تهران – ايرنا - محققان ناسا توانستند قندهاي موجود در دي ان اي را در يك محفظه خلاء كه داراي شرايطي مانند فضاي ميان ستاره اي است، بسازند.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، محققان براي اين منظور يكي از تركيبات آلومينيوم را تقريبا تا دماي صفر مطلق سرد كردند و آن را درون يك محفظه خلاء قرار دادند كه شرايط اعماق فضا را شبيه سازي مي كند. سپس بخار آب و متانول را كه ماده تشكيل دهنده فضاي بين ستاره اي هستند، به محفظه اضافه كردند. در مرحله پاياني كار نيز پرتوهاي ماوراء بنفش را به محفظه تاباندند تا تشعشعات ستاره ها را شبيه سازي كنند.
به دليل دماي بسيار پايين، يك لايه يخي روي آلومينيوم تشكيل شد و پس از آن در اثر تابش پرتوهاي ماوراء بنفش دماي آن افزايش يافت. محققان با تجزيه و تحليل اين تركيب دريافتند مولكول هاي قند دئوكسي ريبوز كه در دي ان اي وجود دارند، به همراه مجموعه اي از انواع ديگر قندها در اين فضاي خلاء ايجاد شده اند.
البته ساخت اين ماده در آزمايشگاه لزوما به اين معني نيست كه قندها به صورت طبيعي در فضا شكل مي گيرند. به همين علت محققان نمونه هاي مختلفي از شهاب سنگ هاي كربنيك را مورد بررسي قرار دادند و توانستند آثاري از قندهاي ساده تر دئوكسي و الكل ها را شناسايي كنند. با وجود اين كه در بررسي ها ساختاري به پيچيدگي دئوكسي ريبوز يافت نشد، به اعتقاد محققان ممكن است دليل اين امر تعداد كم نمونه هاي مورد بررسي باشد.
تا كنون تنها سياره اي كه از وجود حيات در آن اطمينان داريم، سياره زمين است، اما با اين آزمايش مشخص شد سنگ بناهاي شيميايي سازنده حيات قابليت تجمع در فضا را نيز دارند. در واقع كشف مولكول هاي حياتي در شهاب سنگ ها مي تواند محققان را در كشف مبداء حيات در زمين ياري كند و نشان دهنده امكان انتشار آن در كيهان باشد. ممكن است شهاب سنگ ها با عبور از ميان غبار كيهاني حاوي ذرات تشكيل دهنده حيات عبور كرده و اين ذرات را به عنوان بذر اوليه شكل گيري حيات به سيارات ديگر منتقل كرده باشند.
به گفته محققان هنوز مشخص نيست كه آيا وجود حيات در جهان امري عادي است يا خير؛ اما اكنون از اين موضوع اطمينان داريم كه وجود ذرات تشكيل دهنده حيات، يك عامل محدودكننده براي شكل گيري آن نيست.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature Communications منتشر شده است.
علمي (6)**9259*2017