با وجود افزایش قیمت 9 درصدی تایر در تیر ماه، اما افزایش قیمت مواد اولیه این صنعت آنقدر زیاد بود كه سازمان حمایت از مصرفكنندگان و تولیدكنندگان و كارگروه تنظیم بازار را مجاب كرد تا قیمتها را برای بار دیگر در سال جاری افزایش دهند.
قیمت تایر در ماههای اخیر افزایشی را تجربه كرد كه علت آن را باید در افزایش قیمت تمام شده و به دنبال آن، كاهش تولید و ایجاد بازار سیاه جستوجو كرد. در این بازار سیاه، حتی در مواردی تایر تا دو برابر قیمت كارخانه، به فروش میرسید و مصرفكنندگان واقعی و تولیدكنندگان بیشترین ضرر را میكردند.
از همین رو بود كه تولیدكنندگان، مستندات خود را مبنیبر افزایش قیمت مواد اولیه به سازمان حمایت از مصرفكنندگان و تولیدكنندگان عرضه كردند تا فكری به حال پنچری صنعت تایر كند.
همین اتفاق نیز افتاد و با بررسیهای صورت گرفته، قیمتها در تایرهای رادیال 20 درصد و تایرهای نخی تا 32 درصد افزایش پیدا كرد تا این امید وجود داشته باشد كه قیمتها در ماههای باقی مانده سال با ثبات باشد و نوسانات بزرگ را تجربه نكند.
**افزایش 9 درصدی كارآمد نبود
در همین مورد، محمدحسین مولاخواه، مدیر كل نظارت بر كالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفكنندگان و تولیدكنندگان در گفتوگو با ایرناپلاس با اشاره به افزایش قیمت تایر كه از سال گذشته آغاز شده بود، ادامه داد: تغییرات قیمتی مواد اولیه، كار را به آنجا رساند كه توافق برای افزایش 9 درصدی قیمت تایر در تیرماه اعمال شود.
وی با بیان اینكه آن زمان توافق بر این اساس بود كه قیمتها بهصورت تدریجی افزایش پیدا كند، گفت: با توجه به این توافق، شركتهای تولیدكننده تایر، اسناد جدیدی را بابت افزایش قیمت مواد اولیه و سرباز دستمزد به سازمان ارائه كردند تا در صورت تصویب، قیمت محصولات خود را افزایش دهند.
مولاخواه افزود: سرانجام با بررسیهای سازمان حمایت و قیمتهای كارشناسی كه از شركتهای تولیدی اعلام كرده بودند، به قیمت جدیدی برای تایر رسیدیم و موضوع در كارگروه تنظیم بازار مطرح شد. با موافقت كارگروه تنظیم بازار افزایش قیمت تایر صورت گرفت كه افزایش قیمت 20 درصدی برای تایر رادیال و 32 درصدی برای تایر نخی در نظر گرفته شد.
**افزایش عرضه برای خروج از زیان
به گفته مدیر كل نظارت بر كالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفكنندگان و تولیدكنندگان، این افزایش قیمت قانونی در كاهش قیمتها در بازار سیاه تأثیرگذار است، زیرا زمانی كه قیمت تمام شده یك حلقه تایر 110 هزار تومان است، اما 94 هزار تومان قیمتگذاری شده، به گسترش بازار سیاه دامن خواهد زد.
وی ادامه داد: این قیمتها سبب میشد تا واسطه و دلال در بازار منفعت كنند و سود واقعی به تولیدكننده نرسد. در نهایت نیز از آنجایی كه تولید برای شركت سودده نبود، منجر به كاهش تولید میشد. این موضوع نیز خود شرایط بدتری را برای فعالیت بازار رقم میزد.
مولاخواه تأكید كرد: با بهروز شدن قیمتها، عرضه بیشتر شده، زیرا شركتهای تولیدی مكلف شدند عرضه خود را بیشتر كنند كه میتواند این شركتها را از زیاندهی خارج كند.
**مواد اولیه داخلی؛ متهم ردیف اول گرانی تایر
وی در این رابطه افزود: در روزهای آینده، قیمتها را در بازار رصد میكنیم و وضعیت در بازار را به اطلاع عموم خواهیم رساند.
مدیر كل نظارت بر كالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفكنندگان بیشترین افزایش قیمت مواد اولیه را مربوط به موادی دانست كه از داخل تأمین میشود و ادامه داد: عمده افزایش قیمت مربوط به مواد اولیهای مانند مواد پتروشیمی، دوده كربن، نخ و... بود كه از داخل تأمین میشود.
وی همچنین گفت: به شرط افزایش نیافتن قیمت مواد اولیه تولید تایر، این قیمتها تا پایان سال ثابت میماند. حتی اعلام كردیم اگر قیمت مواد اولیه كاهش پیدا كرد، باید به سمتی بروند كه قیمت فروش كاهش پیدا كند.
**تا پایان سال افزایش قیمتی نداریم
به گفته مولاخواه، با وضعیتی كه پیش میرود افزایش قیمتی تا پایان سال نخواهیم داشت.
وی با اشاره به اینكه اكنون قیمتها و نرخنامههای شركتهای تولیدی در سامانه 124 بارگذاری شده، گفت: مردم و شركتهای تولیدی برای آگاهی از قیمتهای مصوب میتوانند به این سامانه مراجعه كنند.
مولاخواه تأكید كرد: اگر مردم تخلف قیمتی در بازار دیدند با 124 تماس بگیرند. از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استانها اطلاعات آنها دریافت شده و قابل بررسی است. اگر از خود واحد تولیدی بابت گرانفروشی تخلفی مشاهده شد، میتوانند به سازمان حمایت اطلاع دهند.
گفتوگو از حوری قاسمی
**اداره كل اخبار چندرسانهای**ایرناپلاس**
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۵
تهران-ایرناپلاس- به گفته مدیر كل نظارت بر كالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفكنندگان و تولیدكنندگان، با به روز شدن قیمت تایر برای تولیدكنندگان، عرضه بیشتر میشود كه میتواند به كنترل قیمتها در بازار سیاه و خروج تولیدكنندگان از زیان كمك كند.