«حسین زینعلی» روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: براساس آمارها ایران همچنان رتبه اول تولید و صادرات زعفران جهان را داراست، افغانستان، هند و اسپانیا از دیگر تولیدكنندگان زعفران هستند كه با فاصله زیاد در جایگاه های بعدی قرار دارند.
وی با بیان این كه مشكل صادرات زعفران ایران تنها خام فروشی و فله فروشی نیست، تصریح كرد: ایران امكانات و فناوری فراوری، بسته بندی و برندسازی زعفران را دارد، اما به دلیل شرایط سیاسی كشورمان و نبود اعتبارات كافی، موفقیتی در این زمینه حاصل نشده است.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد كشاورزی اظهار داشت: انتظار می رود دولت با بهبود روابط سیاسی، تخصیص بودجه تحقیقاتی، ایجاد زنجیره تولید و ارزش و تشكیل مركز بین المللی برای محصول زعفران ایران، بتواند شرایط را برای عرضه زعفران با برندهای ایرانی در سطح جهان فراهم كند.
به گفته زینعلی، باید صفر تا 100 تولید، عرضه و صادرات را مورد بررسی و پایش قرار داد تا بتوانیم همچنان لیدر كشورهای جهان در تولید و صادرات زعفران باشیم.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد كشاورزی، قاچاق و معضلات مربوط به تعهد برون سپاری ارزی برای صادركنندگان را از مشكلات صنعت زعفران دانست و گفت: هم اكنون، بخشی از زعفران تولیدی ایران همچون سایر محصولات دیگر به شكل قاچاق از ایران خارج می شود كه بخش عمده آن به مرزهای افغانستان می رود كه غیرقابل كنترل است.
وی افزود: در واقع زعفران ایرانی به دلایل سیاسی با نام زعفران افغانستان با كمترین تعرفه ها صادر می شود.
زینعلی درباره قیمت زعفران گفت: اكنون قیمت هر كیلوگرم زعفران در ایران بر اساس نوع آن به طور میانگین بین 8.5 تا 10 میلیون تومان فروخته می شود كه رضایت تولید كنندگان را به همراه داشته است اما در بازارهای خارجی قیمت آن سه برابر قیمت داخلی است كه پولش به ایران باز می گردد.
به گفته زینعلی، طبق گزارش های رسیده، ارزش سالانه زعفران حدود 400 میلیون دلار است اما گردش مالی آن در دنیا به هشت میلیارد دلار می رسد كه این رقم به دلیل ارزش افزوده ای است كه با استفاده در صنایع مختلف حاصل می شود.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد كشاورزی با اشاره به این كه قاچاق پیاز زعفران كاهش یافته است، افزود: ادعاها مبنی بر افزایش تولید زعفران در افغانستان به دلیل خروج قاچاق پیاز زعفران از ایران صحیح نیست زیرا تكثیر و تولید زعفران به راحتی انجام نمی گیرد و همچنین ارقام تولیدی زعفران افغانستان در مقایسه با كشور ما بسیار ناچیز است.
وی اضافه كرد: هم اكنون، اكثر برندهایی كه در خارج از كشور زعفران عرضه می كنند مربوط به ایران است كه در سایر كشورها، ثبت شده اند.
این مقام مسئول در وزارت جهاد كشاورزی ورود زعفران به بورس كالای كشاورزی را مفید دانست و گفت: این اقدام منجر به افزایش قیمت زعفران و رشد درآمد تولید كنندگان شده است كه می تواند در روند افزایشی تولید نقش بسزایی داشته باشد.
**400 تن زعفران در كشور تولید شده است
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد كشاورزی گفت: برآوردها نشان می دهد امسال به طور متوسط 400 تا 420 تن زعفران در سطح 112 هزار هكتار تولید شود كه 20 هزار هكتار آن به دلیل كشت جدید، بارور نیست و سال آینده بارور می شود.
زینعلی با بیان این كه اكثر استان های كشور تولید كننده زعفران هستند، اضافه كرد: رتبه نخست به استان خراسان رضوی با 80 هزار هكتار سطح زیركشت تعلق دارد كه 80 درصد از تولید كشور را داراست، رتبه دوم نیز به استان خراسان جنوبی با سهم تولید 10 تا 15 درصدی اختصاص دارد.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد كشاورزی ادامه داد: اكنون نزدیك 200 هزار خانوار كشور در تولید زعفران نقش مستقیم و غیرمستقیم دارند.
وی درباره سرانه مصرف زعفران افزود: با افزایش قیمت یك محصول و ثابت بودن قدرت خرید مردم، امكان كاهش مصرف وجود دارد، اما طبق آمارهای پیشین سالانه نزدیك به 80 تن زعفران معادل 10 درصد به مصرف داخلی می رسید و بخش عمده آن صادر می شد.
زینعلی میزان مصرف سالانه زعفران را به عنوان یك گیاه دارویی منحصر به فرد برای هر نفر بین چهار تا پنج گرم دانست و گفت: این درحالی است كه اكنون هر ایرانی سالانه كمتر از هفت دهم گرم زعفران مصرف می كند.
به گزارش ایرنا، به تازگی رایزن بازرگانی سابق ایران در هند گفته بود: برخی بازرگانان، زعفران افغان را به هند صادرمیكنند زیرا هند از ایران زعفران وارد نمیكند و این كار را با كمترین مبلغ از افغانستان انجام میدهد.
«زعفران ایرانی درحال حاضر با نام افغان زعفران از افغانستان توسط تجار خود فروخته ایرانی به هند صادر میشود و تا زمانی كه زعفران ایران با تعرفه صفر از افغانستان به هند صادر میشود، كسی دیگر به دنبال زعفران ایرانی با تعرفه 40 درصد نخواهد بود.»
این رایزن بازرگانی بر این باور است كه اگر افغانستان چند سال دیگر با برندسازی جای ما را بگیرد دیگر نمیتوانیم به صادرات بزرگترین محصول صادراتی غیرنفتی خود تكیه كنیم و بازارهای جهانی خود را از دست می دهیم.
اقتصام**9186**2022
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۰
تهران- ایرنا- مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد كشاورزی میزان تولید زعفران در افغانستان را ناچیز دانست و گفت: شركت های ایرانی كه به تجارت زعفران از طریق افغانستان روی آورده اند ارز حاصل از صادرات آن را به ایران باز می گردانند.