تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۴

زنجان – ايرنا – مهريه پشتوانه اي براي خانم هاست كه اگر شكل منطقي و درست تعيين شود، مي تواند پايداري زندگي زوجين را رقم بزند اما گاهي كاركرد منفي آن خودنمايي مي كند كه اين مساله مي تواند برخي از آسيب هاي اجتماعي را به دنبال داشته باشد.

به گزارش ايرنا، مهريه و مسائل پيش روي آن در زمان حاضر با افزايش قيمت سكه به يكي از دغدغه‌هاي اصلي زوج ها و خانواده هاي آنان تبديل شده است.
رواج چشم و همچشمي ها نيز موجب شده است تا دختران مهريه هاي نجومي را از همسران آينده خود طلب كنند كه اغلب اين ميزان مهريه ها با توان مالي زوج ها همخواني ندارد و اين موجب تعارضاتي مي شود كه گاه زندگي هاي در شرف تشكيل را با مشكل مواجه كرده و در مواقعي آن را در همان مراحل ابتدايي متوقف مي كند.
چه بسيار هستند مرداني كه به دليل ناتواني در پرداخت مهريه تعيين شده در زندان بسر مي برند كه اين نيز به معضلي تبديل شده است كه بسياري از آسيب هاي اجتماعي را به دنبال دارد.
در اين ميان نيز هستند زناني كه با مهريه هاي بسيار پايين و يا بخشش مهريه هاي خود پس از زندگي مشترك به مشكلاتي افتاده اند كه از عهده حل آن بر نمي آيند از اين رو بايد راهي منطقي و درست برابر با حقوق زن و مرد درباره مهريه اعمال شود تا حقي از ديگري در پرداخت آن ضايع نشود و از طرفي نيز بتواند ضامن زندگي مسالمت آميز براي زوجين شود.
بر همين اساس ايرناي مركز زنجان در مورد لزوم وجود مهريه، معضلات مهريه هاي بالا و منطقي ترين روش تعيين پشتوانه براي زن، ميزگردي را با حضور سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان، يكي از اعضاي هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان و جامعه شناس و مدرس دانشگاه برگزار كرد.

** مهريه پشتوانه است
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان با اشاره به فلسفه مهريه گفت: اين حق پشتوانه اي براي خانم محسوب مي شود تا در آينده اگر براي وي مشكلي پيش آمد بتواند از حق خود دفاع كند چرا كه زن به لحاظ حقوقي هيچ پشتوانه اي به جز مهريه ندارد.
حجت الاسلام قادر احمدي اظهارداشت: در كنار مهريه، نفقه و اجرت المثل نيز وجود دارد اما به اندازه اي نيست كه خانم را از مشكلات مالي نجات دهد، بنابراين در طول تاريخ مهريه پشتوانه اي براي زن بوده و از طرفي نيز طلاق در اختيار مرد قراردارد تا يك زندگي جريان داشته باشد.
وي يادآوري كرد: برخي مواقع خانم از اين پشتوانه استفاده مي كند تا به حق و حقوق خود برسد.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان با تاكيد بر اينكه مهريه براي خانم كسب و منبع درآمد نيست، تاكيد كرد: هيچ خانمي مهريه را براي اين مهم لحاظ نمي كند.
حجت الاسلام احمدي با بيان اينكه از طرفي مهريه به نوعي پشتوانه مالي براي آينده يك زن است كه اگر در زمان سالخوردگي همسرش فوت كرد، بتواند از آن استفاده كند.
وي خاطرنشان كرد: مهريه علاوه بر پشتوانه مالي براي خانم، اهرم فشاري براي ادامه زندگي است تا مرد به راحتي در مواقع بروز مشكلات پيش پا افتاده در زندگي به طلاق فكر نكند و زندگي مشترك خود را ادامه دهد.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان به شروط ضمن عقد اشاره كرد و ادامه داد: همه اين شرط ها براي مرد بازدارنده است تا در استمرار و پايداري زندگي خود تلاش كند.
حجت الاسلام احمدي افزود: ازدواج مجدد بدون اجازه زن، عدم پرداخت نفقه و داشتن سوء رفتارهاي معاشرتي موجب ايجاد حق طلاق براي خانم مي شود.
وي ادامه داد: همه اين عوامل از مقوله هاي بازدارنده براي مرد است و از طرفي نيز همسر مواردي براي دفاع از خود در دست داشته باشد اگر يكي از اين مقوله هاي بيان شده انجام شود، خانم مهريه را مطالبه مي كند.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان گفت: بر اساس قانون، مهريه مي تواند هر مبلغ كم يا زياد و يا هر چيزي باشد كه طبق توافق طرفين ثبت شده است.
حجت الاسلام احمدي ادامه داد: فتوايي داريم كه اگر مهريه زياد باشد غيرعقلاني است چرا كه مرد توان پرداخت و تامين آن را ندارد كه اين توافق كه زوجين در روز اول زندگي بر سر آن به توافق مي رسند عملي نيست.
وي با بيان اينكه مهريه ربطي به اسلام ندارد چرا كه از احكام امضايي اسلام به شمار مي رود و الزام آور نيست و در زمان پيامبر اسلام(ص) لحاظ شد و با توجه به اينكه مناسب بود، نهادينه شده است.

** مهريه ربطي به عقد ندارد
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان تاكيد كرد: مهريه ربطي به عقد ندارد چون امكان دارد عقدي جاري اما مهريه اي تعيين نشود و يا در آينده مشخص شود.
حجت الاسلام احمدي افزود: در زمان پيامبرگرامي اسلام(ص) مهريه نقد و در همان لحظه قابل پرداخت بود در حاليكه در زمان حاضر همه ازدواج ها نسيه است و پرداخت مهريه اي انجام نمي شود.
به گفته وي، يكي از اشكالات اساسي تعديل مهريه در اين است كه زن پشتوانه خود را از دست مي دهد و سالانه يك سكه دريافت مي كند.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان گفت: در آينده سنگيني مهريه موجب مي شود هيچ ارثيه اي از طرف پدر براي فرزندان باقي نماند و همه اموال وي به عنوان مهريه زن به همسر برسد.
حجت الاسلام احمدي يادآوري كرد: در گذشته از ارث پدري گفته مي شد درحاليكه در آينده اگر پدر فوت كند همه اموال وي به عنوان مهريه به همسرش داده مي شود و فرزندان بعد از فوت مادر از ارث مادري به جاي ارث پدري خواهند گفت.
وي متذكر شد: ما مي توانيم روشي جايگزين روش فعلي مهريه داشته باشيم كه آسيب هاي زمان حاضر همچون زندان را نداشته و خانم نيز دغدغه اي از اين بابت نداشته باشد.

** روز عقد مهريه اي تعيين نشود
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان با تاكيد بر اينكه روشي آسان براي مهريه و به نفع خانم و آقا وجود دارد كه بايد قانون آن را تصويب كند، خاطرنشان كرد: روز اول عقد دائم مهريه اي ثبت و تعيين نشود و از طرفي حق طلاق براي خانم داده شود.
حجت الاسلام احمدي ادامه داد: خانم و آقا روز عقد به توافق برسند از امروز هر اموالي كه در زندگي مشترك آنها وجود داشت و افزايش يافت به طور مساوي بين آنها تقسيم شود.
وي اضافه كرد: در اين نوع مهريه، هر زمان كه منجر به فوت يكي از طرفين و يا طلاق شد دارايي تقسيم مي شود.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان گفت: در اين صورت زوجين با تلاش مي توانند دارايي را در طول زندگي افزايش داده و در آينده چنانچه فوت و يا طلاقي حادث شد، اموال بين هر 2 تقسيم مي شود.
حجت الاسلام احمدي به طلاق هاي صوري نيز اشاره كرد و افزود: در اين نوع طلاق ها خانمي براي گرفتن مستمري پدر خود و يا معافيت فرزندان از خدمت سربازي اين كار را انجام مي دهند كه اين مسائل نيز بايد به طور ريشه اي حل شود.

** در ثبت اموال به نام همسر دقت كنيد
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان گفت: مهريه بايد متعادل و بر اساس عرف جامعه باشد و در زمان حاضر با چنين شرايط اقتصادي 50 سكه براي مهريه خانم متعادل است.
حجت الاسلام احمدي، منطقي ترين مهريه را اموال نصف نصف كردن دانست و افزود: سكه هاي زياد با چنين شرايط اقساطي و تعديل آن( سالانه يك سكه) منطقي نيست كه بالا باشد.
وي متذكر شد: اموالي كه از طرف مردها به نام همسرشان ثبت مي شود بايد دقت شود و در گوشه اي اين سند جمله' قسمتي از مهريه خانم' قيد شود.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان گفت: متاسفانه در بسياري از پرونده ها مشاهده مي شود كه سه دانگ از اموال مرد به نام خانم بوده و علاوه بر آن مهريه نيز مطابله مي شود.

** به عندالمطالبه و عندالاستطاعه مهريه توجه شود
حجت الاسلام احمدي ادامه داد: مهريه اي كه عندالمطالبه ثبت شود خانم هر زماني مي تواند آنرا مطالبه كند اما در مهريه اي كه عندالاستطاعه است ضمانت اجرايي كيفري(زندان) ندارد چون كه بر اساس توانايي مالي مرد پرداخت مي شود و از طرفي ديني است كه بايد ادا شود.
وي تاكيد كرد: در برخي از خانواده ها كه به طور معمول خانواده عروس ادعا دارند چه كسي مهريه گرفته و داده است،پس بايد عندالاستطاعه ثبت شود.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان گفت: كساني كه معناي حقوقي عندالاستطاعه و عندالمطالبه را نمي دانند اگر ندانسته بنويسند، ظلم است.

** مي توان بندي به شروط ضمن عقد اضافه كرد
حجت الاسلام احمدي اضافه كرد: بر اساس قانون ما اگر خانم مرتكب جرم اخلاقي شود مهريه به وي تعلق مي گيرد اما اين مورد در برخي از كشورهاي غربي يا در قانون بعضي از اديان در ايران وجود ندارد.
وي تاكيد كرد: در قانون اين اديان اگر خانم مرتكب جرم اخلاقي و منافي عفت شود، هيچ مهريه اي به وي تعلق نمي گيرد.
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان با بيان اينكه اين قانون بازدارنده خوبي است، اظهارداشت: چنانچه اين مهم در قانون ما هم بود، برخي افراد نه تنها همسر خود را با مهريه زياد بلكه با ديگر موارد غير اخلاقي نيز تحت فشار قرار نمي دادند.
حجت الاسلام احمدي تاكيد كرد: زوج ها مي توانند اين مهم را ' اگر خانم مرتكب جرم اخلاقي و منافي عفت شد' در شروط ضمن عقد ثبت كنند، تا در حادث شدن آن، مهريه اي به وي تعلق نگيرد و بايد ساير شروط ضمن عقد به درستي و با دقت هرچه بيشتري خوانده شود.

** مهريه بالا هيچ ارزشي ندارد
سرپرست دادگاه خانواده استان زنجان متذكر شد: بعداز اين و بر اساس قانون فعلي و بخشنامه ابلاغي از سوي قوه قضائيه مهريه بالا ارزشي ندارد.
حجت الاسلام احمدي تاكيد كرد: اگر قرار باشد هر 10 ماه يك سكه بر اساس توانايي مرد به خانم پرداخت شود با اين شرايط تعديل و تقسيط، مهريه كامل به خانم نمي رسد چون عمر شخص به زمان پرداخت آن كفاف نمي دهد.

** مهريه بايد به سمت كاركرد مثبت برود
يكي از اعضاي هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: مهريه كاركردهاي منفي و مثبتي دارد اما اگر از سنگين بودن آن جلوگيري و با شرايط روز بروز رساني نشود جنبه منفي آن را بيشتر مي كند.
دكتر لقمان ابراهيمي با بيان اينكه موافق هستيم كه مهريه پشتوانه اي براي زن است، اظهارداشت: به لحاظ روانشناسي از ديد مثبت آن ايمني رواني، عاطفي و هيجاني است كه موجب پايداري در رابطه روجين مي شود.
وي ادامه داد: با اين نگاه كه جنبه مادي مهريه برداشته شود تا جاي خود را به عواطف، احساسات، حس مادرانه و پدرانه، براي رشد و پيشرفت زوجين بدهد تا نيازي به اهرم هاي به صرف مادي نباشد.
اين عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: با ضرورت مهريه به اين دليل كه به عنوان هديه نگاه كنيم، مي تواند مكانيزيم و نيرويي براي حفظ تعادل و توازن در خانواده و رابطه زوجين باشد كه در ابعاد مختلف كمك كننده بوده و رابطه را از آسيب هاي موجود در جامعه كه روز بروز در حال افزايش است، مصون بدارد.
ابراهيمي افزود: نمونه آن مي تواند تعادل در قدرت باشد اگر اين مهم به لحاظ حقوقي در دست يكي باشد، احساس بدي به طرف مقابل دست مي دهد كه در روانشناسي از آن به عنوان استرس و فشارهاي رواني ياد مي شود و اين فشارهاي رواني هر چه از نواحي مختلف بر زن يا مرد وارد و زياد شود بروز واكنش هايي را به دنبال دارد.
وي يادآوري كرد: اين واكنش ها در مقابله با فشارهاي محيطي و رواني متاسفانه در اغلب موارد راهبردهاي مقابله اي ناسازگار است.
اين عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: تعيين مهريه پايين و يا زياد از ابتدا تا پايان به لحاظ ديدگاه روانشناختي به ضعف هاي فردي و خانواده برمي گردد.
به گفته ابراهيمي، به لحاط علمي ازدواجي صحيح است كه براساس فرهنگ، آداب و رسوم آن جامعه باشد و خارج از آن ايراد دارد چرا كه خروج از تعادل مي تواند منبع فشار تلقي شود و وقتي ايمني عاطفي، پايداري رابطه به دليل ضعف هاي فردي، خانوادگي، فرهنگي و اجتماعي از بين مي رود متاسفانه كاركردهاي منفي مهريه به جاي مثبت خود را نشان مي دهد.
وي اضافه كرد: مهمترين كاركرد منفي مهريه كه از تبعات بالاست افزايش هزينه هاي رواني ازدواج است، وقتي كه هزينه هاي رواني ازدواج به شدت افزايش مي يابد.
اين عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: معتقدم طلاق شناختي به دليل عوامل متعدد از جمله مهريه بالا زمينه ساز طلاق عاطفي و توافقي مي شود و پژوهش هايي كه انجام مي دهيم دلالت بر اين قضيه دارد.
ابراهيمي تاكيد كرد: به قطع عوامل متعددي موجب مي شود كاركردهاي مثبت مهريه جاي خود را جنبه منفي آن بدهد و از پشتوانه بودن آن براي خانم خارج مي شود.
وي با بيان اينكه مهريه بالا نيز گاهي به دلايل مختلف بخشيده مي شود، افزود: طرف مقابل همسرش را آنقدر تحت فشار رواني قرار مي دهد تا مهريه بخشيده شود و اين مساله متاسفانه آسيب هايي است كه با آن مواجه هستيم.

** عوامل فردي و هوش هيجاني در تعيين ميزان مهريه دخيل است
اين عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: عوامل فردي و هوش هيجاني دخيل در مهريه از ابتدا پايين است و مهارت ارتباطي ضعيفي با هم دارند كه موجب توافق هاي نخست براي مهريه بالا مي شود چون هوش هيجاني پايين شرايط پرداخت مهريه را نمي سنجد.
ابراهيمي اضافه كرد: در اين شرايط تضاد بين هدف و وسيله فراهم مي شود و خروجي آن فشار رواني براي زوجين كم مهارت و فاقد مهارت خواهد شد كه با آن روبرو شده و در نخستين تنش، اولين و آخرين راهكار آنها طلاق خواهد بود.
وي تاكيد كرد: بايد از ابتدا براي مهريه كاري كرد و به نحوه پرداخت آن دقت شود تا با اين آسيب ها به شكل هاي مختلف روبرو نشويم.
عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: مشاهده مي كنيم كه يك سري سازه هاي ذهني از جمله اينكه مهريه بالا خوشبختي و شخصيت را به دنبال دارد و يا كي گرفته و كي داده، ايجاد مي شود كه برگرفته از تفكراتي است كه در ذهن جوانان شكل گرفته است.
ابراهيمي ادامه داد: چنانچه توجه بيش از حد به مهريه داشته باشند و به ساير ملاك ها در تشكيل خانواده دقت نكنند و گير آنها فقط اين مهم باشد اين از جمله مواردي است كه منجر به ادارك غيرواقع بينانه از ملاك ها و شرايط لازم براي تشكيل خانواده در بين جوانان مي شود.

** مهريه بالا مكانيزمي براي جبران اشتباهات تربيتي است
وي به سبك تربيت خانواده اشاره كرد و افزود: آگاهي درست و كافي در تربيت داريم، مهريه خيلي بالا مكانيزيمي براي جبران اشتباهات تربيتي است كه مي خواهيم در بزرگسالي و جواني با مهريه سنگين آن را جبران كنيم و توجهي نداريم با نگاه خود مي خواهيم مكانيزم جبراني براي آن بگذاريم كه متاسفانه به مشكل برخورديم و يا برخواهيم خورد.
عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: ضعف در آگاهي خانواده ها نيز عوامل اجتماعي و فرهنگي از ديگر علت هاي مهريه هاي سنگين به شمار مي رود.
ابراهيمي با بيان اينكه مهريه در ازدواج ترومايي شده است، اظهارداشت: واضح ترين پيامد آن، تاخير در ازدواج و تصميم گيري براي آن بوده و نيروهاي مثبت و سرمايه اجتماعي را با اين موارد از بين مي بريم.
وي ادامه داد: اگر به شكل سالم و منطقي مهريه تعيين شود و راه جديدي متناسب با نيازها، شرايط جامعه و خانواده ارائه شود، منجر به حفظ تعادل خانواده ها مي شود و روش ناسالم آن نيز مي تواند تبعاتي را در جامعه به دنبال داشته است.
عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: زماني كه دختر يا پسري شخصي را داراي صلاحيت براي زندگي مشترك خود ديدند در اين مرحله بايد از مشاوره هاي قبل از ازدواج بهره مند شوند در حاليكه اين قبل ازدواج نيست و بعد از آن نيز وجود ندارد چرا كه به شكل رسمي و قانوني مركز مشاوره قبل از ازدواج نداريم.
ابراهيمي تاكيد كرد: بايد خيلي زودتر از انتخاب همسر مشاوره ازدواج براي جوانان و خانواده هاي آنان وجود داشته باشند چون به خودي خود هزينه ها براي ازدواج بالاست و از طرفي نيز مهريه هزينه هاي رواني براي ازدواج دارد و اين مساله بعد رواني قضيه را بالا برده است
وي افزود: بعد ازدواج هر عاملي كه تنش و فشار رواني ايجاد كند يك سري اختلال در عملكردهاي شناختي و روحي طرف مقابل ايجاد خواهد كرد.
عضوهيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: اختلال در اين مقوله ها موجب عدم توجه به همسر، يادگيري در كاهش توانايي حل مشكلات و تمركز از روابطه زوجين برداشته شده و به سمت هاي ديگر سوق داده مي شودو
به گفته ابراهيمي، اين عوامل زمينه ساز مفهومي بنام طلاق شناختي است كه در هيچ جاي جهان وجود ندارد اما زمينه آن را فراهم مي كنيم تا جابيفتد و زمينه ساز طلاق عاطفي مي شود.
وي اضافه كرد: همين اختلالات در عملكرد هيجاني موجب درگيري و عدم مسئوليت پذيري مي شود و وجود عواملي همچون مهريه بالا تنش و فشارهايي را بوجود مي آورد و در اوج بي مهارتي اولين و آخرين راه حل طلاق خواهد شد.
عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان گفت: پيامدهاي ديگري از جمله ترس از ازدواج، خيانت، خشونت و همه مشتقات سوء رفتار، پيمان شكني، افزايش فساد و تغيير در نوع همسرگزيني(ازدواج سفيد) از تبعات مهريه زياد است كه اين نوع ازدواج بدون تعهدات مالي مي باشد كه قابل تامل است.
ابراهيمي به راهكارهاي كاهش مهريه اشاره كرد و ادامه داد: آموزش خانواده در تربيت فرزندان با نگاه ازدواج صحيح و به دور از استرس هاي جانبي، فرهنگ سازي اجتماعي - رواني از طريق زيرساخت هاي فرهنگي و رسانه ها موجب مي شود باورها و سازه هاي اشتباه در مورد مهريه كه در جامعه رواج و موجب شده به دردسر بيفتيم بايد ريشه كن شود و رسانه ها تاثيرگذاري مثبتي حتي با يك جمله به دنبال دارند.
وي متذكر شد: تاكيد بر روي ضمانت هاي اخلاقي، رفتاري و شناختي به جاي ضمانت هاي لزوما مالي باشد چرا كه مهريه به تنهايي بيمه اي براي زندگي نيست و در كنار آن آموزش هاي پايه اي قبل از ازدواج به خانواده ها و جوانان انجام شود.
عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه زنجان، آموزش سبك هاي كارآمد به زوجين چرا كه بسياري از افراد به دليل ضعف هايي كه دارند از مهريه استفاده ابزاري مي كنند.

**مهريه سنگين تضمين كننده پايداري زندگي نيست
يك جامعه شناس و مدرس دانشگاه گفت: بايد ازدواج و طلاق را فرايندي از مرحله آشنايي تا طلاق تعريف كنيم چرا كه همه اين مراحل در طلاق تاثير گذار است.
كمال اوجاقلو تاكيد كرد: متاسفانه در جامعه شاهديم واقعيت هايي اتفاق مي افتد و معاني و مفاهيم جديدي توليد مي شود كه در 10 يا 20 سال گذشته براي اين مفاهيم فكر نمي كرديم.
وي يادآوري كرد: در جامعه شناسي طلاق را به عاطفي و واقعي دسته بندي مي كرديم و شايد فكر نمي كرديم كه روزي نيز طلاق صوري اتفاق خواهد افتاد.
اين جامعه شناس و مدرس دانشگاه گفت: در طلاق توافقي نيز مفاهيم جديدي وجود دارد كه در جامعه توليد شده است.
اوجاقلو با تاكيد بر اينكه مهريه را بايد با انواع و اقسام طلاق ها در ارتباط قرار دهيم، افزود: معتقد به كاركرد مثبت مهريه هستم و اعتقادي ندارم كه سنگيني آن تضمين كننده زندگي است.
وي ادامه داد: مهريه مي تواند طلاق را محدود كند اما براي كساني كه به لحاظ اخلاق، رفتاري و سازگاري به آخر خطر رسيده اند ميزان آن براي آنها تاثيرگذار نيست چون طرف مقابل آنقدر تحت فشار قرار مي گيرد و جمله مهرم حلال و جانم آزاد را بيان مي كند.
اين جامعه شناس و مدرس دانشگاه گفت: زماني نوع فشار و سختي به زنان جسمي و روحي بود در زمان حاضر نيز ادعا بر اين است كه از طرف همسرش هيچ اهميتي به وي داده نمي شود و فشارهاي روحي آنقدر زياد شده كه ميزان مهريه هر چه قدر هم زياد باشد، در اين زندگي هيچ تاثيري ندارد بلكه در تلاش براي جدا شدن مي باشد.
اوجاقلو تاكيد كرد: در خانواده هايي كه مهر و محبت حاكم است وجود مهريه در اين زندگي نيز تاثيري ندارد.
وي ادامه داد: اگر خانواده ها را به پنج طيف تقسيم كنيم به بخش اول كه مشكل زيادي دارند و به بخش هاي آخري كه هيچ مشكلي ندارند مهريه براي آنها تاثيرگذار نيست.
اين جامعه شناس و مدرس دانشگاه با بيان اينكه ميزان مهريه براي طيف هاي متوسط تاثيرگذار است، گفت: در طلاق واقعي راهكارهاي متفاوت و ويژه اي نيازداريم و اگر صوري باشد نيازمند راهكارهاي قانوني است.
اوجاقلو افزود: براي طلاق هاي صوري بايد بين دستگاه ها از جمله نيروي انتظامي و تامين اجتماعي با دادگستري لينكي برقرار شود تا طلاق زوجي كه ثبت مي شود در ديگر دستگاه هاي اجرايي نيز ثبت شود چرا كه اين نوع طلاق نيز تبعات و پيامدهايي دارد كه با اين اقدامات مي توانيم مانع آن شويم.
به گفته وي، در طلاق صوري دروغ را كه بزرگترين عامل هرآسيبي به شمار مي رود والدين به فرزندان آموزش مي دهند كه بايد اين نوع طلاق ريشه كن شود.
اين جامعه شناس و مدرس دانشگاه تاكيد كرد: آموزش و پرورش نيز در آموزش هاي قبل از ازدواج و مشاوره وظيفه دارد و در مهارت زندگي و اين مسائل آن آموزش عميقي نداريم كه بايد انجام شده و تاثيرگذار باشد.

** بايد آموزش متمركز با مفهوم شناسي مهريه انجام شود
اوجاقلو با تاكيد بر اينكه با وجود اطلاع از آمار طلاق به شروط ضمن عقد اهميتي نمي دهيم، افزود: هميشه مي پنداريم كه ما جزو اين دسته از افراد در جامعه نيستيم در حاليكه اين موارد در بيخ گوش همه افراد جامعه است.
وي اضافه كرد: در مواقعي خانواده تمايل دارند كه دختر خود را به آقايي بدهند كه وزنه در دست آقاست در اين شرايط مهريه عندالاستطاعه قيد مي شود و در عكس اين مهم نيز و مهريه عندالمطالبه خواهد بود.
اين جامعه شناسان و مدرس دانشگاه گفت: بايد فكري شود ميزان مهريه بر اساس معيارهاي اقتصادي در زمان حاضر باشد چون توان مالي افراد متناسب با شرايط اقتصادي، بالا نرفته است.
اوجاقلو بر خواندن و دقت در شروط ضمن عقد تاكيد كرد و افزود: براي راه اندازي بقالي به چندين مركز مراجعه مي شود اما مشاوره ازدواج 2 ساعت است و چون در اين زمان جوانان در هيجان هستند اثر بخشي زيادي ندارد كه بايد شرايط زماني آن دقيق بررسي شود.
وي تاكيد كرد: بايد آموزش متمركز به مفهوم شناسي مهريه باشد و خانواده ها آگاه شوند و مهريه را به عنوان تضمين كننده زندگي تلقي نكنيم.
به گفته اين جامعه شناس و مدرس دانشگاه، بايد بازتعريفي از زندگي داشته باشيم و فرزندان خود را آماده براي همسر، مادر و پدر شدن تربيت كنيم.
اوجاقلو متذكر شد: بايد سازمان هاي مردم نهادي در جامعه راه اندازي كنيم تا مشاوران خانواده در مساجد و محافل مهارت هاي زندگي و اهميت آن را بيان كنند چون تا زماني كه فرهنگ سازي و آموزش همسو نباشد موفق نخواهيم بود.
9505/6085