مسكو - ايرنا - رئيس جمهوري جديد گرجستان در چند نوبت در يك ماه اخير اظهارات تندي عليه روسيه بيان كرده است اما مقام هاي روسي مواضع محتاطانه اي در برابر وي اتخاذ كرده اند.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا، 'سالومه زورابيشويلي' در نخستين موضع گيري رسمي پس از پيروزي در انتخابات رياست جمهوري گرجستان امكان همكاري با روسيه در شرايط كنوني را زير سوال برد.
وي در گفت وگو با بي بي سي تاكيد كرد كه در شرايط كنوني به دليل اقدامات روسيه در اوكراين و گرجستان، امكان براي همكاري با مسكو وجود ندارد.
زورابيشويلي در همين حال خاطرنشان كرد كه اگر شركاي غربي شامل آمريكا و كشورهاي اروپاي غربي گفت وگو با روسيه را آغاز كنند، گرجستان از اين روند كنار نخواهد ماند.
رئيس جمهوري گرجستان روز يكشنبه هفته جاري نيز در جمع خبرنگاران پس از اداي سوگند رياست جمهوري گفت كه اميدوار است روسيه موضع خود را در برابر مسائلي كه طرف گرجي را نگران مي كند ازجمله در رابطه با آبخازيا و اوستياي جنوبي تغيير دهد.
وي افزود: به عنوان رئيس جمهوري گرجستان انتظار دارم كه روسيه سياست هاي خصمانه خود در قبال گرجستان ازجمله در مساله سرزمين هاي اشغالي را تغيير دهد.
زورابيشويلي تصريح كرد: روسيه بايد تمام معيارهاي بين المللي را بپذيرد ضمن اينكه اين مساله براي احياي روابط مناسب با همسايگان يك امر ضروري است.
وي همچنين گفت كه گرجستان در دوره رياست جمهوري وي مسير عضويت در سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) و گسترش همه جانبه روابط با اتحاديه اروپا را طي خواهد كرد.

**سالومه زورابيشويلي كيست؟
سالومه زورابيشويلي 66 ساله از طرف حزب حاكم «راه گرجستان» به عنوان نامزد مقام رئيس جمهوري اين كشور معرفي شد و در دور دوم انتخابات رياست جمهوري گرجستان در روز 28 ماه نوامبر به پيروزي رسيد.
او تابعيت دو گانه فرانسه و گرجستان را داشت كه اخيرا براي شركت در انتخابات رياست جمهوري از تابعيت فرانسه خارج شد.
لوان زورابيشويلي پدر بزرگ سالومه يكي از اعضاي هيات دولت گرجستان مستقل در سال هاي 1918 و 1919 ميلادي بوده و پس از برقراري حكومت كمونيستي در سال 1921 گرجستان را ترك كرد.
سالومه زورابيشويلي پس از فارغ التحصيلي در سال 1972 از انستيتو علوم سياسي پاريس و دانشگاه كلمبيا آمريكا در سال 1973به استخدام وزارت خارجه فرانسه درآمد.
وي تا سال 2001 در پست هاي مختلف در وزارت خارجه فرانسه كار مي كرده و از اين تاريخ به مدت دو سال نيز رياست دبيرخانه وزارت دفاع فرانسه در امور بين المللي و راهبردي را برعهده داشت.
زورابيشويلي در سال 2003 سفير فرانسه در گرجستان شد و يك سال پس از آن به مقام وزير خارجه گرجستان در دولت ميخاييل ساآكاشويلي رئيس جمهوري اسبق اين كشور منصوب شد دولتي كه بيشترين تنش را با روسيه داشت و روسيه را وادار به حمله به گرجستان كرد.
وي از سال 2005 به مخالفت با دولت گرجستان برخاست و «جنبش اجتماعي سالومه زورابيشويلي» را تاسيس كرد كه در سال 2006 به حزب «راه گرجستان» تغيير نام يافت.

** اختلافات روسيه و گرجستان بر سر چيست؟
اختلافات روسيه و گرجستان پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي در سال 1991 آغاز شد.
پس از فروپاشي شوروي، منطقه آبخازيا بطور يكجانبه از كشور نوپاي گرجستان كه دستخوش ناآرامي ها و حركت هاي ملي گرايانه افراطي شده بود، اعلام استقلال كرد.
نخستين تعارض در ميان دو كشور به «جنبش ملي گرايي» گرجستان به رهبري «زوياد گامسا خورديا» كه درصدد كسب استقلال ملي و رهايي از سيطره روسيه بود، باز مي گردد.
گامساخوردويا سياستمدار ملي گرايي بود كه با شعار «گرجستان براي گرجي ها» حكومت مي كرد و در دوره حكومت وي عرصه براي اقوام كوچك ساكن گرجستان ازجمله آبخازيايي ها، اوستيايي ها، ارامنه و آشوري ها تنگ شده بود.
ساكنان آبخازيا منطقه اي در حاشيه غربي گرجستان در ساحل درياي سياه بطور يكجانبه از اين كشور اعلام استقلال كرده و در مناقشه هاي مسلحانه نيز با ارتش گرجستان به پيروزي رسيدند و شمار زيادي از گرجي هاي ساكن آبخازيا زادگاه خود را ترك كرده و به گرجستان پناهنده شدند.
پس از اين حوادث، تفليس مسكو را به حمايت از جدايي طلبان متهم كرد و روابط دو كشور به تيرگي گراييد.
در آن شرايط، روسيه چهار پايگاه در گرجستان داشت و تفليس بر برچيدن اين پايگاهها و خروج نظاميان روس از اين كشور اصرار داشت.
سرانجام دو طرف توافق كردند كه پايگاه هاي روسي در گرجستان به تدريج و تا سال 2008 برچيده مي شود. اين وضعيت تا ماه اوت سال 2008 ميلادي ادامه داشت.
روز هشتم ماه اوت سال 2008 نيروهاي گرجستان به اوستياي جنوبي حمله كردند و به گزارش رسانه هاي روسي حدود 60 نيروي صلحبان روسيه بر اثر حملات ارتش گرجستان كشته شدند.
اما واحدهاي ارتش گرجستان پس از پنج روز كنترل اوستياي جنوبي، با مداخله نظامي روسيه و پيشروي آنان فراتر از اوستيا، از اين منطقه خارج شدند و اوستياي جنوبي يكجانبه از گرجستان اعلام استقلال كرد كه از طرف مسكو به رسميت شناخته شد.
روسيه در چند سال گذشته با اوستياي جنوبي و آبخازيا روابط ديپلماتيك و همكاري در عرصه هاي مختلف برقرار كرده و پايگاه نظامي در اين مناطق ساخته است.

**مواضع محتاطانه روسيه در برابر دولت جديد گرجستان
مقام هاي روسيه در چند روز اخير در برابر مواضع تند سالومه زورابيشويلي از خود نرمش نشان داده اند كه شايد نشانه اي از اميد داشتن مسكو به بهبودي روابط با تفليس است.
سرگئي لاوروف رئيس دستگاه ديپلماسي روسيه اخيرا گفت: روسيه مصمم به توسعه روابط خوب با گرجستان است و اميدواريم كه همكاري هاي سازنده اي را با دولت جديد اين كشور به رياست سالومه زورابيشويلي داشته باشيم.
وزير امور خارجه روسيه كه در جمع خبرنگاران سخن مي گفت، افزود: ما مي خواهيم كه زورابيشويلي رئيس جمهور همه مردم گرجستان باشد و آنچه را كه به خير و مصلحت مردم اين كشور است انجام دهد.
لاوروف ادامه داد:اميدوارم روند رو به رشد شاخص هايي همچون افزايش پروازهاي مستقيم بين دو كشور، رشد مبادلات بازرگاني و افزايش شمار گردشگران ادامه يابد و همكاري هاي سازنده برقرار باشد.
وي با اشاره به اينكه در سال هاي 2005 و 2006 زماني كه زورابيشويلي وزير خارجه گرجستان بود با وي مذاكراتي داشت، اظهار كرد: متاسفانه برخي توافق ها كه به دست آورديم از طرف گرجستان اجرا نشد.
لاوروف افزود: زماني كه مذاكرات براي خروج پايگاه هاي روسيه از گرجستان را نهايي كرديم با تفليس توافق كرديم كه با برچيدن پايگاه هاي روسي در اين كشور، مركز مشترك ضدتروريستي با مشاركت گرجستان ايجاد شود اما تفليس از اجراي اين توافق سر باز زد.
ماريا زاخارووا سخنگوي وزارت امورخارجه روسيه نيز اخيرا در پاسخ به پرسشي در مورد اظهارات زورابيشويلي در خصوص قطع روابط با روسيه گفت كه اين اقدام اشتباه بزرگ دولت گرجستان در گذشته بود.
وي خطاب به خبرنگاري كه پرسيده بود روسيه چه انتظاري از زورابيشويلي در دوران جديد دارد، گفت: ما از موضع خود در برابر گرجستان كه براي همه معلوم است پيروي مي كنيم، اين روسيه نبود كه در قطع روابط ديپلماتيك با گرجستان پيشگام شد، معتقديم كه اين يك اشتباه بزرگي بود كه دولت گرجستان در گذشته مرتكب شد.
دميتري نوويكوف معاون اول كميسيون امور بين المللي دوماي روسيه هم درباره اظهارات زورابيشويلي و شرايطي كه وي براي برقراري روابط جديد با روسيه تعيين كرده، گفته است: رئيس جمهوري جديد گرجستان براي اينكه در غرب به عنوان خودي پذيرفته شود اين حرف را زده كه هنوز زمان همكاري با روسيه فرا نرسيده است.
وي گفت: دولت روسيه در انتظار گام هاي بعدي رئيس جمهوري جديد گرجستان است و براساس اقدامات او در مورد گرجستان و روابط با آن تصميم گيري مي كند اما آنچه از هم اكنون مسلم است اينكه مسكو هيچگاه از موضع خود در حمايت از آبخازيا و اوستياي جنوبي به عنوان دو كشور مستقل صرف نظر نمي كند.
اروپام*391*1346**2040