به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا، با فرارسیدن فصل سرما، شنیده شدن خبرهای ناگوار و تاسف برانگیزِ ناشی از آتش سوزی در كلاس های درس در گوشه و كنار كشور هم فرا می رسد. خبر آتش سوزی در مدارسی كه دانش آموزان بی گناه آرزوهای كودكی خود را به خاك می سپارند. روایت ها درباره علل آتش سوزی در مدارس كشور متفاوت است اما آنچه كه بیشتر ناظران اجتماعی، رسانه ها و مسوولان آموزش و پرورش نسبت به آن توافق دارند استفاده از بخاری نفتی و سیستم های گرمایشی غیر استاندارد در مدارس كشور است كه تا كنون به مرگ ده ها دانش آموز، آموزگار و سوختگی بیش از 50 دانش آموز در سال های گذشته منجر شده است.
گروه اطلاع رسانی ایرنا به همین منظور حوادث آتش سوزی مدارس كه در 20 سال گذشته كه در برخی نقاط كشور به ویژه مناطق كم برخوردارتر از امكانات به وقوع پیوسته، محوربندی كرده، حوادثی كه به مرگ و آسیب دیدگی تعدادی از دانش آموزان و معلمان منجر شده است.
** اسوه حسنه( 27 آذر1397خورشیدی)
روز گذشته براثر آتش سوزی دبستان اسوه حسنه در شهر زاهدان چهار دانش آموز در كلاس درس خود دچار آتش سوزی شدند. در این حادثه 3 تن از دانش آموزان با توجه به شدت سوختگی جان خود را از دست دادند. علت این حادثه از سوی آتش نشانی مركز آتش گرفتن بخاری نفتی اعلام شده است. «ملك محمد سنجرانی» مدیر آموزش و پرورش ناحیه 2 زاهدان در پی این آتشسوزی از سمت خود استعفا كرد. وی در استعفانامه خود خطاب به مدیركل آموزش و پرورش استان نوشت: «فارغ از اینكه مقصر این حادثه كیست بنده به عنوان متولی اصلی امر آموزش و پرورش این ناحیه قصد هیچگونه توجیهی ندارم و احساس میكنم فرزند و نوهام را در این حادثه تلخ از دست دادهام لذا به نشانه احساس مسوولیت اجتماعی و ابراز همدردی استعفای خودم را از مسوولیت آموزش و پرورش ناحیه 2 زاهدان تقدیم میدارم.» همچنین «سیدمحمد بطحایی» در پیامی توییتری با اشاره به حادثه آتشسوزی در مدرسهای در شهر زاهدان، نوشت: «متاسفانه علیرغم برگزاری دورههای آموزشی و بخشنامههای موكد برای مراقبت از سلامت دانشآموزان و رعایت نكات ایمنی، امروز بر اثر سهلانگاری و تخلف یك مركز غیردولتی، دو فرزند عزیزمان جان خود را از دست دادند. با پیگیری جدی و سریع موضوع، با هرگونه قصور و یا تقصیر برابر قانون برخورد خواهم كرد.»
** شین آباد (آذر 1391خورشیدی)
15 آذر 1391 خورشیدی، كلاس 45 تنی مدرسه ابتدایی دخترانه شین آباد هشت تن غایب داشت و باقی دانش آموزان در كلاس درس حاضر شدند، بخاری نفتی كلاس درس شین آباد خاموش بود و سرایدار مدرسه سعی در روشن كردن آن را داشت اما غیر استاندارد بودن بخاری نفتی به خام سوزی نفت و آتش گرفتن كلاس درس شین آباد و سوختگی 28 دانش آموز و درگذشت یكی از دانش آموزان این كلاس منجر شد. در این حادثه مسوولان آموزشی معتقد بودند كه بخاری نفتی استاندارد بوده است اما آتش نشانی پیرانشهر در گزارش خود علت آتش سوزی را بخاری نفتی كه در حال خام سوزی بوده و سوخت از آن سرریز شده، می دانند. بخاری نفتی عامل آتش سوزی كلاس درس و مدرسه دخترانه شین آباد پیرانشهر به كلی فاقد استاندارد های فضای آموزشی، گرمایشی و فیزیكی بوده است.
** آتش سوزی در دبیرستان شبانه روزی وابسته به دانشگاه چابهار( آبان 1390 خورشیدی)
آتش سوزی در این مدرسه سبب شد تا چهار دانش آموزش جان خود را از دست بدهند. مسوولان دلیل آن را اتصالی سیم های برق خوابگاه دانش آموزان دانستند. دانش آموزان این دبیرستان در خواب غافلگیر شدند و هراسان هر یك به سویی می دویدند. نكته تاسف بار اینكه آتش سوزی در دبیرستان مخصوص پرورش دانشآموزان نخبه چابهار رخ داد و چهار تن از بهترین دانش آموزان این دبیرستان در آتش بی تدبیری و اهمال از دست رفتند.
** آتش سوزی در دبیرستان شبانه روزی وابسته به دانشگاه چابهار (آبان 1389 خورشیدی)
در یكی از روزهای سرد پاییزی بر اثر اتصال سیم های پوسیده برق، خوابگاه مدرسه آتش گرفت و دانش آموزی به نام «مراد نارویی» براثر خفگی ناشی از استنشاق دود جان سپرد و 14 تن مصدوم و مسموم شدند. استاندارد نبودن وسایل و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی و فرسوده بودن سیستم تاسیساتی مدرسه این حوادث دردناك را رقم زد.
** مرگ یـك دانـشآموز در آتشسوزی خوابـگاه شبانهروز در چاه رحمان (آبان 1389 خورشیدی)
وقوع آتشسوزی در یك خوابگاه شبانهروزی در استان سیستان و بلوچستان سبب شد تا یك دانش آموز جان خود را از دست بدهد. در آن زمان معاون عملیات سازمان آتشنشانی استان سیستان و بلوچستان درباره جزییات این حادثه گفته بود: «چند روز پیش آتشسوزی در یك خوابگاه شبانه روزی دانش آموزی در منطقه «چاه رحمان» واقع در 185 كیلومتری زاهدان به وقوع پیوست كه اهالی محل پس از اطلاع از این آتشسوزی اقدام به مهار این حریق كردند، در زمان وقوع حادثه 67 دانشآموز در خوابگاه حضور داشتند كه با كمك اهالی محل و معلمان از محل حادثه دیده خارج شدند، اما یك دانش آموز 13 ساله در این آتشسوزی جان خود را از دست داد.» با گذشت سال ها از این ماجرا هنوز علت آن مشخص نشده است.
** مدرسه شهید رحیمی درودزن فارس (آذر 1385 خورشیدی)
دانش آموزان كلاسی در مدرسه شهر«درودزن» با یك بخاری علاالدین به جدال با سرما زمستان جان خود را از دست دادند. هشت دانش آموز در این حادثه دچار سوختگی شدید از ناحیه و سر و دست شدند. این خبر تا چند روز رسانه ای نشد اما رییس سازمان بازرسی كل كشور در جلسه ای با حضور كارشناسان مسوول واحدهای ارزیابی عملكرد و پاسخگویی به شكایات سازمان آموزش و پرورش استانهای كشور پرده از ماجرای آن آتش سوزی برداشت.
** آتش سوزی در مدرسه روستای سفیلان (آبان 1383 خورشیدی)
بخاری نفتی تنها منبع گرمایشی دانش آموزان روستایی محروم در لردگان استان چهارمحال بختیاری بود. با آتش گرفتن بخاری نفتی این كلاس 13 دانش آموز در محاصره آتش ماندند. آموزگار هراسان بخاری را از كلاس به بیرون انداخت اما 2 گالن پر از نفت در راهرو بخاری غرق آتش را در برمی گیرد و شعله های حریق به داخل كلاس زبانه می كشند. 13دانش آموز در این حادثه دچار سوختگی می شوند و تمامی وسایل كلاسشان تبدیل به خاكستر می شود و معلم مدرسه جان خود را از دست می دهد.
** آتش سوزی در مدرسه شهرستان شفت گیلان (بهمن 1376خورشیدی)
وزش باد شدید و توفانی بودن هوا سبب شد تا بخاری كلاس درسی در یكی از مدارس شهرستان شفت گیلان آتش بگیرد. معلم كلاس یكی یكی دانش آموزان را از كلاس بیرون می آورد اما وقتی خود معلم می خواهد به بیرون برود به دلیل اینكه در كلاس از درون دستگیره نداشت داخل كلاس گیر می افتد و دچار سوختگی شدید می شود به طوری كه دیگر هرگز نمی تواند تدریس كند.
** فرجام سخن
بر اساس دستورالعمل آموزش و پرورش تمامی مدارس كشور موظف هستند تا نسبت به استانداردسازی وسایل گرمایشی مدارس خود اقدام كنند اما هنوز روستاهایی در كشور وجود دارند كه به اعتراف خود مسوولان آموزش و پرورش، كلاسهای آن با چراغهای والور و علاالدین گرم میشود و هیچ بازرسی به این مدارس سرك نمیكشد تا سیستمهای گرمایی این مدارس استاندارد شود. از 500 هزار كلاس درس كشور 30 درصد یعنی 150 هزار كلاس همچنان از بخاری نفتی كه گفته میشود استاندارد هست استفاده میكنند. برخی آتش سوزی در مدارس را به دلیل عدم اعتبار كافی می دانند و بعضی بی توجهی مسوولان نظام آموزشی را دلیل رخ دادن این حوادث می دانند. حال باید پرسید برنامه مسوولان امر آموزشی برای جلوگیری از تكرار چنین حوادثی در مدارس كشور برای نگاه هایی كه در هم گره میخورند، قطرات اشكی كه متولد میشوند و دستانی كه به سختی به رغم باندپیچی بسیار تكان میخورند تا بگویند هنوز میتوانیم، چیست؟
پژوهشم**9117**9131
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۳
تهران- ایرنا- سانحه آتشسوزی كلاس درس در شهر زاهدان به جانباختن و مصدومیت تعدادی از دانش آموزان منجر شد و درد و آلامی جانكاه برای دیگر شهروندان به وجود آورد. از این رو بررسی دیگر سوانح مشابه در كشور نشان می دهد كه با استاندارسازی وسایل گرمایشی و ترمیم مدارس فرسوده می توان از آسیب حوادثی اینچنینی جلوگیری كرد.