يزد - ايرنا - نشست بررسي چالش هاي خانواده عصر چهارشنبه با حضور كارشناسان حوزه اجتماعي يزد برگزار شد، آنها با تاكيد بر وجود ظرفيت هاي فرهنگي خوب، از مهاجرپذيري، طلاق ، حضور اتباع بيگانه غيرمجاز، اعتياد، كمبود فضاي تفريحي و معضل زيست محيطي از چالش هاي مهم اين حوزه ياد كردند.

به گزارش ايرنا، عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه يزد در اين نشست گفت: با وجود جاذبه هايي كه ازدواج را به مقوله اي شيرين تبديل مي كند، اما ترس از جدايي و مشكلاتي از قيبل نداشتن تفاهم بين زوجين كه در نهايت منجر به طلاق مي شود از جذابيت آن مي كاهد.
زهرا نادري افزود: در دهه اخير رشد فزاينده مراجعه زوج ها به دادگاه ها ، شوراها حل اختلاف و مراكز مشاوره آن هم به فاصله كوتاهي بعد از ازدواج نگراني ها را ايجاد كرده كه در جهت رفع اين مشكل بايد چاره انديشي كرد.
وي نبود شناخت قبل از ازدواج ، دخالت اطرافيان، ازدواج هاي زود هنگام، نبود مهارت هاي زندگي ، مشكل شخصيتي و نداشتن اشتغال را از جمله دلايل طلاق در استان برشمرد و افزود: ناسازگاري هايي كه به دنبال اين مسائل رخ مي دهد در وحدت بين زوج ها و به دنبال آن اعضاي خانواده شكاف ايجاد مي كند.
نادري اظهار داشت: دلسردي در فضاي خانواده با دخالت اطرافيان ارتباط مستقيم دارد، بنابراين بايد از دخالت هاي بي مورد اطرافيان در زندگي زوج ها پرهيز شود.
عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه يزد بر مشاوره هاي قبل از ازدواج و آموزش مهارت ارتباطي براي زوحين تاكيد كرد.

** لزوم آگاهي زوجين از حقوق يكديگر
همچنين عضو هيات علمي گروه حقوق و علوم سياسي دانشگاه يزد گفت: زوجين بايد نسبت به حقوق و تكاليف زناشويي خود آگاهي داشته باشند و دانستن حق است.
مجتبي ملك افضلي افزود: از وكلا مي خواهم در موضوع نهاد خانواده سعي بر بازگشت زوجين به زندگي خود داشته باشند.
وي با بيان اينكه وكيل علاوه بر حقوقدان، بايد حكيم هم باشد افزود: نهاد خانواده مانند گلخانه اي است، اگر گل هاي آن بر اثر توفان ، گرما و سرما از بين برود، نابود مي شود.

**كودكان نيازمند دستيابي به مهارت ها و باورهايي ضروري زندگي
همچنين عضو هيات علمي گروه روانشناسي دانشگاه يزد به تربيت فرزندان در خانواده اشاره كرد و گفت: امروز بسياري از والدين با حفاظت افراطي از كودكان خود آنها را از رويارويي با هر غم و ناراحتي مصون مي دارند .
سمانه اسعدي افزود: غافل از اينكه اين نوع تربيت توانايي مقابله با فراز و نشيب هاي زندگي را از كودكان سلب مي كنند، البته كودكان سزاوار رفتار توام با محبت و احترام هستند در عين حال حق آنهاست كه مهارت مورد نياز زندگي را در فضايي آكنده از مهرباني و قاطعيت فراگيرند.
وي خاطر نشان كرد: كودكان امروز نيازمند دستيابي به مهارت ها و باورهايي ضروري زندگي هستند كه باور قوي نسبت به توانمندي هاي شخصي از جمله آنهاست.
همچنين در ادامه اين نشست مديركل دفتر امور اجتماعي و فرهنگي استانداري يزد با بيان اينكه مهمترين نقش سازمان هاي مردم نهاد( سمن ها) افزايش مشاركت اجتماعي است ، گفت: مشاركت عامل پيشرفت و توسعه هر جامعه اي محسوب مي شود.
فخرالسادات خامسي هامانه با اشاره به اينكه جامعه بدون تكيه بر ظرفيت سازمان هاي مردم نهاد نمي تواند در مسير سالم سازي قدم بردارد، اظهار داشت: در پيشگيري و كاهش آسيب هاي اجتماعي به ويژه در حوزه چالش هاي خانواده نقش مشاركت سمن ها بسيار مهم است.
وي تعداد سازمان هاي مردم نهاد استان را 572 مورد بيان كرد و يادآور شد: 80 درصد اين سازمان ها در زمينه آموزش خانواده فعاليت دارند كه مي توان به اقداماتي چون برگزاري دوره هاي آموزشي براي خانواده ها، زنان و كودكان به ويژه مناطق محروم و حاشيه نشيني در استان اشاره كرد.
مديركل دفتر امور اجتماعي و فرهنگي استانداري يزد با بيان اينكه سمن ها اثرگذارترين و پرنفوذترين ابزارها در اين زمينه هستند افزود: سازمان هاي مردم نهاد در حوزه هاي مختلف بدون هيچ وابستگي و نيازي به دولت بر اساس باورها و سرمايه هاي اجتماعي خود فعاليت دارند.
وي ادامه داد: اين نهادها بخش عمده اي از آگاه سازي و روشن گري فكري و حساس سازي جامعه را در ارتباط با آسيب هاي اجتماعي و غيره براي مردم برجسته مي كنند .
خامسي هامانه در ادامه مهاجرپذير بودن استان ، وجود اتباع بيگانه غيرمجاز ، طلاق ، اعتياد ، كمبود فضاهاي تفريحي و معضلات زيست محيطي را از جمله چالش هاي حوزه اجتماعي استان دانست و گفت: در كنار اين مشكلات يزد از ظرفيت ها فرهنگي خوبي برخوردار است.

** زن محور اصلي خانواده
همچنين مدير كل دفتر بانوان و خانواده استانداري يزد گفت: خانواده مهمترين نهاد اجتماعي براي سالم سازي جامعه است و هرچه اين نهاد مستحكم تر باشد، رشد و بالندگي اعضاي آن نيز بيشتر خواهد بود.
فاطمه دانش يزدي با بيان اينكه زن محور اصلي خانواده را تشكيل مي دهد، افزود: كانون گرم اين نهاد به خاطر وجود زن پايه گذاري مي شود و نقش اصلي زن در خانواده تربيت فززندان با فرهنگ ايراني - اسلامي است.
وي با بيان اينكه نقش زنان و كرامت آنها نبايد ناديده گرفته شود، اظهار داشت: مي بايستي بين تمام اعضاي خانواده تعامل و گفت وگو باشد كه امروز نبود آن به عنوان چالشي در بين خانواده ها مطرح است.
دانش يزدي اظهار داشت: متاسفانه مطالعات نشان مي‌دهد، در يك دهه گذشته مدت‌زمان گفت‌وگوي خانواده‌هاي ايراني از 2 ساعت به 20 دقيقه كاهش يافت و براي برون‌رفت از شرايط فعلي، بسترسازي براي گفت‌وگوهايي توانمند ساز عمومي و بين نسلي اهميت دارد.
مدير كل دفتر بانوان و خانواده استانداري يزد، گفت و گو را بهترين و مهم ترين راه برقراري ارتباط دانست و خاطر نشان كرد: وقتي كه براي افراد در خانواده محلي براي گفت و گو وجود نداشته باشد براي اعضاي خانواده مشكلات بسياري به وجود مي آيد همچنين خانه بايد حريم امني سرشار از آرامش باشد تا پيوندهاي عاطفي و وابستگي هاي احساسي بين والدين و بچه ها شكل بگيرد.
وي به انعطاف پذيري بين اعضاي خانواده اشاره كرد و گفت: هنوز در برخي خانواده ها رويكرد سنتي نسبت به برخي مباحث وجود دارد كه افراد بايد براي حل مسائل انعطاف بيشتري داشته باشند.
دانش يزدي افزود: خانواده كانوني است كه در آن ارزش هاي اخلاقي، باورهاي ديني و معيارهاي اجتماعي از نسلي به نسل ديگر انتقال مي يابد و زمينه رشد عاطفي ، تربيت اخلاقي و اجتماعي اعضاي خانواده فراهم مي شود.
مديركل دفتر بانوان و خانواده استانداري يزد با بيان اينكه خانواده در انتقال فرهنگ و پاسداري از ارزش هاي فرهنگي جامعه نيز اساسي ترين نقش را بر عهده دارد، تصريح كرد: داشتن صداقت ، كنترل خشم ، مهارت و مسوليت پذيري موجب استحكام بنيان خانواده مي شود.
مديركل دفتر بانوان و خانواده استانداري يزد در ادامه ساده زيستي و دوري از تجمل گرايي را در استحكام و پايداري كانون خانواده موثر دانست و گفت: تجمل آفت زندگي است و موجب از هم پاشي بسياري از خانواده مي شود .
وي اظهار داشت: هدف از تشكيل خانواده ايجاد زندگي سالم، با نشاط، و رو به كمال است كه هرچه تجمل گرايي در ايجاد آن كمتر شود، بهتر است.
2088/ 2047