كرج-ايرنا- رئيس بخش تحقيقات فيزيولوژي مولكولي پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي كشور گفت: با توجه به وضعيت آبي كشور تبليغات ويژه يا كمپين كشاورزي براي توسعه كشت گياهان مفيد ، مقاوم به كم آبي و داراي ارزش غذايي بالا در ايران شكل گرفته است.

دكتر بابك ناخدا روز شنبه در گفت وگو با ايرنا اظهار داشت: اين گياهان علاوه بر ارزش غذايي بالا ، مقاوم به كم آبي و مفيد براي محيط زيست هستند.
وي ادامه داد : اكنون از اين گياهان به عنوان نجات دهنده كشاورزي ايران نام برده مي شود هر چند كه در طول ده هاي گذشته به فراموشي سپرده شده بودند.
ناخدا گفت: اين گياهان از قديم الايام در بسياري از مناطق دورافتاده و خشك كشور كشت مي شدند اما وقتي انقلاب سبز رخ داد ، روش كشت آمريكايي كاشت گندم، جو، برنج و ذرت را ترويج
داد و گياهان مفيد به حاشيه رفتند.
ناخدا گفت: بسياري از مشكلاتي كه در كشور داريم كه با اين گياهان قابل حل است يعني هم از نظر اقتصاد كشاورزي و هم از نظر منابع آب و خاك و حفظ محيط زيست و هم از نظر بيماري هايي كه در داخل كشور وجود دارد،مي توانند به رفع مشكلات كمك كنند.
ناخدا با تاكيد بر اينكه به دنبال احياي كشت اين گياهان فراموش شده در كشور هستيم، افزود: به منظور ترويج و ايجاد بازار مصرف اين گياهان تبليغات يا كمپين گياهان مفيد «اسمارت فودها» را راه اندازي كرده ايم كه در اين كمپين ضمن معرفي اين گياهان و فرآورده هاي مختلف آن، فوايد اين گياهان از لحاظ تاثير در سلامت مردم و كنترل بيماري ها معرفي مي شود.
وي از گياه «ارزن» به عنوان نمونه گياهان ارزشمند غذايي و مقاوم به كم آبي نام برد و افزود:
امروزه تصور مردم بر استفاده دامي و گياهي آن است در حاليكه ارزن يك محصول غذايي بسيار ارزشمند براي سلامتي انسان است.
ناخدا گفت: يكي از تاثيرات اين گياه بر روي بيماري «سلياك» است كه مبتلايان به اين بيماري قادر به جذب گلوتن نبوده كه در نهايت به سرطان دستگاه گوارش مي انجامد به طوريكه 10 درصد جمعيت كشورمان مبتلا به اين بيماري بوده و حتي كودكان در سنين پايين، مادران باردار و شيرده نيز به اين بيماري مبتلا مي شوند.
وي افزود: ارزن به دليل ارزش بالايي كه از لحاظ اسيد فوليك، مواد معدني وآهني كه دارد قادر به بهبود اين بيماري بوده افزون بر اينكه كشت آن به صرفه بوده و دريك دوره 45 تا 60 روزه قابل برداشت است.
اين محقق با بيان اينكه كشاورزان مي توانند در طول سال چندين بار كشت اين گياه را انجام دهند، ادامه داد: كشت ارزن 70 درصد كمتر از برنج و 30 درصد كمتر از ذرت مصرف آب دارد.
وي با اشاره به اينكه چند سالي است از «كينوا» به عنوان يك كشت جايگزين نام برده مي شود، گفت: كينوا محصولي بسيار گران است در حاليكه ارزن علاوه بر ارزان بودن ارزش غذايي بالاتري نيز دارد.
ناخدا بيان داشت: ارزن داراي ارقام متنوعي همچون دم روباهي، مرواريدي و انگشتي است و از اين محصول مي توان انواع پوره ها، شيريني، سرلاك، ميكس، انواع شيريني و برنجك را تهيه كرد.
وي دليل نامگذاري اين گونه گياهان به عنوان اسمارت فود را ارزش غذايي بسيار بالا، غني بودن از لحاظ اسيد فوليك، زينك (روي) و آهن دانست و اظهار داشت: ارزن چند برابر گندم، كينوا، اسفناج، گوشت گوساله و مرغ آهن دارد.
اين محقق گفت: همچنين اين محصول گياه هنوز به عنوان نان و خوراك در مناطقي مانند استان سيستان و بلوچستان و گناباد استفاده مي شود.
وي بيان داشت : اين گياه براي محيط زيست و كره زمين به دليل عدم استفاده از كود شيميايي و آفت كش ها در كشت از اهميت بالايي برخوردار است.
***سال 2023 سال بين المللي ارزن
ناخدا به استفاده ارزن به عنوان خوراك در كشور هند اشاره كرد و گفت: در هند سال 2018 به عنوان سال ملي ارزن نامگذاري شده است و سازمان ملل سال 2023 را سال بين المللي ارزن معرفي خواهد كرد.
وي افزود: در كشور هند برنامه اي را پياده شد كه خون و سرم خوني دانش آموزان قبل از اجراي اين برنامه از لحاظ اسيد فوليك، آهن و روي به مدت 6 ماه آناليز كردند كه پس از آن ديده شد مصرف اين خوراك براي بچه ها از لحاظ هوش، استعداد تحصيلي، رشد جسمي، هوشياري سر كلاس وخواب آلود نبودن تاثير بسيار زيادي داشته است.
6156 / 6155