تهران- ایرنا- جمعیت دنیا تا سال 2050 به حدود 10 میلیارد نفر می رسد؛ تهیه غذای مناسب برای این جمعیت بدون تشدید فقر، تسریع روند جنگل زدایی و افزایش گازهای گلخانه ای غیرممكن خواهد بود مگر اینكه اصلاحاتی اساسی در سیستم غذایی كنونی ایجاد شود.

به گزارش گروه علمی ایرنا از نشریه 'ساینس دیلی'، این چالش ها كه در گزارش جدید موسسه تحقیقات منابع جهانی با عنوان ایجاد 'آینده غذایی پایدار' منتشر شده، حاصل همكاری این موسسه، بانك جهانی، مركز تحقیقات كشاورزی فرانسه، مؤسسه ملی تحقیقات كشاورزی فرانسه، سازمان جهانی محیط زیست و برنامه توسعه سازمان ملل متحد است.
براساس گزارش موسسه تحقیقات منابع جهانی، در سال 2050 میلادی نیاز به منابع غذایی بیش از 50 درصد افزایش خواهد داشت در حالی كه تقاضا برای منابع غذایی با پایه حیوانی مانند گوشت، لبنیات و تخم مرغ نسبت به زمان فعلی 70 درصد رشد خواهد كرد.
در حال حاضر كه صدها میلیون نفر در جهان از گرسنگی رنج می برند، كشاورزی نیمی از فضای سبز دنیا را به خود اختصاص داده و یك چهارم گازهای گلخانه ای را تولید می‌كند.
موسسه تحقیقات منابع جهانی در این گزارش توصیه كرده است كه برای افزایش تولید غذا همراه با كاهش انتشار گازهای گلخانه ای و محدود كردن كشاورزی باید دورریز مواد غذایی و مصرف گوشت گاو و گوسفند كاهش یابد، محصولات زراعی مولفه اصلی رژیم های غذایی باشند، به كارگیری سوخت های سبز گسترش و رشد جمعیت كاهش یابد.
افزون بر این، افزایش بهره وری محصولات زراعی و دامی نسبت به قبل در مقیاس ثابت، توقف جنگل زدایی، احیای تالاب ها و زمین های فرسوده و محافظت از مناظر طبیعی از دیگر توصیه های موسسه تحقیقات منابع جهانی است.
این موسسه همچنین بهبود آبزی پروری و محدود كردن ماهیگیری صنعتی و استفاده از فناوری های خلاقانه و روش های نوین كشاورزی را كه انتشار گازهای گلخانه ای را كاهش می دهد، ضروری می داند.
براساس این گزارش، در وررای بسیاری از چالش های زیست محیطی مانند جنگل زدایی، سوء تغذیه، از بین رفتن تنوع زیستی، تغییرات آب و هوایی، كمبود منابع آبی، آلودگی آب ها و بسیاری دیگر پدیده ها، موضوع تأمین غذا وجود دارد .
با اصلاح فرآیند تولید و مصرف منابع غذایی این امكان وجود دارد كه ریشه این مشكلات و نه صرفا نشانه های آن برطرف شود.
در حال حاضر كشاورزی با انتشار سالیانه 12 هزار تن دی اكسید كربن باعث تغییر شكل بهره‌برداری از زمین می شود و به تنهایی عامل 25 درصد افزایش گرمای زمین است. البته این مقدار تا سال 2050 می تواند به 15 هزار تن برسد، یعنی بیش از 70 درصد میزان مجاز دی اكسید كربن قید شده در توافق آب و هوایی پاریس كه با هدف كاهش دو درجه ای دمای هوا تصویب شده است.
همچنین این حجم گاز گلخانه ای به تنهایی می تواند به اندازه یكی از عوامل آلوده كننده هوا مانند حمل و نقل موثر باشد.
علمی*ح.م*2017