به گزارش ايرنا،طرح بسيج همگام با كشاورز كه از سال 93 آغاز شده ، در 16 شهرستان استان گيلان حدود 6 هزار كشاورز را زير پوشش خود قرار داده است.
طرح بسيج همگام با كشاورز با استفاده از كارشناسان خبره سعي دارد تا با آموزش كشاورزان ؛ كاهش هزينه توليد و ايجاد امنيت پايدار غذايي را در دستور كار قرار دهد .
كشاورزان امنيت غذايي جامعه را تامين مي كنند و در استان گيلان برنج براي شاليكار يك نوع سنت و پر رنگ تر از ديگر محصولات كشاورزي است و سفره هاي همه مردم را تحت پوشش قرار مي دهد.
در توليد برنج مهمترين گزينه استفاده از كود و سم در زمان مناسب است كه بر افزايش يا كاهش عملكرد برنج تاثير مستقيم دارد.
يكي از شهرستان هايي كه طرح بسيج همگام با كشاورز در آن اجرا مي شود شهرستان سياهكل است.
مسئول كانون بسيج مهندسين كشاورزي شهرستان سياهكل در گفت و گو با ايرنا در اين زمينه اظهار داشت: براي افزايش بهره وري در زمينه كشت برنج طرح همگام با كشاورز از سال 93 توسط سپاه قدس گيلان شروع شد اما از سال 96 طي امضاي يك موافقت نامه بين سپاه و سازمان جهاد كشاورزي باعث شد تا اين طرح به صورت رسمي آغاز به كار كند.
تيمور اميني گفت: در سال زراعي 97 – 96 كه براي اولين بار اين طرح در شهرستان سياهكل شروع به فعاليت كرد ما از 3 دهستان موجود در شهرستان حدود 10 روستا را تحت پوشش طرح قرار داديم كه ملاك انتخاب اين روستاها مشاركت دهياران و همكاري آنها و استقبال مردم محلي بود .
وي افزود: در طرح همگام با كشاورز از دانش آموختگان دانشگاهي كه دوره هاي آموزشي را در اين زمينه طي كرده اند استفاده شده است و در حال حاضر براي 10 روستاي تحت پوشش اين طرح ، 10 مربي انتخاب شده اند.
در هر روستا 20 كشاورز را انتخاب كرده ايم كه مربيان ما پس از آموزش هاي لازم اعم از كاشت ، داشت و برداشت با كشاورزان در عرصه عمل حضور داشته و به سوالات آنها پاسخ مي گويند.
وي با اشاره به اينكه مالكيت در عرصه هاي كشاورزي برنج از 2 دهم هكتار شروع مي شود افزود: در اين طرح براي هر روستا از براي هر كشاورز از 2 هزار متر تا 3 هكتار و در مجموع براي هر روستا حدود20 هكتار تحت پوشش طرح بسيج همگام با كشاورز بوده است.
اميني با اشاره به اينكه از سه دهستان خرارود ،مالفجان و توتكي حدود 100 هكتار تحت پوشش اين طرح هستند افزود: با توجه به سطح زير كشت بيشتر در دهستان خرارود ، بيشتر روستاهاي تحت پوشش از اين دهستان بوده است.
مسئول طرح همگام با كشاورز در شهرستان سياهكل گفت: در سال زراعي 97- 96براي شناسايي ميزان املاح موجود در خاك و نوع تغذيه خاك ، اقدام به گرفتن آزمون نمونه خاك كرديم تا با استفاده از نتايج آزمون خاك، كود و سم مناسب به كشاورزان داده شود و حدود 10 نمونه خاك از هر روستا و در مجموع 100 نمونه خاك از كل شهرستان براي موسسه ي تحقيقات برنج جهت آزمايش فرستاديم.
وي ياداور شد: ولي چون پارسال كمي از تقويم زراعي عقب بوديم كود و سم در زمان مناسبي دست كشاورزان نرسيد ولي در مجموع بعضي از كشاورزان تحت پوشش طرح در شهرستان توانستند از كود و سم در وجين اول از آن استفاده كنند و رضايت داشتند.
اميني با اشاره به اينكه در سال 96 حدود 3تن و 200 كيلوگرم كود ماكرو و 240 ليتر كود مايع در ميان كشاورزان شهرستان سياهكل توزيع شد افزود: در سال زراعي 97 طبق زمانبندي مناسبي كه در دستور كار داريم بعد از آزمون خاك و نتايج آن كود و سم به موقع به دست كشاورزان خواهد رسيد .
وي ادامه داد: اجراي طرح همگام با كشاورز در طي اين دو سال نشان مي دهد كه به افزايش محصول برنج كمك كرده به طوري كه در هر هكتار با اجراي اين طرح از 100 تا 150 كيلوگرم افزايش توليد برنج داشته ايم و استقبال كشاورزان از اين طرح مناسب بوده است.
وي گفت: با توجه به استقبال بسيار خوب كشاورزان شهرستان براي سال زراعي 98 - 97با توجه به بودجه اين طرح احتمالا با حفظ 200 كشاورز سال قبل حدود 60 كشاورز جديد و 3 مربي آموزش ديده به طرح همگام با كشاورز در سياهكل افزوده خواهد شد.
نتيجه اجراي طرح همگام با كشاورز و همكاري مربيان آموزش ديده كشاورزي با شاليكاران سنتي
حدود 5 تا 15 درصد در افزايش عملكرد محصول برنج كمك كرده است.
با توجه به اينكه سطح زير كشت برنج در شهرستان سياهكل 4 هزار و 430 هكتار مي باشد و حدود 6 هزار و 200 نفر كشاورز در بخش برنج اشتغال دارند به بنظر مي رسد اجراي طرح هاي از اين دست در سطح وسيع تري بايد دنبال شود.
شهرستان سياهكل داراي دوبخش مركزي و ديلمان مي باشد كه برنج در فقط در بخش مركزي كشت مي شود.
7297 /6030
تاریخ انتشار: ۱ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۸
لاهيجان –ايرنا-طرح همگام با كشاورز به منظور افزايش بهره وري ، مديريت آب ، استفاده از روش هاي نوين و تغيير الگوي كشت برنج ، گامي در جهت افزايش توليد برنج است.