به گزارش دوشنبه شب ایرنا، جرمی كوربین بهعنوان اصلیترین حزب اپوزیسیون دولت، در حالی این مساله را مطرح كرد كه نخستوزیر انگلیس بهرغم فشار افكار عمومی، رأیگیری پارلمان درباره توافقنامه برگزیت را به ماه آینده موكول كرد.
«می» هفته گذشته از ترس شكست در پارلمان، تاریخ این رأیگیری را به ماه آینده موكول كرد تا پس از چانهزنی با رهبران كشورهای اروپایی و كسب امتیازهایی كه بتواند نمایندگان كشورش را راضی كند، تاریخ رأیگیری را دوباره مشخص كند. با این حال همحزبیهای او در اقدامی غافلگیرانه و در اعتراض به نحوه مدیریت برگزیت، صلاحیت نخستوزیر را به چالش كشیده و خواستار برگزاری انتخابات درونحزبی شدند.
«می» در جریان یك رأیگیری نفسگیر موفق شد با كسب 200 رأی اعتماد در مقابل 117 رأی مخالف به رهبری حزب محافظهكار و سكانداری دولت ادامه دهد، اما بسیاری این موفقیت را مرهون وعده دقیقه آخر وی مبنی بر كنارهگیری از دولت تا پیش از انتخابات سراسری سال 2022 میلادی میدانند.
نخستوزیر انگلیس پیش از برگزاری این رأیگیری، به همحزبیهایش اطمینان داد كه قبل از انتخابات سراسری انگلیس در سال 2022 از مقام خود كنار خواهد رفت. می به گفته محافظهكاران حاضر در این نشست، طی سخنانی احساسی اذعان داشت كه از عدم محبوبیتش در داخل حزب آگاه است اما مهلت گرفت تا بتواند برگزیت را به سرانجام برساند.
** نخست وزیر انگلیس ناكامی خود برای بهبود توافقنامه برگزیت را توجیه كرد
«می» كه پس از چانهزنی با سران اتحادیه اروپا برای بهبود توافقنامه برگزیت ناكام ماند، امروز درباره نتایج دیدارهای خود در مجلس عوام سخنرانی كرد.
وی گفت كه اتحادیه اروپا حاضر به عقبنشینی و مذاكره مجدد درباره توافقنامه برگزیت نیست اما این آمادگی را دارد تا درباره نگرانی نمایندگان مجلس پیرامون طرح پیشنهادی «بك استاپ» شفافسازی كند.
به گزارش ایرنا، انگلیس و اروپا معتقدند كه كشیده شدن مرز سخت میان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، توافق صلح بین این دو منطقه را به خطر میاندازد. دو طرف هنوز نمیدانند چگونه میتوانند چنین چیزی را تضمین كنند. اتحادیه اروپا تأكید دارد، درصورتیكه هرگونه توافق تجاری میان اروپا و انگلیس در آینده موفق به حفظ مرز به شكل كنونی نشود، طرح بك استاپ برای جلوگیری از كشیده شدن یك مرز فیزیكی به اجرا درآید.
این طرح كه در توافقنامه برگزیت مطرحشده، قرار است از بازگشت 'مرز سخت' بین دو ایرلند جلوگیری كند، بهاینترتیب كه انگلیس را موظف میكند برای مدتی محدودی در چارچوب مقررات گمركی اتحادیه اروپا عمل كند. بااینحال، نمایندگان منتقد بر این باورند كه اجرای این طرح، انگلیس را برای همیشه در قوانین دست و پاگیر تجاری اتحادیه اروپا اسیر خواهد كرد و مانع عقد معاملات غیراروپایی خواهد شد.
باوجود گذشت یك ماه از تصویب توافقنامه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از سوی سران 27 كشور اروپایی، كماكان هیچ چشم اندازمثبتی برای تائید آن در پارلمان انگلیس وجود ندارد و این مساله اینك به كابوس نخستوزیر تبدیلشده است.
ناظران بر این باورند كه نخستوزیر قصد دارد تا با استفاده از ترفند وقتكشی، پارلمان را با دو گزینه رأی مثبت به توافق بهدستآمده یا خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا روبرو سازند.
تونی بلر نخستوزیر پیشین انگلیس جمعه گذشته گفت: 'اگر گزینههای برگزیت بهجایی نرسد' این 'منطقی' خواهد بود كه نمایندگان پارلمان به برگزاری یك همهپرسی دوم رأی بدهند.
وی افزود: 'دلیل اصلی اینكه باید همهپرسی دوبارهای برگزار كنیم، این است كه ۳۰ ماه مذاكره كردهایم و اگر روراست باشیم، میبینیم كه در این خصوص در وضعیت بحرانی قرار داریم.'
«می» در واكنش به اظهارات بلر، او را به 'كارشكنی' در خروج از اتحادیه اروپا، و 'توهین' به مردم و مقام نخستوزیری متهم كرد و گفت: اینكه او به بروكسل برود و با فراخواندن به همهپرسی دوم، در مذاكرات جاری كارشكنی كند، توهین به مقامی است كه روزی خود او در آن قرار داشت و مردمی كه او خدمتگزارشان بود
برخی نمایندگان مجلس بر این باورند كه نخست وزیر بایستی ادامه مسیر برگزیت را به پارلمان واگذار و هرچه سریعتر رأیگیری درباره توافقنامه برگزیت را اجرا كند.
«می» در سخنان امروز خود گفت: تنها 14 هفته به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باقیمانده است و برخی از نمایندگان نگرانند كه ما در این رابطه رأیگیری كنیم.
وی خاطرنشان ساخت كه روند بررسی توافقنامه برگزیت از هفتم ژانویه (17 دی) آغازشده و هفته بعدازآن رأیگیری صورت خواهد گرفت.
با این حال كوربین كه معتقد است توافقنامه برگزیت در پارلمان رأی نمیآورد پس از پایان سخنان «می» لایحه عدم اعتماد به نخست وزیر را مطرح كرد و خواستار رأیگیری دراینباره شد. او در این لایحه آورده است كه نمایندگان به دلیل ناتوانی نخستوزیر در برگزاری سریع رأیگیری درباره توافقنامه برگزیت، اعتماد خود را به او ازدستدادهاند.
بر اساس این گزارش، این رأیگیری تنها درباره نخستوزیری شخص می است و با عدم رأی اعتماد به دولت كه منجر به برگزاری انتخابات سراسری میشود، متفاوت است.
تاریخ رای گیری مشخص نیست اما برخی منابع از احتمال برگزاری آن پیش از آغاز سال جدید میلادی خبر می دهند.
اگرچه نخستوزیر با برگزاری مجدد همهپرسی برگزیت مخالف است اما تازهترین نظرسنجی صورت گرفته توسط اسكای نیوز نشان میدهد كه 53 مردم انگلیس موافق برگزاری همهپرسی و 36 درصد مخالف هستند. اینك بایستی منتظر ماند و دید كه آیا نخستوزیر انگلیس با محدودیتهایی كه در نحوه مدیریت برگزیت ترسیم كرده، میتواند از سد رأی اعتماد نمایندگان كشورش عبور كرده و به هرجومرج سیاسی داخلی پایان دهد.
شبد* هـ ن *9122
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۷
لندن – ایرنا – رهبر حزب كارگر انگلیس در مجلس عوام اعلام كرد كه در اعتراض به تأخیر دولت برای برگزاری رأیگیری پارلمان درباره توافقنامه برگزیت، صلاحیت «ترزا می» برای نخستوزیری را به رأی میگذارد.