مهاباد- ايرنا- آذربايجان غربي به خصوص مناطق جنوبي اين استان با توجه به كوهستاني بودن منطقه و داشتن آب و هواي مناسب، براي كشت و توليد طلاي سرخ يا زعفران مستعد است و مي تواند در آينده اي نزديك به يكي از قطب هاي مهم توليد اين محصول در كشور تبديل شود.

به گزارش ايرنا، زعفران از ارزش صادراتي بالايي برخوردار است و ايران بزرگترين توليدكننده آن در سطح جهان به شمار مي رود تا جايي كه سابقه كاشت زعفران در كشور به بيش از سه هزار سال پيش بازمي‌گردد.
هم اكنون استان هاي خراسان رضوي و خراسان جنوبي بيشترين ميزان توليد زعفران در كشور را دارد و كشت اين محصول ارزشمند در چند استان ديگر نيز به صورت آزمايشي آغاز شده كه جنوب آذربايجان غربي بخصوص مناطقي چون بوكان، مياندوآب و شاهين دژ از جمله آنهاست.
اين محصول با برنامه ­‌ريزي مدون و ايجاد زيرساخت­‌ها لازم مي‌تواند سهم مهمي در توليدات بخش كشاورزي آذربايجان غربي داشته باشد و با توجه به كمبود آب و سياست هاي مسوولان در استفاده از كشت هاي كم آب بر در اولويت كشت قرار گيرد.
اشتغالزايي قابل توجه در بخش كاشت، داشت و برداشت زعفران و اقتصادي بودن آن و ايجاد صنايع پايين دست وابسته به اين محصول از جمله بسته بندي از ديگر مزيت هاي كشت آن براي كشاورزان استان است.
عدم تداخل نياز آبي محصول زعفران با محصولات زراعي و باغي، بهره ‌وري مناسب اين محصول و نياز آبي بسيار اندك آن مي تواند علاوه بر رونق بخشي به كشاورزي آذربايجان غربي، زمينه افزايش درآمد بهره‌برداران را فراهم كند.
به گفته رييس اداره توليدات گياهي جهاد كشاورزي بوكان، كشت زعفران در اين شهرستان در سال 13٨9 توسط يكي از كشاورزان بوكاني در روستاي «تكانتپه» بخش مركزي و در سطح حدود يك هكتار آغاز شد و هم اكنون به سه هكتار رسيده است.
مستوره رحيمي آذر افزود: با توجه به كمبود آب در منطقه اين محصول مي تواند جايگزين بسيار مناسبي براي ديگر محصولات پرآب بر باشد.
وي با اشاره به اينكه زعفران در طول يك سال 2 تا سه بار به آبياري نياز دارد، بيان كرد: اشتغالزايي و اقتصادي بودن زعفران از ويژگي هاي مهم آن براي كشاورزان است و اين محصول مي تواند به اقتصاد خانواده نيز كمك كند.
رحيمي آذر اظهار داشت: با توجه به بحران كم آبي و تلاش براي كاهش مصرف آب و حفظ و احياي ذخاير آبي در طول چند سال گذشته اقدامات گسترده اي براي ترويج كشت زعفران انجام گرفته به طوريكه هم اكنون كاشت اين محصول در اين شهرستان در حال توسعه است.
وي ادامه داد: زعفران به عنوان گران ترين ادويه جهان جايگاه منحصر به فردي در ميان محصولات كشاورزي و صادراتي كشور دارد و كاربردهاي متعدد و فراوان زعفران و خواص دارويي و مصارف متنوع غذايي آن، ضرورت توجه ويژه به مسائل توليد و صادرات زعفران را بيش از پيش روشن مي سازد.
مدير جهاد كشاورزي بوكان نيز گفت: امسال حدود 200 كيلوگرم گل زعفران تَر از مزارع اين شهرستان برداشت شده است كه اين ميزان در سال هاي آينده افزايش پيدا مي كند.
اسكندر عبدي افزود: زعفران با مديريت و حفاظت هاي لازم حداقل تا 10 سال اقتصادي بوده و در پايان اين دوره نيز پياز اين گياه قابل انتقال به زمين ديگر يا قابل فروش است.
مدير جهاد كشاورزي مياندوآب نيز اظهار داشت: هم اكنون با توسعه كشت اين محصول، بيش از چهار هكتار از اراضي اين شهرستان به كشت زعفران اختصاص يافته و براي 16 نفر به طور مستقيم و 50 نفر به شكل غيرمستقيم در ارتباط با آن اشتغال ايجاد شده است.
علي ديانتي با اشاره به اينكه امسال 12 كيلوگرم زعفران در مياندوآب برداشت شده، گفت: متوسط عملكرد اين گياه براي سال اول در هر هكتار 1.5 تا 2 كيلوگرم است كه بيشترين عملكرد آن از سال سوم به بعد آغاز مي شود.
وي گفت: نياز آبي كم (حدود 2 هزار و 500 تا سه هزار مترمكعب در هكتار) و تامين نياز آبي آن با نزولات جوي، عدم تداخل نياز آبي با ساير محصولات كشاورزي مرسوم در منطقه، اشتغال زايي مستقيم و غيرمستقيم (در زمان برداشت) و اقتصادي بودن آن از جمله مزيت هاي كشت ان به شمار مي رود.
وي افزود: اجراي طرح افزايش سطح زيركشت گياه زعفران با ضرورت تغيير الگوي كشت و توسعه كشت محصول هايي با نياز آبي كم در راستاي سياست هاي احياي درياچه اروميه در اولويت برنامه ريزي هاي اين مديريت قرار دارد.
ديانتي اظهار داشت: با توجه به اينكه هزينه كشت اوليه اين گياه بالاست، از اين رو هم اكنون مشكل كشاورزان متقاضي كشت اين محصول تامين سرمايه اوليه بوده و اين مهم به حمايت مسوولان در قالب پرداخت تسهيلات بانكي، يارانه يا تامين پياز زعفران نياز دارد.
مدير جهاد كشاورزي شاهين دژ نيز با بيان اينكه شرايط خاكي، آب و هواي اين شهرستان براي كشت زعفران بسيار مستعد است، گفت: در بخش «شهرك كشاورز» زمين هاي مناسبي براي كشت زعفران شناسايي و كارشناسي شده است.
سعيد خدايي اضافه كرد: با هدف صرفه جويي مصرف آب در راستاي كمك به احياي درياچه اروميه و كاهش استفاده از سموم شيميايي در محصول توليدي، افزايش سطح زير كشت زعفران از برنامه هاي اين مديريت است.
وي بيان كرد: زعفران علاوه بر سودآوري خوبي كه براي كشاورزان دارد، مي تواند پاي ديگر صنايع تبديلي و تكميلي وابسته به خود را به آذربايجان غربي باز كند و از طرفي ديگر وابستگي كشاورزي استان را به منابع آبي كاهش دهد.
خدايي افزود: كشت زعفران به عنوان يك محصول جديد و ناآشنا براي كشاورزان نيازمند حمايت ها و راهنمايي هاي كارشناسان اين حوزه است و مسوولان بايد ضمن شناسايي كشاورزان پيشرو زمينه را براي گسترش سطح زيركشت زعفران افزايش دهند.
به گزارش ايرنا امسال بيش از 220 كيلوگرم، گل تر زعفران در جنوب آذربايجان غربي برداشت شده كه نشان از توسعه اين محصول پر درآمد براي كشاورزان استان است.
زعفران يك محصول چند ساله بوده و از نظر اقتصادي بعد از چهار تا پنج سال به بار مي نشيند و برداشت محصول آن در مهر و آبان ماه همزمان با آغاز فصل بارندگي هاي و وقوع سرما در استان مصادف است.
آذربايجان غربي داراي 800 هزار هكتار اراضي قابل كشت است و سالانه 6.2 ميليون تن محصول از آنها برداشت مي شود.
7510/3072
گزارش از: محمد اديب