تهران-ايرنا-روزنامه فرامنطقه اي راي اليوم در مطلبي با اشاره به ائتلاف روسيه و عربستان در اوپك براي كاهش توليد نفت برخلاف خواست آمريكا اين همكاري را حمله اي پيش دستانه و بي سابقه از سوي رياض و مسكو براي يك ائتلاف جديد و تحت فشار قرار دادن رئيس جمهوري آمريكا دانست.

«عبدالباري عطوان» تحليلگر مسايل منطقه و سردبير اين روزنامه روز يكشنبه در اين مطلب ياد آور شد كه كشورهاي توليدكننده نفت در داخل اوپك و خارج از آن روز جمعه در نهايت به توافق رسيدند كه حجم توليد خود را نزديك به 1ميليون و 200 هزار بشكه در روز كاهش دهند تا از سقوط بيشتر قيمت نفت جلوگيري و با رديگر قيمت ها افزايش يابد گامي كه به لحاظ اقتصادي اهميت زيادي دارد. اما نكته مهم ديگر ائتلاف روسيه و عربستان بود كه خواست دونالد ترامپ را به چالش كشيد درحالي كه روز قبل آن خواسته بود اوپك قيمت نفت را افزايش ندهد.
وي افزود: اين تصميم گيري سيلي محكمي به ترامپ بود در حالي كه وي مدام از هر سو سيلي مي خورد چه از سوي كنگره كه علنا وي را متهم به چشم پوشي از مساله به قتل رسيدن «جمال خاشقچي» روزنامه نگار و منتقد عربستاني و سعي در حمايت از محمد بن سلمان وليعهد عربستان كرد يا اينكه سيلي كه از سوي مجمع عمومي سازمان ملل متحد خورد در حالي كه پيش نويس قطعنامه در محكوميت حملات جنبش مقاومت اسلامي فلسطين (حماس) عليه اسرائيل راي نياورد.
اين تحليلگر ياد آور شد كه قيمت هاي نفت پس از اعلام تصميم اوپك بلافاصله 5 درصد افزايش يافت و پايبندي كشورهاي به كاهش توليد كه 800 هزار بشكه در روز از سوي اعضاي داخل اوپك و روسيه بهمراه ده كشور خارج از اوپك 400 هزار بشكه در روز باعث خواهد شد كه قيمت نفت بار ديگر به مرز 86 دلار صعود كند به ويژه اگر عربستان توليد خود را از 11 ميليون و 100 هزار بشكه در روز به 10 ميليون و 300 هزار از ماه ژانويه آينده كاهش دهد.
وي اضافه كرد: اينكه ترامپ به اين موضع گيري عربستان كه وي را به چالش كشيده چه پاسخي خواهد داد مشخص نيست. ائتلاف عربستان و روسيه تاكنون در سازمان اوپك بود اما چه بسا در مسائل ديگر نيز تشكيل شود. بايد در انتظار توئيتي جديد و خشمناك از ترامپ باشيم كه به اين سيلي به روش ديگري پاسخ خواهد داد.
عطوان نوشت اين نخستين باري بود كه «خالد الفالح» وزير انرژي عربستان در سخنان مطبوعاتي به طور علني اعلام كرد كه 'آمريكا در موضعي نيست كه براي اوپك تعيين تكليف كند و ما به اجازه كسي براي پايين آوردن سطح توليد نياز نداريم' اين درحالي است كه عربستان در حالت عادي هميشه خواسته هاي آمريكا را بدون ترديد اطاعت مي كرد حتي در سال هاي گذشته زورگويي هاي آمريكا به حدي رسيد كه نماينده اي را به مكان نشست هاي اوپك براي نظارت بر مبادلات داخل آن و ديكته خواسته هاي اين كشور به وزير عربستان كه بدون هيچ معطلي آن را اجرايي مي كرد، فرستاده بود.
عطوان نوشت كه موضع جديد عربستان نسبت به دولت آمريكا را در چند نكته بررسي كرد:
نخست اينكه وليعهد عربستان به اين نتيجه رسيده كه ترامپ كنگره و اعضاي مجلس سنا مانند ليندسي گراهام و باب كوركر و غيره را تحت فشار مي گذارد تا دست از حمايت وي بردارند و اعمال تحريم عليه عربستان به دليل قتل خاشقچي حتمي است بنابراين تصميم به حمله پيش دستانه گرفته است.
دوم:بن سلمان با ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه به توافق دست يافته كه بر اساس آن پوتين اعلام كرده از رياض در برابر هرگونه فشارهاي آمريكا در ارتباط با پرونده خاشقجي حمايت و پشتيباني مي كند.
سوم: پس از اعلام خروج قطر از سازمان «اوپك» عربستان دريافته است كه اگر به فشارهاي آمريكا توجه كند اوپك بعنوان سازماني كه عربستان قدرت برتري در آن دارد از هم فرو مي پاشد و توليد نفت كاهش يافته و خود را تنها و در انزوا خواهد ديد بنابراين تصميم گرفته كه اولويت را به حفظ انسجام اوپك و حفظ جايگاه خود در آن بدهد چرا كه جايگزين آن هرج و مرج در بازار و كاهش قيمت نفت تا پايين 30 دلار است امري كه درآمدها را بسيار كاهش مي دهد و باعث خشم مردمي و بي ثباتي در عربستان و خاندان حاكم خواهد شد.
عطوان مي گويد: آنچه احتمال اينكه عربستان يك حمله پيش دستانه را با مسكو عيله آمريكا شروع كرده تقويت مي كند اين است كه بن سلمان با كمك از يكي از نويسندگان عربستاني نزديك به خود مقاله اي منتشر و تهديد كرد به مسكو پناه مي برد همچنين پايگاه روسي در تبوك شمال غرب اين كشور تاسيس و سلاح روسي را جايگزين آمريكايي مي كند.
وي اين پرسش را مطرح مي كند كه بايد ديد اگر بن سلمان و عربستان بتواند نتايجي كه ممكن است اين ائتلاف مسكو و رياض داشته باشد تحمل كند، روسيه چه قدرتي در برابر آمريكا دارد اگر اسلحه سعودي از روي دوش آمريكا روي دوش روسيه قرار بگيرد؟
عطوان نوشت كه اقدام بن سلمان مي تواند قمار بزرگي باشد چرا كه به يك ائتلاف راهبردي 80 ساله با آمريكا پايان مي دهد و همانند اعلام جنگ است به همين دليل در زمينه شكل گيري اين ائتلاف ترديدهايي وجود دارد.
وي افزود كه بايد منتظر توييت آينده ترامپ بود كه زياد طول نخواهد كشيد چرا كه وي زياد صبور نيست و بزودي به بسياري از سوال ها و پيش بيني ها پاسخ مي دهد.
خاورم**9366**1049