به گزارش روز شنبه ایرنا، این روزنامه با اشاره به انتخاب رئیس جدید حزب حاكم آلمان و جانشین مركل صدر اعظم و رئیس كنونی این حزب این پرسش را مطرح كرد كه آیا آلمان سرانجام در مقابل فشار دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا برای تغییر موضع در قبال پروژه خط لوله گاز نورد استریم 2 تسلیم خواهد شد؟
این گزارش افزود:این پرسشی است كه روز جمعه و به دنبال انتخاب «آنهگرت كرامپ كارنباوئر» برای جانشینی مركل به عنوان رئیس حزب اتحادیه دمكرات مسیحی آلمان (CDU) در اروپا و واشنگتن مطرح شد.
خانم كارن باوئر به طور معمول حامی مركل قلمداد می شود و حزب حاكم آلمان موضع خود درباره سیاست خارجی را تغییر نمی دهد اما باوئر قبل از تصدی كرسی جدید خود در حزب حاكم، با اظهاراتی در صدر خبرهای بین المللی قرار گرفت. وی گفت آلمان باید بازنگری در فعالیت گازی خود در قلب اروپا و استقبال چند ساله از نفت روسیه عاقلانه رفتار كند.
وی در یك مناظره تلویزیونی اظهار داشت: اقدامات تحریك آمیز كنونی مسكو در اوكراین، حساسیت سیاسی در سراسر اروپای غربی را در حمایت از مسائلی همچون پروژه گازی نورد استریم 2 را بر ملا كرده است؛ پروژه ای كه دولت روسیه مالكیت آن را برعهده دارد.
به نوشته واشنگتن تایمز، موضوع مورد توجه به ویژه اقدامات مسكو در تنگه «كِرچ»،آبراهه باریكی است كه دریای آزور را به دریای سیاه وصل و شبه جزیره كریمه را كه روسیه در سال 2014 به خود الحاق كرد از سرزمین اصلی روسیه جدا می كند.
تنش ها بر سر این منطقه از زمان توقیف كشتی ها و ملوانان اوكراینی توسط نیروهای روس در 25 نوامبر (4 آذر) افزایش یافته است.
در مقابل، دولت ترامپ از رهبران اروپای غربی خواسته در مقابل توسعه نفوذ روسیه در دیگر مناطق قاره اروپا مقاومت كنند. «هِدر نوئرت» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریكا پیشنهاد كرده كه اتحادیه اروپا تحریم پروژه نورداستریم 2 را بررسی كند. به گفته تحلیلگران این خط لوله به شكل گسترده ای وابستگی كشورهایی مانند آلمان به نفت و گاز روسیه را افزایش می دهد.
نوئرت به خبرنگاران گفت:كشورهای اروپایی همچنین این سوال را مطرح می كنند كه با توجه به این كه پروژه نورد استریم 2 به دولت روسیه كمك می كند آیا آنها می خواهند به این پروژه ادامه دهند یا نه؟
خانم باوئر تاكنون با درخواست ها برای توقف كامل حمایت آلمان از این پروژه مخالفت كرده است.با این حال، روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد كه وی گفته، اتحادیه اروپا باید مقدار گازی را كه مجوز انتقال آن از روسیه به كشورهای غرب اروپا صادر شده است، را مورد توجه قرار دهد.
در حالی كه این مساله به نظر كم اهمیت می رسد اما مقامات سیاست خارجی دولت ترامپ آن را پیروزی احتمالی برای خود قلمداد كرده اند.
یكی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه آمریكا دراین زمینه گفت:موضوع نورد استریم 2 را به هر مناسبتی با آلمانی ها مطرح می كنیم.
وی چنین استدلال كرد كه اقدامات تهاجمی اخیر روسیه در تنگه كِرچ اوكراین باعث شده كه آلمان در سیاست خود درباره این خط لوله بازنگری كند.
این مقام آمریكایی كه خواست نامش فاش نشود به خبرنگارانی كه «مایك پمپئو» وزیر امور خارجه آمریكا را در سفر به اروپا همراهی می كردند، گفت:وقتی كشوری آشكارا چنین تهاجمی را انجام می دهد، فكر می كنم كه در افكار عمومی بازتاب دارد. ما نشانه های آن را در برخی از مذاكرات اخیر خود با مقامات آلمانی مشاهده كرده ایم و آنها بعد از اتفاقات تنگه كرچ چنین پیامی را به سادگی دریافت كرده اند. اكنون برای آنها دشوارتر است كه بیان كنند نورد استریم 2 فقط یك پروژه تجاری است.
واشنگتن تایمزنوشت:اكنون باید دید كه این مساله درآلمان چگونه پیش می رود. دست كم دستیابی خانم باوئر به ریاست حزب اتحادیه دمكرات مسیحی آلمان كه 18سال تحت ریاست مركل اداره می شد، زمینه را برای نزاع های داخلی درباره امكان تسلیم شدن در مقابل فشارهای ترامپ درباره پروژه نورد استریم 2 را فراهم كرده است.
اولین نشانه های چنین نزاعی حتی قبل از جانشینی خانم باوئر با مركل بروز كرد.
«هایكو ماس» وزیر خارجه آلمان وعضو حزب سوسیال دمكرات به عنوان شریك سیاسی حزب حاكم گفته است كه نورد استریم 2 یك پروژه تجاری است كه حتی اگر شركت های آلمانی از آن خارج شوند، ادامه خواهد یافت. بر اساس گزارش رسانه های خبری، وی به خبرنگاران گفت كه ادامه مشاركت در این پروژه، نفوذ سیاسی آلمان بر روسیه را در جبهه های مختلفی حفظ می كند.
هنوز معلوم نیست كه آیا وزیر خارجه آلمان و رهبر جدید حزب اتحادیه دمكرات مسیحی درباره این موضوع توافق دارند یا نه. در هر صورت به گفته كارشناسان مسائل منطقه، نورد استریم به یكی از دشوارترین مسائل در آینده سیاسی آلمان تبدیل شده است.
«كنستانسه اشتلزن مولر»(Constanze Stelzenmüller) كارشناس ارشد مركز اروپا - آمریكایی موسسه بروكینگز در این زمینه گفت: این مساله تضاد در سیاست خارجی آلمان را همزمان با افزایش تنش های ژئوپلتیكی نشان می دهد. این خط لوله از دریای بالتیك آغاز می شود و با دور زدن اوكراین و لهستان به ساحل آلمان می رسد.
وی در تحلیلی نوشت: شركت گازپروم روسیه در عملیات ساخت آن نقش دارد وكنسرسیومی از شركت های نفت و گاز آلمان، فرانسه، انگلیس، هلند و اتریش تامین مالی آن را برعهده دارند اما از نظر سیاسی كاملا تحت مالكیت برلین است. از این رو تمایل و توانایی آلمان برای حفظ تعهد به ادعای خود درباره رهبری مسئولانه اروپا را محك می زند.
اروپام**9158**1590
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۴
تهران - ایرنا - روزنامه آمریكایی واشنگتن تایمز گزارش داد: تحولات اخیر در آلمان با انتخاب جانشین «آنگلا مركل» در حزب اتحادیه دمكرات مسیحی زمینه را برای بروز نزاع های داخلی درباره آینده پروژه گازی نورد استریم 2 فراهم می كند.