تهران- ايرنا- مديركل دفتر امور ميوه هاي سردسيري و خشك وزارت جهاد كشاورزي اعلام كرد: بر پايه گزارش ها، توليد گردوي امسال در 171 هزار هكتار باغ به سبب سرمازدگي حتي به 200 هزار تن نرسيد كه از ميزان پيش بيني شده 200 هزار تن كمتر است.

«شكرالله حاجي وند» امروز - جمعه - در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا افزود: سرمازدگي به شاخه هاي جوان و سرشاخه هاي درخت گردو آسيب وارد مي كند و درخت براي دو سال پياپي محصول نمي دهد.
وي ادامه داد: شناسايي و انتخاب ارقام گردوي مقاوم به سرما و حفظ ژنوتيپ ها از سوي دفتر امور ميوه هاي سردسيري در دستور كار قرار گرفت تاجايي كه با تشكيل كارگروه فني و تحقيقاتي، مشاركت موسسه تحقيقات علوم باغباني و محققان مرتبط گردو چند رقم گردو از جمله رقم چندلر شناسايي و معرفي شود.
مديركل دفتر امور ميوه هاي سردسيري و خشك وزارت جهاد كشاورزي تصريح كرد: به دليل اهميت توليد گردو در كشور، تكنيك پيوند و سرشاخه كاري ارقام مقاوم به سرما در اولويت فعاليت ها قرار گرفت و همچنان ادامه دارد كه در اين اقدام از دانش و تجربه محققان خارجي و داخلي استفاده شده است.
حاجي وند خاطرنشان كرد: براي سرشاخه كاري گردو، سرشاخه، پيوندك و اندام تكثيري نياز است كه اين كار با ايجاد باغ هاي مادري و زنجيره توليد گردو در كشور از جمله نهال كاري گردو درحال انجام است؛ به طوري كه در تويسركان همدان زنجيره توليد نهال گواهي شده گردو از سال 1396 كليد خورد.
وي با بيان اين كه تكميل زنجيره توليد گردو تا پايان امسال نهايي مي شود، گفت: امسال ساخت گلخانه نهال گردو و ساير زيرساخت ها را در دستور كار داريم.
اين مقام مسئول در وزارت جهاهد كشاورزي يادآور د: براي سال هاي 98 و 99 از اين تكنيك در استان هاي خراسان رضوي، آذربايجان شرقي، فارس، كردستان و كرمانشاه و لرستان و ساير مناطق گردو خيز كشور استفاده مي شود.پارسال كمتر از يك هزار هكتار سرشاخه كاري گردو انجام شد و امسال نيز همين ميزان در دستور كار است.

** رتبه هاي جهاني ايران در توليد و كاشت گردو
به گفته مديركل دفتر امور ميوه هاي سردسيري و خشك وزارت جهاد كشاورزي، سال 1395 از 157 هزار هكتار باغ 252 هزار تن و در سال 1396 از 166 هزار هكتار باغ، 262 هزار تن گردو توليد شد.
وي يادآوري كرد: طبق آمارها، بيش از سه ميليون و 750 هزار تن گردو در دنيا از يك ميليون و 190 هزار هكتار باغ برداشت مي شود كه ايران از لحاظ توليد پس از چين و امريكا رتبه سوم و از نظر سطح زيركشت پس از چين رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
وي صادرات گردوي ايران را اندك و چمداني دانست و تصريح كرد: در سال هاي 94، 95 و 96 به ترتيب سه هزار، 2 هزار و كمتر از سه هزار تن گردو صادر شد.
به گزارش ايرنا، منشا درخت گردو را آسياي غربي و نواحي هيماليا مي‌دانند.
۱۵ درصد چربي‌هاي مغز گردو از نوع غير اشباع و سودمند براي بدن است و با مصرف يك چهارم فنجان مغز گردو، در حدود 90.8 درصد نياز روزانه به اين چربي ضروري تامين مي‌شود.
اقتصام**9186*1961*