تهران - ایرنا - وزیر علوم تحقیقات و فناوری با تاكید بر هم افزایی نهادهای متولی توجه به صاحبان ایده و تجاری سازی گفت: در این وزارتخانه رویكرد جدی تری به بحث كاربردی كردن یافته های علمی شكل گرفته است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، منصور غلامی روز دوشنبه در آیین اعطای جوایز برگزیدگان بیستمین جشنواره جوان خوارزمی با اشاره به وجود پارك های علم و فناوری و مراكز رشد افزود: امروز در همه استان ها دستكم یك پارك علم و فناوری وجود دارد و مراكز رشد نیز در داخل دانشگاه ها تاسیس شده اند.
وی تاكید كرد: وظیفه این نهادها حمایت از ایده های برتر به سمت فناوری و تجاری سازی است، همچنین روسای پارك ها و مراكز رشد می توانند در جشنواره های علمی مانند جشنواره خوارزمی حاضر شده و از صاحبان ایده برای حضور در پارك ها دعوت كنند.
وزیر علوم هدف از برگزاری جشنواره علمی را معرفی شاخص ترین طرح ها و صاحبان ایده برتر دانست و گفت: بخش زیادی از تاریخ كشور ما را تاریخ دانشمندان تشكیل می دهد، هنوز هم در بسیاری از كشورهای جهان دستاوردهای علمی مدیون دانشمندان ایرانی مسلمان است.
وی دلیل این امر را عنایت ویژه اسلام به دانش و دانش پژوهشی دانست و گفت: جریان دانش پژوهی و اندیشه ورزی در فرهنگ و باورهای ما نهادینه شده و به جوانان امروز سرایت كرده كه در همان بستر حركت می كنند.
غلامی با تاكید بر معرفی و تقدیر از صاحبان ایده برتر گفت: باید برنامه های بهتر و قوی تری برای حمایت از آنها و بهره برداری بیشتر این ظرفیت خدا دادی داشته باشیم، همچنین نهادهای مختلف از جمله وزارت آموزش و پرروش ، وزارت علوم تحقیقات و فناوری ، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان با ارتباط منظم و قوی تر موجب هم افزایی خدمات ارائه شده به این دانشمندان و صاحبان ایده را فراهم آورند.
وزیر علوم كه پیش از آغاز مراسم اعطای جوایز از برترین طرح های این جشنواره دیدن كرده بود اظهار داشت: در این جشنواره هم در علوم پایه و بنیادی طرح هایی برگزیده شدند و هم در بخش علوم كاربردی كه نیاز اقشار مختلف مانند افراد نیازمند خدمات و حمایت های خاص توجه شده است.

*** ضرورت توجه به علوم پایه
غلامی با اشاره به كاهش اقبال دانش آموران برای تحصیل در رشته های علوم پایه گفت: در این شرایط باید با همكاری وزارت آموزش و پرورش راهكارهایی برای جلب توجه و علاقه بیشتر دانش آموزان و تحصیل در این رشته ها در دانشگاه تدوین شود.
وی با اشاره به برگزیده شدن طرح های پژوهشی در حوزه ادبیات و هنر در بخش دانش آموزش این جشنواره نیز گفت: روح ادبیات و هنر در جامعه ما از دیرباز دمیده شده و نتیجه آن در جشنواره جوان خوارزمی نیز مشهود است .
وی گفت: جشنواره جوان خوارزمی می خواهد بگوید در جامعه ما برگزیده های علمی و اخلاقی زیاد هستند و ما به دلیل محدودیت ها فقط نمونه های اندكی را معرفی كرده ایم.

**حضور پرشمار دختران در مراحل اول جشنواره
رئیس مركز ملی استعدادهای درخشان وزارت آموزش و پرورش نیز در سخنانی در این آیین گفت: در بخش دانش آموزی جشنواره جوان خوارزمی ۸ هزار و ۶۴۲ طرح به دبیرخانه رسیده است كه از این تعداد هزار و ۲۴۵ طرح راه یافته به مرحله كشوری، ۴۹۲ طرح راه یافته به دفاع طراحان، ۵۲ طرح راه یافته به داوری نهایی و ۳۱ طرح برگزیده نهایی كشوری است و ۱۰ هزار و ۳۵۷ دانش آموز در مجموع در این رقابت شركت كرده اند.
فاطمه مهاجرانی افزود: این طرح ها در ۱۵ رشته شامل برق و الكترونیك، رایانه، مكانیك، مكاترونیك، معماری و عمران، علوم زیستی و پزشكی، كشاورزی و منابع طبیعی، فیزیك و نجوم، شیمی، نانوتكنولوژی، ریاضی، زبان و ادبیات فارسی، علوم دینی و قرآن پژوهی، علوم اجتماعی و روان شناسی، هنر و یك رشته آزاد تقسیم بندی شده و قابل ارائه به دبیرخانه بوده اند.
وی با اشاره به اهمیت جشنواره جوان خوارزمی اظهار داشت: این جشنواره حركتی بین دو وزارتخانه و در بیست سالگی خود جوانی تنومند و اثربخش است.
وی با اشاره به حضور فعال و پرشمار دختران در این جشنواره گفت: تعداد دختران در مراحل اولیه بیشتر است ولی در مراحل نهایی بیشتر به طرح های فنی توجه می شود و به این دلیل برندگان پسر بیشتر هستند.

** دریافت ۶۷۵ طرح
همچنین به گفته دبیر جشنواره جوان خوارزمی، در بخش دانش پژوهان و فناوران كه طرح های پژوهشگران ایرانی گروه سنی زیر 35 سال تقدیر می شود؛ در مجموع 675 طرح به دبیرخانه رسید كه از این تعداد 375 طرح در 17 گروه تخصصی؛ شامل برق و كامپیوتر، مكانیك، فناوری های شیمیایی، زیست فناوری و علوم پزشكی، علوم پایه، كشاورزی و منابع طبیعی، مهندسی و نرم افزار و فناوری، مكاترونیك، عمران، مواد، متالوژی و انرژی های نو، فناوری نانو، هنر، معماری و شهرسازی، محیط زیست، هوافضا، مهندسی صنایع و مدیریت فناوری و در 4 دسته بندی كلی شامل پژوهش های بنیادی، توسعه ای، كاربردی و اختراع و نوآوری توسط 250 عضو هیات علمی داوری شد و در نهایت 19 طرح به هیات داوران ارجاع و 12 طرح به عنوان طرح های برگزیده در چهار تقسیم بندی طرح های بنیادی، توسعه ای، كاربردی، اختراعات و نوآوری معرفی و تقدیر می شوند.
علیرضا الهیاری ادامه داد: از این 12 طرح 5 طرح در زمینه پژوهش های بنیادی (3 طرح علوم پایه، یك طرح زیست فناوری و علوم پایه پزشكی و یك طرح در زمینه فناوری های شیمیایی)، 2 طرح در زمینه پژوهش های كاربردی (یك طرح در مكانیك و یك طرح در هنر)، 2 طرح در زمینه طرح های توسعه ای (یك طرح برق و كامپیوتر، مهندسی نرم افزار و فناوری اطلاعات) و دو طرح در زمینه طرح های نوآوری (برق و كامپیوتر و یك طرح مكانیك) دسته بندی شده اند.
وی گفت: امسال از مجموع ۱۲ طرح برگزیده ۲ طرح در آستانه نیمه صنعتی شدن، ۵ طرح نیمه صنعتی و ۲ طرح تجاری سازی شده اند.
43 برگزیده بیستمین جشنواره جوان خوارزمی امروز دوشنبه با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری معرفی شدند.
برگزیدگان بیستمین جشنواره جوان خوارزمی معرفی شدند.
جشنواره جوان خوارزمی مختص افراد زیر 35 سال است و برگزیدگان جشنواره دانش آموزی خوارزمی نیز همزمان با این جشنواره تقدیر می شوند، بخش بین الملل جشنواره خوارزمی نیز برای افراد بالای 35 سال همه ساله در سطح بین المللی برگزار می شود. بنیاد ملی نخبگان نیز از برگزیدگان جشنواره های خوارزمی حمایت می كند.
جشنواره خوارزمی قدیمی ترین جشنواره در زمینه علوم فنی و مهندسی در ایران است و از 1366 آغاز به كار كرد و در بخش بین الملل امسال سی و دومین دوره و در بخش جوان بیستمین دوره را پشت سر می گذارد.
مراسم اعطای جوایز برگزیدگان بخش بین الملل هر ساله همزمان با دهه فجر در بهمن و بخش جوان همزمان با هفته پژوهش و فناوری هفته پایانی آذر (امسال 24 تا 30) برگزار می شود.
علمی** 9157**1440