مشهد - ايرنا - مديركل بازرگاني بين المللي راه آهن جمهوري اسلامي ايران گفت: تركمنستان از ورود واگن هاي لبه بلند ايراني به شبكه ريلي خود استقبال مي كند و قرار است مشخصات فني اين واگنها به اين كشور ارسال شود.

شهرام جعفري روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين توافق امروز در نشست مشترك مرزي بين مسئولان راه آهن 2 كشور در باره فراهم كردن زمينه ورود ناوگان ريلي ايران به جمهوري تركمنستان كه در نقطه صفر مرزي سرخس برگزار شده بود، حاصل شد.
وي اظهار داشت: بر اين اساس قرار شد مشخصات فني واگنهاي لبه بلند ايراني كه ساخت روسيه بوده و نو مي باشد براي طرف تركمنستاني ارسال شود تا پس از تاييد از سوي آنان مجوز ورود اين واگنها به تركمستان صادر گردد.
وي گفت: تركمنستان براي ترانزيت گوگرد خود به مقاصد خارجي به اين نوع واگن نياز دارد لذا پذيرش اين موضوع به نفع اين كشور است.
جعفري عمده نياز صادركنندگان كشور و بويژه خراسان رضوي را به واگنهاي مسقف اعلام كرد و افزود: تامين اين واگنها يا بايد از داخل كشور انجام شود يا اينكه تركمنستان واگنهاي خالي تحت عنوان 'امدادي' را به ايران اعزام كند تا براي بارگيري محصولات صادراتي كشور مورد استفاده قرار گيرد.
وي اظهار داشت: تركمنستان واگنهاي مسقف و كفي ايراني را فاقد استانداردهاي لازم براي تردد در حوزه كشورهاي سي.آي.اس (كشورهاي مشترك المنافع به جا مانده از شوروي سابق) دانسته و از طرفي ادعا مي كند واگنهاي كافي براي اعزام به عنوان امدادي را در اختيار ندارد چرا كه آنها براي مصارف ديگر در كشورهاي افغانستان و ازبكستان در حال بارگيري و جابجايي كالا هستند ، در عين حال تركمنستان براي تامين واگن امدادي قولهايي داده است.
وي اساس مذاكرات صورت گرفته در اين نشست مرزي مشترك را فراهم شدن زمينه ورورد همه واگنهاي ايران به حوزه كشورهاي سي.آي.اس اعلام كرد و گفت: توافق شد در جلسه بعدي كه اسفند ماه برگزار خواهد شد مشخصات فني و گواهي ساخت اين واگنها را ارسال كنيم تا در صورت تاييد از سوي تركمنستان زمينه ورود اين واگنها به كشور تركمنستان فراهم شود.
بر اساس مصوبه مجلس شوراي اسلامي، ايران كه پيش از اين عضو ناظر اتحاديه راه آهن هاي كشورهاي حوزه سي.آي.اس شده است به دنبال اخذ عضويت وابسته در اين گروه مي باشد تا بتواند علاوه بر حق راي با ثبت ناوگان ريلي خود در سامانه هاي حمل و نقل اين اتحاديه زمينه سير واگنهاي كشور را در اين منطقه عظيم فراهم كند.
منطقه گسترده اي كه علاوه بر روسيه ، آسياي صغير و قفقاز ، پنج كشور آسياي مركزي از جمله تركمنستان را نيز شامل مي شود.
پارسال يك ميليون و 970 هزار تن كالا توسط 33 هزار و 85 دستگاه واگن از طريق مرز ريلي سرخس با تركمنستان و كشورهاي آسياي مركزي در سه بخش كالاهاي صادراتي، وارداتي و ترانزيتي مبادله شد.
مبادلات تجاري ايران و تركمنستان از طريق راه آهن در 2 مرز ريلي سرخس و اينچه برون انجام مي شود.
مرز سرخس به دليل سابقه، زيرساختهاي بهتر و نزديك بودن به كشورهاي آسياي مركزي و مسير ريلي بندر عباس بخش عمده ترانزيت و تجارت ريلي كالا بين ايران و آن كشورها را به خود اختصاص داده است.
فعالان اقتصادي خراسان رضوي براي صادرات محصولات خود به آسياي مركزي حدود 200 دستگاه واگن مسقف نياز دارند.
3221 / 6053