به گزارش ایرنا، پژوهشگران اجتماعی معتقدند كه بانوان بنیان اصلی خانواده را شكل می دهند و نادیده گرفتن ورزش از سوی آنان به غیر از چالش های جسمی حركتی و روحی روانی برای این قشر، مشكلاتی برای خانواده و جامعه بوجود می آورد.
كارشناسان میزگرد ایرنا اصفهان تغییر نگرش و باورها، آموزش صحیح، نگاه عادلانه، دوری از تنگ نظری ها، باورپذیری برای روی آوری به ورزش، حمایت دستگاه ها و سازمان های مربوط، ایجاد زیرساخت های مناسب و تخصیص اعتبارات كافی را از جمله راهكارهای ارتقای ورزش بانوان برشمردند.
برای تحقق اهداف تربیت بدنی در مورد فعالیت های فرهنگی و اجتماعی بانوان و به منظور برنامه ریزی و نظارت و ایجاد هماهنگی در فعالیت های ورزشی بانوان و گسترش آن، تشكیلاتی به نام مدیریت امور ورزش بانوان در اسفندماه 1360 تأسیس شد، این تشكیلات بعدها تا سطح معاونت سازمان تربیت بدنی ارتقا پیدا كرد و انجمن های مختلف ورزشی مخصوص بانوان، در سطح معاونت ایجاد شد.
بر اساس آمار موجود بیش از 80 درصد زنان كشور ورزش نمی كنند و این یك آسیب برای نسل آینده جامعه ایران محسوب می شود كه هنوز متاسفانه برای حضور همه جانبه آنان در عرصه های مختلف ورزشی برغم اقدامات انجام شده ، تدابیر ویژه ای اتخاذ نشده است.
نتایج بررسی های یك دهه اخیر نشان می دهد كه گرایش بانوان به ورزش فوق العاده است اما برای فراگیر شدن ورزش در زندگی آنان باید بیش از بیش فرهنگ سازی و فواید ورزش با بیان دلایل علمی آن همراه شود.
در كشور بانوان نیمی از جمعیت را تشكیل می دهند، این قشر از جامعه گذشته از سلامتی، شادابی و نشاط ، برای انجام هرچه بهتر زندگی فردی و اجتماعی به فرهنگ سازی برای توسعه فضاهای ورزشی، زیرساخت ها ، تامین اعتبارات و امكانات و حامی مالی در این عرصه نیاز دارند.
حدود نیمی از 300 هزار ورزشكار سازمان یافته در استان بیش از پنج میلیونی اصفهان را بانوان تشكیل می دهند و بخشی از سه هزار و 700 باشگاه ورزشی در این خطه مربوط به بانوان است یعنی در واقع بانوان ایرانی باوجود تحولات و رشد روز افزون امكانات در سال های اخیر همچنان با كمبود شدید امكانات ورزشی مواجه هستند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان در همین ارتباط میزگردی با عنوان' چالش های فراروی ورزش بانوان' را با حضور سهیلا اثنی عشران مدیركل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان ، نسرین شاكری فرد رییس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان استان، نفسیه گلشیرازی رییس اداره تفریح سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان و مرضیه عشقی كاپیتان اصفهانی تیم ملی كبدی ایران برگزار كرد.
** ورزش بانوان نیازمند برنامه ریزی منسجم
رئیس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان استان اصفهان گفت: حضور پررنگ بانوان در رقابت های آسیایی و پاراآسیایی و كسب مدال های رنگارنگ نشان می دهد كه بانوان نه تنها در این استان بلكه در سراسر كشور از قابلیت های زیادی برخوردارند.
نسرین شاكری فرد در میزگرد ایرنا با بیان اینكه از سال 92 تا سال 96 شمار بانوان ورزشكار سازمان یافته در استان 10 درصد افزایش یافته است، خاطرنشان كرد: به طور حتم بررسی آمارهای ملی نشان خواهد داد كه میزان بانوان ورزشكار در كشور با افزایش روبرو بوده است.
وی ادامه داد این آمار نشانگر این است كه دختران ایرانی تمایل زیادی به ورزش نشان می دهند اما با این حال باید با برنامه های منسجم و مشخص روی آوری بیشتر بانوان به ورزش و حضور پر رنگتر در میادین را شاهد باشیم.
** بهبود باورهای اجتماعی لازمه توسعه ورزش بانوان
وی توسعه ورزش در بین بانوان را نیازمند بهبود باورهای اجتماعی، نگاه عادلانه و منصفانه در هیات ها، حس ورزش خواهی بانوان و اجرای طرح های انگیزشی برای دعوت از این قشر از جامعه دانست.
رئیس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان اصفهان ادامه داد: بانوان بدون شك به ورزش نیاز دارند و بنا بر تجارب گذشته، اجرای طرح هایی نظیر جشنواره های اوقات فراغت و جام نشاط و تندرستی به ما نشان داد كه هر اندازه برای بانوان بهتر برنامه ریزی كنیم و تعداد رویدادهای مرتبط با تربیت بدنی را بیشتر كنیم، میزان علاقه آنها به ورزش افزایش پیدا می كند.
شاكری فرد ترغیب دختران برای روی آوری به ورزش را ضروری ارزیابی كرد و گفت : جامعه باید به سمت و سویی برود كه خانواده ها دختران خود را برای حضور در ورزشگاه ها و باشگاه ها ترغیب كنند زیرا افزایش سهم ورزش در زندگی به كاهش مشكلات روحی و روانی و جسمی حركتی می انجامد.
رییس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان اصفهان با بیان اینكه شفاف سازی ذهن مدیران تصمیم ساز در حوزه های كلان اجتماعی و فرهنگی راه را برای توسعه ورزش بانوان هموار میكند، خاطرنشان كرد: برای جاری سازی ورزش در بین خانواده ها و به ویژه بانوان مسوولان باید حمایت های خود را افزایش دهند و طرح های ویژه ای برای این موضوع داشته باشند.
** سهم ورزش در سبد خانواده ها كم است
وی بهبود كیفیت زندگی را در گرو بیشتر شدن سهم ورزش در سبد خانواده ها دانست و ادامه داد: مادران به عنوان هسته مركزی خانواده و جامعه چنانچه به فعالیت های ورزشی روی آورند، بطور حتم خانوادهها به سمت فعالیت كشیده می شوند و از سطح سلامت روحی روانی و جسمی حركتی بیشتری مناسبتری برخوردار خواهند شد و در ادامه جامعه ای سالم و كمتر آسیب دیده خواهیم داشت.
این كارشناس ورزشی، توجه به ورزش در تمامی مناطق از جمله روستاها و شهرها را با اهمیت دانست و تصریح كرد: حمایت از ورزش هم در بخش شهرها و هم روستاها مهم است، اجرای طرح های تحقیقاتی و انگیزشی همچون طرح سنجش سلامت قامت بانوان روستایی كه در 13 روستای اصفهان انجام شد به ما نشان داد كه اینگونه طرح ها نه تنها مفید است بلكه باید بطور فراگیرگسترش یابد.
وی با اشاره به یك چالش موجود تأكید كرد كه فعالیت های موازی تاثیر نامطلوبی بر ورزش می گذارد و نهادهای مختلف باید بپذیرند كه متولی اصلی ورزش اداره كل ورزش و جوانان است برای بهبود فعالیت ها باید با این مجموعه همكاری و همفكری داشته باشند.
رییس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان اصفهان با بیان این كه شهرداری در توسعه ورزش شهروندی نقش تاثیرگذاری دارد، اظهارداشت: بی شك فعالیت های این مجموعه خلاقانه و منحصر به فرد است و چنانچه در كل كشور تمامی شهرداری ها بتوانند در حوزه ورزش شهروندی گسترده و مستمر عمل كنند نتایج چشمگیری به دست می آید.
** ضرورت برگزاری جشنواره های ورزشی با محوریت بانوان
شاكری فرد برگزاری جشنواره های ورزشی با محوریت دختران و خانوادهها را ضروری و راهكاری برای توسعه ورزش بانوان ارزیابی كرد و ادامه داد: اینگونه طرح ها در كنار مشوق بودن، سبب استعدادیابی، نخبه پروری و پشتوانه سازی در رشته ها و تیم های گوناگون می شود.
وی به اهمیت و ارزش زیاد نگاه تخصصی در هیات های ورزشی به بانوان اشاره كرد و افزود : مسابقات تجلی اصلی ورزش است و در دل این رویدادهاست كه قهرمانان مشخص می شوند و ورزش حرفه ای ارتقا پیدا می كند بنابراین فعالیت های هیات ها در برگزاری مسابقات و اردوهای مختص بانوان از اهمیت بالایی برخوردار است و این هیات ها می توانند بهترین ها را به باشگاه های حرفه ای كه متولی ورزش حرفه ای به شمار می روند معرفی كنند.
رئیس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان اصفهان با بیان اینكه ورزش حرفه ای رابطه تنگاتنگی با باشگاه داری دارد، گفت: حمایت از ورزشكاران از ابتدای راه تا حضور در تیم ملی ماموریت اداره كل در استان هاست، اما كمبود بودجه باعث می شود كه این حمایت در حد بضاعت صورت گیرد و پس از آن این باشگاهها و فدراسیون ها هستند كه ورزشكاران را حمایت می كنند و شرایط پیشرفت و ترقی آنان را فراهم می نمایند.
** احداث زیرساختهای ورزشی از جمله مطالبات است
شاكری فرد با اشاره به اینكه احداث زیرساخت های ورزشی ویژه بانوان از جمله مطالبات نیمی از جمعیت كشور است، تصریح كرد: به دلیل منع قانونی اجازه احداث اماكن ورزشی جدید وجود ندارد و اتمام طرح های نیمه تمام قبلی در كل كشور با مشاركت خیران ورزش یار در دستور كار است، بنابراین باید سعی كنیم از امكانات و ورزشگاه های موجود به بهترین نحو استفاده كنیم.
وی با تاكید بر اینكه نگاه جنسیتی در ورزش كشور كمتر شده است، بیان كرد: درصد بالایی از تیم های اعزامی به رقابت های مختلف را دختران تشكیل میدهند و این نشان می دهد كه در مقایسه با سال های گذشته نگاه مسوولان و نگاه خود جامعه به ورزش بانوان تغییر یافته و بهتر شده است.
**دختران خود، مطالبه گرهای اصلی ورزش باشند
رئیس گروه ورزش بانوان اداره كل ورزش و جوانان اصفهان در ادامه برای بهبود ورزش بانوان پیشنهاد كرد كه نهادهای متولی نظیر شهرداری و آموزش و پرورش و اداره كل ورزش و جوانان برنامه های مشاركتی خود را افزایش دهند زیرا هر یك از این مجموعه ها از امكانات و زیرساختهای متعدد برخوردارند و هم افزایی آنان به توسعه ورزش بانوان منجر خواهد شد.
وی تأكید كرد كه مطالبه ورزش از سوی خود دختران و بانوان اهمیت دارد و هر اندازه این مطالبه بیشتر شود بطور حتم مدیران و تصمیم گیران به این مقوله بطور فزاینده ای اهمیت خواهند داد.
** همكاری نهادها برای ارتقای ورزش بانوان اهمیت دارد
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان در میزگرد ایرنا با بیان اینكه ورزش بانوان از جمله مهمترین مقوله های كنونی در كشور به شمار می رود، خاطرنشان كرد: این روزها پیشرفت ورزش و بخصوص در بخش بانوان به عنوان یك ضرورت محسوب می شود و ما باید بتوانیم این موضوع را در بین خانواده ها و بانوان گسترش دهیم.
سهیلا اثنی عشران با بیان اینكه مقوله بانوان به عنوان یك موضوع فرابخشی محسوب میشود، ادامه داد : بانوان را باید بیش از گذشته به عنوان تصمیم گیران لحاظ كرد زیرا برای توسعه كشور و پیشرفت ورزش بانوان باید از تمام ظرفیت های انسانی و سرمایه های كشور بویژه خود بانوان به بهترین شكل استفاده شود.
وی با تاكید بر اینكه تحول در ورزش بانوان نیازمند همكاری بیشتر سازمان ها با یكدیگر است، گفت: تمامی سازمانها باید موظف شوند كه به ورزش بانوان همچون یك اصل مهم و ضروری اهمیت دهند و توسعه آن را در برنامههای كاری خود داشته باشند.
** ورزش عاملی برای پیشگیری آسیب های اجتماعی
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان بیان كرد: ورزش به عنوان یك عامل پیشگیرانه از بیماری ها و آسیب های اجتماعی است، بنابراین به جای اینكه بخواهیم بودجه كشور را صرف درمان كنیم باید آن را در مقوله ورزش به عنوان یك عامل پیشگیرانه خرج كنیم.
وی ادامه داد: بین سلامت اجتماعی و ورزش رابطه مستقیم وجود دارد و هر چه میزان سهم ورزش در اجتماع افزایش یابد با كاهش آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد رو به رو خواهیم شد.
اثنی عشران، بانوان ایرانی را توانمند و دارای انگیزه بالا دانست و افزود : كسب مدال های رنگارنگ در رقابت های بین المللی نشانگر توان و انرژی بالای این قشر از جامعه است و برای ارتقای آن نیازمند بیشتر شدن همكاری های بین بخشی بین نهادهای مختلف هستیم.
**موانع فرهنگی از جمله دلایل كمرنگی ورزش در بانوان
وی با تاكید بر اینكه ورزش باید در سبد خانوار به عنوان یك اصل تعریف شود، تصریح كرد: متاسفانه در برخی از خانواده ها به ورزش به عنوان یك مقوله نه چندان مهم نگریسته می شود و بسیاری از خانوادهها آن را در كنار می گذارد.
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان گفت: باورپذیری اصل و ركن طرح ریزی و اجرای هر طرح و برنامه ای است و برای بهبود اوضاع ورزش به ویژه ورزش بانوان نیاز داریم كه باورها را در بین افراد و همچنین مسوولان اصلاح كنیم.
به گفته او افزایش سهم ورزش در زندگی، نه تنها به بهبود بسیاری از خصوصیات نظیر اعتماد به نفس و خودباوری می انجامد بلكه سبب كاهش مشكلات خانوادگی و گروهی می شود.
اثنی عشران یكی از دلایل كمرنگی ورزش در بانوان را موانع فرهنگی ذكر كرد و افزود: از آنجایی كه بسیاری از نابسامانی ها از مسائل اجتماعی نشأت می گیرد، بنابراین اینگونه موارد باید حل و فصل شود و فضای مناسبی برای فعالیت بانوان ایجاد كرد.
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان، مشاركت نهادهای مرتبط با خانواده ها و بانوان همچون بهزیستی، كمیته امداد، تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی، فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش را برای بیشتر شدن ارزش ورزش در جامعه ضروری خواند و گفت: هماهنگی و همكاری همه نهادها و لازمه توسعه این مقوله به شمار می رود.
وی تأكید كرد كه اداره كل ورزش و جوانان در امر توسعه ورزش نباید تنها و بدون همراه باشند و باید تمامی دستگاه ها به این مجموعه برای ارتقای ورزش در ابعاد مختلف ورزش بانوان بطور خاص كمك كنند.
این مدیر ادامه داد: از دید مدیران و تصمیم سازان نباید به ورزش بانوان به عنوان یك موضوع زینتی نگاه كرد، زیرا سالم سازی اجتماع نیازمند ارتقای سطوح مختلف ورزش است.
به گفته او كمبود زیرساخت های ورزشی را می توان با همكاری فی مابین دستگاه ها و هم افزایی آنان جبران كرد، از سوی دیگر ضعف اطلاع رسانی یكی از عواملی است كه باعث می شود بانوان همین امكانات موجود را نبینند و از آن بدرستی استفاده نكنند.
وی با بیان اینكه در سند چشم انداز بانوان برای ورزش این بخش از جامعه ارزش گذاری شده است، گفت: شكل گیری این سند تواند به توسعه ورزش كمك كند.
** ساماندهی اماكن به سود ورزش بانوان
رییس اداره تفریح سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با اشاره به اثرات مختلف تربیت بندی گفت: ورزش شهروندی نگاه ویژه ای به موضوع تفریح و نشاط اجتماعی اقشار مختلف خانواده ها دارد.
نفیسه گلشیرازی با بیان راهكارهایی برای توسعه ورزش بانوان، اضافه كرد: ساماندهی اماكن برای بهره وری در استفاده از آنها ضروری و راه اندازی ایستگاه های خاص ویژه بانوان و همچنین برنامه هایی برای این قشر از جامعه مفید است.
وی با بیان اینكه قرار است اصفهان به عنوان شهر فعال ایران در حوزه ورزش معرفی شود، گفت: این موضوع با برنامه ریزی های صورت گرفته با كمیته ملی المپیك و از آن جایی كه این كلانشهر از فضای سبز متعدد مناسب برای فعالیت های ورزشی و فعالیت های جمعی برخوردار است، اجرایی خواهد شد.
وی تصریح كرد: در مقوله های فرهنگی و اجتماعی، خود مدیران باید پیشگام باشند و با برنامه ریزی اصولی راهكارهای عملیاتی برای بهبود اوضاع ورزش بانوان ارایه كنند.
** خانواده ها به فرزندان اجازه فعالیت بدهند
گلشیرازی تغییر در سبك زندگی كنونی را از دلایلی ارزیابی كرد كه سبب كاهش فعالیت های جسمی حركتی بوِیژه در فرزندان شده است و در این ارتباط ادامه داد: در زمان های گذشته منازل از حیاط برخوردار بود و فرزندان می توانستند در این محیط بازی و ورزش كنند، اما زندگی آپارتمانی فعلی سبب كاهش بازی و نشاط و كم تحركی شده است.
وی به ضرورت آموزش زوجین پیش از ازدواج و خانواده ها اشاره كرد و گفت: خانواده ها باید بپذیرند كه ورزش در زندگی یك اصل و نه یك فرع است و همچون تحصیل و كنكور و دانشگاه، ورزش اهمیت دارد و به حاشیه راندن آن موجب ترقی فرزندان نمی شود.
رییس اداره تفریح سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با تاكید بر اینكه فرزندان باید در تمام ابعاد رشد كنند، تصریح كرد: انسانی كه فقط مباحث تئوری در ذهن و فكر اوست نمی تواند خلاقانه زندگی كند و از نوآوری و خلاقیت به دور خواهد بود، همچنین در چنین فردی میزان استرس و دیگر معضلات روحی به شدت افزایش می یابد.
** ورزش از سنین پایه در ذهن فرزندان شكل گیرد
وی با بیان اینكه اهمیت ورزش باید از سنین پایه در ذهن كودكان قرار گرفته شود، اظهارداشت: این موضوع را باید از پیش از مدارس آغاز كنیم و اهمیت این مقوله برای دختران و پسران بطوری مشخص شود كه همواره فعالیت های فیزیكی را جزو جدایی ناپذیر از زندگی روزمره خود قرار دهند.
گلشیرازی بر اهمیت گسترش ورزش بخصوص ورزش بانوان در تمامی مناطق و بویژه مناطق كم برخوردار تاكید كرد و افزود: بانوان در حاشیه شهرها بیشتر در معرض آسیب های اجتماعی قرار دارند، بنابراین گسترش ورزش در چنین مناطقی بیشتر اهمیت پیدا می كند.
**مسیر ورزش قهرمانی از ورزش همگانی آغاز می شود
كاپیتان تیم ملی كبدی ایران در این میزگرد ایرنا با بیان اینكه مسیر ورزش قهرمانی از ورزش همگانی آغاز می شود، خاطرنشان كرد: در كشورهای پیشرو در ورزش برای كشف استعدادها و پرورش آن ها به ورزش همگانی و شهروندی اهمیت می دهند.
مرضیه عشقی، شناسایی استعدادهای ورزشی بانوان را راهكاری برای توسعه ورزش قهرمانی دانست و افزود: برای این كار باید از خود ورزشكاران شاخص و قهرمانان استفاده كرد زیرا این اشخاص فراز و نشیب ها را دیده و لمس كرده اند و بهتر می توانند دیگر را شنایی و راهنمایی كنند.
وی با اشاره به اینكه ناهنجاری های جسمی حركتی در بین دختران در سنین پایه زیاد دیده می شود، گفت: اطلاع نداشتن والدین از این موضوع و كم اهمیتی ورزش نزد آنان مزید بر علت شده است و متاسفانه ورزش نكردن خود والدین كه الگوی فرزندان هستند نیز به این معضل دامن می زند.
این كارشناس ورزشی، كم تحركی مادران را عاملی خواند كه در پی آن یك نسل و یك اجتماع كم تحرك پدید می آورد و میزان بیماری هایی كه با سكون و بی توجهی به ورزش مرتبط است را افزایش می دهد.
كاپیتان تیم ملی كبدی ایران اضافه كرد: متاسفانه وجود جو ناسالم و باند و باند بازی نیز موضوعاتی است كه در پی آن بسیاری ورزش و بخصوص ورزش قهرمانی را رها می كنند و اینگونه می پندارند كه ورزشی كه در آن پول حرف اول و آخر را می زند، جای ما نیست.
عشقی ادامه داد: با این حال باید باز هم باید بدانیم كه ورزش بستر جوانمردی و سلامت است و اگرچه مسایل منفی را نمی توان از آن جدا كرد، اما دلیل هم نمی شود كه بطور كل با آن بیگانه شد.
این ورزشكار با بیان اینكه تحصیلات را نباید تنها ملاك موفقیت بانوان برشمرد، اظهارداشت: زنان ورزشكار از لحاظ روحی روانی و فیزیكی سالم تر هستند، بنابراین ارزش ورزش را نباید در مقایسه با تحصیلات كمرنگ كرد.
وی برای توسعه ورزش بانوان پیشنهاد كرد كه به نیمی از جمعیت جامعه باید آزادی عمل بیشتری داد تا دختران بتوانند به فعالیت ها و روی آوری به رشته های مختلف ورزشی، افزون تر از گذشته بها دهند.
6020/6026/
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۱
اصفهان- ایرنا- مسائل فرهنگی و اجتماعی، باورهای غلط، نگرش سنتی، كمبود امكانات زیرساختی، نبود اعتبارات، تبعیض و بی توجهی ها ازجمله موانع توسعه ورزش بانوان است كه به اعتقاد كارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا اصفهان رفع این مشكل نیازمند بهبود این باورها، نگاه عادلانه و منصفانه در هیات ها و اجرای طرح های انگیزشی است.