كوالالامپور- ایرنا- ایرانیان مقیم مالزی شامگاه جمعه همزمان با آخرین روز از آذرماه ، با حضور در رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در كوالالامپور، آئین دیرینه شب یلدا را با حافظ خوانی برگزار كردند.

به گزارش ایرنا، این مراسم با حضور گسترده ایرانیان مقیم و خانواده های آنها و مرضیه افخم سفیرجمهوری اسلامی ایران در مالزی برگزار شد.
«محمد سابقی» رایزن فرهنگی ایران در مالزی در این مراسم گفت: یلدا شبی است كه نوید پیروزی نور بر تاریكی و ظلمت را می دهد و با فرهنگ و تمدن ایران و تمام كشورهای فارسی زبان عجین است.
وی افزود: كشورهایی كه در حوزه فرهنگی ایران قرار می گیرند، آئین این شب را نیز به عنوان بخشی از فرهنگ خود با اهتمام ویژه برگزار می كنند.
رایزن فرهنگی ایران همچنین گفت: بسیاری از مناسبت ها و جشن های ایرانی عمدتا با دو ویژگی طبیعت و تكریم خانواده همراه است. به طور مثال مناسبت نوروز هم با گردش فصول در طبیعت مرتبط است . شب یلدا هم با گردش زمین و طبیعت ارتباط دارد و چله اول و دوم در فصل زمستان آمیختگی فرهنگ را با طبیعت نشان می دهد.
به گفته سابقی، ویژگی دوم عمده مناسبت های ایرانی ارتباط مضامین فرهنگی با تكریم خانواده و به ویژه احترام به بزرگترها همراه است كه شب یلدا هم تبلوراین نمایه آداب و رسوم كهن تاریخ ایران است.
'ناصرسارلی' استاد زبان فارسی دانشگاه پوترا مالزی 'یوپی ام' نیز در سخنانی با عنوان 'یلدا در ادبیات فارسی' گفت: یلدا از واژه سریانی گرفته شده و به معنی زایش است و شب یلدا نیز به عنوان شب تولد خورشید در ادبیات فارسی مطرح است زیرا پس از اتمام طولانی ترین شب سال، روزها به مرور طولانی و طولانی تر می شود تا زمانی كه در هنگامه نوروز و فصل بهار طول شب و روز مساوی می شود.
سارلی تأكید كرد: شب یلدا با سنت اسلامی 'صله رحم' نیز در هم آمیخته است و از این رو برای ایرانیان از جایگاه مهمی برخوردار است.
وی در عین حال گفت: شب یلدا در مالزی به دلیل نامحسوس بودن تغییرات فصول، معنای زیادی پیدا نمی كند و این جشنی است كه قاعدتا در فلات ایران معنای اصلی خود را به طور كامل به دلیل بهره مندی از چهار فصل نمایان می كند.
سارلی تصریح كرد: دو اصطلاح نجومی با عنوان 'انقلاب و اعتدال' مطرح است كه در ایران شاهد دو اعتدال بهاری و پاییزی و دو انقلاب تابستانی و زمستانی حاصل از گردش طبیعت هستیم و امشب آغاز انقلاب زمستانی است زیرا فاصله بین شب و روز به بیشترین حد می رسد.
به گفته وی، یلدا آیین باستانی در ایران است كه سابقه بسیار دیرینه دارد؛ اما قدمت آن كمتری از نوروز است و در عین حال، جشن یلدا مردمی تر از جشن نوروز بوده است.
سارلی با بیان اینكه یلدا واژه ای سریانی است كه به زبان فارسی و عربی وارد شده و به معنای تولد است، گفت: آئین شب یلدا از زمان داریوش اول، حدود 2 هزار و500 سال قبل درایران برگزار شده است.
وی افزود: مفهوم یلدا در دوره معاصر بازیابی شده و یلدا اگرچه طولانی ترین شب سال است اما آغاز برتری نور بر ظلمت است چرا كه از فردا زمان روز، افزایش می یابد.
سارلی همچنین تأكید كرد: ایرانیانی كه در خارج از ایران و 'بافت فرهنگی مادر' زندگی می كنند، از آداب و رسوم دیرینه برای تقویت روابط و ارتباطات بیشتر با تاریخ و سنن فرهنگی خود بهره می برند.
تك خوانی غزلیاتی از حافظ توسط علیرضا ناظم، از دیگر مراسم ویژه شب یلدا در رایزنی فرهنگی ایران در كوالالامپور بود.
در پایان این مراسم كه با حضور خانواده های ایرانیان همچنین دو گروه از زنان و مردان ایرانی مقیم مالزی در مسابقه حافظ خوانی شركت كردند كه به شركت كنندگان هدایایی نیز اهدا شد.
آساق**1599**شبس**1613