تهران - ايرنا - قتل 'جمال خاشقچي' روزنامه نگار 59 ساله عربستاني در كنسولگري اين كشور در استانبول كه براي آل سعود به ويژه محمد بن سلمان وليعهد عربستان دردسارساز شده، موجب گشوده شدن پرونده ترورهايي شده كه مستقيما و يا غيرمستقيم از سوي آل سعود اجرا شده است.

هيات حاكمه عربستان به ويژه بن سلمان كه در قضيه قتل خاشقچي در مخمصه بزرگي افتاده اند، با پرونده جديد اما نسبتا قديمي به نام پرونده قتل ياسر عرفات مواجه شده اند، . هرچند گفته شده كه وي توسط سرويس امنيتي رژم صهيونيستي ترور شده، اما اعلام خبر موافقت آل سعود با اين ترور، بازتاب هاي زيادي در منطقه و حتي جهان داشته است.
در ادامه پي گيري مقامات تركيه براي روشن شدن پرونده قتل خاشقچي و روشن شدن ابعاد جديد اين پرونده و اثبات دست داشتن مقامات عربستان در اين جنايت، وليعهد سعودي پس از دست به دامن شدن به آمريكايي ها و ناموفق بودن تلاش آنها، به سراغ صهيونيست ها رفت تا شايد با كمك آنها بتواند از مخمصه قتل روزنامه نگار منتقد عربستاني خلاصي يابد هرچند دونالد ترامپ رييس جمهور آمريكا هنوز به دنبال لاپوشاني اين جنايت مي باشد، اما پي گيري ها با روشن شدن بسياري از زواياي قتل خاشقچي توسط آل سعود موجب افشا شدن برخي ديگر از پرونده هاي قتل هاي اين خاندان شده است.
آل سعود هنوز از پرونده خاشقچي خلاص نشده كه پرونده ترور عرفات كه چند سال پيش توسط سرويس امنيتي اسراييل و با موافقت مقامات سعودي اتفاق افتاده، افشا شد.
'ابوشريف' مشاور ياسر عرفات رئيس پيشين تشكيلات خودگردان فلسطين اعلام كرده كه ترور عرفات با موافقت سعودي و پس از ديداري ميان 'آرييل شارون' نخست‌وزير وقت رژيم صهيونيستي و 'جرج بوش پسر' (كه از سال 2001 تا 2009 رئيس‌جمهور آمريكا بود) صورت گرفت.
مشاور عرفات در گفت وگو با خبرگزاري 'شهاب' گفت: رژيم سعودي موافقت خود را با ترور عرفات (توسط موساد) اعلام كرده بود و به بوش پسر گفته بود كه رييس پيشين تشكيلات خودگردان به مانعي در برابر صلح تبديل شده است!.
وي افزود: شارون به ديدار بوش (پسر) در كاخ سفيد رفت و به او گفت كه ديگر نمي‌تواند به قول سابقش يعني عدم صدمه زدن به عرفات متعهد باشد، زيرا او با حماس همكاري مي‌كند و عمليات‌هاي اين جنبش با موافقت او انجام مي‌شود؛ بوش سكوت كرد و سرش را به نشانه موافقت (براي ترور عرفات) تكان داد.
ابوشريف تصريح كرد: روز بعد بوش با متحد خود سعودي تماس گرفت و آنها نيز با ترور عرفات موافقت كردند.
ياسر عرفات در 11 نوامبر 2004 پس از چند هفته دوره درماني در بيمارستاني در پاريس درگذشت؛ وي پيش از آن با سمي مخصوص توسط عناصر موساد ترور بيولوژيك شده بود.
گفته مي‌شود نوع سم مورد استفاده در ترور عرفات 'ثاليوم' نام دارد و به سختي مي توان اين سم يا آثار و علايم آن را شناخت؛ سم مذكور بي‌بو و بي‌رنگ است و مي‌توان آن را بدون اينكه ديده شود در غذا يا آب ريخت يا با استفاده از سرنگ در شريان و عروق يا پوست انسان تزريق كرد.

** نگاهي به چند پرونده قتل و كشتار توسط رژيم سعودي در سال هاي اخير
عربستان سعودي طي دهه‌هاي اخير از طريق تبليغ و قدرت نفوذ خود در منطقه و افكار عمومي آن موفق شده بود ارتباط خود را با ترورهاي سياسي در خارج از مرزهاي جغرافيايي‌اش مخفي نگاه دارد، اما قتل خاشقچي بسياري از پرونده ها در اين زمينه را افشا كرد. به اعتقاد تحليلگران ، بسياري از قتل هايي كه به دستور آل سعود انجام شده افشا نگرديده، اما برخي از قتل هايي كه به دستور سران سعودي انجام و عوامل آن افشا شده، در سطرهاي پايين به آن پرداخته شده است.
يكي از قتل هايي كه توسط عوامل آل سعود در سال هاي اخير انجام شده، قتل 'جمال خاشقچي' روزنامه نگار 59 ساله عربستاني است كه پس از انتخاب بن سلمان به عنوان وليعهد سعودي، اين كشور را ترك كرد و به آمريكا رفت؛ اين روزنامه نگار سعودي طي مدت خروج از عربستان در مقالاتي كه در روزنامه 'واشنگتن پست' نوشت، از جنگ آل سعود در يمن، بحران اقتصادي اين كشور با كانادا و دستگيري مدافعان حقوق زنان عربستان انتقاد كرده بود.
اما مهم ترين موضوعي كه گفته مي شود موجب مرگ خاشقچي توسط ماموران عربستاني بوده، قصد افشاگري وي در قضيه استفاده عربستان از تسليحات شيميايي در جنگ عليه مردم بي دفاع يمن بوده است.
روزنامه 'اكسپرس' در اين باره به نقل از منابع نزديك به خاشقچي اعلام كرده كه اين روزنامه نگار عربستاني قصد داشته جزئيات استفاده اين كشور از تسليحات شيميايي در يمن را افشا كند.
خاشقچي دهم مهر ماه سال جاري براي ثبت ازدواج جديد خود، وارد كنسولگري عربستان در استانبول شد، ولي هيچگاه از آن خارج نشد. قضيه خارج نشدن خاشقچي را ابتدا همسر وي اعلام و سپس دولت تركيه با شدت تمام دنبال كرد؛ در همان زمان سعودي‌ها ابتدا گفتند كه خاشقچي از كنسولگري خارج شده، ولي پس از انتشار مدارك مستدل مبني بر عدم خروج وي، بالاخره پس از چند هفته اعتراف كردند كه او را كشته ‌اند.
مقام هاي رژيم رياض پس از 18 روز با صدور بيانيه اي به كشته شدن خاشقچي در ساختمان كنسولگري عربستان در استانبول اعتراف و ادعا كردند كه وي طي يك نزاع در داخل ساختمان كنسولگري كشته شده است.
با گذشت نزديك به سه ماه از قتل خاشقچي، هنوز تكليف جسد وي مشخص نيست؛ پيش از اين برخي منابع تركيه‌اي بدون ذكر منبعي مشخص، گفته بودند كه بخش‌هايي از بدن وي در باغچه خانه كنسول عربستان در استانبول پيدا شده است، اما چندي پيش دادستاني تركيه اعلام كرد كه قاتلان جسد خاشقچي را از بين برده‌اند و در يكي از اتاق‌هاي منزل كنسول عربستان در استانبول، آن را با اسيد ذوب كرده‌اند.
پيشتر منابعي در دفتر دادستاني كل تركيه اعلام كردند كه اين دادستاني عمليات جستجوي جسد خاشقجي را متوقف كرده است.
اين منابع خاطرنشان كردند كه تلاش براي پيدا كردن جسد خاشقجي ديگر ارزش ندارد، چرا كه بازرسان تركيه‌اي به اين باور رسيده‌اند كه جسد وي كاملا با اسيد از جمله 'اسيد هيدروفلوريك' از بين برده شده است.
اين منبع در گفت وگو با شبكه 'الجزيره' خاطرنشان كرد كه بعد از بررسي نمونه‌هايي كه از چاهي در خانه كنسول عربستان و از فاضلاب اين منطقه گرفته شده ، بقايايي از اسيد هيدروفلوريك و مواد شيميايي ديگر پيدا شد كه نشان مي دهد جسد خاشقچي با استفاده از اسيدهاي شيميايي كاملا محو شده است.
منابع تركيه‌اي در مصاحبه با الجزيره اعلام كردند كه 'ماهر المطرب'، 'صلاح الطبيقي' و 'ذعار الحربي' عواملي بودند كه اين كار را در داخل منزل كنسول عربستان در استانبول انجام دادند.
'وليد الهزاع'، تحليلگر مسائل عربستان چند روز پيش در گفت وگو با پايگاه خبري شبكه 'الجزيره' درباره قتل شاهزاده 'عثمان بن معمر' كه بيش از 200 سال پيش كشته شده، اعلام كرد: پس از اقامه نماز جمعه در يكي از مساجد شهر «العيينه» در نجد در شبه جزيره عربستان، دو رديف از نمازگزاران به امام جماعت اين مسجد در محراب حمله كردند و او را به ضرب قمه در جا به قتل رساندند؛ اين اتفاق در ژوئن سال 1750 به وقوع پيوست، عاملان اين قتل، «حمد بن راشد» و «ابراهيم بن زيد» بودند؛ اما مقتول، شاهزاده عثمان بن معمر، يكي از برجسته‌ترين شاهزاده‌هاي خاندان مشهور و صاحب مقام نجد بود.
اين گزارش مي افزايد: اين قتل به سفارش 'محمد بن عبدالوهاب'، رهبر معنوي منطقه 'الدرعيه' صورت گرفت، جايي كه دولت نخست سعودي در آنجا تاسيس شد.
نويسنده تصريح كرد: ما از حادثه مذكور مي‌توانيم اين ايده را استخراج كنيم كه اسناد تاريخي گواه سابقه ديرينه حكومت سعودي در حذف فيزيكي مخالفانش به عنوان شيوه برخورد با آنهاست؛ حتي در نسخه اول دولت سعودي كه بر پايه افكار و عقايد وهابي شكل گرفت.
وي ادامه مي دهد، اما همين قضايا به وضوح در نسخه نظامي بعدي دولت سعودي هم نمود داشت؛ هنگامي كه 'ملك عبدالعزيز' با جنبش نظامي 'اخوان من طاع الله' ائتلاف كرد، اين جنبش يك گروه ديني از باديه نشين‌هاي شبه جزيره عربي و پيرو مكتب محمد بن عبدالوهاب بود؛ آنها با به راه انداختن جنگ‌ و حمله به شهرها و روستاهاي شبه جزيره عربي با ملك عبدالعزيز بيعت مي‌گرفتند.
به نوشته الجزيره، لشكر 'اخوان من طاع الله' به وحشي‌گري در جنگ‌ها شهرت داشت؛ آنها مي‌خواستند دولتي بر اساس عقايد محمد بن عبدالوهاب بنا كنند؛ نيروهايشان به هيچ قانون جنگي پايبند نبودند و هر شيوه و ابزار قتلي بين آنها رايج بود (همانند داعش امروز)؛ يك سري ترور شخصيت‌ها و بزرگان آن زمان هم توسط عناصر همين گروه و به سفارش ملك عبدالعزيز صورت گرفت كه آن را به حساب خود، براي رسيدن به اجر و ثواب اخروي انجام مي‌دادند چيزي كه 'جان فيليپ'، يك مورخ مستعرب كه چند دهه را در نجد زندگي كرده است در اشاره به ضعف آن زمان ارتش عبدالعزيز تعبير مي‌كند.
الجزيره مي افزايد: در روز هفدهم دسامبر سال 1979 'ناصر السعيد'، معارض چپ‌گراي سعودي كه از نخستين معارضان اين رژيم و از اهالي شهر حائل عربستان بود، ناپديد شد؛ او از جواني تا زماني كه در تبعيدگاه اختياري خود در بيروت ناپديد شد به ايراد سخنراني‌هاي تند و آتشين عليه خاندان پادشاهي سعودي مشهور بود.
الجزيره آورده است: ناشر كتاب 'حقائق عن القهر السعودي' (واقعيت‌هايي از ظلم عربستان) بر اين قضيه تاكيد دارد كه سفارت عربستان در بيروت و 'علي الشاعر' سفير وقت آن در اين قضيه مستقيما دست داشتند.
بنابر اعلام الجزيره، 'ام جهاد'، همسر ناصر السعيد گفته بود: 'اين سرويس اطلاعات عربستان بوده كه ناصر را ربوده است، آنها چندين بار تلاش كردند او را يا ربوده و يا ترور كنند'، اما روايتي كه همه دلايل و شواهد به آن اشاره دارد مي‌گويد، سرويس اطلاعات عربستان از طريق هماهنگي با برخي رهبران جنبش فتح افرادي را مامور كرد تا السعيد را هنگام خروج از نشستي خبري در خيابان الحمرا بيروت ربوده و به فرودگاه اين شهر برده و از آنجا به عربستان انتقال دهند و وي سپس در آنجا مخفيانه اعدام شود؛ اسامي افرادي كه اين اتهام متوجه آنهاست دو نفر از رهبران فتح به نام هاي 'صلاح خلف ابواياد' و 'عطالله عطالله' (أبو الزعيم) مشهور بودند.
اما مهم ترين پرونده قتل هايي كه آل سعود در سال هاي اخير با آن دست به گريبان است، مربوط به حمله رژيم سعودي با كمك امارات و آمريكا به يمن و مردم بي گناه اين كشور است.
سازمان بين المللي 'كودكان را نجات دهيد' ابتداي آذر ماه جاري طي گزارشي با اشاره به وخامت اوضاع مردم يمن كه در اثر جنگ و تحريم اين كشور رخ داده، اعلام كرد: تشديد جنگ در يمن به فرماندهي ائتلاف سعودي به كشته شدن حدود 85 هزار كودك يمني بر اثر گرسنگي يا بيماري منجر شده است؛ البته اين آمار بدون شمار احتساب 17 هزار يمني ديگر مي باشد كه در اثر بمباران متجاوزان سعودي - آمريكايي - اماراتي در جنگ تحميلي بيش از سه ساله و نيم به يمن به شهادت رسيده اند.
آنچه مشخص است، اين كه پرونده قتل شهروندان سعودي و يمني به ويژه كودكان اين كشور بالاخره دامن قاتلان و حمله كنندگان را گرفته و آن چنان كه هويداست مي رود تا آنان را در منجلاب اين فتنه غرق كند.
از مجيد جعفري
خاورم*1275**