این روزنامه به نقل از این دو كارشناس افزود: دوحه مانند سلطان نشین عمان و تركیه خود را از سیاست های غلط سعودی در منطقه دور نگه داشته است.
دیویس و بوزهان در تحلیل خود درباره اختلافات و چند دستگی هایی كه عربستان در شورای همكاری میان اعضای آن ایجاد كرده گفتند: اختلافات در این شورا تقویت شده و ادامه خواهد یافت.
آنان اظهار كردند: دعوت ریاض از شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر برای حضور در اجلاس اخیر شورای همكاری خلیج فارس تنها به منظور كاهش فشارهایی بود كه سعودی بابت قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی با آن روبه رو است. اما امیر قطر با درایت و هوشمندی در این اجلاس حضور نیافت.
همچنین اقدام دوحه در خروج از سازمان كشورهای عضو صادر كننده نفت ' اوپك ' بیانگر آن است كه این كشور مستقل از سیاست های عربستان عمل می كند.
'لیندیسی دیویس' پژوهشگر 'شورای مستقل روابط خارجی و امور خاورمیانه در آمریكا' در این باره گفت: به عقیده من خروج قطر از اوپك اقدامی غافلگیركننده است كه نشان داد این كشور قادر است به طور مستقل عمل كند و هرگز آماده نیست كه از اختلافش با چهار كشور عربی دیگر (عربستان، امارات، مصر و بحرین) كوتاه بیاید.
قطر با این اقدام در واقع اعلام كرد كه نمی خواهد عضو شورایی باشد كه یكی از اعضای آن (عربستان) از این شورا تنها در راستای منافع خود بهره برداری می كند.
وی ادامه داد: همچنین دعوت امیر قطر برای شركت در اجلاس شورای همكاری یكی از حربه های بن سلمان ولیعهد سعودی برای كاستن از فشارهایی بود كه وی در پی قتل خاشقچی با آن روبه رو است.
از سوی دیگر 'توقاد بوزهان' استاد دانشگاه بركلی كالیفرنیا و كارشناس مطالعات خاور نزدیك به روزنامه الشرق گفت: سیاست های عربستان به طوركلی نتیجه ای جز ضرر و زیان برای منطقه ندارد.
ریاض از گروه های تروریستی در سوریه و عراق حمایت می كند. این هوشمندی قطر است كه خود را از سیاست های شنیع سعودی كنار كشیده است.
وی ادامه داد: عربستان حتی از اوپك هم سوء استفاده كرده و با بازی با قیمت ها، در بازار جهانی اخلال كرده تا با افزایش تولید بتواند بهای نفت را كاهش دهد.
بوزهان افزود: اما با توجه به وابستگی شدید عربستان به درآمدهای نفتی، كشوری كه از این تحولات بیشترین ضربه می بیند، خود ریاض و مردم عربستان هستند.
سیاست های خصمانه عربستان كه ناشی از بی تجربگی و بی مبالاتی سران آن در بسیاری از امور است، باعث شده این كشور ثروتمند به ورشكستگی نزدیك شود.
این استاد دانشگاه گفت : مردم عربستان بیشترین ضربه را از سیاست های ناپخته و احمقانه سرانش می خورند.
وی افزود: قطر با هوشمندی و تدبیر توانست خود را از جنگ ویرانگر یمن كنار بكشد. این در حالی است كه ما هیچ موفقیتی از جانب سعودی ها در جنگ یمن ندیده ایم.
عربستان همواره سعی كرده با تحریم و محاصره قطر، اقتصاد این كشور را فلج كند اما در این زمینه نیز شكست خورده و رویكرد خصمانه اش در قبال دوحه باعث شده كه قطر روابط سیاسی خود را با كشورهای منطقه تقویت كند.
بوزهان اظهار كرد: حتی برخی از كشورها مانند سلطان نشین عمان نیز تلاش كردند خود را از سیاست های عربستان در منطقه دور نگه دارند و روابط خوبی با ایران و سایر كشورها داشته باشند. از این رو اختلاف و چند دستگی ها در میان صفوف كشورهای عربی حوزه خلیج فارس همچنان با قوت تمام ادامه دارد.
او اعلام كرد : قطر و تركیه و عراق نیز مانند عمان خود را از سیاست های عربستان دور نگه داشتند و تلاش می كنند كه یك جبهه همكاری واقعی به جای شورای همكاری خلیج فارس كه با سیاست های سعودی نابود شده، ایجاد كنند.
عربستان، بحرین، امارات متحده عربی، مصر و چند كشور عربی دیگر از ژوئن سال ۲۰۱۷ قطر را به اتهام حمایت از تروریسم تحریم كرده و عملا در محاصره اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی قرار دادند. با وجود تلاشهای كویت و سایر میانجیگران میان دوحه و ریاض، این بحران دیپلماتیك نه تنها حل نشده بلكه به مرور زمان بیشتر هم می شود.
شبس**خاورم**9329** 1917
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۱
تهران-ایرنا- ' لیندیسی دیویس ' و 'توقاد بوزهان ' كارشناسان و پژوهشگران آمریكایی به روزنامه قطری ' الشرق ' گفتند كه سیاست های خصمانه عربستان در منطقه باعث ایجاد شكاف و چنددستگی در شورای همكاری خلیج فارس شده است.