قم - ايرنا - عضو هيات مديره اتحاديه ناشران و كتابفروشان قم گفت: در ماههاي اخير افزايش چشمگير «كتاب سازي» و «قاچاق كتاب» بر مشكلات صنعت نشر افزوده است.

علي حاجي تقي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، قاچاق كتاب و گسترش چاپ هاي زيرزميني را تهديد جديد و جدي صنعت كتاب دانست و افزود: چاپخانه هايي كه به صورت زيرزميني فعاليت مي كنند اقدام به چاپ نسخه هاي ديجيتالي كتاب چاپ شده ناشران با همان ترجمه اصلي ناشر مي نمايند و اين كتاب را با قيمت بسيار پايين تر به صورت دست فروش و يا در فروشگاه ها با تخفيف زياد به فروش مي رسانند.
وي «حمايت هاي حساب نشده» و «نبود قانون كپي رايت قوي با پشتوانه اجرايي» را از ديگر مشكلات صنعت نشر دانست و اظهار داشت: برخي اقدام ها از جمله برپايي نمايشگاه هاي استاني به عنوان يك راهكار موقت، خوب و مفيد است ولي استمرار اين راهكارها در بلند مدت به طور قطع به ضرر صنعت نشر تمام خواهد شد.
حاجي تقي با بيان اينكه برپايي نمايشگاه هاي متنوع موجب شكل گيري «ناشران نمايشگاهي» و «كتاب هاي نمايشگاهي» شده است ادامه داد: «پخته خواري كتاب» از جمله آسيب ها و معلول هاي نمايشگاه هاي كتاب است.
وي ادامه داد: ناشران وقتي مشاهده مي كنند يك كتاب در نمايشگاهي بازار خوبي پيدا كرده است، آنها نيز اقدام به چاپ آن كتاب مي كنند كه به اين اقدام به اصلاح، «پخته خواري» مي گوييم و به دليل نداشتن قانون «كپي رايت» ممنوعيتي براي چاپ اين كتاب توسط ساير ناشران وجود ندارد.
عضو هيات مديره اتحاديه ناشران و كتابفروشان قم با بيان اينكه هزينه اصلي كتاب شامل حق ترجمه و يا تاليف كتاب است گفت: چاپخانه زيرزميني به دليل اينكه هزينه حق مولف و همچنين هزينه هاي جانبي چاپ مانند ماليات و عوارض را پرداخت نمي كند، به هين دليل كتاب ناشر اصلي را به تخفيف بسيار زياد با همان مشخصات به فروش مي رساند.

** صنعت چاپ يارانه نمي خواهد، قانون مي خواهد
عضو هيات مديره اتحاديه ناشران و كتابفروشان قم در ادامه، وضعيت كنوني بازار كتاب را ناشي از وجود يارانه در صنعت چاپ دانست و گفت: صنعت چاپ و شبكه توزيع كتاب نيازمند قانون و ايجاد زيرساخت است و دريافت يارانه در شرايط كنوني از سر ناچاري است.
حاجي نقي با با بيان اينكه هر جا كه يارانه باشد فساد نيز ممكن است آنجا شكل بگيرد، افزود: براي كاهش هزينه هاي چاپ، اكثر ناشران مخالف پرداخت يارانه توسط دولت هستند، چراكه پرداخت يارانه فسادزا است.
وي ادامه داد: توقعي نداريم دولت مواد اوليه مورد نياز صنعت چاپ را ارزان در اختيار ما قرا دهد ولي انتظار داريم كه با وضع قوانين درست، تسهيل معافيت ها و بيمه ناشران، هزينه قاچاقچيان را بالا ببرد.
وي با بيان اينكه خطرپذيري سرمايه گذاري براي چاپ كتاب جديد به شدت افزايش يافته است گفت: كتاب هاي ضروري بازار و كتاب هاي سفارش مولف، 2 دسته كتاب هايي است كه در شرايط كنوني بيشترين سهم را در چاپ استان دارند.
وي ادامه داد: تعداد ناشران كتاب قم كه اقدام به صادرات كتاب به خارج از كشور مي نمايند انگشت شمار هستند كه با توجه به مشكلات كشور، شاهد كاهش چشمگير صادرات كتاب از اين استان هستيم.
بيش از 200 كتابفروشي و يك هزار و 300 ناشر در قم وجود دارد كه از اين تعداد تمام كتابفروشان و نيمي از ناشران استان فعال هستند.
7404 / 1175