گرگان - ايرنا - رييس مركز تحقيقات سازمان جهادكشاورزي گلستان گفت: كنجد بهترين جايگزين و باصرفه ترين محصول به جاي كشت برنج در گلستان است كه ترويج كاشت آن علاوه بر درآمد بالا، منابع آب زيرزميني استان را حفظ خواهد كرد.

ابوالفضل فرجي روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: راندمان توليد كنجد در زمين هاي كشاورزي استان به طور ميانگين 800 كيلوگرم در هكتار است كه با توجه به قيمت كيلويي 200 هزار ريالي اين محصول و نياز اندك به آب، از قابليت رقابت با برنج برخوردار است .
وي بيان كرد: گونه هاي مقاوم به خشكي اين محصول امسال در ميان برخي از كشاورزان استان توزيع شد كه با توجه به رضايت بالاي اين افراد و برداشت زياد كنجد، گسترش كشت آن با توليد بذر بيشتر در سال زراعي آينده مورد نظر است.
رييس مركز تحقيقات سازمان جهادكشاورزي گلستان افزود: كاهش سالانه منابع آب هاي زميني و محدوديت هاي قانوني براي كاشت برنج در گلستان، از جمله دلايلي است كه ضرورت انتخاب محصولي ديگر براي معرفي به كشاورزان استان را بيشتر كرده است .
فرجي ادامه داد: علاوه بر كنجد، سويا، كلزا و پنبه هم جايگزين هاي مناسبي براي برنج هستند كه مي توانند به اولويت كشاورزان براي فعاليت هاي مستمر زراعي تبديل شوند .
وي به مطالعه براي رونق خشكه كاري برنج در استان اشاره كرد و گفت: مطالعه اين طرح در مركز تحقيقات جهاد كشارزي استان در حال انجام است كه نتايج به دست آمده از آن اميدواري به تغيير نحوه كاشت اين محصول را افزايش داده است.
رييس مركز تحقيقات سازمان جهادكشاورزي گلستان افزود: كاهش 40 درصدي مصرف آب زراعي، همچنين كاهش 40 درصدي هزينه زراعت و جلوگيري از تخريب خاك، از جمله فوايد خشكه كاري برنج در مقايسه با روش غرقابي است .
فرجي همچنين به راه اندازي قريب الوقوع سايت مطالعه برنج در گلستان با هدف مديريت آب زراعي و توسعه خشكه كاري اين زراعت در سالجاري خبر داد.
به گفته وي با توجه به ابلاغ ممنوعيت كشت شالي به صورت غرقابي در زمين هاي گلستان، اين مركز تحقيقاتي ارايه برنامه خشكه كاري شالي در اين استان متناسب با اقليم آن را در دستور كار قرار داده است.
وي كشت نشايي پنبه، كلزا، سويا را از ديگر طرح هاي تحقيقاتي متخصصان مركز تحقيقات جهاد كشاورزي استان بر شمرد و گفت: اين استان در توسعه كشت نشايي پيشرو و سرآمد كشور است.
فرجي سرمايه گذاري تحقيقاتي در حوزه كشاورزي حفاظتي با هدف حفظ خاك، كاهش استفاده از سموم، معرفي ارقام گندم، جو، كلزا و سويا متناسب با خشكي و سودآوري براي كشاورزان، مطالعه زراعت چوب از جمله كشت صنوبر و ديگر درختان سريع رشد، اصلاح ژنتيكي دام با هدف افزايش بهره وري و توليد گوشت و شير، پيگيري طرح تحقيقاتي درحوزه پرورش طيور و معرفي گياهان دارويي با هدف اشتغالزايي را از جمله طرح هاي مهم اين مركز تحقيقاتي برشمرد.
استان گلستان با 667 هزار هكتار زمين زراعي، 30 هزار هكتار باغ، 452 هزار هكتار جنگل، 862 هزارهكتار مرتع، 120 كيلومتر ساحل، سه ميليون واحد دامي و 970 واحد مرغداري از قطب هاي مهم توليد محصولات كشاورزي كشور است.
اين استان شمالي با يك ميليون و 869 هزار نفر جمعيت، اقتصادي متكي به كشاورزي دارد به طوري كه طبق گزارش اخير سازمان جهادكشاورزي گلستان، در اين خطه چهار ميليون و 950 هزار تن محصول كشاورزي توليد مي شود.
6204/3091