به گزارش ایرنا، مسئولان جهاد كشاورزی ساوه می گویند كه گندم تولیدی شهرستان از كیفیت بالایی برخوردار است اما طیف قابل توجهی از شهروندان ساوجی و نانوایان از كیفیت پایین آرد و نان گلایه دارند بنابراین برای جلب رضایت مصرف كنندگان توجه برنامه محور به تولید نان مقوله ای ضروری است.
نان مصرفی شهروندان ساوجی در 290 نانوایی تولید می شود كه بخشی از آنها واحدهای آزادپز و شمار دیگر دولتی هستند و با دریافت آرد یارانه ای فعالیت می كنند.
ساوه با وجود اینكه در زمینه تولیدات كشاورزی به خصوص گندم از شهرستان های پیشرو استان مركزی است و گندم زارهایش حدود 2 برابر نیاز نان این شهرستان و حتی زرندیه را تولید می كند اما مساله اینجاست كه برخی از واحدهای خبازی نسبت به افزایش كیفی و كمی نانی كه تحویل مشتریان می دهند، اهتمام لازم ندارند.
نانوایی های دولتی مدعی هستند كه آرد یارانه ای كه دریافت می كنند، كیفیت مطلوبی ندارد و به اصطلاح خودشان «سست» است و باعث می شود خمیر نان هنگام پخت كیفیت مناسبی نداشته باشد.
«ع. رحیمی» كه در نانوایی سنگكی مشغول به كار است، می گوید: به علت كیفیت پایین آرد، نانوا مجبور است مقدار بیشتری نمك استفاده كند تا خمیر كمی سفت شود.
وی افزود: نانوایی ها مجبور به استفاده از «آرد پوسان» هستند و همه نانواهای دولتی شهرستان ساوه این آرد را می خرند.
به گفته رحیمی، این نانوایی روزانه 10 تا 12 كیلو نان دور ریز می كند.
یكی دیگر از شاطرهای فعال در نانوایی های ساوه به نام «محمدی» كه به صورت آزاد پز بربری پخت می كند گفت: به طور میانگین روزانه 6 كیسه آرد مصرف دارند كه اغلب از روستاهای اطراف ساوه تهیه می شود.
وی افزود: آرد پوسان با وجود قیمت بالا، كیفیت مناسبی ندارد و به دلیل آزادپز بودن اغلب از این آرد استفاده نمی كنند.
این نانوا از هزینه های سنگین خدماتی چون آب، برق و گاز و ناهمخوانی هزینه و درآمدهای این شغل گلایه داشت.
محمدی بیان كرد: در گذشته به تنهایی مالك یك باب نانوایی بودم اما به دلیل بی ثباتی در قیمت ها و هزینه های بالا مجبور به تعطیلی آن شدم.
رئیس اداره جهاد كشاورزی شهرستان ساوه نیز گفت: میزان تولید سالانه گندم در این شهرستان 80 هزار تن است كه 2 برابر نیاز شهرستانهای ساوه و زرندیه می باشد.
«حسن شریفی» افزود: میانگین مصرف سالانه گندم به شكل آردی در نانوائی ها و نیز بخش صنایع تبدیلی در 2 شهرستان ساوه و زرندیه 36 هزار تن است.
وی تصریح كرد: گندم تولیدی در ساوه به ویژه بخش نوبران و مناطق دشت بیات و گزل دره حاوی بالاترین درصد پروتئین و كیفیتی مطلوبی برای پخت نان است.
به گفته این مسئول، تنها یك كارخانه در زمینه تولید آرد در شهرستان ساوه فعالیت می كند كه به دلیل بی رقیب بودن و فعالیت انحصاری در این منطقه، آرد با كیفیتی تولید نمی شود.
یكی از كارشناسان اداره صنعت، معدن و تجارت ساوه اظهار كرد: كاهش ناظران در این سازمان و افزایش وظایف محوله در بخش های مختلف تا حدودی بر روی نظارت ها تاثیرگذار بوده است.
«بهزاد رضایی» افزود: اكنون اداره صنعت، معدن و تجارت به دلایل مختلفی با كمبود پرسنل مواجه است و از طرفی دامنه فعالیت های ناطران نیز گسترده تر شده و تنها معطوف به یك حوزه مثل آرد و نان نیست.
وی ادامه داد: با توجه به خاصیت مهاجر پذیری شهرستان ساوه، تعداد نانوایی ها نیز در سال های اخیر افزایش پیدا كرده و به حدود 290 باب افزایش یافته است.
این كارشناس تصریح كرد: اكنون تنها 2 ناظر در حوزه آرد و نان شهرستان ساوه فعالیت دارند كه غیر از این حوزه، در بخش های مختلفی نیز وظایف متفاوتی برعهده دارند و باید پاسخگوی نیازهای دیگر سازمان نیز باشند.
رضایی بیان كرد: اگر چه نیروهای نظارتی در این اداره كاهش پیدا كرده اما كیفیت كار نظارت مانند گذشته با قوت ادامه دارد.
وی با بیان اینكه با افزایش قیمت، تشدید نظارت بر شیوه پخت و عرضه نان در دستور كار است، گفت: تلاش می شود كه از طریق رایزنی های انجام شده با اتاق اصناف شهرستان ساوه برای اعمال نظارت های بیشتر و جدی تر، بازرسان كمكی در اختیار قرار گیرد.
رضایی با تاكید بر این نكته كه اندازه و سایز نان ملاك سنجش عمل یك نانوا و حوزه نظارت اداره صنعت، معدن و تجارت نیست، بیان كرد: وزن تعیین شده برای هر چانه مطابق با نرخ نامه اصلی ترین معیار است؛ به عنوان مثال وزن چانه برای هر قرص نان لواش باید 180 گرم باشد و این مساله در مورد نان های تافتون و بربری هم صدق می كند اما معیار سنجش نان سنگك به دلیل استفاده تنها یك چانه در پخت، وزن نان تولید شده ملاك است.
كارشناس اداره صنعت، معدن و تجارت ساوه اظهار داشت: وجود مشكلات و تنگنا در فرآیند توزیع هر كالا و خدمات دولتی و آزاد، غیر قابل كتمان است و در همین راستا تلاش می شود كه با همكاری اتحادیه خبازان ساوه، تمهیدات لازم برای جلوگیری از این نوع اقدامات در دستور كار قرار گیرد.
رضایی افزود: قرار بر این است كه میزان سهمیه آرد دولتی به گونه ای تعیین شود تا كمتر شاهد فروش باشیم و در صورت مشاهده چنین مواردی با افراد خاطی برخورد و به حوزه تخلفات تعزیراتی معرفی می شود.
وی در رابطه با افزایش قیمت نان در هفته های اخیر، گفت: این تغییرات در سطح كشوری تصمیم گیری می شود.
رضایی یادآور شد: آخرین افزایش قیمت در حوزه نان به چهار سال قبل بر می گردد حال آنكه در این سال ها تنها قیمت آرد یارانه ای ثابت بوده و سایر هزینه های تولید مانند آب، برق، گاز، اجاره مكان، بیمه و كارگر به شدت افزایش یافته است.
مدیر عامل كارخانه آرد پوسان نیز گفت: این كارخانه روزانه 200 تن آرد تولید می كند كه 2 و نیم برابر بیشتر از نیاز ساكنان شهر ساوه است.
محمد علوی فرد افزود: نانوایان با مراجعه به سامانه سراسری اداره غله میتوانند آرد مورد نیاز خود را از بین كارخانههای موجود در استان مركزی خریداری كنند و اجباری برای خرید آرد از كارخانه خاصی مورد توجه نانوایان نیست.
وی بیان كرد: هم اكنون نانوا می تواند از كارخانه هایی كه در استان بومی خود وجود دارد، آرد تهیه كند اما سایت غله این قابلیت را برای نانوا فراهم می كند تا در مواقع لزوم از استان های غیر بومی آرد خریداری كند.
مدیرعامل كارخانه آرد پوسان نیز با بیان اینكه امسال افزون بر 90 درصد نانوایی های موجود در شهرستان ساوه آرد مصرفی خود را از این كارخانه تهیه كردند، بر كیفیت مطلوب آرد تولیدی این كارخانه تاكید كرد.
«محمد علوی فر» افزود: این كارخانه، آرد مورد نیاز حدود 600 نانوایی در سطح استان مركزی را تامین می كند و در این بین نارضایتی چند نانوا امری طبیعی است.
وی در ادامه گفت: علاوه بر ساوه، نانوائی های فعال در شهرستان های تفرش، زرندیه، اراك و دلیجان نیز آرد مورد نیازشان را از این كارخانه خریداری میكنند.
وی تصریح كرد: كارخانه آرد پوسان دارای تكنولوژی به روز، ماشین آلات مجهز و آزمایشگاه پیشرفته است و نان هایی كه در ساوه پخت میشود به طور روزانه در این كارخانه مورد نمونه برداری و آزمایش قرار می گیرند و بر اساس نتایج آزمایشگاهی، سست بودن آرد تایید نشده و چنین ادعایی هم صحت ندارد.
به گفته مدیرعامل كارخانه آرد پوسان، گندمی كه برای تولید آرد در كارخانه استفاده می شود توسط شركت غله و خدمات بازرگانی در اختیار آنها می گذارد و كیفیت گندم شهرستان ساوه نیز از متوسط سطح استان مركزی بالاتر است اما این مساله به معنای مرغوب بودن گندم ساوه نیست.
علوی فر با اشاره به خودكفایی كشور در زمینه تولید گندم، افزود: گندم ایران از نظر كیفی در سطح متوسط است اما قابلیت پخت و استفاده برای تهیه نان، شیرینی و سایر مصارف را دارد.
وی اظهار داشت: در كیفیت نان، عوامل مختلفی دخیل هستند كه می توان در مرحله اول به یارانه ای بودن آرد اشاره كرد زیرا این موضوع باعث می شود كه نانوا اگر آرد را به نان تبدیل نكند، آرد و حتی دور ریز نان را به فروش برساند.
وی همچنین عوامل دیگری از قبیل انگیزه مالكان و فعالان نانوائی ها، قیمت گذاری مناسب آرد و نان، نوع گندم مصرفی، نحوه نگهداری آرد و سطح فرهنگ اجتماعی را از دیگر موارد تاثیرگذار بر كیفیت نان دانست.
گزارش از سمیرا عارفی مجد
9921/6539/3075
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۲
ساوه - ایرنا - نان به عنوان یكی از نیازهای اصلی خانواده جایگاه مهمی در سبد تغذیه روزانه شهروندان دارد كه می طلبد به كیفیت آن از مزرعه تا سفره دقت نظر كافی شود.