به گزارش ایرنا، طرح مطالعاتی تولید آلومینا از نفلین سینیت در شهرستان سراب در 90 كیلومتری شمال شرق تبریز از سال 1361 آغاز شد و از جمله طرح های مصوب سفرهای استانی رییس جمهوری وقت در سال 1385 بود كه با وجود منابع مالی سرشار عاید از فروش نفت در آن سال ها، تاكنون عملیاتی نشده است.
بر اساس طرح مطالعاتی، قرار است با راه اندازی كارخانه نفلین سینیت سراب سالانه 70 هزار تن آلومینا به همراه محصولات جانبی مورد نیاز كشور تامین شود و این رقم در مراحل بعدی به ترتیب به 200 هزار تن و 500 هزار تن در سال افزایش پیدا كند.
همچنین پیش بینی شده است كه با اجرای این طرح اشتغال مستقیم برای 2 هزار نفر و غیرمستقیم برای 10هزار نفر ایجاد شود و این رقم نیز با احداث كارخانه سیمان به عنوان ماده جانبی استخراج نفلین سینیت با ظرفیت تولید سالانه سه میلیون و 500 هزار تن سیمان، افزایش یابد.
پودر آلومینا به طور معمول با استفاده از بوكسیت تهیه می شود، اما كشور ما ذخایر بوكسیت چندانی ندارد و در زمان حاضر تنها یك كارخانه تولید آلومینا از بوكسیت در جاجرم با ظرفیت ناچیز فعالیت دارد؛ این در حالی است كه در آذربایجان شرقی به اندازه مصرف 100 سال كشور ، نفلین سینیت برای تولید آلومینا وجود دارد.
لزوم توجه به بومی سازی تولید پودر آلومینا، زمانی آشكارتر می شود كه بدانیم برای تولید هر تن آلومینیوم حدود دو تن آلومینا لازم است.
البته نباید این نكته را نیز نادیده گذاشت كه با بهره برداری از واحد سراب كارخانه نفلین سینیت سراب و جلوگیری از واردات پودر آلومینا ، صرفه جویی ارزی قابل توجهی نصیب كشور خواهد شد.
البته در سال های گذشته اقدامات زیربنایی زیادی برای فراهم كردن بستر فعالیت كارخانه نفلین سینیت با هزینه های میلیارد ریالی انجام شده است.
طبق توافق انجام شده، قرار بوده است كارخانه تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب با سه هزار و 500 میلیارد تومان سرمایه گذاری به شكل «بی.اوی.تی» (ساخت، بهره برداری و واگذاری) در مدت 30 ماه ساخته شود.
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) مجری طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت در سراب در زمینی به وسعت 560 هكتار است؛ بنا بر اطلاعات منتشر شده در تارنمای كارخانه نفلین سینیت، اجرای طرح هنوز در مرحله تامین زیرساخت هاست.
به نظر می رسد یافتن سرمایه گذار خارجی برای تولید آلومینا از نفلین سینیت، مشكل اصلی این طرح است؛ هر چند در سال های گذشته ابتدا روس ها و سپس چینی ها به عنوان علاقه مندان به اجرای طرح معرفی شدند، اما به نظر می رسد تلاش ها در این زمینه تا به امروز نتیجه بخش نبوده است.
**طرح تولید كارخانه تولید آلومینا از نفلین سینیت شتاب می گیرد
استاندار آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه همه زیرساخت ها برای تولید آلومینا از نفلن سینیت آماده است، گفت: پیگیری های لازم برای شتاب بخشی طرح تولید این پروژه انجام شده است.
محمدرضا پورمحمدی افزود: از همان روزهای ابتدای فعالیت خود در استان با وزیر صنعت و معدن در خصوص اجرای هرچه سریعتر این پروژه مهم دیدار و گفت و گو كرده ام.
وی ادامه داد: هر صنعت پایه صنایع پایین دستی و فعالیت های غیر پایه ایجاد می كند كه تاثیربسزایی در تولید ثروت در منطقه خواهد داشت.
پورمحمدی اظهار داشت: دولت تدبیر وامید تاكید بر بهره برداری از منابع و معادن دارد و باید این پروژه كه كار مطالعاتی آن سال 1361 آغاز شده و چندین سال معطل مانده است هر چه زود تر اجرایی شود.
وی افزود: با وجود اینكه شرق استان آذربایجان شرقی دارای بزرگترین معادن كشور است متاسفانه از وجود كارخانجات و صنایع عمده محروم مانده است.
استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینكه زیر ساخت های لازم برای راه اندازی كارخانه تولید آلومینا از نفلین سینیت در شهرستان سراب مهیاست، تاكید كرد: با همكاری مجموعه دستگاه های ذیربط تمهیداتی فراهم می شود تا كارخانه از طریق مناقصه و پیدا كردن سرمایه گذار آغاز به فعالیت كند.
وی اضافه كرد: كارخانه تولید آلومینا از نفلن سینیت ظرفیت اشتغال بالای 10 هزار نفر را دارد.
پورمحمدی با اشاره به وضع تحریم ها علیه كشورمان، گفت: سالانه 3 و نیم میلیارد تن آلومینا وارد كشور می شود كه مشمول تحریم می باشد و از این رو تولیدآن در داخل كشور بسیار ضروری است.
** طرح تولید آلومینا سراب وابستگی كشور را قطع می كند
نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی نیز به ایرنا گفت: اجرایی شدن طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب، وابستگی كشور به واردات این ماده را رفع می كند.
یوسف داودی افزود: نیاز آلومینیم كشور سالیانه 5/1 میلیون تن می باشد كه بخش عمده آن وارداتی می باشد و هر سال میلیون ها دلار ارز برای این منطور از كشور خارج می شود و این در حالی است كه بسیاری از جوانان ما بیكار هستند و درخواست مردم شهرستان سراب از مسئولان ، اجرایی كردن طرح تولید آلومین از نفلیین سینیت است.
وی ادامه داد: در شهرستان سراب حدود 3 میلیارد تن ذخیره نفلین سینیت در روستای رزگاه و 11 میلیارد تن ذخیره نفلین سینیت در ارتفاعات بزقوش وجود دارد كه با توجه به ظرفیت بالای شهرستان سراب در خصوص ذخیره نفلین سینیت و آلومینیا ، تلاش داریم با استخراج آنها از این ظرفیت های عظیم به نحو شایسته بهره برداری شود.
وی اظهار داشت: بدون تردید اجرای این طرح علاوه بر رفع نیازهای داخلی در زمینه اشتغالزائی جوانان منطقه نیز نقشی بسیار مهم و تاثیرگذار خواهد داشت.
گفت: موارد متعددی در خصوص راه اندازی مجتمع تولید آلومینیا از نفلین سینیت سراب وجود دارد و باید توجه داشت كه مطالعات این پروژه از بیش از 30 سال قبل شروع و با تاخیر بسیار مواجه شده است.
** آب رسانی به طرح تولید آلومینا تا اواخر سال جاری به اتمام می رسد
مدیر سایت طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب نیز به ایرنا گفت: طرح آب رسانی به طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب تا پایان سال جاری به اتمام می رسد.
فرید پاشازاده افزود: خط انتقال آب به طول 27 كیلومتر با دبی 200 لیتر در ثانیه با پیشرفت 85 درصد انجام گرفته و لوله گذاری تا مخزن آب اصلی كارخانه به اتمام رسیده است.
وی ادامه داد: مخزن آب اصلی كارخانه دارای ظرفیت 30 هزار متر مكعب است كه با نهایی شدن تمامی اقدامات تست مخزن آغاز می شود.
** پست برق كارخانه آلومینا آماده بهره برداری است
مدیر برق كارخانه تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پست 230.63 كیلوولت و خط انتقال برق نفلین سینیت سراب آماده بهره برداری است.
محمد پورعظیم افزود: این پست با كاربرد مصارف صنعتی ایجاد شده و توان پوشش تمامی صنایع منطقه را دارد.
وی همچنین با اشاره به اینكه خط به شبكه دیسپاچینگ ملی وصل است، اظهار داشت: این پست شامل سه ترانس یك در 160 مگا ولت آمپر بوده و در مجموع 480 مگاوات ظرفیت دارد.
پورعظیم گفت: 70 كیلومتر خط دو مداره از شهرستان اهر با مشاركت برق منطقه ای آذربایجان و طرح تولید آلومینا سراب با هزینه بیش از 120 میلیارد تومان به این طرح كشیده شده است.
/5186120
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۶
تبریز - ایرنا - تولید آلومینیوم به عنوان فلز راهبردی با استفاده گسترده در صنایع، از جمله نیازهای مهم ایران است كه ذخایر تولید ماده مورد نیاز آن موسوم به آلومینا از نفلین سینیت با پیش بینی تامین نیاز 100 سال آینده كشور در آذربایجان شرقی وجود دارد، هر چند طرح استخراج آن 36 ساله شده است.