به گزارش ايرنا سيد محمد طباطبايي روز سه شنبه در نشست مشترك با بهره برداران منابع آب شهرستان اردكان افزود: در اين نشست بنا داريم موضوع مديريت مصرف آب، سازگاري با كمآبي و آب قابل برنامهريزي را مورد بحث قرار دهيم.
وي اضافه كرد: در استان يزد 82 درصد منابع آب هاي زيرزميني در بخش كشاورزي، هفت درصد در حوزه صنعت و 11 درصد آن نيز به مصارف شرب و بهداشت ميرسد.
معاون شركت آب منطقهاي يزد با بيان اينكه بخش عمده آبي كه در اختيار صنعت قرار دارد به پساب تبديل ميشود كه نبايد اجازه داد حتي يك قطره از آن به هدر برود، تصريح كرد: لذا ميتوان اين آب را وارد سيستم بازچرخاني كرد و توليدات را نيز افزايش داد.
وي با بيان اينكه شهروندان ميتوانند براي صرفه جويي آب در حوزه شرب به عنوان سفير عمل كنند، اظهار داشت: بخش عمده صرفهجويي بايد در كشاورزي صورت گيرد كه در حال حاضر خاموشي چاههاي كشاورزي يكي از راههاي صرفهجويي در اين بخش است.
اين مسئول ادامه داد: در سال 96 با انجام اين روش 70 ميليون مترمكعب منابع آب هاي زيرزميني ذخيره شد.
معاون شركت آب منطقه اي يزد گفت: كشاورزان از 2 روش اساسي ميتوانند در بحث صرفهجويي مشاركت كنند، يكي از آنها استفاده از روشهاي نوين آبياري و ديگري اصلاح الگوي كشت و روي آوردن به كشت گياهان كم آبخواه است.
طباطبايي در رابطه با آب قابل برنامهريزي عنوان كرد: از سال 85 طرح تعادل بخشي سفرههاي آب زيرزميني در وزارت نيرو براي مديريت منابع آب زيرزميني تعريف و در ادامه به طرح احيا و تعادل بخشي تبديل شد ، اين طرح شامل 15 طرح است كه هم اكنون به طور موازي در حال اجراست.
وي آب قابل برنامه ريزي را برداشت آب به اندازه ظرفيت ورودي سفره دانست و افزود: براي حفظ سفره آب زيرزميني ميزان آب آن، تغذيه سفرهها و ميزان حجمي كه وارد سفره ميشود محاسبه و در نهايت حجم آبي كه ميتوان به ازاي ورودي سفره برداشت كرد را، آب قابل تجديد ميدانند.
طباطبايي ادامه داد: بر اساس شاخصهاي جهاني براي اينكه سفره ها بتواند پايدار بماند، ميزان آب برداشتي بايد كمتر از 75 درصد آب تجديد شونده باشد، اما در شرايطي فعلي به جاي اين ميزان 130 ميليون مترمكعب آب از سفرهها برداشت مي شود كه بيش از ظرفيت ورودي است و موجب افت سطح آب هاي زيرزميني ميشود.
وي اضافه كرد: مهمترين برنامه وزارت نيرو براي به صفر رساندن افت سطح آب تحويل حجمي آن به كشاورزان از طريق نصب و راهاندازي كنتورهاي هوشمند است كه در صورت اجراي كامل ديگر نيازي به خاموشي چاههاي كشاورزي نيست.
معاون فرماندار اردكان نيز در اين نشست افزود: امروز كشور با مشكلات و معضلات بزرگي مواجه است كه بايد با همدلي و تدبير بيشتر آنها را از ميان برداريم.
عليرضا جديدي اردكاني گفت: تحريمهاي ظالمانه امريكا از يك سو و سوء مديريتهاي داخلي در برخي عرصهها بسياري از فعاليتها را در داخل تحت تأثير قرار داده است.
وي اظهار داشت: معضل مهمي كه به واسطه عوامل طبيعي و نيز عدم دورانديشي و آينده نگري بسياري از نقاط كشور به ويژه استان يزد را مورد تهديد قرار داده، كمآبي شديد است.
معاون فرمانداري اردكان بيان داشت: بدون قضاوت در مورد علل كمآبي و اتهامزدن به صنعت، كشاورزي، مردم و... با توجه به ميزان و وضعيت فعلي بارشها، چندان اميدي به بهبود ذخيره سفرههاي آبي وجود ندارد.
جديدي اردكاني، راهكارهاي فعلي براي جبران كمآبي در استان را طرحهاي انتقال آب و مديريت منابع موجود دانست و گفت: علاوه بر كنترل برداشت بيرويه از منابع زيرزميني، بايد جلوي آلودگي فعلي را گرفت.
معاون هماهنگي امور عمراني فرمانداري اردكان بيان داشت: اجراي طرح فاضلاب شهري كه بهعنوان اولين طرح بيع متقابل كشور در حوزه آب انجام شد، در راستاي بازگرداني آب و استفاده در صنعت و نيز جلوگيري از آلودگي منابع زيرزميني صورت گرفت.
وي ادامه داد: مساله اتصال انشعاب فاضلاب شهر اردكان نيازمند عزم جدي مسئولان و همراهي بيشتر مردم است.
جديدي اردكاني با اشاره به برخي آمارهاي موجود در مصرف آب شهرستان، اظهار داشت: اصلاح بخشهايي مانند مصارف آب در صنايع كنجدي، ابداع روشهاي توليد روغن بدون مصرف آب يا پوستكني كنجد بدون استفاده از آب كمك زيادي به كاهش هدر رفت آب خواهد كرد.
در اين نشست كشاورزان سئوال هاي خود را مطرح كردند و از سوي مسئولان مربوطه به آنها پاسخ داده شد .
مركز شهرستان 98 هزار نفري اردكان در 60 كيلومتري شمال شهر يزد قرار دارد.
7544/ 2047/
تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۷
يزد - ايرنا - معاون شركت آب منطقهاي يزد گفت: ميتوان با مديريت صحيح در مصرف آب علاوه بر حفظ معيشت، بدون آسيب زدن به درآمدهاي مردم و با شناسايي و اجراي طرح ها و راهكارهاي مناسب، در مصرف اين ماده حياتي صرفهجويي كرد.