مردادماه سال جاري بود كه علي خدايي نماينده كارگران در شوراي عالي كار از نصفشدن قدرت خريد كارگران طي تنها شش ماه خبر داد كه واكنشهاي زيادي هم به دنبال داشت. به دنبال آن محمدرضا تاجيك ديگر نماينده كارگران در شوراي عالي كار نيز نسبت به وضعيت كارگران ايراني هشدار داد و اعلام كرد كه تورم ابتدايي سال97 كمر كارگران ايراني را شكسته است.
البته بايد گفت اين وضعيت تنها مختص جامعه كارگري نيست بلكه به قشر بازنشسته كشور نيز سرايت كرده است و برخي بر اين باورند كه امروز حال و روز بازنشستگان از كارگران نيز بدتر شده است. با اين حال، دولت براي روزهاي دشوار آتي كه برخي كارشناسان معتقدند تورمي در حدود 30 تا 40درصد در انتظار اقتصاد ايران خواهد بود، راهكارهاي حمايتي در پيش گرفته و محمدباقر نوبخت رئيس سازمان برنامه و بودجه وعده جبران كاهش قدرت خريد مردم در بودجه98 را داده است؛ وعدهاي كه انتظار ميرود بيش از هر موضوع ديگري در اولويت دولتمردان ايراني قرار گيرد.
**حذف آجيل از سفره يلدا؟
نوسانات ارزي ماههاي گذشته قيمت بسياري از كالاها را در بازار ايران افزايش داده و در اين ميان اقلام شب يلدا نيز مستثني نيستند. بررسيهاي انجامشده از بازار تهران از اين حكايت دارد كه هرچند تردد مردم براي خريد خوراكيهاي مورد نياز شب يلدا به بازار بيشتر شده است اما نسبت به سالهاي گذشته چندان تعريفي ندارد. در اين ميان، خبري كه اين روزها بسيار داغ شده و واكنشهاي زيادي را در سطح جامعه به همراه داشته است، خبر مربوط به قيمت آجيل بهويژه قيمت پسته در بازار تهران است كه خيليها را مجاب به حذف اين خشكبار از سفره رنگين شب يلدا كرده است.
از تيرماه سال جاري قيمت انواع آجيل افزايش پيدا كرد كه كاهش توليد به حدود 50 تا 60 تن دليل اين موضوع دانسته شده. از سوي ديگر سرمازدگي درختان گردو باعث كمشدن اين محصول و درنتيجه گراني آن شده است. در همين رابطه، رئيس اتحاديه خشكبار از افزايش 80درصدي قيمت آجيل و خشكبار در بازار شب يلدا خبر داده كه ظاهرا تجار افغانستاني در اين گراني نقش داشتهاند. مصطفي احمدي در اين زمينه به ايسنا گفته است كه «در ماههاي گذشته تجار افغانستاني به بازار آجيل ورود پيدا كردهاند و با خريد پسته، گردو و خشكبار ايراني، آن را به چندبرابر قيمت به كشورهاي مختلف ميفروشند و اين اتفاق در ايام برگزاري مسابقات جام جهاني فوتبال افتاد و افغانستان صادركننده آجيل ايراني به روسيه شد و همين عامل باعث گراني آجيل و خشكبار شد.»
درحالي بررسيها نشان ميدهد كه در حال حاضر قيمت آجيل در بازار بين 60 تا 100هزارتومان است و در اين ميان پسته در حدود 300 تا 370هزارتومان نيز قيمت خورده است كه به تازگي خبر رسيده به دنبال شدتگرفتن نظارت از سوي گشت مشترك تعزيرات حكومتي قيمت آجيل مخلوط شكسته شده و نهايتا به 75هزارتومان كاهش يافته است. از سوي ديگر، سازمان ميادين ميوه و ترهبار نيز اعلام كرده است كه شهروندان ميتوانند آجيل شب يلدا را با تخفيف 22 تا 30درصدي از اين ميادين خريداري كنند.
**توزيع انار و هندوانه يلدايي
يكي ديگر از خوراكيهاي پرطرفدار شب يلدا، ميوههاي رنگارنگ پاييزي است كه آنطور كه اعلام شده قيمت انواع ميوهوترهبار يكشنبه همين هفته كشف شده و شهروندان ميتوانند ميوههاي مورد نياز خودشان را از ميادين خريداري كنند. در اين راستا، اسدا... كارگر، رئيس اتحاديه فروشندگان ميوه و سبزي به ايسنا گفته است كه هيچ واحد صنفي فروشنده ميوه حق ندارد ميوه را گرانتر از اين نرخها به مردم بفروشد. كارگر ادامه داد: براي تسهيل بازار ميوه و ترهبار، قيمتهاي كشفشده داراي انواع كف، ميانگين و سقف است تا براساس كيفيت، نرخگذاري انجام شود و مردم هم بايد بر همين اساس ميوههاي خوب يا داراي كيفيت پايين را از يكديگر تشخيص داده و مواظب باشند تا برخي سودجويان در اين بازار كه اتفاقا مجوز رسمي هم از اتحاديه ندارند، هر ميوهاي را به آنها قالب نكنند. از سوي ديگر، ظاهرا امسال كمبود هندوانه شب يلدا نداريم و طبق خبر منتشرشده 90 هزار تن هندوانه به اين منظور به بازار تزريق شده است كه البته ناگفته نماند اين رقم براي شب يلداي پارسال 110 هزار تن بوده است.
آنطور كه حسين اصغري مديركل دفتر امور محصولات علوفهاي و جاليزي معاونت امور زراعي به ايرنا اعلام كرده است، «بخشي از هندوانههاي سردخانهاي نيز به بازار شب يلدا عرضه خواهد شد.» مجموع ميزان توليد هندوانه در سال زراعي گذشته سه ميليون و 306هزار و 96 تن در سطح 99هزار و 332 هكتار بود. براساس بررسيهاي انجامشده، درحال حاضر قيمت هر كيلوگرم هندوانه به طور متوسط در سر مزارع بين 800 تا 1700تومان است كه در ميادين ميوهوترهبار بين 1000 تا 2500تومان به فروش ميرسد. بر اين اساس، حداكثر قيمت خردهفروشي براي ميوههايي چون انار، هندوانه و سيب قرمر به ترتيب 7425، 3375 و 9450تومان اعلام شده است.
**قيمت انواع شيريني
شيريني نيز كه پاي ثابت جشنهاي ايرانيان به حساب ميآيد، قرار است براي شب يلدا و شب عيد به قيمت قبلي عرضه شود و افزايش قيمتي در بازار اتفاق نميافتد. بر همين اساس، قيمت مصوب اتحاديه براي عرضه «شيريني تر» در واحدهاي درجهيك، 26هزارتومان، «شيريني دانماركي» 21هزارتومان، «شيريني زبان و پاپيون» 21هزار و 500تومان و «كيك يزدي» 15هزارتومان تا پايان سال اعلام شده است. در همين راستا، رئيس اتحاديه قنادان تهران درباره وضعيت بازار شب يلدا به ايرنا گفته است، «حدود سه ماه پيش قيمت شيريني در بازار افزايش يافت و اينك ديگر بههيچ عنوان تصميم يا برنامهاي براي افزايش قيمت اين كالا در بازار نداريم.» علي بهرهمند توضيح داد: «زماني كه قيمت مواد اوليه در بازار روند صعودي در پيش گرفت بهناچار تصميم به افزايش 20درصدي قيمت شيريني گرفتيم اما بههيچ عنوان براي ايام نوروز و شب يلدا قناديها حق افزايش قيمت را ندارند و در صورت گزارش مشتريان در مورد افزايش نرخ شيريني بيش از قيمت مصوب، با مغازهداران متخلف برخورد قانوني ميشود.»
اما موضوع ديگري كه از سوي رئيس اتحاديه قنادان مطرح شد موضوع محاسبه جعبه شيريني با نرخ آن بود كه در نوع خود جالب است! در اين زمينه بهرهمند توضيح داده كه «سال گذشته جعبه شيريني با قيمت چهارهزارتومان خريداري ميشد در حالي كه امسال نرخ آن از 15 تا 22هزار تومان افزاش يافت.» او افزود: «به همين دليل از چند ماه گذشته كه قيمت جعبه به تناسب نرخ كاغذ با افزايش همراه شد تصميم به حساب وزن جعبه با نرخ شيريني گرفتيم و در صورتي كه قرار باشد از برخي جعبههاي فانتزي استفاده كنيم با زيان بسيار بالايي روبهرو ميشويم.»
**برخورد با گرانفروشان
هرچند روساي اتحاديهها تاكيد كردهاند كه با متخلفان و گرانفروشان در شب يلدا برخورد جدي ميكنند اما هستند كساني كه از غفلت نهادهاي نظارتي استفاده ميكنند و كالاها را به قيمتي گرانتر به مردم ميفروشند. با اين حال، مديركل سازمان تعزيرات حكومتي استان تهران خبر داده كه در راستاي تنظيم بازار و جلوگيري از گرانفروشي در فروشگاههاي پايتخت همزمان با ايام پاياني آذرماه(شب يلدا)، طرح ويژهاي در دستور كار اداره تعزيرات حكومتي استان تهران قرار گرفته است.
محمدعلي اسفناني به خبرآنلاين اعلام كرده است كه به همين منظور چهار اكيپ گشت با حضور نمايندگان سازمان حمايت از مصرفكنندگان و توليدكنندگان، وزارت صمت و ماموران گشت تعزيرات در تهران براي مقابله با گرانفروشي و برخورد با متخلفان، فعاليت خود را انجام خواهند داد كه تعداد اين گشتها و ساعت كار آنها در روزهاي 29 و 30 آذرماه بيشتر خواهد شد. اسفناني در مورد نحوه قيمتگذاري كالاها گفته است: مسئول قيمتگذاري بر كالاهاي بازار، سازمان حمايت از مصرفكنندگان و توليدكنندگان است كه با توجه به شرايط موجود اقدام به قيمتگذاري كالاها ميكنند.
منبع: روزنامه آرمان؛ 1397،9،28
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۴
تهران- ايرنا- مسئولان بانك مركزي ميگويند بالاخره اسب سركش دلار را رام كردهاند. اما هنوز اين كاهش قابلتوجه بهاي ارز در قيمت كالاها نمود پيدا نكرده است. به دنبال التهابات ارزي طي ماههاي گذشته، فعالان كارگري زنگ خطر كاهش شديد قدرت خريد خانوار كارگري را به صدا درآوردند.