اصفهان- ایرنا- صنایع دستی ایران برغم منحصر به فرد بودن در جهان و عشق و دلدادگی هنرمندانش در ساختن و پرداختن آثار شگفت‌انگیز در برابر مشكلات و موانع امروز به ستوه درآمده است، معضلات فراروی فعالان این صنعت مهم با حضور كارشناسان در خبرگزاری ایرنا اصفهان مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا،این كارشناسان، بالابودن قیمت مواد اولیه، وجود كالاهای مشابه خارجی، تولید صنایع بی كیفیت، آشنا نبودن به بازارهای هدف و تبلیغات ضعیف برای صنایع دستی در خارج ، وجود قوانین دست و پاگیر بانكی و گمركی، باندهای مافیایی، قرارگرفتن برخی از رشته های صنایع دستی در سایر صنوف و اعمال نشدن مدیریت واحد در این صنعت، جزیره ای عمل كردن دستگاه ها و پی نبردن به ظرفیت های فراوان اشتغالزایی و ارز آوری از سوی قانونگذاران را از جمله مشكلات فراروی این صنعت برشمردند.
از مجموع 602 رشته صنایع دستی شناسایی شده در جهان 370 رشته در ایران به ‌ثبت رسید و از این تعداد 196 رشته مربوط به استان تاریخی و هنرپرور اصفهان است كه تاكنون 400 هزار نفر شاغل در این بخش ساماندهی شدند با احتساب خانواده ‌های این افراد معیشت حدود چهار میلیون نفر به صنایع‌ دستی گره خورده است.
مسوولان امر میزان ارزآوری صنعتگران و هنرمندان حوزه صنایع ‌دستی را بیش از 500 میلیون دلار طی سال گذشته اعلام و تاكید كردتد كه قابلیت افزایش این رقم تا 2 میلیارد دلار هم وجود دارد.
بنابر آمار موجود به گفته مسوولان امر سهم صنایع دستی كشور از تولید ناخالص ملی بیش از 2.9 درصد است كه باید برای افزایش آن راهكارهای علمی و عملی اتخاذ كرد.
برای ایجاد هر شغل در صنعت خودرو باید بیش از هفت میلیارد ریال سرمایه گذاری كرد در حالی كه این رقم در حوزه صنایع دستی فقط 150 میلیون ریال است.
صنایع دستی یكی از بخش‌ های مهم اقتصادی و فرهنگی كشورمان است كه ابزاری قابل توجه برای صادرات كالا و ارزآوری، اشتغالزایی، جذب گردشگر خارجی، بالا بردن سطح تولید ملی و معرفی فرهنگ اصیل ایرانی به جهانیان به شمار می رود كه به باور صاحبنظران امر از نظر ایجاد اشتغال پایدار و از حیث گردش اقتصادی و مباحث مربوط به گفتمان سازی و تبلیغات فرهنگی، مورد توجه بسیاری از كشورهاست.
نكته مهم این كه برخی كارشناسان امور اقتصادی و فرهنگی، آیندۀ اقتصاد جهان را وابسته به هنر و صنایع دستی می‌دانند و می گویند حجم عظیمی از مبادلات تجاری و بازرگانی بازارهای آیندۀ جهان در تسخیر صنایع دستی و هنرهای سنتی خواهد بود.
در همین ارتباط خبرگزاری ایرنا استان اصفهان میزگردی با عنوان' چالشهای فراروی صنایع دستی كشور ' با حضور جعفر جعفر صالحی معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان، عباس شیردل رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان و غلامعلی فیض الهی استاد دانشگاه هنر اصفهان برگزار كرد.
با این توصیف ایران بر اساس آمار موجود جزو سه قطب جهان در بخش صنایع دستی است حال ضروری است با تدابیر و سیاستگذاری و برنامه ریزی های اصولی باید این میراث گرانبها را بیش از پیش توجه كرد تا روز به روز شاهد شكوفایی این صنعت ملی باشیم.

** ثابت نبودن قیمت ارز به مشكلات صنایع دستی دامن زده است
رئیس اتحادیه صنف صنایع دستی استان اصفهان در میزگرد ایرنا با اشاره به اینكه افزایش نرخ ارز تاثیر خود را بر تمام اقلام از جمله صنایع دستی به خصوص مواد بومی اولیه آن گذاشته است، گفت: افزایش نرخ ارز آسیب جدی به صادرات صنایع دستی وارد كرد زیرا برخی از تولید و صادركنندگان كه برای فروش محصولات خود قراردادهای پایدار بسته بودند متضرر شدند.
عباس شیردل با بیان اینكه بیشتر مواد اولیه صنایع دستی داخلی است، افرود: دولت می توانست با كنترل قیمت مواد اولیه صنایع دستی پس از افزایش نرخ ارز شرایطی را بوجود آورد تا این مواد با قیمت مناسبی در اختیار تولیدكنندگان صنایع دستی قرار گیرد اما متاسفانه با كمیاب شدن برخی از این مواد، این تولیدكنندگان با مشكلات زیادی مواجه و بیكار شدند.
وی با مثبت ارزیابی كردن شرایط صادرات صنایع دستی تصریح كرد: چون قیمت ارز و مواد اولیه پایدار نیست، صادركنندگان این بخش با مشكل مواجه شدند زیرا قراردادهای صادرات صنایع دستی طولانی مدت است.
رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان ادامه داد: نوسان قیمت ها طی یك ماه در پی ثابت نبودن قیمت ارز، صادركننده ای كه باید كالاهای خود را براساس قیمت ارز پیشنهاد دهد با مشكل مواجه و بازارهای خارجی را از دست می دهد.
وی اظهارداشت: دولت باید در زمینه ثابت نگه داشتن قیمت ارز و قیمت مواد اولیه صنایع دستی كه در داخل تولید می شود، مدیریت كند.
شیردل با اشاره به این كه معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی برای تامین مواد موردنیاز تلاش كرد و تسهیلاتی برای ورود این مواد در نظر گرفت، یادآور شد : مواد اولیه با قیمت بالا به دست تولیدكنندگان می رسد و تولید این صنایع گران تمام می شود.

** قوانین مرتبط با صنایع دستی نیازمند اصلاح است
وی وجود قوانین دست و پاگیر مرتبط با صنایع دستی بخصوص در زمینه تولید منسوجات نقره را یكی دیگر از مشكلات فراروی این صنعت بیان كرد و اصلاح این قوانین را خواستار شد.
رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان به اصلاح قوانین برخی كشورها برای حمایت از صادرات صنایع دستی اشاره و اضافه كرد: برخی كشورها از جمله تركیه و چین با اصلاح قوانین خود بویژه در زمینه واردات و صادرات فلزات گرانبها توانستند مهمترین رقیب ما در بازارهای جهانی شوند.
به گفته وی این كشورها تعرفه های گمركی و مالیات مربوط به فلزات گرانبها را حذف و قوانین مرتبط با دریافت مجوزهای بانك مركزی برای این نوع فلزات را اصلاح كردند تا تولیدكنندگان و صادركنندگان منسوجات طلا و نقره با محدودیت مواجه نشوند.
وی ادامه داد : این اقدام ها موجب شد تا این كشورها در زمینه اشتغال و صادرات صنایع دستی به موفقیت های چشمگیری دست یابند.
شیردل با اشاره به اینكه در استان اصفهان در بخش تولید منسوجات نقره و زیورآلات حدود هفت هزار نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم فعالیت داشتند، گفت: بسیاری از آنها به دلیل وجود قوانین دست و پاگیر و مشكلاتی از این دست، شغل خود را از دست دادند.
به گفته وی براساس قوانین موجود واردكننده نقره باید پنج درصد گمركی و 9 درصد مالیات ارزش افزوده پرداخت و وقتی می خواهد منسوجات نقره را صادر كند باید پیمان سپاری نماید یعنی در قبال میزان صادرات نقره باید نقره خام وارد كند كه این قانون مشكلات زیادی را برای صادركنندگان منسوجات نقره بوجود آورده است.
رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان با اشاره به اینكه هنرمندان صنایع دستی كشور برای فروش منسوجات نقره از كشورهای عربستان، كویت، قطر و امارات درخواست داشته اند، بیان كرد: به دلیل محدودیت قانونی صادرات این منسوجات این بازارها از دست رفت و اكنون این كشورها نیازهای خود را از چین و هند تامین می كنند.
به گفته وی سخت گیری در زمینه صادرات نقره و زیورآلات موجب شده تا تولیدكنندگان و صادركنندگان كشور برای شركت در نمایشگاههای بین المللی نیز با مشكل مواجه شوند.
شیردل یادآور شد: از 15 سال قبل تاكنون برای اصلاح قوانین مربوط به صنایع دستی به مجلس نامه نوشته ایم اما دولت و مجلس آمادگی اصلاح این قوانین را ندارند.
وی وجود باندهای مافیا یی را از دیگر مشكلات صنایع دستی كشور برشمرد.

** شناخت مسئولان و قانونگذاران از صنایع دستی كم است
این استادكار قلمزن با اشاره به آشنا نبودن مسئولان تصمیم گیر به بخش صنایع دستی اظهارداشت: خیلی از رشته هایی كه مرتبط با صنایع دستی هست را در دیگر اتحادیه ها قرار دادند و بارها در این خصوص با مسئولان ذیربط مكاتبه كرده ایم اما نتیجه ای حاصل نشد.
وی اضافه كرد: در كمیسیون نظارت اداره صنعت، معدن و تجارت مصوب شد كه تولیدكنندگان منسوجات نقره زیر مجموعه اتحادیه صنایع دستی است اما همچنان این رشته در اتحادیه طلا و جواهر قرار دارد و بسیاری از واحدهای تولیدی صنایع دستی توسط اتحادیه طلا و جواهر تعطیل شده اند.
شیردل ادامه داد : 12 سال است كه برای جدا شدن برخی از رشته های صنایع دستی از سایر اتحادیه ها و پیوستن به اتحادیه صنایع دستی تلاش می كنیم اما به نتیجه ای نرسیده ایم.
وی با بیان اینكه مجلس و دولت باید كارشناسانه نسبت به این قضایا برخورد كنند، گفت: اصفهان شهر جهانی صنایع دستی است اما یك نفر از نمایندگان این شهر در فراكسیون صنایع دستی مجلس عضویت ندارند و من مشكلات قانونی صنایع دستی اصفهان را باید با آقای وقتچی كه نماینده زنجان است در میان بگذارم.

** واحدهای تولیدی آموزش هنرمندان صنایع دستی را نادیده می گیرند
رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان هماهنگ نبودن برخی نهادهایی كه قصد ورود به تولیدات صنایع دستی دارند را موجب عرضه تولیدات بی كیفیت به بازار دانست و افزود: هر دستگاه اعم از دولتی و غیر دولتی كه بخواهد مركز تولید صنایع دستی دائر كند باید هنرمندان آموزش دیده را استخدام كند و چون مسئولیت آموزش هنرمندان از سوی معاونت صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی به این اتحادیه تفویض شده است آنها باید برای آموزش هنرمندان به این اتحادیه مراجعه كنند.
وی تصریح كرد: در برخی موارد نهادها آموزش هنرمندان صنایع دستی كه باید زیر نظر اتحادیه انجام شود را نادیده می گیرند و این موضوع به تولید صنایع دستی با كیفیت ضربه زده است.
شیردل با اشاره به اینكه 40 كمیسیون رشته های مختلف صنایع دستی در اتحادیه صنایع دستی اصفهان تشكیل شد، بیان كرد: هر كمیسیون متشكل از پنج استادكار و كارشناس برجسته رشته مربوطه است كه كارت مهارت هر هنرمند باید به امضای سه نفر از این استادكاران رسیده باشد تا بتواند مجوز كار دریافت كند.

** حمل و نقل از مشكلات صنایع دستی است
وی محدودیت ها در زمینه حمل و نقل صنایع دستی را از دیگر مشكلات بیان كرد و با اشاره به اینكه حمل و نقل صنایع دستی بیشتر از طریق پست و گمرك انجام می شود، افزود: به عنوان مثال پست مسئولیت ارسال فقط 2 گلدان مینا را می پذیرد و حاضر به پذیرش بیش از این تعداد نیست در صورتی كه گردشگران خارجی صنایع دستی تمایل دارند از طریق پست ارسال شود.
رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان از تخته نرد به عنوان یكی از ارزآورترین صنایع دستی كشور نام برد و گفت: پست و گمرك از ارسال این نوع صنایع دستی به خارج از كشور خودداری می كنند و معتقدند كه صادرات این كالا مشكل شرعی دارد در حالی كه دادگاه از یكسال قبل حكم داد كه تخته نرد آلت قمار نیست.

** در تبلیغات صنایع دستی در خارج كم كاری می شود
استاد دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اینكه برخی مشكلات بوجود آمده برای صنایع دستی كشور به هنرمندان و برخی نیز به دولت مربوط است ، گفت: هنرمندان طی سال های گذشته به تولید صنایع دستی با كیفیت كمتر توجه كرده و نیازها و رضایت مشتری را كمتر مد نظر قرار داده اند و تنها به فكر فروش تولیدات خود بوده اند.
غلامعلی فیض الهی با بیان اینكه آگاهی از نیاز بازار و سلایق مشتریان برای فروش صنایع دستی بسیار مهم است، افزود: بسیاری از تولیدكنندگان صنایع دستی از بازارهای داخلی و خارجی و سلایق مشتریان شناخت ندارند.
این استاد دانشگاه اضافه كرد: این خیلی بد است كه هنرمندان ما در نمایشگاه كشوری حضور یابند كه ساكنان آن از صنایع دستی ایران شناختی نداشته باشند.
وی با تاكید به اینكه مسئولان در زمینه تبلیغات صنایع دستی و معرفی آنها به كشورهای خارجی كم كاری كرده اند، بیان كرد: سفارتخانه ها و رایزنان فرهنگی ما در خارج از كشور باید در این زمینه بیشتر تلاش كنند.

** دولت حمایت كند
فیض الهی تصدی گری دولت در صنایع دستی را به سود این رشته دانست و گفت: تصدی گری دولت باعث خواهد شد تا واردات مواد مورد نیاز صنایع دستی افزایش یابد و این مواد با قیمت تعاونی در اختیار هنرمندان قرار گیرد اما اكنون هنرمندان باید مواد مورد نیاز خود را از بازار آزاد تامین كنند.
وی با بیان اینكه گرچه منع تصدی گری دولت در سایر بخش ها موجب تقویت بخش خصوصی می شود، گفت: اما این رویكرد به صنایع دستی كمك نمی كند و به زیان این صنایع است.
این استادكار هنر مینا اضافه كرد : ساخت صنایع دستی هنر است و دولت باید از هنرمندان حمایت كند.

** برای نفوذ در بازارهای جهانی باید برنامه ریزی كنیم
فیض الهی حضور در نمایشگاه های بین المللی برای معرفی صنایع دستی و افزایش صادرات این صنایع را بسیار تاثیرگذار دانست و افزود: برای نفوذ به بازارهای جهانی از طریق ورود به نمایشگاه های بین المللی باید برنامه داشته باشیم.
وی وجود قوانین سخت گیرانه را عامل بازدارنده برای حضور هنرمندان در نمایشگاه های بین المللی دانست و تصریح كرد: متاسفانه قوانین گمركی مانع حضور هنرمندان ایران در نمایشگاه های بین المللی می شود.
استاد دانشگاه هنر اصفهان ادامه داد: براساس قوانین موجود، گمرك در صورتی به هنرمندان اجازه خروج آثار برای شركت در نمایشگاه های بین المللی را می دهد كه این اجناس به داخل كشور بازگردانده شود.
وی بروز این مشكلات را ناشی از شناخت نداشتن قانونگذاران و مسئولان گمرك از صنایع دستی بیان كرد و گفت: تعجب آور است كه از صادرات بخش بزرگی از تولیدات صنایع دستی به دلیل شناخت نداشتن مسئولان گمرك نسبت به این صنایع، جلوگیری می شود.
فیض الهی اجرای قانونی با عنوان پیمان ارزی در دولت سازندگی را یادآور شد و افزود: در آن زمان به دلیل آگاهی نداشتن مسئولان از صنایع دستی، قانونی اعمال شد كه نتیجه آن ترجیح دادن بازارهای چین و هند به بازار ایران از سوی كشورهای حوزه خلیج فارس بود و موجب شد تا این بازارها را از دست بدهیم.

** قرار گرفتن رشته های صنایع دستی در صنوف دیگر اشتباه است
وی قرار گرفتن رشته های صنایع دستی در اتحادیه های سایر صنوف را اشتباه دانست و تصریح كرد: برخی از اتحادیه هایی كه صنایع دستی به آنها واگذار شده است نمی توانند درباره تولیدات و منسوجات این صنایع اظهارنظر كارشناسی كنند.
این استادكار مینا با اشاره به اینكه در برخی موارد این اتحادیه ها پس از بروز اختلاف برای نظر كارشناسی به اتحادیه صنایع دستی مراجعه كردند، گفت: چگونه اتحادیه ای كه نمی تواند درباره یك رشته صنایع دستی اظهار نظر كارشناسی داشته باشد به عنوان متولی این رشته در نظر گرفته شده است.

*** كاهش صادرات صنایع دستی تقاضا را كاهش می دهد
استاد دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اینكه افزایش قیمت مواد اولیه با كیفیت صنایع دستی ارتباط مستقیم دارد، تصریح كرد: كاهش صادرات صنایع دستی، تقاضا را كاهش می دهد و به دلیل اینكه قدرت خرید در داخل كم است، تولید كننده مجبور است كه قیمت را كاهش دهد.
وی اظهارداشت: چنانچه تولیدكننده مواد اولیه را با قیمت بالا خریداری كرده باشد، كاهش قیمت محصول باعث می شود تا قیمت تمام شده تولید گران تمام شود.
فیض الهی بیان كرد : این روند موجب می شود تا تولید كننده مجبور شود از مواد اولیه با كیفیت بالا برای ساخت یك كالا استفاده نكند بنابراین تولید صنایع دستی با كیفیت بالا تحت تاثیر قرار می گیرد.
وی آموزش و مهارت را در تولید صنایع دستی با كیفت بالا بسیار موثر دانست و گفت: متاسفانه برخی از نهادها از جمله زندان ها و كمیته های امداد برای اشتغالزایی مددجویان خود اقدام به راه اندازی واحدهای تولید صنایع دستی كردند و از مددجویانی كه 2 روز صنایع دستی آموزش دیده اند را برای تولید این صنایع به كارگیری می كنند و تولیدات آنها ارزش هنری ندارد و به هنر ضربه می زند.

** صنایع دستی به حمایت مجلس نیاز دارد
استاد دانشگاه هنر اصفهان با بیان اینكه صنایع دستی با مشكلات قانونی بسیاری مواجه است، گفت: برای اصلاح این قوانین به كمك نمایندگان مجلس نیاز است.
وی با گلایه از نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: آنها تاكنون یك بار هم نشست های كارشناسی را با هنرمندان صنایع دستی برگزار نكرده اند و نسبت به این صنعت نظری ندارند.
فیض الهی با بیان اینكه صنایع دستی اصفهان در هیچ دوره ای از تشكیل مجلس شورای اسلامی حمایت نشده است، افزود: نمایندگان اصفهان چون از صنایع دستی شناختی ندارند به همین دلیل یك بار از تریبون مجلس مشكلات این صنف را مطرح نكرده اند.

** حل مشكلات صنایع دستی فراتر از اختیارات میراث فرهنگی است
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان در این میزگرد ایرنا حل برخی از مشكلات صنایع دستی را فراتر از حیطه این سازمان دانست و گفت: صادرات منسوجات طلا و نقره از حیطه اختیارات این سازمان خارج است و به سیاست های كلان پولی و ارزی كشور مربوط می شود.
جعفر جعفرصالحی اظهارداشت: براساس ماده 13 و بند 6 قانون بانك مركزی، سیاستگذاری كلان برای خرید و فروش طلا، نقره و فلزات گرانبها بر عهده این بانك است.
وی با اشاره به اینكه ارائه تسهیلات در زمینه فلزات گران بها می تواند تا چند برابر ارزش آن فلز برای كشور درآمدزایی داشته باشد، گفت: آمار فعالان بخش منسوجات نقره و زیورآلات گسترده نیست و این آمار بطور كامل مشخص است بنابراین بانك مركزی می تواند فعالیت آنها در زمینه واردات و صادرات آن را كنترل كند.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث اصفهان بیان كرد: حل این مشكلات در گرو آن است كه مسئولان بانك مركزی طی نشست هایی با دست اندركاران صنایع دستی توجیه شوند.

** معافیت های گمركی برای صنایع دستی در نظرگرفته شود
جعفر صالحی با بیان اینكه باید معافیت های گمركی برای واردات و صادرات صنایع دستی در بخش فلزات گرانبها در نظر گرفته شود، گفت: معتقدیم صنایع دستی در بخش گمرك و بانكی باید با نگاه ویژه ای مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینكه پیش از سال 96 پشتوانه قانونی برای صنایع دستی وجود نداشت، اظهارداشت: اما با تصویب قانون حمایت از هنرمندان و صنعتگران صنعت فرش در اواخر سال 96 این امیدواری بوجود آمد كه مطالبات قانونی فعالان صنایع دستی با جدیت بیشتری پیگیری شود.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان گفت: در این زمینه وزارت صنعت، معدن و تجارت باید وارد عمل شود و تسهیلاتی را برای واردات مواد اولیه صنایع دستی و صادرات آن در نظر گیرد.

** دولت نباید رقیب بخش خصوصی شود
وی درباره تصدی گری دولت در زمینه صنایع دستی بیان كرد: پیش از این معاونت صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان در این استان كارگاه ها و فروشگاه های صنایع دستی داشت اما به عنوان یك بخش دولتی، رقیب بخش خصوصی شده بود.
جعفرصالحی با اشاره به اینكه كار مردم را باید به مردم واگذار كرد تا دولت رقیب بخش خصوصی نشود، گفت: با این رویكرد، دولت خود را از تصدی گری در صنایع دستی كنار كشید.

** خلاء دولت برای تامین مواد اولیه صنایع دستی احساس شد
وی با اشاره به اینكه طی ماه های اخیر نوساناتی در زمینه قیمت مواد اولیه صنایع دستی بوجود آمد، تصریح كرد: اگر سازمان صنایع دستی برای تامین مواد اولیه وارد عمل نشود، مشكلات در این زمینه افزایش می یابد و به همین دلیل از پنج ماه قبل همراه با اتحادیه ذیربط فعالیت خود برای تامین مواد اولیه مورد نیاز تولیدكنندگان این بخش را آغاز كردیم.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان ادامه داد: در این راستا، اولین محموله مفتولی بزنجی به وزن چهار تُن برای توزیع بین خاتم سازان تحویل نماینده این معاونت میراث فرهنگی استان شد و اتحادیه صنایع دستی استان را موظف كرده ایم كه بر توزیع این مواد نظارت كند تا با قیمت مناسبی در اختیار خاتم سازان قرار گیرد.
جعفرصالحی با بیان اینكه تامین مواد اولیه واحدهای تولید كننده صنایع دستی از سوی این معاونت ادامه خواهد یافت ، گفت: ما برای تامین سایر مواد صنایع دستی از جمله مینا و كاشی سازی سنتی، فرش، پارچه و قلمزنی برنامه داریم.
وی تصریح كرد: تامین مواد اولیه وظیفه معاونت صنایع دستی نیست بلكه این معاونت تسهیل گر است و برای حل مشكلات صنایع دستی به همكاری سایر دستگاهه ا نیاز دارد.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان ایجاد تسهیلات برای هنرمندان این صنایع را از دغده های این معاونت بیان كرد و گفت: در حال پیگیری بیمه هنرمندان صنایع دستی هستیم تا بار دیگر بیمه این هنرمندان برقرار شود.

** از ظرفیت های شهرهای خواهرخوانده اصفهان استفاده نشد
وی با اشاره به اینكه اصفهان 15 شهر خواهر خوانده دارد، تصریح كرد: نتوانسته ایم از ظرفیت شهرهای خواهرخوانده برای صنایع دستی استفاده كنیم.
جعفرصالحی با اشاره به اینكه هیات های تجاری اصفهان از سوی اتاق بازرگانی این شهر به خارج از كشور اعزام می شوند، گفت: باید تمهیداتی اندیشیده شود تا هنرمندان بتوانند همراه با این هیات ها برای معرفی صنایع دستی اصفهان به جهانیان اعزام شوند.
وی با اشاره به اینكه حدود 10 درصد جمعیت شهر اصفهان بصورت مستقیم و حدود 20 درصد بصورت غیر مستقیم از صنایع دستی ارتزاق می كنند، اظهارداشت: این آمار قابل ملاحظه است بنابراین باید دستگاه ها و نهادهای دیگر به صنایع دستی و فعالان این بخش نگاه مهربانانه داشته باشند.

** برای توسعه صنایع دستی نهادها باید هم افزایی كنند
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان در ادامه به ارتباط دستگاه های اجرایی با این معاونت اشاره كرد و گفت: حد و مرزهای دستگاه ها در استان به درستی تعریف نشده است و این ضعف در ارتباط با صنایع دستی اصفهان وجود دارد.
وی تصریح كرد: احساس می شود در بسیاری از موارد در زمینه صنایع دستی این موضوع دچار مشكل است.
جعفرصالحی با اشاره به اینكه فعالیت های مرتبط با صنایع دستی بین دستگاهی است، اضافه كرد: دستگاه های استان برای انجام هر رویدادی كه مرتبط با صنایع دستی اصفهان است باید با معاونت صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی هماهنگ باشند.
وی با استقبال از فعالیت دستگاه ها در حوزه صنایع دستی گفت: این دستگاه ها باید با معاونت صنایع دستی این اداره كل هماهنگ باشند تا از هدر رفتن انرژی و هزینه جلوگیری شود.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی ظرفیت های این استان برای تولید و عرضه صنایع دستی را بالا ارزیابی كرد و افزود: اما در بحث های اجرایی متاسفانه دستگاه ها جزیره ای عمل می كنند.
وی درباره ضعف تبلیغاتی برای معرفی صنایع دستی اصفهان به جهانیان گفت: ما در حد بضاعت خود برای تبلیغ صنایع دستی تلاش كرده ایم اما برای تبلیغ این صنایع به سایر ملت ها به همكاری سایر دستگاهها از جمله وزارت امور خارجه و رایزنان فرهنگی ایران در خارج از كشور نیاز داریم.
جعفرصالحی درباره اقدام های معاونت صنایع دستی اداره كل میراث برای پیوستن رشته های صنایع دستی كه در اتحادیه های صنفی دیگر قرار داده شده اند به اتحادیه این صنف، گفت: طبق اعلام اتحادیه صنایع دستی استان 14 رسته صنایع دستی به سایر اتحادیه های صنفی واگذار شده است.
وی اظهارداشت: برای پیوستن این رسته ها به اتحادیه صنایع دستی استان یك ماه قبل با اداره صنعت، معدن و تجارت مكاتبه كردیم و منتظر پاسخ هستیم.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان درباره اقدام برای جلوگیری از عرضه صنایع دستی بی كیفیت گفت: دستگاهها قبل از هرگونه فعالیت در زمینه صنایع دستی باید مجوز خود را از این معاونت دریافت كنند و در مواردی از ادامه فعالیت برخی از واحدهای تولیدی فاقد مجوز وابسته به ارگان ها و یا بخش خصوصی جلوگیری كرده ایم.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی اصفهان در عین حال گفت: هنرمندان و فعالان صنایع دستی باید چشم و گوش این معاونت و اتحادیه صنف خود باشند و در صورت مشاهده تخلف موارد را گزارش كنند.
به گزارش ایرنا، از 602 رشته صنایع دستی شناسایی شده در دنیا 299 مورد مربوط به ایران و از این تعداد 196 رشته مربوط به استان تاریخی و هنرپرور اصفهان است.
استان اصفهان یكی از بزرگترین مراكز تولید انواع مختلف صنایع دستی ایران محسوب می شود و تزئینات آجری، كاشی كاری، گچ بری و انواع خط در آثار تاریخی اصفهان، از حدود قرنها پیش تا دوره معاصر به مناره ها، مساجد، قصرها و بناهای تاریخی جلوه ای خاص و جذاب بخشیده است.
همچنین هنرهای زری دوزی و قلم كاری، ترمه و نقره كاری و تذهیب و تحریر انواع كتاب، قرآن و قطعات نگارگری و نقاشی جملگی به جایگاه بی بدیل هنر اصفهان گواهی می دهد.
علاوه براین صنایع دستی این استان همچون خاتم كاری، میناكاری، منبت، قلم زنی روی انواع فلزات شهرت جهانی دارد.
شورای جهانی صنایع دستی، روز چهاردهم شهریور 94، اصفهان را از بین شش شهر جهان كه نامزد ثبت جهانی صنایع دستی شده بودند به عنوان شهر جهانی صنایع دستی برگزید.
بر اساس آمار گمرك ایران در 6 ماهه اول سال جاری بیش از 107 میلیون دلار صنایع دستی داشتیم كه این آمار رشد 9،5 درصدی نسبت به 6 ماهه ابتدایی سال 96 را نشان می دهد.
كارشناسان امر اظهارامیدواری می كنند با حمایت های بیشتر دولت، فروش صنایع دستی در داخل و صادرات آن به خارج در آینده نه چندان دور به مرز 2 میلیارد دلار در سال برسد.
2093/6026/