در حالیكه چهار و نیم درصد جمعیت هر جامعهای را افراد توانخواه تشكیل میدهند، یكی از مطالبات اساسی آنها مناسب سازی معابر عمومی و نهادهای دولتی و عمومی است.
به گزارش ایرنا، بر پایه قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، سازمانها، موسسهها، شركتهای دولتی و نهادهای عمومی موظف هستند در طراحی، ساخت ساختمان و مكانهای عمومی، معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل كنند، امكان دسترسی و بهرهمندی معلولان همانند افراد عادی در جامعه فراهم شود.
در این ارتباط میزگردی با عنوان «بررسی وضعیت مناسبسازی معابر مهریز » در سالن شهید فیاض بخش این شهر برگزار شد، شركتكنندگان در این نشست از اینكه طرح یادشده در این شهرستان 50 هزار نفری تاكنون به خوبی اجرا نشد، ضمن انتقاد ، بر اصلاح روشها و تحقق اجرای طرح تأكید كردند.
چند نفر از مسئولان، كارشناسان و معلولان كه در میزگرد شركت كردند، از اجرای نامناسب معابر عمومی در مركز شهرستان گلایه كردند.
این میزگرد به همت خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) در مهریز برگزار شد و شركتكنندگان با تبیین دیدگاههای خود در مورد اهمیت مناسبسازی برای تردد معلولان و راهكارهایی برای بهبود وضعیت موجود ارائه كردند.
آنها در این میزگرد، عمل به قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، تغییر نگرش در بین مسئولان، همكاری دستگاههای اجرایی، تخصیص بودجه، نظارت بر فعالیت پیمانكاران و ارزیابی مستمر عملكرد دستگاهها در مناسبسازی را اهم مشكل در این بخش برشمردند.
**فضای شهری برای تردد معلولان مناسب نیست
همچنین یكی از توانخواهان مهریز كه در میزگرد یادشده شركت كرده بود، از توجه ایرنا به موضوع مناسبسازی معابر عمومی قدرانی كرد و گفت: فضای شهر و ورودی بیشتر دستگاههای اجرایی و بانكها برای تردد معلولان مناسب نیست و اگر رمپی هم ایجاد شد، استاندارد نیست و بعضاً فقط برای رفع تكلیف این كار را انجام دادند.
علیرضا زارع خور میزی افزود: ما بهعنوان افراد معلول همانند سایر مردم از حقوق شهروندی لازم برخوردار هستیم، برای رفاه حال این گروه ، مسئولان دستگاههای اجرایی و امور شهری به وظایف خود و اجرای قانون جامع حمایت از معلولان اقدام كنند.
این معلول جسمی، حركتی خاطرنشان كرد: در این شهر بهرغم زندگی و تردد معلولان، هنوز معابر بهدرستی مناسبسازی نشد و نمیتوانیم كارهای اولیه خود را بدون وابستگی به دیگران انجام دهیم.
همچنین یكی از بانوان نابینای مهریز كه در میزگرد شركت كرده بود، یادآور شد: مناسبسازی فضای شهر و ورودی دستگاههای اجرایی و بانك ها در شهر و روستاها از جمله حقوق قانونی همه افراد خصوصا ماست، اگر همه به آن عمل كنند دیگر مشكلی وجود ندارد.
حمیده حیدری افزود: معلولان همانند سایر مردم برای رفتوآمد در شهر نیاز به آرامش و آسایش دارند ، اگر معابر عمومی مناسب نباشد قطعا افراد توانخواه نمیتوانند امور زندگی خود را شخصاً انجام دهند.
وی ابراز امیدواری كرد كه مسئولان بدون هیچ ملاحظهای به قانون عمل كنند و بدانند كه معلولان همانند سایر مردم حق زندگی دارند و از حقوق شهروندی نیز برخوردار هستند و این حقوق با همكاری مردم، مسئولان و افراد خیر به دست میآید.
** نبود عزم جدی برای مناسبسازی معابر
به گفته معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان یزد، قانون جامع حمایت از معلولان بهروشنی وظایف تمام دستگاههای اجرایی در خصوص مناسبسازی را ترسیم كرد، كه باوجود اهمیت موضوع هنوز عزم جدی برای اجرای آن وجود ندارد.
محمدحسین غنیمت افزود: اجرای این قانون به بودجه زیادی نیاز ندارد و قبل از هر چیز باید نگرشی در بین مدیران و مسئولان متولی به وجود آید كه معلولان هم مانند سایر افراد جامعه برای زندگی آرام و بیدغدغه به شهری مناسب نیاز دارد.
وی ادامه داد: هرچند در برخی شهرستانهای استان یزد در كمیته مناسبسازی با حضور مدیران، كارهایی در این زمینه انجام شد، ولی بههیچوجه كافی نیست و تا تحقق كامل و رعایت قانون، فاصله زیادی وجود دارد.
این مسئول تصریح كرد: تردد مناسب معلولان در شهر و حتی روستاها و انجام امور زندگی از حقوق مهم شهروندی است ولی هماكنون آنها در خیلی از شهرستانها و بهخصوص مهریز نمیتوانند رفتوآمد مناسب داشته باشند.
به گفته غنیمت، در وضعیت كنونی ورودی خیلی از مساجد و مكان متبركه، اداره دولتی، شركتها و مؤسسات غیردولتی و بانكها برای تردد معلولان مناسب نیست و این افراد قادر به تأمین نیازهای اولیه خود نیستند.
**دستگاهها به وظایف خود عمل كنند
همچنین رئیس اداره بهزیستی مهریز می گوید: قانون جامع حمایت از حقوق معلولان بسیار دقیق است، وظایف دستگاههای دولتی و غیره در خصوص مناسبسازی معابر عمومی به خوبی مشخص شد و هیچ ابهامی هم در آن وجود ندارد.
علیرضا علیزاده افزود: اگر همه مسئولان به این قانون نه در شعار بلكه در عمل وظایف تعریف شده را اجرا كنند، قطعاً با رفع مشكل موجود، معلولان و سالمندان میتوانند بدون دغدغه كارهای خود را بدون وابستگی به دیگران انجام دهند.
وی خاطرنشان كرد: وضعیت اتوبوسهای درونشهری و بینشهری برای جابهجایی معلولان و نیز پیادهروهای شهری مناسب نیست و باید مسئولان برای حل مشكل اقدام كنند.
به گفته این مسئول، مناسبسازی فضا در برخی ادارههای دولتی مهریز فقط به ایجاد « رمپ » آنهم معمولاً غیراستاندارد خلاصه شد، در حالی اجرای دقیق آن تعریف جامع دارد و باید با اهداف مشخصی انجام شود.
علیزاده با اشاره به اینكه علاوه بر دستگاههای اجرایی، حتی فضای شهر ، معابر عمومی و ورودی بانكها برای رفتوآمد معلولان و سالمندان اصلاً مناسب نیست از شهرداری و شورای شهر، رسیدگی و حل مشكل را خواستار هستیم.
این مسئول خاطرنشان كرد: در حال حاضر 2 هزار معلول و سالمند از خدمات بهزیستی استفاده میكنند، باید برای رفاه حال و آسایش آنها، مسئولان و دستگاههای اجرایی وظایف خود را انجام دهند.
** مناسبسازی فضای شهری در اولویت باشد
همچنین رئیس شورای شهر مهریز اظهار داشت: از برنامههای مهم شورا با همكاری دستگاههای مختلف، همراهی و نظارت بهزیستی، مسأله مناسبسازی برای تردد راحت معلولان است.
مهدی زارع بیدكی با اشاره به اینكه در این خصوص فعالیتهایی در شهر انجام شد، ادامه داد: در برخی معابر و خیابانها كارهایی انجام شد، هنوز كافی نیست و برای تحقق مطالبه معلولان باید بهطورجدی پیگیر و اقدام كرد.
این فعال اجتماعی تصریح كرد: شورا آمادگی خود را برای هرگونه همكاری برای مناسبسازی مبلمان شهری طبق استانداردهای شهرسازی و بر اساس دستورالعمل قانون جامع حمایت از معلولان را دارد.
به گفته زارع بیدكی، معلولان و سالمندان بخشی مهمی از جامعه هستند ، خدمت و رسیدگی به نیازهای آنها بهعنوان یك وظیفه و ضرورت مطرح هست كه باید پیگیری شود.
**مناسبسازی مساجد در اولویت است
همچنین رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان مهریز گفت: مناسب سازی ورودی مساجد محوری در حوزه شهری و روستاها برحسب نیاز و درخواست بهزیستی در اولویت اجرای طرح قرار دارد.
سید مهدی سیدی افزود: در این خصوص هرچند برخی كارهای ناچیزی انجام شد، این كار ادامه دارد و برای تسریع آن به بودجه و حمایت مادی نیاز داریم،باید خیران و هیات امنای مساجد همكاری كنند.
وی خاطرنشان كرد: حقوق اولیه هر فرد توانخواه است، همانند دیگران از فضاهای دینی شهر و امامزادگان منطقه استفاده كند، بایستی طرح مناسبسازی برای رفع دغدغه جامعه هدف و سالمندان انجام میشود.
**طرح مناسب مدارس ادامه دارد
همچنین مدیر آموزشوپرورش مهریز اظهار داشت: در سالهای اخیر بر اساس قانون جامع حمایت از معلولان برای مناسبسازی مدارس كارهایی انجام شد و این روند تا تحقق مطالبات معلولان ادامه دارد.
سید علی كارآموز افزود: برای رفاه حال دانش آموزان معلول نیز با همكاری بهزیستی و در چارچوب تحقق مصوبه های كمیته مناسبسازی شهر اقدامهایی انجام شد و همچنان به انجام كامل آن پایبند هستیم.
**مناسبسازی وسایل نقلیه ضروری است
مسئول حملونقل درونشهری مهریز هم در میزگرد «بررسی وضعیت مناسبسازی معابر شهر مهریز » گفت: مناسبسازی وسایل نقلیه عمومی مركز شهرستان در وضعیت كنونی چندان رضایت بخش نیست و برای حل مشكل با همكاری شهرداری و شورای شهر اقدام خواهد شد.
رسول یزدی افزود: معلولان و سالمندان باید همانند سایر مردم بتوانند بهراحتی از وسایل نقلیه بدون مشكل استفاده كنند كه این موضوع پیگیری و مشكل رفع میشود.
مركز شهرستان 50 هزارنفری مهریز در 30 كیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد و هزار و 300 معلول از خدمات بهزیستی این شهر استفاده میكنند.
جمعیت معلولان استان یزد، حدود 50 هزار نفر تخمین زده میشود كه تاكنون برای نیمی از این افراد در بهزیستی پرونده تشكیل شد.
ایرنا، تنها خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران است كه بهعنوان ششمین خبرگزاری جهانی در 19 مرداد 1313 خورشیدی با عنوان « آژانس پارس» و باهدف تولید و بازتاب اخبار و رویدادهای مهم ایران، منطقه و جهان شكل گرفت.
این رسانه ملی در هشتم دی 1360 با تصویب مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری جمهوری اسلامی تغییر نام داد و هماكنون 84 سال از فعالیت آن میگذرد و قدیمیترین خبرگزاری ایران است.
ایرنا دارای شبكهای گسترده از دفاتر و خبرنگاران در داخل و خارج از كشور است بهگونهای كه علاوه بر 54 دفتر در مراكز استانها و شهرهای مهم، شبكه گسترده از خبرنگاران محلی در نقاط مختلف دارد.
ایرنا همچنین در حال حاضر با بهرهگیری از 22 دفتر خارجی، تحولات و رویدادهای جهان را از نزدیك پوشش میدهد و علاوه بر آن، اخبار تحولات ایران را علاوه بر فارسی به 8 زبان زنده و مهم دنیا در اختیار مخاطبان میگذارد.
ایرنا همچنین صاحبامتیازی روزنامههای ایران، ایران ورزشی، روزنامه عربی زبان الوفاق، انگلیسیزبان ایران دیلی و روزنامه ویژه نابینایان - «ایران سپید»- را در اختیار دارد و دانشكده خبر بهعنوان یكی از مهمترین مراكز تربیت خبرنگاران و متصدیان حوزه اطلاعرسانی كشور نیز وابسته به آن است.
7536/ 2047/
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۲
یزد - ایرنا - گرچه تاكید بر مناسبسازی معابر عمومی شهرها و سكونتگاه های جمعیتی برای تردد، تامین شرایط زندگی آرام و تحقق حقوق شهروندی معلولان در ایران خصوصا اسلام سابقه طولانی دارد، اما این طرح تاكنون در بسیاری شهرها، روستاها و حتی نهادهای عمومی به درستی اجرا نشد.