اروميه - ايرنا - رييس انجمن علمي ايمني زيستي و پژوهشگر بيوتكنولوژي گفت: تاكنون سندي درباره مضر بودن تراريخته ها ارايه نشده است ولي اسناد فراواني براي اثبات مفيد بودن اين مواد غذايي وجود دارد.

به گزارش ايرنا بهزاد قره ياضي روز دوشنبه در همايش زيست فن آوري و استراتژي نوآورانه در اروميه افزود: تاكنون يكهزار و 783 مقاله علمي معتبر درباره مفيد بودن اين محصولات منتشر شده است.
وي به ذكر نمونه اي از بررسي هاي علمي در زمينه تراريخته ها پرداخت و اظهار داشت: يك متاآناليز درباره اين مواد كه 21 سال به طول انجاميد، كاهش 10 درصدي مصرف علف كش ها و 45 درصدي مصرف حشره كش هاي شيميايي با كشت اين محصولات را نشان داد.
وي ادامه داد: 130 پژوهش توسط 500 گروه محققان اروپايي با 300 ميليون يورو در اين زمينه انجام شده و در نتيجه آن بي ضرر بودن غذاهاي تراريخته به اندازه غذاهاي غيرتراريخته گزارش شده است.
قره ياضي اضافه كرد: بي ضرر بودن تراريخته ها هرگز بيان نمي شود ولي با اين محصولات هم مي توان به سلامت بشر و افزايش درآمد كشاورزان كمك كرد.
رييس انجمن علمي ايمني زيستي گفت: اميد به زندگي در اوايل پيروزي انقلاب در كشور با 55 سال، كمتر از آمريكا و حتي كمتر از عراق بود ولي اين ميزان هم اكنون به بالاي 80 سال در بانوان رسيده است.
وي با بيان اينكه هم اكنون 23 سال به عمر مفيد بانوان كشور و در كنار آن بر عمر مفيد مردان افزوده شده، گفت: ابتلا به يك بيماري از جمله سرطان و فوت در اثر آن در سنين بالا منطقي است و دليلي بر مضر بودن تراريخته ها نيست.
قره ياضي بيان كرد: برخلاف تبليغات منفي و نادرست كه در خصوص تراريخته ها وجود دارد، اين محصولات از سالم ترين و پاك ترين غذاها در دنيا به شمار مي رود.
وي اظهار داشت: محصولات به نام تراريخته يا مهندسي ژنتيك شده 17 درصد توليدات كشاورزي دنيا را به خود اختصاص داده كه البته سهم توليد آن در كشور ما تقريبا صفر است.
عباسعلي روانلو، رييس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي هم در اين همايش گفت: مهندسي ژنتيك در طبيعت به طور طبيعي انجام مي شود.
وي گفت: امروزه حركت به سمت كم حجم خواري در سطح دنيا مطرح است و اين موضوع به وسيله غذاهاي غني شده و با بهره مندي از محصولات توليد شده در خاك هاي غني ميسر مي شود.
وي با بيان اينكه در قرن هاي متمادي بشر ناخواسته از بيوتكنولوژي در بخش هاي مختلف استفاده كرده، گفت: در دوره نوين نيز اين علم موجب شده است تا تحولات شگرفي در زندگي بشر رخ دهد.
روانلو با اشاره به كاربرد روش هاي زيستي نوين ژنتيكي در توليد يا دستكاري ميكروارگانيسم ها، گفت: بيوتكنولوژي در جهان تحولات بسياري خلق كرده و با توجه به افزايش جمعيت جهان و نياز به برنامه ريزي در اين زمينه محصولات تراريخته داراي اهميت خاصي است.
وي گفت: سويا، گندم، برنج و ذرت جزو برخي محصولاتي است كه در اين بخش همواره در كشورها روي آنها تحقيق مي شود.
روانلو ادامه داد: 69 درصد از محصولات ذرت، سويا، چغندرقند، يونجه و كدو در آمريكا با هدف ايجاد مقاومت در برابر بيماري ها، دستكاري ژنتيك شده كه اين رقم در برزيل 30 درصد و در آرژانتين 24 درصد است.
رييس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي با اشاره به مصرف بالاي علف كش در كشور گفت: علف كش ها علاوه بر آلوده كردن خاك ها و آب هاي زيرزميني در بهم زدن زيست بوم و اكولوژي خاك تاثير بسياري دارد و با توليد گياهان مقاوم به افت ها و علف هاي هرز مي توان از مصرف علف كش ها جلوگيري كرد.
رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي نيز در اين همايش بيان كرد: زيست فن آوري كشاورزي با تكنيك هاي مختلف از جمله مهندسي ژنتيك، واكسن ها و كشت بافت ها به ارائه خدمت و ايجاد تحول در اين بخش مي پردازد تا بتوان به امينت غذايي دست يافت.
اسمعيل كريم زاده افزود: امنيت مرزي و غذايي 2 حوزه مهم در كشور است و در ايران اسلامي به عنوان يكي از كشورهاي پرجمعيت و مصرف كننده بايد به امنيت غذايي در حوزه كشاورزي توجه ويژه اي معطوف شود.
به گزارش ايرنا اين همايش علمي و تخصصي به مدت يك روز در پژوهشكده مطالعاتي درياچه اروميه با حضور دانشجويان، محققان و استادان دانشگاه هاي اروميه به صورت ارايه سخنراني، ويدئو كنفرانس و پانل هاي تخصصي در زمينه مهندسي ژنتيك و گياه پزشكي برگزار شد.
محصولات تراريخته يا تغيير ژنتيك يافته به محصولاتي اطلاق مي شود كه با هدف بهبود و تقويت صفات مطلوب مانند ارتقاي كيفيت غذايي، مقاومت به آفت ها و بيماري ها، افزايش كميت محصول يا حذف صفات نامطلوب غذايي از طريق روش هاي پيشرفته علمي مهندسي ژنتيك اصلاح مي شود.
در زمان حاضر در ايران محصول تراريخته توليد نمي شود ولي 2 محصول برنج و پنبه تراريخته توليد شده توسط محققان ايراني مجوز كشت را به ترتيب از وزارت جهاد كشاورزي و سازمان حفاظت محيط زيست گرفته اما كشت آنها به صورت رسمي و در مزرعه به منظور مصرف يا صادرات آغاز نشده است.
7125 /3072