يزد- ايرنا- يك فوق تخصص درد هشدار داد: هرگونه درد جسماني، يك زنگ خطر است و سركوب كردن آن بدون شناخت علت، آسيب را بيشتر مي كند.

دكتر 'امير محمد محسن پور' روز دوشنبه در گفت و گوي اختصاصي با ايرنا افزود: شناخت علت درد و درمان آن وظيفه پزشكان است اما منظور ما درمان سرسري نيست.
وي در تعريف درد اظهار داشت: درد، احساس ناخوشايندي است كه فرد مي تواند به صورت بالقوه داشته باشد و جنبه هاي پيچيده اي دارد.
اين فلوشيپ درد با بيان اينكه متاسفانه بسياري از مردم و حتي برخي از پزشكان ما، با اين رشته ناآشنا هستند تصريح كرد: رشته دردشناسي در دنيا سابقه چند 10 ساله دارد و در ايران به سال 1387 توسط دكتر فرناد ايماني، پايه گذاري شده است.
وي دردها را به انواع حاد و مزمن تقسيم كرد و اظهار داشت: درد حاد، دردهايي است كه بين سه تا 6 ماه، اما درد مزمن، زماني بيشتر از6 ماه طول مي كشد.
به گفته وي بخشي از بيماران، خود به فوق تخصصان درد مراجعه مي كنند و بخشي هم توسط پزشكان و متخصصان ديگر به اين بخش معرفي مي شوند.

* بخشي از مراجعه كنندگان، مشكل روحي دارند
دكتر محسن پور همچنين در تقسيم بندي ديگري، دردها را به 2 بخش جسماني و احشايي(داخلي) تقسيم كرد و افزود: بخشي از مراجعه كنندگان هم، بيماري روحي و رواني دارند.
اين فوق تخصص درد به توهم بيماري هم كه نوعي بيماري روانيست اشاره كرد و گفت: همه دردها با دارو، درمان نمي شوند.

*روش هاي درمان درد
اين فوق تخصص درد به روش هاي درمان اشاره و تاكيد كرد: بخشي از دردها با دارو و بخش مهمي از آن هم با روش هاي ديگري غير از تجويز دارو مثل ورزش كردن، نرمش، استراحت، تزريقات و .... درمان مي شوند.

* بيشتر مراجعه كنندگان 50 تا 70 ساله هستند
وي در ادامه با بيان اينكه بيشتر مراجعه كنندگان به اين بخش، بين 50 تا 70 سال دارند اضافه كرد: البته كودكان و افراد حتي بالاي 70 سال هم به ما مراجعه مي كنند.
اين فلوشيپ درد كه تنها كلينيك درد استان را داراست يادآور شد: روزانه كمتر از 10 نفر بعلت دردهاي مختلف به بنده مراجعه مي كنند كه 50 درصد آنها غير بومي هستند.

* درمان سريع درد، امكان پذير نيست/ 75 درصد مراجعه كنندگان ورزش نمي كنند/ لزوم اصلاح شيوه زندگي
دكتر محسن پور با بيان اينكه بيماران مراجعه كننده به دنبال سريع ترين راه درمان درد خود از طريق دارو، جراحي يا تزريقات هستند گفت: بايد شيوه زندگي خود را تغيير دهيم و ورزش كردن را در برنامه روزانه خود بگنجانيم .
وي با بيان اينكه بايد بخشي از وقت روزانه خود را صرف ورزش كنيم اضافه كرد: 70 تا 80 درصد مراجعه كنندگان به اين بخش، ورزش نمي كنند.
به گفته او بيماران نبايد انتظار داشته باشند كه پزشك آنها معجزه كند و يا درمان آنها را 100درصد تضمين نمايد.

* ضرورت مراجعه فوري به متخصص
اين فوق تخصص درد به اهميت مراجعه زود هنگام، پس از آغاز درد جسماني اشاره كرد و گفت: بهتر است كساني كه مبتلا به دردهاي ناگهاني و غير طبيعي مي شوند سريع به فوق تخصصان درد مراجعه كنند.
وي غير طبيعي بودن درد را از نظر مدت، شدت و تعداد دفعات، مهم دانست و افزود: كساني كه دردي را قبلا تجربه نكرده اند و بطور غير متعارف، مبتلا به اين الگوها از درد مي شوند بايد فورا مراجعه نمايند.

* بيشترين علت مراجعات: دردهاي ستون فقرات، زانو، شانه، سردرد و دردها سرطاني
دكتر محسن پور، بيشترين علت مراجعه به كلينيك هاي درد را به ترتيب دردهاي مربوط به ستون فقرات، زانو، شانه، سردرد و دردهاي سرطاني اعلام كرد.

* بانوان، بيشتر مراجعه مي كنند
وي با بيان اينكه مراجعه كنندگان به كلينيك هاي درد، بيشتر از ميان بانوان هستند علت را نداشتن تحرك، شيوه نادرست زندگي و انجام برخي فعاليت ها مثل بالا رفتن مكرر از پله، استفاده از توالت معمولي و نشست و برخاست هاي نادرست اعلام كرد.
به گفته وي همچنين دردهاي ستون فقرات، عضلاني و اسكلتي از ديگر پيامدهاي بي توجهي به شيوه صحيح زندگي است و از اين رو نحوه خوابيدن روي تخت، تغذيه، ميز غذاخوري و استفاده از مبل و صندلي هم اهميت خاصي دارند.

* توجه به وزن ايده آل
اين فوق تخصص درد در ادامه به اهميت توجه به وزن ايده آل اشاره كرد و اظهار داشت: چاقي، ام الامراض است و علاوه بر ايجاد بيماري هايي مثل ديابت و فشار خون واختلال خواب و...، عامل آسيب به ستون فقرات و اندامها و مفاصل است.
6197
گفت و گو از: محمدحسين فلاح