تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۲

بیرجند - ایرنا - با نزدیك شدن به فصل زمستان، زمین در كویر خراسان جنوبی آغوش باز كرده تا با رویش و خودنمایی گل های نرگس در اوج سرما، عطر و یاد بهار، جاودانه نگه داشته شود.

به گزارش ایرنا این روزها در گل‌فروشی‌ های شهر، گل نرگس بیش از سایر رقیبان خودنمایی می‌كند تا مردم با خرید این گل در فصلی كه پایان حیات دیگر گل ها و گیاهان در طبیعت است بهار را در پاییز و زمستان به نظاره بنشینند.
مردم خراسان جنوبی، شهرستان خوسف را به گل‌ های نرگس منحصر به ‌فردش می‌شناسند چرا كه بوی گل نرگس آن از فاصله‌های دور انسان را سرمست می‌كند.
به گفته مدیر جهاد كشاورزی خوسف، عطر گل نرگس خوسف بین 17 استان پرورش دهنده این گل بی نظیر است، عطری كه نرگس كویر دارد حتی نرگس دیار نرگس ها یعنی شیراز هم ندارد طوری كه اهالی شیراز هم گاهی سفارش گل نرگس به نرگس كاران خوسف می دهند یا به دنبال خرید پیاز این گل هستند.
شكوفا شدن گل نرگس همه‌ساله از نیمه آبان آغاز می شود و تا پایان دی ماه در خوسف ادامه دارد، مزارع یك دستی از گل نرگس در این شهرستان وجود ندارد چرا كه تجربه ثابت كرده اگر نرگس در سایه و نقطه ای دور از آفتاب كاشته شود بهتر گل می دهد به همین خاطر معمولا در خوسف گل نرگس را زیر درخت انار كشت می كنند.
گل نرگس علاوه بر زیبایی خواص دارویی زیادی دارد، سردرد، افسردگی، زكام و برخی بیماری های عفونی را معالجه می كند اما كمتر كسی از خواص آن آگاه است.

**برداشت 12 میلیون شاخه گل نرگس در خوسف
مدیر جهاد كشاورزی خوسف در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: سطح زیركشت گل نرگس این شهرستان 24 هكتار است كه 70 درصد آن بارور است.
سید حسن رضوی پیش بینی كرد كه در سال جاری از مزارع شهرستان 12 میلیون شاخه گل نرگس به ارزش چهار میلیارد تومان برداشت شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر هر شاخه گل نرگس از كشاورزان یك هزار و 300 تومان خریداری می شود ولی در پایین فصل برداشت به دلیل اشباع بازار، قیمت گل نرگس كاهش می یابد.
رضوی اظهار داشت: در گذشته دور مردم خوسف بیشتر این گل را برای هدیه دادن به دیگران پرورش می دادند، اما چند سالی است كه در سبد معیشتی مردم شهرستان قرار گرفته است.
وی عنوان كرد: بخش عمده سطح زیركشت گل نرگس به صورت پراكنده در باغ های میوه است اما در حال حاضر به سمتی حركت می شود كه ایجاد مزارع یك دست در دستور كار قرار گیرد تا به لحاظ اقتصادی به صرفه تر باشد.
مدیر جهاد كشاورزی خوسف افزود: از ابتدای امسال 650 میلیون تومان در زمینه توسعه سطح زیر كشت گل نرگس شهرستان به كشاورزان تسهیلات پرداخت كردیم و سطح زیركشت گل نرگس پنج هكتار افزایش یافت كه در سال آینده شاهد گل دهی آن خواهیم بود.

**عطر بی نظیر گل نرگس خوسف
رضوی با بیان اینكه شرایط اقلیمی و آب و هوایی و رطوبت كم و خشكی منطقه باعث شده تا عطر نرگس خوسف نسبت به بقیه نقاط كشور مطلوب تر و بی نظیر باشد، گفت: گل نرگس خوسف علاوه بر مصرف در داخل استان به خراسان رضوی، اصفهان، تهران و زاهدان نیز ارسال می شود.
وی با تاكید بر اینكه فرآوری این گل به ویژه اسانس گیری آن ضروری است، اضافه كرد: تاكنون در كشور برای فرآوری آن اقدامی انجام نشده در حالی كه عطر گل نرگس در دنیا بی نظیر است.
رضوی بیان كرد: تلاش و پیگیری های ما برای افزایش ماندگاری گل نرگس از یك تا 2 هفته به مدت زمان بیشتری از طریق مركز تحقیقات گیاهان دارویی كشور در حال انجام است.
وی با اشاره به اینكه در سال هایی كه گل زیاد است بازار، كشش خرید آن را ندارد، گفت: در خصوص بازاریابی این محصول در شهر بیرجند، شهرداری خوسف غرفه ای در خیابان مدرس از شهرداری بیرجند تحویل گرفته و گل تولیدی شهرستان جمع آوری و در این مركز به فروش می رسد، در تهران نیز غرفه ای توسط سازمان تعاونی روستایی كشور برای فروش گل نرگس در اختیار شهرداری خوسف قرار گرفته است.
مدیر جهاد كشاورزی خوسف ادامه داد: در تلاش هستیم كه غرفه هایی برای فروش این محصول در فصل برداشت در ترمینال ها و فرودگاه های بیرجند، مشهد و تهران اجاره كنیم.
رضوی عنوان كرد: خراسان جنوبی رتبه پنجم تولید گل نرگس در كشور را دارد و خوسف هم در استان رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
خوسف مركز این شهرستان در فاصله 36 كیلومتری جنوب غرب بیرجند مركز خراسان جنوبی قرار دارد. این شهرستان حدود 30 هزار نفر جمعیت دارد.
گزارش: حكیمه مصطفایی
7556* 6054