به گزارش خبرنگار ايرنا، ساختمان قديمي شهرداري قائمشهر كه مردم شهر آن را با نام 'عمارت شهرداري ' مي شناسند بنا به آنچه كه تعلل ميراث فرهنگي در ترميم بنا اعلام شد از اين نهاد پس گرفته شد و به شهرداري در حال انتقال است.
در حال حاضر بخش هاي مميزي و سازمان مشاغل شهرداري قائمشهر به اين ساختمان منتقل شد و بنا به اعلام يك منبع آگاه در شوراي اين شهر قرار است شهرداري منطقه 2 نيز به اين مكان منتقل شود.
ساختمان قديمي شهرداري قائمشهر كه مردم شهر آن را با نام 'عمارت شهرداري ' مي شناسند سال ساخت آن به 1305 بر مي گردد و در سال 1356 در فهرست آثار ملي كشور ثبت شد.
اين ساختمان كه سبك معماري دوره پهلوي را دارد با تصميم اعضاي شوراي شهر در سال 1390 به ميراث فرهنگي جهت تبديل به موزه تحويل داده شد و بارها از سوي مسئولان مرتبط استاني و شهرستاني افتتاح آن در تاريخ هاي مختلف وعده داده شد.
وجود اين ساختمان در وسط شهر قائمشهر و نيمه كاره ماندن آن براي شهروندان و دوستداران ميراث فرهنگي قابل قبول نيست و آنها هنوز منتظر عملي شدن وعده مسئولان براي افتتاح موزه هستند.
مونا باقري، شهروند قائمشهري در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: مردم قائمشهر با ساختمان قديمي شهرداري كه در هسته مركزي شهر قرار دارد، آشنا هستند چرا كه هر روز اين ساختمان را مي بينند و از جلوي آن مي گذرند.
وي افزود: سالهاي قبل اين ساختمان كه برخي ادارات از جمله شهرداري و شوراي اسلامي شهر در آن مستقر بودند محل آمد و شد مردم قائمشهر به عنوان ارباب رجوع و براي انجام كار اداري بود.
اين بانوي قائمشهري ادامه داد: در همان زمان كه اين ساختمان به عنوان اداره از آن استفاده مي شد هميشه در ذهنم درگير اين موضوع بودم كه چرا يك ساختمان با اين معماري قديمي بدينگونه از آن استفاده مي شود.
وي افزود: هرچند من كارشناس ميراث فرهنگي نيستم اما در ديد من و يا عموم جامعه اين سوال كه بناي تاريخي از اين مساله آسيب مي بيند، مطرح است.
باقري گفت: تصميم سالهاي قبل مديران شهري مبني بر موزه شدن، اقدام خوبي بود كه مي توانست تا اندازه اي دغدغه افراد بويژه دوستداران ميراث فرهنگي را رفع بكند.
يكي از فعالان حوزه ميراث فرهنگي نيز در اين باره گفت: موزه شدن اين ساختمان تصميم درستي بود كه گرفته شد تا ضمن حفظ بناي اين ساختمان براي آيندگان به محلي براي عرضه و نمايش آثار باستاني و فرهنگ قائمشهر باشد.
غلامحسين سركاري افزود: فعالان حوزه ميراث فرهنگي اميدوار بودند كه با راه اندازي اين موزه علاوه بر صاحبخانه شدن آثار و اشيا تاريخي در محوطه هاي باستاني قائمشهر، اشيايي كه افراد در خانه هاي خود نگهداري مي كنند، به اين موزه آورده تا حفظ بماند.
وي ادامه داد: اما چند دستگي ميان مسئولان باعث شده تا اين روند چند سالي معطل بماند و اين خود ضربه به يك اثر تاريخي مازندران است.
وي كه مدير عامل انجمن توسعه پايدار قائمشهر نيز است، گفت: بارها و بارها از سوي دوستداران ميراث فرهنگي پيگيري ها براي بازگشت اين ساختمان به چرخه موزه انجام شد كه فعلا نتيجه اي نداده است.
سركاري افزود: در اقدام اخير حمايتي براي بازگشت ساختمان شهرداري به موزه ، طومار هشت متري با امضاي دوستداران ميراث فرهنگي جمع كرديم كه در اين طومار بر موزه شدن اين ساختمان تاكيد شد.
وي همچنين از تغيير كاربري ساختمان و استفاده از آن به عنوان شهرداري انتقاد كرد و گفت: اينكه يك ساختمان قديمي بدين صورت محل رفت و آمد افراد بشود خسارت به يك بناي تاريخي است.
به گفته سركاري با توجه به قدمت اين ساختمان حتي رفت و آمد يك نفر به اين مكان، خسارت زا به اين بناي تاريخي است و مي تواند به مرور باعث تخريب آن شود.
يكي از اعضاي شوراي اسلامي شهر قائمشهر كه سابقه 2 دوره عضويت در اين شورا را دارد ، گفت: در مصوبه خرداد سال 1390 اين شورا ، اعضا تصميم به تغيير كاربري اين بنا از اداري به موزه گرفتند.
احسان اسماعيلي نجار افزود: همان سال اين ساختمان كه محل استقرار شوراي شهر بود به ميراث فرهنگي تحويل داده شد تا موزه بشود و آثار باستاني كشف شده متعلق به قائمشهر در آن قرار بگيرد.
وي تعلل ميراث فرهنگي در تكميل اين پروژه را دليل تصميم شهرداري و انتقال بخش هاي اداريش به اين ساختمان عنوان كرد و ادامه داد: اعضاي شوراي فعلي اين اقدام را قبول ندارند و اين اقدام شهرداري بدون مصوبه شورا انجام شد.
اين ساختمان تا قبل از اجراي مصوبه شوراي اسلامي شهر قائمشهر ساختمان اداري شهرداري و خودِ شوراي شهر بود.
بعد از اجراي اين مصوبه چند اتاق اين ساختمان در اختيار اداره ميراث فرهنگي قائمشهر قرار داشت كه بخش اداري در آن مستقر بود و در همان حال كارهاي ترميم بنا نيز انجام مي شد.
** كوتاهي ميراث فرهنگي در صاحب موزه شدن قائمشهر
رئيس شوراي اسلامي شهر قائمشهر به خبرنگار ايرنا گفت: ميراث فرهنگي بايد براي تكميل كار اين موزه اقدام مي كرد و نبايد اين طرح نيمه تمام باقي مي ماند.
عباس صالح زاده افزود: وقتي ميراث فرهنگي براي تكميل اين طرح تعلل كرد شهرداري قائمشهر دست به اين اقدام زد و ساختمان را به وضعيت سابقش يعني اداري بازگرداند.
وي كه خود در زمان صدور مصوبه سال 1390 شوراي شهر قائمشهر در سمت شهردار اين شهر فعاليت داشت، ادامه داد: در آنزمان با كشف آثار باستاني چند هزار ساله در تپه ها و مناطق باستاني اين شهر، اعضاي شورا تصميم گرفتند اين ساختمان را به موزه تبديل بكنند.
صالح زاده كه خود را از موافقان موزه شدن اين ساختمان اعلام كرد، افزود: اما نبايد اين موافقت ها و ملاحظه كاري هاي مجموعه مديريت شهري قائمشهر باعث شود تا عمليات ترميم بنا معطل باقي بماند و بايد ميراث فرهنگي هر چه سريعتر در اين زمينه اقدام بكند.
** پرونده تخلف شهرداري قائمشهر روي ميز دادگاه
مدير كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: ساختمان حدود يكصد ساله شهرداري قائمشهر يكي از 2 هزار و 500 اثر تاريخي ثبتي و غير ثبتي استان است.
ولي الله فرزانه با اشاره به اينكه مالك اين ساختمان شهرداري است، افزود: كاربري اين ساختمان موزه است و ميراث فرهنگي مازندران طي سالهاي 1391 و 92 براي ترميم آن حدود 10 ميليارد ريال هزينه كرده است.
وي ادامه داد: در حاليكه مراحل ترميم و موزه شدن اين ساختمان در مراحل پاياني قرار داشت، شهرداري قائمشهر مبادرت به استقرار واحدهايي از بدنه اش در اين ساختمان كرده است.
مدير كل ميراث فرهنگي مازندران با تاكيد بر اينكه اين اقدام شهرداري قائمشهر غير قانوني است، گفت: ميراث فرهنگي در خصوص تغيير كاربري غير قانوني اين بنا از شهرداري شكايت كرده است و اين پرونده در دادگستري است.
وي افزود: ميراث فرهنگي در برهه اي با كمبود اعتبار مواجه شد و اين مساله بهانه اي براي شهرداري و انتقال واحدهايش به اين ساختمان شد.
فرزانه گفت: كمبود اعتبار در تمامي دستگاههايي اجرايي از جمله ميراث فرهنگي مازندران وجود دارد و اين مساله در روند اجراي پروژه ها نيز تاخير ايجاد كرده است.
وي تاكيد كرد : اما نبايد اين مساله همه گير باعث شود كه شهرداري اقدام خلاف قانون انجام بدهد و به ميراث فرهنگي لطمه بزند.
به گفته مدير كل ميراث فرهنگي مازندران ، كاربري ساختمان قديمي شهرداري قائمشهر موزه است و بايد به اين كاربري برگردد.
وي گفت : براي اين منظور اخيرا جلسه اي با حضور فرماندار ، اعضاي شوراي شهر و شهردار قائمشهر و ميراث فرهنگي برگزار شد تا واحدهاي مرتبط با شهرداري از اين ساختمان خارج شده و به ميراث باز گردانده شود.
به گفته فرزانه با توجه به اينكه موزه شدن ساختمان شهرداري قائمشهر در مراحل پاياني قرار داشت با بازگرداندن دوباره آن به ميراث كارها به سرعت انجام خواهد شد و شهروندان قائمشهر صاحب موزه مي شوند.
تلاش هاي خبرنگار ايرنا براي دريافت نظر و پاسخ شهردار قائمشهر در اين زمينه كه چرا واحدهاي شهرداري به اين ساختمان بازگردانده شد بي نتيجه ماند و شهردار به تماس هاي تلفني پاسخ نداد.
2096/1899
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۱
ساري - ايرنا - تبديل ساختمان قديمي شهرداري قائمشهر به موزه كه بارها در سالهاي اخير از سوي مسئولان استاني و شهرستاني وعده داده شد اينك با بازگشت به كاربري گذشته اش،به رويايي كمرنگ تبديل شده است.