهدید كند.
استانداردهای جهانی برای تعیین میزان چاقی و اضافه وزن بر اساس شاخص توده بدنی سنجیده می شود كه فرمول آن تقسیم وزن بدن به كیلوگرم بر مجذور قد به متر به دست می آید اگر عدد به دست آمده بین 25 تا 30 باشد فرد دارای اضافه وزن است، بین 30 تا 35 فرد چاق است و بیش از 35 فرد دچار چاقی مرضی است.
بر اساس گزارش های موجود اكنون 29 میلیون نفر در ایران دارای چاقی و اضافه وزن هستند و این در حالی است كه حدود 70 درصد مرگ‌های قابل انتساب به اضافه وزن و چاقی در زنان و مردان، مربوط به بیماری های قلبی عروقی و دیابت است.
گزارش های كشوری نشان می دهد در سال 1359، تعداد افراد چاق در ایران، معادل 2 میلیون نفر بود كه به 11 میلیون نفر در سال 1394 رسید و 5.5 برابر افزایش یافته است.
همچنین تعداد افراد دچار اضافه وزن در ایران، طی همین دوره، از 5 میلیون نفر به 18 میلیون نفر افزایش یافت و بیش از 3.5 برابر شده است.
برخی از پزشكان بر این باورند كه عوارض چاقی از نظر عامل ابتلا به بیماری های غیرواگیر مختلف، فاجعه بار و دارای هزینه های اقتصادی بسیار سنگین است.
به گفته آنان، دیابت دومین بیماری قابل انتساب به بالابودن نمایه توده بدنی، علت حدود 600 هزار مرگ در جهان بوده است و از بین تمام مرگ‌های ناشی از دیابت، 9٫5 درصد در افراد چاق رخ داده و 4.5 درصد در افرادی بوده كه نمایه توده بدنی زیر 30 داشته‌اند. بیماری مزمن كلیوی و سرطان‌ها نیز علت كمتر از 10درصد مرگ‌های قابل انتساب به چاقی و اضافه وزن بوده‌اند.
همچنین بر اساس آمارهای موجود، در حال حاضر نزدیك به یك میلیون ایرانی نیازمند عمل جراحی چاقی هستند و هزینه های این عمل بسیار زیاد است.

* بیماری هایی كه بر اثر چاقی بروز می یابند
محمد ابطحی، استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: چاقی از مهمترین معضلاتی است كه احتمال بروز دیابت و فشار خون را افزایش می دهد و زمینه را برای وقوع بیمارهای قلبی- عروقی، سكته و مرگ زودرس مهیا می كند.
وی می افزاید: چاقی سبب كبد چرب، بیماریهای عضلانی استخوانی اختلال خواب، اختلالات تنفسی، آسم، رفلاكس مری به معده، پوكی استخوان، سرطان روده و پروستات می شود.
ابطحی ادامه می دهد: با وجودی كه عوارض جسمی در افراد چاق بیشتر مشاهده می‌شود اما نمی توان عوارض روانی را نادیده گرفت، اختلالات روانی مانند تنبلی، افسردگی، مشكلات اجتماعی، كاهش اعتماد ‌به ‌نفس و احساس ناامنی، مورد تمسخر و آزار قرارگرفتن از جمله مسائلی است كه در افراد چاق دیده می‌شود.

*رواج الگوی غلط رفتار تغذیه
وی تصریح می كند: امروزه شهرنشینی و صنعتی‌شدن باعث ایجاد تغییرات زیادی در الگوی غذایی افراد شده و گاهی خود ما با رفتارهای نادرست مان باعث می‌شویم الگوی غذایی خود یا فرزندانمان غلط باشد، امروزه افراد غذاهای سالم و مغذی مثل میوه، سبزی و غلات كامل را كمتر و خوراكی های فرآوری شده و نوشابه را بیشتر مصرف می كنند، این غذاها دارای چربی و كالری بالایی هستند، ولی سایر موادمغذی در آنها كم است.
این متخصص تغذیه، گرایش بیش از حد به فست فودها و استفاده از غذاهای آماده یا نیمه آماده كه بسیاری از آنها به روش سالم تهیه نمی شوند را از عوامل مهم افزایش چاقی می داند و می گوید: تغذیه خوب و مناسب اهمیت زیادی در تندرستی افراد و پیشرفت در كارهای اجتماعی دارد، امروزه تغذیه مناسب یكی از گزینه‌های رفاه اجتماعی محسوب شده و تغذیه نامناسب، باعث افسردگی، كاهش توان جسمی، روحی و آسیب‌پذیری در مقابل بیماری‌های عفونی واگیردار می‌شود.

* آموزش تغذیه سالم، رمز زندگی مدرن
وی تاكید می كند: آموزش تغذیه به كودكان در زمان رشد و به نوجوانان در زمان تحصیل، در تغذیه و سلامت خانواده در جامعه تاثیر خواهد داشت. چاقی بر اثر تغذیه نادرست، به یك مشكل جدی در دنیا تبدیل شده و در كشور هم در حال افزایش و یكی از عوامل اصلی موثر بر افزایش مرگ‌ومیر معرفی شده است.
این استاد دانشگاه ادامه می دهد: در چند سال اخیر درصد چاقی در میان كودكان و نوجوانان بیشتر از 2 برابر افزایش یافته و یكی از دلایل اصلی بروز چاقی در كودكان كم تحركی و نداشتن فعالیت بدنی كافی است.
ابطحی تصریح می كند: برای جلوگیری از روند چاقی نیازمند عزم اجتماعی هستیم و باید اطلاع رسانی و آگاهی افراد را برای رهایی از معضل افزایش دهیم.

* چاقی به صورت تصاعدی در حال افزایش است
قباد شهبازی، متخصص غدد نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: طی 40 سال اخیر چاقی در تمام دنیا به صورت تصاعدی در حال بالا رفتن است و یكی از بیشترین معضلاتی كه باعث چاقی شده دسترسی به انواع غذاهاست و دیگری شهرنشینی و زندگی ماشینی افراد است.
وی می افزاید: زندگی شهری باعث افزایش چاقی شده است باید مردم را از خطرات این بیماری آگاه كنیم. چاقی مفرط یك بیماری است و در حال حاضر در كشورهای اروپایی از چاقی به عنوان یك بیماری خطرناك نام برده می شود.
شهبازی تصریح می كند: وقتی فشار خون به عنوان یك بیماری شناخته شده چاقی نیز به عنوان بیماری باعث می‌شود كه زندگی مردم عوض شود و پزشكان بتوانند با چاقی مردم مثل یك بیماری برخورد و آن را كنترل و درمان كنند.
اجتمام *9022 * 3063