تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۶

كرمان - ايرنا - پايگاه خبري گفتار نو با انتشار گزارشي با عنوان 'خرما به صورت قاچاق صادر مي شود/صادرات خرما به چين متناسب با جمعيت آنها نيست' با قلم سميرا كريمي افشار به ظرفيت هاي صادراتي اين محصول در استان كرمان پرداخته است.

يكي از برنامه‌هاي انجمن خرماي كرمان نفوذ در بازار چين بود و برخي از فعالان خرما مي‌گفتند چيني‌ها ذائقه شيرين پسند دارند و چين مي‌تواند بازار خوبي براي ايران باشد.
حال به نظر مي‌رسد اين ذائقه شيرين پسند چندان هم در انتخاب خرما خوش پسند نيست و خرماي بي‌كيفيت ساير كشورها را به شهد شيرين خرماي بم ترجيح مي‌دهد.
به گفته دبير كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي استان كرمان بسياري از كشورهاي رقيب ما مانند عراق خرما باكيفيت پايين را با قيمت مناسب به كشور چين صادر مي‌كنند.
مقداد تكلوزاده جمعيت بالاي چين و البته هند را دليلي مي‌داند بر اينكه كمي اقتصادي‌تر به قيمت تمام‌شده كالاهاي مصرفي‌شان نگاه كنند از همين رو خرماي بي‌كيفيت ساير كشورها را بهتر مي‌خرند.
وي گفت: چين و هند به دليل جمعيت بالا و ذائقه تنوع‌طلبي كه دارند مي‌توانند بازار خوبي براي صادرات خرماي ما باشند؛ اما ما در سال‌هاي گذشته عملاً صادرات زيادي به اين كشورها نداشتيم.
دبير كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي استان كرمان با اشاره به اينكه انجمن خرما در نمايشگاه‌هاي هند و چين به‌عنوان غرفه دار، بازديدكننده و حتي مذاكره‌كننده حضورداشته، افزود: حدود 2 تا سه هزار تن به چين و هند صادرات خرما داشتيم اين مقدار اما نسبت به جمعيت آن‌ها منطقي نيست.
وي با ذكر اين نكته كه قوانين، مقررات و سختي‌هاي صادر كردن عموماً مربوط به چين است، در خصوص چالش پيش رو بازار چين اظهار داشت: در چين به‌جز خرماي مضافتي كه به‌عنوان ميوه و تره‌بار محسوب مي‌شود بقيه خرماها جزو خشكبار حساب مي‌شوند از همين رو قوانين سخت‌گيرانه‌اي براي ورود خرماي مضافتي به كشور چين وجود دارد.
تكلوزاده از ديگر موانع پيش رو صادرات چين به بحث ورود محصولات به گمرك و قرنطينه اشاره كرد و گفت: در اين خصوص به مذاكرات و پيگيري‌هاي بيش‌تر نياز داريم.
وي با پيشنهاد اينكه بايد به مناطقي ورود كنيم كه با توجه به انرژي و وقتي‌كه مي‌گذاريم سودآوري بيشتري داشته باشد افزود: در كشورهاي اروپايي و كشورهاي جنوب شرق آسيا به لحاظ ارزش اقتصادي بهتر مي‌شود كار كرد.
تكلو زاده عنوان كرد: چين به لحاظ جمعيتي بازار خوبي است اما به لحاظ قيمت و سودآوري با توجه به افزايش قيمت يورو و دلار و نيز ميزان مصرف، كشورهاي اروپايي سودآوري بيشتري دارند.
طبق آمار گمرك كرمان در سال 95 و 96 از گمركات كرمان و بم هيچ‌گونه صادراتي به كشور چين ثبت‌نشده است.
تكلوزاده در توجيه اين نكته افزود: خرماي بم و كرمان ممكن است از گمرك ساير استان‌ها به چين صادرشده باشد، چراكه مقصد نهايي صادرات ما چين است و صادرات به چين ممكن است به طرق مختلف انجام شود.
وي با بيان اينكه بخشي از صادرات ما متأسفانه از طريق واسطه يعني از طريق امارات و عمان و بخش هم به‌صورت كوله بري و قاچاق از مرزهاي شرق و جنوب شرق كشور صادر مي‌شود، تصريح كرد: به دليل تحريم‌ها و مشكلاتي كه براي ايران وجود دارد مجبور هستند چنين كاري انجام دهند، درواقع ايراني‌هايي هستند كه در امارات و عمان دفتر دارند و كار صادرات را از آنجا و به اسم خاورميانه انجام مي‌دهند.
وي در ادامه به خبرنگار ما گفت: ممكن است خرما از گمرك بم به اسم امارات و عمان خارج شود اما از آنجا به بازار چين صادر شوند.
يكي از فعالان خرما نيز در خصوص صادرات خرما به چين بيان كرد: ما با ورود به بازار چين تا حدودي صادرات را انجام داديم و در صادرات يك سال گذشته به چين مشكلي برايمان به وجود نيامده بود.
عليرضا غضنفري در ادامه با اشاره به اينكه ما صادركننده واقعي نداريم، به صراحت اعلام كرد: با وجود هزينه‌هايي كه كرديم و بازار صادراتي به وجود آورديم اما متأسفانه خرده صادركننده‌ها هستند كه در بازار كشور به‌نوعي رقابت ناسالم ايجاد مي‌كنند.
وي به برخي از اقدامات خرده صادركننده‌ها اشاره كرد و افزود: عده‌اي خرما را در بازار كانادا مي‌فروشند تا از اين طريق گردش مالي ايجاد كنند و بتوانند اقامت بگيرند.
اين فعال اقتصادي با بيان اينكه خرماي ايران را در بازار مالزي ارزان تر از تهران مي‌توانيد پيدا كنيد و دليل آن رقابت ناسالم خرده صادركنندگان است، تاكيد كرد: «صادركننده واقعي كسي است وقتي محصولي را صادر مي‌كند به دلار پولش را برگشت دهد و اكثر بازرگانان ما اسم صادركننده در كارت بازرگاني آنها صادر مي‌شود اما به ريال پول مي‌گيرند.» كه اين مساله را غضنفري به عنوان چالش بزرگ پيش روي صادرات خرما مي‌داند.
7420/ 5054