تهران- ايرنا- محققان دانشكده مهندسي پليمر و رنگ دانشگاه صنعتي اميركبير به فرمولاسيون جديد بند آورنده‌هاي خون دست يافتند كه قادر است در كمتر از 10 ثانيه از ادامه خونريزي جلوگيري كند.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از دانشگاه صنعتي اميركبير، مجري اين طرح تحقيقاتي، خونريزي در حوادث و جنگ‌ها و همچنين جراحي را از دلايل اصلي مرگ و مير دانست و افزود: براي جلوگيري از خونريزي تاكنون بندآورنده‌هاي متعددي ساخته و تجاري شده ولي هر كدام از اين محصولات نواقص و عوارض و ناكارآمدي‌هايي دارند.
منصوره سادات سيدكريمي از اجراي تحقيقاتي در اين زمينه با عنوان طراحي و ساخت داربست نانوالياف پپتيدي خودآرا براي بندآوردن سريع خونريزي خبر داد و يادآور شد: در تحقيق اخير بندآورنده پپتيدي ساختيم كه معايب بندآورنده‌هاي قبلي را ندارد.
وي كاربرد آسان را از مزاياي اين محصول عنوان كرد و گفت: بند آورنده خون توليد شده قادر است در كمتر از 10 ثانيه خونريزي را متوقف و داربستي براي بازسازي انواع سلول‌ها در ترميم زخم‌ها، ترميم سوختگي، ترميم عصب و پر كردن بافت استخواني فراهم كند.
اين محقق با تاكيد بر اينكه در اين تحقيق به فرمولاسيون بهينه براي بندآورنده‌هاي پپتيدي دست يافتيم، ادامه داد: براي بهينه كردن خواص ويسكوالاستيك ژل پپتيدي، روش طراحي آزمايشات سطح پاسخ/ Response Surface Methodology به كار رفت و با استفاده از روش ميكرورئولوژي رديابي ذره، خواص ويسكوالاستيك به دست آمد.
كريمي صرف هزينه‌هاي زياد براي تهيه نمونه آزمايشي را از چالش‌هاي اين طرح عنوان كرد و افزود: براي صرفه‌جويي در هزينه‌هاي مصرف پپتيد، از روش ميكرورئولوژي رديابي ذره براي تعيين خواص ويسكوالاستيك استفاده شد كه با مقادير خيلي كم از هر نمونه (30 ميكروليتر) خواص رئولوژيك نمونه‌ها به دست آمد.
اين محقق ژل بندآورنده پپتيدي توليد شده را قابل استفاده در صنايع دفاعي و در اورژانس، بخش تروما و بخش جراحي مراكز درماني و بيمارستان‌ها دانست.
وي اضافه كرد: با وجود اين كه بحث پپتيدهاي خودآرا، طرحي نوظهور است؛ به سرعت در حال تجاري سازي در كشورهاي پيشرفته دنيا است و احتمال مي‌رود جايگزيني براي روش‌هاي ترميمي قبلي باشد.
اين محقق سرعت بسيار بالاي توقف خونريزي در كمتر از 10 ثانيه، نداشتن عارضه، تشكيل داربستي براي ترميم سلول‌ها، جذب آمينو اسيدهاي پپتيد در محل عارضه و تأييد اداره غذا و داروي آمريكا/ FDA را از جمله مزاياي رقابتي دستاوردهاي اين تحقيقات ذكر كرد.
اين طرح از سوي منصوره سادات سيدكريمي دانش آموخته دكتري به راهنمايي پروفسور حميد ميرزاده و با مشاوره خانم دكتر شاداب باقري از اعضاي هيات علمي دانشگاه صنعتي اميركبير و با همكاري دكتر علي اصغر محمدي عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف اجرايي شده است.
علمي**9157*2017