سنندج - ايرنا - سقز به عنوان تاريخي ترين و دومين شهر بزرگ استان كردستان همچنان از نداشتن موزه تاريخي و مردم شناسي رنج مي برد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، سقز با شهرستان هاي ديواندره، مريوان، بانه و بوكان در آذربايجان غربي همسايه است كه اين شرايط باعث شده در موقعيت جغرافيايي مهمي قرار داشته باشد.
سقز بعد از سنندج دومين شهر پر جمعيت استان كردستان محسوب مي شود و داراي فرمانداري ويژه است، اين شهر از نظر قدمت و تاريخي بودن هم شناخته شده است ولي هنوز از داشتن يك موزه محروم است.
داشتن موزه علاوه بر اينكه مي تواند آثار تاريخي اين شهر را در يك مكان گردآورد، به جاذبه اي براي حضور و ماندگاري بيشتر گردشگري هم تبديل خواهد شد.
رئيس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري سقز گفت: داشتن حداقل يك موزه آثار باستاني و مردم شناسي با وجود قدمت، مكان و بناهاي تاريخي مانند قلعه باستاني زيويه، كرفتو، حمام حاج صالح، مسجد دو مناره و چندين آثار ديگر ضروري است.
حميد گلالي پور روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: از اوايل انقلاب تاكنون تلاش هاي زيادي براي تحقق خواسته مردم سقز و ساخت موزه انجام شده و در اين مدت چند كارگروه براي ارائه پيشنهاد مكان موزه نيز تشكيل شد.
وي اضافه كرد: مكان هاي مختلفي در شهر براي موزه پيشنهاد شد از جمله پارك هاي لاله و كوثر، سينما استقلال سابق، پارك كودك و مكان هاي ديگرث كه همه آنها به دلايل نا معلومي از سوي كميته پذيرفته نشدند.
گلالي پور اظهار داشت: بنا به گفته مديران سابق ميراث فرهنگي سقز، موزه بايد در دل شهر باشد چون از لحاظ امنيتي اين موضوع حائز اهميت است.
وي يادآور شد: تخصيص ندادن اعتبار كافي مهمترين مشكلات بر سر راه ساختن موزه سقز است و همه اين مشكلات دست بدست هم داد تا كماكان از نبود موزه رنج ببريم.
رئيس ميراث فرهنگي سقز گفت: از سال 90 و همزمان با حضورم در اين اداره، تلاش هاي جدي تري براي ساخت موزه انجام شد ولي با وجود پيگيري هاي مكرر، ادارات كل ميراث فرهنگي و راه و شهرسازي استان كردستان اعلام كردند به دليل نبود بودجه و اعتبارات كافي ساخت موزه در اين وضعيت اقتصادي براي آنها امكانپذير نيست.
وي افزود: پس از انتصاب كريميان به عنوان فرماندار سقز، قرار شد با همكاري استانداري، فرمانداري سقز و نماينده مردم در مجلس شوراي اسلامي، حمام حاج صالح با تغيير كاربري به موزه مردم شناسي تبديل شود.
گلالي پور اضافه كرد: اگر شهرداري تلاش هاي خود را در راستاي خارج كردن بناي حمام حاج صالح از زير نظر صندوق احياي بناهاي تاريخي افزايش دهد اين اميد وجود دارد مجوز ايجاد موزه مردم شناسي را از سازمان هاي مربوطه اخذ كنيم تا اين شهر باستاني صاحب موزه شود.
رئيس ميراث فرهنگي سقز يادآور شد: حمام حاج صالح از بناهاي شاخص سقز در دوره صفويه است كه در بافت تاريخي و قديمي شهر در خيابان فخر رازي واقع است اين حمام به صورت كامل همه عناصر معماري يك حمام ايراني شامل فضاي ورودي، بينه، ميان در، گرمخانه، تون خزينه و خلوتي دارد و در حال حاضر تنها گزينه براي ايجاد موزه است.
عضو شوراي اسلامي شهر سقز نيز در اين ارتباط با بيان اينكه موزه يكي از كمترين خواسته هاي مردم فرهيخته اين شهر استف گفت: تلاش هاي زيادي را براي ايجاد موزه اي كه در شان و منزلت مردم باشد، انجام داده ايم.
امير زارع زاده افزود: حمام حاج صالح گزينه جدي براي تبديل شدن به موزه است و اميدواريم با همكاري ميراث فرهنگي و ديگر نهادها بتوانيم اين خواسته مردم را پاسخ داده و شهرمان را با موزه مردم شناسي زيباتر كنيم.
به گزارش ايرنا، سقز با آثاري تاريخي با اهميت دومين شهر بزرگ استان است كه بسياري از اين آثار بر اثر بلاياي طبيعي و جنگ و هجوم اقوام مجاور، ويران و بسياري در زير خاك مدفون شده اند.
شهرستان باستاني و تاريخي سقز با قدمت هفت هزار ساله و بيش از 350 اثر تاريخي كه تاكنون 162 اثر آن در فهرست آثار ملي كشور ثبت شده، داراي پتانسيل هاي بالاي فرهنگي و هنري است.
از شاخص ترين اين آثار مي توان به غار پيرمكاييل با هفت هزار سال قدمت در روستاي ميرسعيد، تپه كاني نياز با 6 هزار سال قدمت، تپه زيويه به عنوان نگين تاريخي غرب و اشياي آن به عنوان آثار نفيس ايران و جهان با سه هزار سال قدمت، قلعه صاحب با پنج هزار سال قدمت، قپلانتو، گورستان ماناها اشاره كرد.
انجام كاوش هاي علمي و باستان شناسي براي شناسايي بهتر و كشف اشياي تاريخي در اين شهرستان امري ضروري است.
امروزه وجود موزه به ويژه موزه هاي باستان شناسي و هنري در هر شهر، نماد و مظهر رشد و كمال فرهنگي مردم محسوب مي شود.
آثار و اشياي موزه ها به عنوان يادمان ها و يادگاري هاي گذشتگان هميشه باعث عبرت شده و از طرفي موجب افتخار، غرور و مباهات ملي است بنابراين وجود موزه براي نگهداري و حفظ اشيا و آثار تاريخي مي تواند كمك زيادي به پيشبرد وضعيت فرهنگي و هنري جامعه بكند.
مردم فرهنگ دوست سقز و صاحب نظران اين عرصه بر ضرورت ساخت موزه منطقه اي تاريخي و مردم شناسي (تركيبي) در سقز با برشمردن پتانسيل هاي تاريخي، منطقه اي و فرهنگي شهرستان، تاكيد دارند.
6108/9102