بجنورد- ايرنا- رئيس اداره طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي گفت: آستان قدس رضوي از ادامه طرح سيمان سمنگان در شهرستان مانه و سملقان منصرف شده و زيرساخت هاي اين طرح به فرآوري گياهان دارويي اختصاص مي يابد.

سيدهادي حسيني روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: جواز تاسيس طرح سيمان سمنگان، در سال 80 صادر و اجراي آن از سال 86 آغاز شد اما از سال 92 تاكنون متوقف بوده است.
وي مشكل اصلي توقف طرح را پرداخت نشدن تسهيلات عنوان كرد و افزود: با توجه به وضعيت فعلي توليد سيمان در كشور و تامين نشدن منابع مالي طرح سيمان سمنگان، ادامه اجراي آن فاقد توجيه اقتصادي است و به همين دليل آستان قدس رضوي، براي سرمايه گذاري در زمينه فرآوري گياهان دارويي اعلام آمادگي كرده است.
رئيس اداره طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي گفت: اين طرح 36 درصد پيشرفت فيزيكي داشته و براي رسيدن به اين مرحله در آن مقطع زماني، 500 ميليارد ريال هزينه شده است.
حسيني افزود: آستان قدس رضوي براي تكميل اجراي سيمان سمنگان نيازمند 24.8 ميليون يورو تسهيلات ارزي و 400 ميليارد ريال تسهيلات ريالي بود كه بايد به صورت سنديكايي پرداخت مي شد.
وي تصريح كرد: قرار بود تسهيلات ريالي توسط بانك ملي و تسهيلات ارزي با عامليت بانك صنعت و معدن پرداخت شود اما اين اعتبار پرداخت نشد.
وي افزود: پيگيري هاي زيادي براي احياي اين طرح انجام شد اما تسهيلات در زمان اجرا، پرداخت نشد و اكنون آستان قدس اعلام كرده كه جهت سرمايه گذاري را تغيير داده و فرآوري گياهان دارويي را جايگزين توليد سيمان مي كند.
حسيني، ظرفيت و قابليت استان خراسان شمالي براي سرمايه گذاري در زمينه گياهان دارويي را بسيار مناسب دانست و گفت: طرح اوليه فرآوري گياهان دارويي آماده شده و در چند ماه آتي مجوزهاي لازم در اين خصوص صادر مي شود.
رئيس اداره طرح و برنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي گفت: ما نيز از اقدام آستان قدس رضوي براي فرآوري گياهان دارويي استقبال مي كنيم زيرا در اين شرايط، اجراي كارخانه سيمان توجيه اقتصادي ندارد.
بر اساس اين گزارش ظرفيت سيمان سمنگان، توليد 3700 تن سيمان تعريف شده و قرار بود با بهره برداري از اين طرح براي 700 نفر به صورت مستقيم و 2 هزار نفر غيرمستقيم شغل ايجاد شود.
در استان خراسان شمالي 350 گونه گياه دارويي شناسايي شده است.
سطح زير كشت گياهان دارويي در خراسان شمالي هزار و 285 هكتار با توليد هزار و 920 تن است كه عمدتا شامل زيره سبز، آويشن باغي، باريجه، نعنا فلفلي، خاكشير، گشنيز، كدو تخم كاغذي و كتان است.
گستره حوزه منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان شمالي 2 ميليون و 33 هزار و 36 هكتار است كه از اين وسعت يك ميليون و 400 هزار هكتار مرتع، بيش از 183 هزار هكتار بيابان و 434 هزار و 550 هكتار جنگل است.
7185/5132