تهران- ایرنا- رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر گفت: 78 درصد شهرهای ایران در مناطق با خطر زلزله واقع شده اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، مرتضی سلیمی روز شنبه در دوره بین‌المللی جست‌وجو و نجات شهری كه از سوی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر با همكاری نمایندگی سازمان ملل در ایران، سازمان پیشگیری مدیریت بحران شهر تهران، سفارت اتریش در سازمان امداد و نجات برگزار شد، افزود: نكته بسیار حائز اهمیت در نقشه ایران وجود 120 گسل فعال در مناطق شهری ایران است.
وی افزود: 78 درصد شهرهای ایران در مناطق با خطر زلزله قرار دارند، به عبارت دیگر در نقشه ایران، 78درصد شهرها را شهرهای «لرزان» با خطر نسبی بالا تشكیل می‌دهند كه در مناطق با خطر زیاد هستند. 
سلیمی گفت: در این میان كلانشهر تهران به عنوان پایتخت كشور نیز نه تنها از خطر زلزله ایمن نیست بلكه سال‌هاست در انتظار زلزله‌ای ویرانگر با قدرت بالای 7 ریشتر به سر می‌برد.
رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر افزود: بر اساس مطالعات آماری و زلزله‌هایی پیش از این در ناحیه ری و تهران ثبت شده است كه با احتمال بیش از 70 درصد به طور متوسط هر 158 سال زلزله ای ویرانگر در این ناحیه رخ داده است. آخرین زلزله در تهران 182 سال پیش اتفاق افتاد و بر همین اساس وقوع زلزله تهران 24 سال تاخیر زمانی دارد. 
وی گفت: در صورت وقوع زلزله در این منطقه كه علاوه بر پایتخت بودن، مركزیت امكانات فرهنگی، اقتصادی و همچنین دولتی را دارد و بیش از 10 میلیون نفر در آن سكونت دارند با فاجعه‌ای بزرگ مواجه هستیم.
سلیمی گفت: كارشناسان می گویند بر اثر زلزله مخرب تهران بیش از یك میلیون ساختمان تخریب و آسیب خواهد دید و حدود به 1٫5 میلیون كشته بر اثر این زلزله بر جای می‌ماند.
رئیس سازمان امداد و نجات خاطرنشان كرد: بر اساس تشكیل و تقویت تیم‌های جست و جو و نجات شهری مطابق با استانداردهای بین المللی در ایران ضروری و حائز اهمیت است. گر چه مقداری در این مسئله تأخیر وجود دارد اما باز هم برگزاری این دوره را به فال نیك گرفته و امید آن را داریم برگزاری این دوره آغازگر عضویت ایران در اینساراگ (گروه بین المللی جست و جوی نجات شهری) باشد.
وی بیان داشت: جمعیت هلال احمر ایران در حوزه  آمادگی اقدامات قابل توجهی داشت از جمله این اقدامات كه در جهت افزایش آگاهی عمومی و آموزش های همگانی در حوزه امداد و نجات است، ارائه آموزش‌های همگانی به بیش 3 میلیون نفر از مردم كشور است.
وی خاطرنشان كرد: در حال حاضر بیش از 6 هزار و 200 تیم عملیاتی در 17 رسته تخصصی در جمعیت هلال احمر مشغول فعالیت هستند تا در زمان وقوع حوادث و سوانح بر اساس سانحه رخ داده حضور یابند.
سلیمی افزود: به لحاظ تعداد پایگاه‌های امداد جاده ای بین شهری، كوهستان و ساحلی در حال حاضر 559  پایگاه در سطح كشور مشغول فعالیت‌اند.
سلیمی گفت: از سوی دیگر شبكه امداد و نجات ایران به ابزارهای جدید جست‌وجو نظیر انواع دستگاه‌های زنده یاب‌ها، سگ‌های جست‌وجوی نجات، بیش از 1100 دستگاه آمبولانس، 500 موتورسیكلت‌های ارزیاب و پیشرو، 52 دستگاه خودروهای امدادی چند منظوره، 1300 دستگاه خوروی امدادی پشتیبان، 11 دستگاه خودروی ارتباطات، سامانه ثبت حوادث و ایجاد مراكز EOC در سراسر كشور برای تسریع اطلاع رسانی حوادث، 31 مركز امداد هوایی در همه استان‌ها و 24 فروند بالگرد مجهز است.
رئیس سازمان امداد و نجات افزود: با توسعه جوامع و پیچیده شدن فرآیندهای درونی اجتماعات بشری و افزایش فرهنگ شه نشینی بر تعداد بحران‌های ناشی از حوادث طبیعی و پیچیدگی آنها افزوده شده است.
سلیمی افزود: برای پیشگیری و آمادگی در مقابل این مهم، شیوه های رسیدگی به سوانح و حوادث كه معمولاً از آن تحت عنوان امداد و نجات یاد می‌شود طراحی و عملیاتی می‌شود تا تبعات و آثار منفی حوادث كاهش یابد. 
رئیسی سازمان امداد و نجات گفت: بررسی حوادث و سوانح رخ داده نشان می‌دهد كه نحوه امداد و نجات، با سطح میزان توسعه یافتگی و وجود زیرساخت‌های مناسب اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جوامع رابطه مستقیمی دارد. 
سلیمی گفت: حوادث طبیعی یا انسان ساز، پیامدهای متعددی چون مشكلات اجتماعی، اقتصادی، عاطفی و روانی در زندگی انسان‌ها ایجاد می‌كند كه باعث فقر، بیكاری، مهاجرت های اجباری، اختلافات قومی و فرهنگی، از هم پاشیدگی و گسست روابط خانوادگی، بیماری، كمبود بهداشت و رفاه، گسترش می‌ یابد.
وی افزود: به بیان دیگر بحران‌ها، عامل تلفات و ضایعات بعضاً غیر قابل جبران فردی، اجتماعی، ملی و فراملی هستند كه اثرات آن از جراحات ساده، معلولیت تا بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را شامل می‌شود.
سلیمی اضافه كرد: بدیهی است پیش بینی تمهیدات لازم به منظور پیشگیری، آمادگی و پاسخگویی برای كاهش آسیب پذیری در برابر حوادث و سوانح از تبعات منفی و ویرانگر بحران‌ها كم می كند. كشور ما، به لحاظ شرایط طبیعی، منطقه‌ای، جغرافیایی، پراكندگی جمعیت، نحوه استقرار شهرها و وضعیت اقلیمی و مكانی، دارای استعداد و ظرفیت‌های بالقوه برای بروز پدیده های طبیعی است.
رئیس سازمان امداد و نجات گفت: حدود 90 درصد خاك كشور در محدوده فلات ایران واقع شده است. اقلیم ایران بیشتر كوهستانی و نیمه خشك بوده و میانگین ارتفاع آن بیش از 1200 متر از سطح دریاست.
وی گفت: بیش از نیمی از ایران كویری و نیمه كویری است و حدود یك سوم نیز كوهستان است.
وی اضافه كرد: حدود 80 درصد نواحی مسكونی ایران در نواحی كوهستانی و كوهپایه قرار دارند و متمركزترین و پرجمعیت ترین بخش كشور را همین نواحی تشكیل می‌دهند. این نواحی دارای وضعیت اقلیمی، دموگرافیك و زمین شناختی خاصی است كه جمعیت كشور را با تهدیدهای جدی حوادث طبیعی رو به رو می‌سازد.
سلیمی عنوان كرد: این ویژگی‌ها باعث شده از 41نوع حادثه طبیعی شناخته شده در جهان امكان وقوع 33 نوع آن در ایران وجود داشته باشد كه زلزله و سیل تاكنون خسارات زیاد‌ی به كشور وارد ساخته است و طبق آمار مراجع بین المللی، ایران را به ششمین كشور حادثه خیز جهان تبدیل كرده است.
اجتمام * 3377 * 3063