به گزارش ايرنا، ايلام يكي از استان هاي برخوردار از نظر منابع غني نفت و گاز كشور است كه با وجود تعدد آمار دستكم در حوزه نفت با 6 درصد منابع نفتي كشور در جايگاه سوم و در حوزه گاز با 11 درصد منابع گازي رتبه دوم كشور را دارد.
اين استان با دارا بودن يك تريليون مترمكعب ذخائر شناخته شده گاز، استعدادها، ظرفيت ها و قابليت هاي بي نظيري دارد به طوريكه بهره برداري از اين منابع عظيم خدادادي علاوه بر عوايد اقتصادي زياد براي استان بايد همراه با ايجاد اشتغال و رفع بيكاري جوانان منطقه شود.
ايلام همچنين داراي بيش از 17 ميليارد بشكه ذخائر نفتي است و با توجه به اين ميزان ذخائر بايد مقدمات ساخت پالايشگاه در اين استان فراهم تا توليدات نفتي در همين استان پالايش و عرضه شود كه اين امر منجر به اشتغال افراد بيكار خواهد شد.
**واحدهاي به بهره برداري رسيده نفتي در ايلام
واحد بهره برداري چشمه خوش واقع در 52 كيلومتري شهرستان دهلران از توابع استان ايلام است كه با ظرفيت اسمي 55 هزار بشكه در روز نفت توليدي ميادين چشمه خوش، پايدار، پايدار غرب و دالپري را فرآورش و به وسيله يك خط لوله 18 اينچ به طول 153 كيلومتر به واحد بهره برداري شماره 3 اهواز و تلمبه خانه شهيد چمران ارسال مي كند.
نفت ارسالي واحد چشمه خوش در نهايت به منظور تأمين خوراك پالايشگاه ها و يا صادرات از طريق پايانه نفتي به جزيره خارك ارسال مي شود.
همچنين واحد نمك زدايي چشمه خوش سال 1385 با ظرفيت اسمي 75 هزار بشكه راه اندازي شده است و خوراك واحد نمك زدايي چشمه خوش از نفت نمكي ميادين دهلران، دانان، پايدار غرب و ساير چاه هاي نمكي تأمين مي شود.
** گاز ايلام
مركز بهره برداري تنگ بيجار و كمانكوه در فاصله 70 كيلومتري شهرستان ايلام قرار دارد.
فاز اول اين مركز سال 1386 به بهره برداري رسيده و داراي ظرفيت فعلي فرآورشي هفت ميليون متر مكعب گاز در روز است.
گاز مركز بهره برداري تنگ بيجار پس از فرآورش، به پالايشگاه گاز ايلام ارسال و همچنين ميعانات گازي نيز توسط يك خط لوله 6 اينچ به پالايشگاه ايلام منتقل مي شود.
در استان ايلام ايجاد پالايشگاههاي گازي و پالايشگاههاي نفتي و در كنار آن صنايع پتروشيمي و در مراحل بعد صنايع پايين دستي اين صنعت بايد مد نظر قرار گيرد تا هم زمينه ايجاد ارزش افزوده در اقتصاد ملي و هم سطح اشتغال و درآمد و رفاه اقتصادي و توسعه عدالت اجتماعي در اين استان محروم تقويت شود.
** ميدان هاي نفتي مشترك
- ميدان نفتي آذر و چنگوله
طرح توسعه ميادين نفتي آذر و چنگوله كه منطقه مرزي مهران قرار داد از مهم ترين طرح هاي در دست اقدام وزارت نفت است.
در مرحله اول بهره برداري 36 ماهه، 30 هزار بشكه و در مراحل بعدي 65 هزار بشكه از ميادين آذر توليد خواهد شد كه در مجموع با احتساب ميدان نفتي چنگوله از هر 2 ميدان 130 هزار بشكه نفت خام توليد و از طريق خط لوله به دهلران انتقال مي يابد.
كل ذخائر نفتي ميدان آذر 2.5 ميليارد بشكه و ميدان نفتي چنگوله 3.5 ميليارد بشكه نفت بوده و براي اجراي طرح توسعه ميدان هاي نفتي آذر و چنگوله 2 ميليارد دلار اعتبار اختصاص يافته است.
ميدان هاي نفتي آذر و چنگوله با 22 هزار هكتار وسعت در 20 كيلومتري جنوب شرقي مهران واقع شده است.
تمچه در اين ميان باعث شده مردم استان ايلام با توجه به ظرفيت هاي موجود نتوانند بهره مناسبي از اين توانايي ها ببرند كمبود نيروي آموزش ديده بومي در حوزه هاي نفت و گاز است.
اين مسائل مختلف باعث شده مردم اين استان سطح درآمدي بسيار پاييني داشته باشند و براي اشتغال به استان هاي كلان كشور مهاجرت كنند.
** مهارت آموزي و تربيت نيروهاي متخصص حوزه نفت و گاز
رييس دانشگاه ايلام مي گويد: ذخائر نفت و گاز در استان ايلام مي تواند يك فرصت براي توسعه اقتصادي و ايجاد اشتغال پايدار باشد و گره بزرگي از مشكل بيكاران استان بگشايد به شرط آنكه نيروي متخصص و ماهر تربيت و در اولويت اشتغال صنعت نفت و گاز باشند.
محمد علي اكبري اظهار داشت: شوربختانه اكنون تهديد اين موهبت الهي بر فرصتش در استان غلبه كرده زيرا در چند سال اخير كه توسعه ميادين نفتي و بهره برداري آنها محقق شده هيچ كس از افزايش درآمد استان سخني نمي گويد، بحث تخريب محيط زيست و منابع طبيعي و مخاطرات زيست محيطي و نگراني و مشاجره و درگيري مسائل كارگري و مطالبه مردم براي جذب نيرو بومي كه به حق است بيشتر به چشم مي خورد.
وي ادامه داد: جلسات متعدد بخشداري و فرمانداري و حتي دفاتر امام جمعه ها بيشتر بحث اشتغال در شركت هاي نفتي است و كمتر به اصل موضوع كه توسعه و بهره برداري از اين موهبت الهي است، توجه مي شود.
وي افزود: نفت و گاز و پتروشيمي حتي اگر بيشترين و بهترين در دنيا باشد مادامي كه اين شايعات و اعتراضات وجود دارد زياد اقناع كننده نيست.
علي اكبري گفت: اكنون همه مردم استان به اين شركت هاي نفتي به عنوان كانون اشتغال مي نگرند و خواهان ايجاد اشتغال فرزندان خود در اين شركت ها هستند.
وي ادامه داد: البته بايد توجه داشت كه اين شركت ها نيازمند بكارگيري نيروي متخصص و ماهر در حوزه خود هستند تا بتوانند با كارآمدي بهتري بهترين راندمان را داشته باشند و اين امر مستلزم تربيت نيروي كار ماهر و تخصصي است.
وي تاكيد كرد: دانشگاه ايلام داراي دانشكده كشاورزي و نفت است و به صورت تخصصي مي تواند نيروي ماهر در زمينه نفت و گاز تربيت كند زيرا اكنون در مركز استان 2 رشته فني و مهندسي و نفت و گاز وجود دارد.
** شركت هاي نفت و گاز جذب نيروي بومي متخصص را در اولويت قرار دهند
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استاندار ايلام نيز گفت: وجود منابع غني نفت و گاز يك موهبت الهي به مردم استان است كه در كنار ساير ظرفيت ها مي توان از آن در راستاي توسعه اقتصادي، معيشت و اشتغال پايدار مردم بهره برد.
ايوب درويشي اظهار كرد: متاسفانه شركت هاي نفتي بيشتر نيروهاي تخصصي و ماهر خود را از خارج استان جذب مي كنند و دليل اصلي خود را عدم وجود نيروي ماهر و متخصص در اين حوزه اعلام مي كنند.
وي ادامه داد: بر اساس بررسي هاي انجام شده حتي شركت هاي نفتي از وجود دانشكده نفت و گاز در استان مطلع نيستند كه اين امر موجب مي شود نتوانند نيازمندي هاي خود را از نظر نيرو در اين استان تامين كنند.
معاون استاندار ايلام تاكيد كرد: با وجود اين ظرفيت ها بايد از شركت هاي نفتي بخواهيم كه نيروهاي ماهر مورد نياز خود را اعلام كنند تا در مراكز دانشگاهي جوانان با ادامه تحصيل در اين رشته هاي تخصصي بتوانند از ظرفيت خود در بحث اشتغال نفت و گاز برخوردار شوند.
وي از شركت هاي نفتي خواست طرح هاي جانبي كه در حاشيه طرح هاي بزرگ برگزار مي شوند شناسايي و از نظر جذب نيرو به مسئولان استان اعلام نياز شوند.
وي همچنين از فرمانداران همه شهرستان ها خواست كه كميته جذب نيرو را فعال كنند و با اولويت بندي نيروي ماهر و متخصص در رشته نفت و گاز از ظرفيت نيروهاي بومي بيشتر در شركت هاي نفتي استفاده شود.
** رابطه جاي ضابطه را در جذب نيروهاي حوزه نفت و گاز گرفته است
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي ايلام نيز گفت: توسعه صنعت نفت و گاز و پتروشيمي يك موقعيت بسيار مغتنم در استان است.
شكرالله شيرخاني اظهار داشت: هرچه صنعت در استان رشد مي كند ولي به خاطر دخالت برخي افراد ذي نفوذ همواره افراد خاصي به عنوان نيروي كار استخدام مي شوند و افراد بيكار به خاطر نداشتن حامي و حمايت از سوي افراد توانمند اين موقعيت اشتغال از آنها سلب مي شود.
وي با انتقاد از استخدام حدود 70 درصد نيروي ان جي ال از افراد غير بومي گفت: بكارگيري نيروي كار غير بومي موجب تضييع حقوق شهروندان ايلامي شده است.
وي ادامه داد: فرآيند جذب نيرو اگر از سوي دفاتر كاريابي كه زير نظر اداره كار مجوز دريافت كرده اند صورت گيرد عادلانه تر است تا اينكه با رابطه و سفارش يك نفر جذب كار شود.
شيرخاني تاكيد كرد: اميدواريم كه تدابيري انديشيده شود تا افراد بيكار به صورت عادلانه بر اساس مهارت و تخصصشان جذب كار شوند و اين مسائل و سفارش كردن از بين برود.
وي همچنين از جوانان خواست كه با مهارت آموزي و تخصص كردن مهارت خود فرصت اشتغال را براي خود فراهم كنند.
** 46 درصد نيروهاي ان جي ال دهلران بومي هستند
مدير منابع انساني دفتر مركزي شركت ان جي ال 3100 دهلران از اشتغال 786 نفر نيروي بومي معادل 46 درصد نيروهاي اين پروژه در اين شركت خبر داد.
مهدي ملكيان گفت: از يك هزار و 719 نفر نيروي شاغل در اين پروژه 786 نفر يعني 46 درصد آنها بر اساس كد ملي و سكونت بومي هستند.
وي با اشاره به عدم ظرفيت براي نيروهاي متخصص افزود: اين كار مستلزم آموزش و هزينه هاي زياد است ولي در خصوص بكارگيري نيروهاي غيرمتخصص مشكلي وجود ندارد.
مدير منابع انساني دفتر مركزي شركت ان جي ال 3100 دهلران يادآور شد: 54 درصد نيروهاي شاغل در ان جي ال دهلران غيربومي هستند كه بيشتر آنها نيز نيروهاي متخصص هستند.
فرماندار دهلران تاكيد كرد: نياز است در بكارگيري نيروهاي بومي ليست تخصص هاي مورد نياز به اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي شهرستان جهت تامين ارائه و ساز و كار لازم براي اين مهم تعريف شود.
سيد حسينعلي موسوي از مسئولان ان جي ال خواست به دغدغه هاي مردم شهرستان و پيگيري مسئولان و نماينده مردم در مجلس شوراي اسلامي در خصوص بكارگيري نيروهاي بومي و اقدام در اين راستا دقت نظر داشته باشند.
گفتني است قرار است بزودي و از طريق آزمون 150 نفر از نيروهاي بومي از طريق آزمون و بر اساس رشته هاي مورد نياز در ان جي ال دهلران استخدام شوند.
يكي از طرح هاي مهم حوزه نفت و گاز در شهرستان دهلران، پروژه ان اجي ال 3100 است كه تاكنون براي اين پروژه بيش از 450 ميليون دلار با مشاركت بخش خصوصي اعتبار تصويب شده و هم اكنون حدود 20 درصد پيشرفت دارد.
پروژه ان. جي. ال 3100 دهلران روزانه 270 ميليون فوت مكعب گاز همراه نفت دريافت ميكند، با راهاندازي اين واحد، روزانه يك هزار و 170 بشكه ميعانات گازي ترش، 74 ميليون فوت مكعب گاز شيرين و 105 ميليون فوت مكعب گاز سبك ترش توليد مي شود.
يكي از مهمترين مزيتهاي اين پروژه جلوگيري از سوزانده شدن گازهاي همراه نفت در منطقه دهلران است و خوراك اين واحد از ميدانهاي نفتي دهلران، چشمه خوش، پايدار غرب و آذر تامين ميشود.
دهلران داراي ظرفيت هاي خوبي در بخش نفت و گاز است و روزانه 210 هزار بشك نفت از ميدان هاي نفتي اين شهرستان برداشت مي شود.
** تكميل پروژه هاي حوزه انرژي ايلام نيازمند نگاه ويژه وزارت نفت است
استاندار ايلام گفت: وجود منابع غني نفت و گاز از ديگر ظرفيت ها و قابليت هاي مهم و با ارزش استان ايلام بشمار مي رود كه بهره برداري از آنها علاوه بر رونق اقتصادي از نظر اشتغال نيز براي اين استان مي تواند موثر باشد.
قاسم سليماني دشتكي با اشاره به اينكه اجراي فاز دوم پتروشيمي و پالايشگاه گاز ايلام مطالبه اصلي مردم استان است، گفت: تكميل پروژه هاي انرژي ايلام نيازمند نگاه ويژه وزارت نفت است.
وي اظهار داشت: تاخير در اجراي تعهدات پتروشيمي ايلام براي مردم پذيرفتني نيست و اين پروژه ها هر چه زودتر بايد اجرايي و به بهره برداري برسند تا راه اندازي آنها منجر به اشتغال و توسعه استان شود.
وي به توانمندي نيروي هاي انساني در اين استان اشاره كرد و افزود: بر اين باور هستيم كه مردم ايلام نبايد صرفا دود كارخانجاتي چون پتروشيمي را بخورند بلكه بايد در امورات آن نيز مشاركت داشته باشند و جوانان ماهر و توانمند و تحصيل كرده اين استان در بخش هاي مختلف اين كارخانه ها بكارگيري شوند.
استاندار ايلام مديريت صحيح پتروشيمي ايلام را نيازمند درك صحيح از شرايط موجود دانست و تاكيد كرد: از هيچ تلاشي براي رفع مشكلات پتروشيمي فروگذار نبوده ايم.
سليماني دشتكي تصريح كرد: يكي ديگر از مشكلات پيش روي پتروشيمي عدم اجراي تعهدات در به سرانجام رساندن پروژه هاي مهمي است كه در ايجاد توسعه و اشتغال استان نقش حائز اهميتي ايفا مي كند.
وي خواستار پاي كار آمدن دست اندركاران در تعيين تكليف به موقع پروژه هاي فاز دو پتروشيمي، بنزين پيروليز و pp شد و گفت: با وجود محدوديت منابعي يك هزار ميليارد ريال اعتبار به سرمايه گذار pp اختصاص داده ايم.
يكي از مسئولان نفت منطقه غرب كشور نيز در خصوص بكارگيري نيروهاي بومي در شركت هاي نفتي گفت: اگر دفتر نفت و گاز غرب در دهلران مستقر شود مي تواند اثرگذاري بيشتري در جذب نيروهاي بومي داشته باشد.
وي كه خواست نامش فاش نشود اظهار داشت: اگر جلسه اي در مناطق مختلف استان برگزار مي شود با موضوع نفت و گاز تنها براي استخدام فلان آبدارچي يا فلان شخص سفارش شده است كه اين امر همواره به چشم مي خورد.
وي ادامه داد: البته در استان ايلام كارگر ماهر و تخصصي ويژه شركت هاي نفت و گاز وجود ندارد كه اين امر نيازمند مهارت آموزي و تربيت تخصصي كارشناسان و نيروهاي مورد نياز اين شركت ها است.
وي افزود: چندي قبل براي تعمير يك پمپ هيچ نيروي متخصصي در اين استان نبود كه مجبور شديم از نيروهاي غير بومي با دستمزد بالاتر استفاده كنيم.
وي گفت: اكنون بسياري از شركت هاي خصوصي كارهاي پيمانكاري شركت هاي نفت و گاز را در استان انجام مي دهند و خود راسا اقدام به جذب نيرو مي كنند و تنها نيروهاي چارتي و تخصصي در قالب آزمون در شركت نفت و گاز استخدام مي شوند.
وي افزود: متاسفانه برخي صاحبان قدرت نيز در شركت هاي نفتي نفوذ دارند و در بكارگيري نيروهاي پيمانكاري شركت مي كنند كه اين امر نيازمند تشكيل يك كميته جذب نيرو است تا نيروهاي بومي كه داراي تخصص و تجربه هستند در اولويت بكارگيري قرار گيرند.
وي تاكيد كرد: اين منابع متعلق به استان و ملي است و نيروهاي بومي ايلام با توجه به بيكاري زيادي كه دارد بايد در اولويت باشند.
استان ايلام در غرب كشور داراي 12 ميدان نفتي و يك ميدان گازي در تنگه بيجار و چاه هاي نفت و گاز در ساير مناطق استان است.
7177/6034
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۱
ايلام- ايرنا - استان كوهستاني و مرزي ايلام كه روزگاري به واسطه همجواري با كشور عراق تهديدي جدي بشمار مي رفت و محروم از ايجاد صنايع بزرگ و امكانات زيرساختي بود، اكنون به واسطه بازگشايي مرز مهران و وجود منابع غني نفت و گاز طبيعي فرصتي پيش آمده تا مسير توسعه در ايلام هموار شود.