به گفته اين شهروندان، بوي نامطبوع ناشي از فعاليت اين شركت ها باعث شده كه مردم دچار مشكلات تنفسي و زيستي شوند و زندگي عادي آنان مختل شود و همچنين در رونق گردشگري اين منطقه نيز اثر بگذارد.
به گزارش ايرنا هم اكنون پنج كارخانه فرآوري ماهي در اطراف شهر هفت هزار نفري سوزا در 39 كيلومتري جنوب غربي شهرستان قشم احاطه كرده كه بوي خونابه و تعفن ضايعات ماهي براي ساكنان اين منطقه آزار دهنده شده است.
** سوزا در محاصره شركت هاي فرآوري ماهي
يكي از مردم سوزاي قشم در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: شهر سوزا در محاصره شركت هاي فرآوري ماهي قرار گرفته است و باد از هر طرف كه بوزد، بوي نامطبوع را از شركت ها به سمت شهر منتشر مي كند.
منصور مهذب افزود: بوي نامطبوع باعث مي شود زندگي عادي مردم با مشكل رو برو شود؛ تا آنجا كه براي خريد نمي توان از خانه خارج شد.
وي، با اشاره به شديدتر بودن بوي نامطبوع در هواي شرجي، ادامه داد: صبح ها بوي ماهي به قدري شديد است كه مردم براي رفتن به مسجد و اداي نماز صبح با مشكل رو برو مي شوند.
اين شهروند سوزايي ادامه داد: گاهي كارشناسان محيط زيست براي بررسي اوضاع به اين شهر مي آيند، اما شركت ها، دستگاه هاي خود را خاموش مي كنند.
وي ياد آور شد: ديگر از مردم كاري برنمي آيد و مسوولان دولتي بايد به اين مردم توجه كنند و براي اين موضوع چاره اي بيانديشند.
يك مغازه دار شهر سوزاي قشم نيز گفت: بدليل بوي نامطبوع وضعيت زندگي در اين شهر گاهي زير صفر مي شود و مجبور مي شويم فعاليت خود را تعطيل كنيم.
محمد مهذب افزود: بوي نامطبوع كارخانه هاي اطراف به قدري شديد است كه كارگران شركت ها نيز هنگام مراجعه براي خريد مايحتاج خود، به علت بوي بد لباس هايشان وارد مغازه نمي شوند و از بيرون نيازهاي خود را بيان مي كنند.
يك فروشنده لوازم يدكي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: بوي بد، ضايعات و خونابه ها به شدت مشمئز كننده است و سال هاي مديدي است كه مردم اين شهر با تعفن دست و پنجه نرم مي كنند.
عبدالقادر پشتاره افزود: مردم از وعده و وعيدهاي كتبي و شفاهي مسوولان خسته شده اند و اين در حالي است كه در عمل اتفاق خاصي براي بهبود اوضاع انجام نشده است.
يكي ديگر از اهالي شهر سوزا گفت: مردم از وضعيت كنوني هواي شهر خسته شده اند و ديگر نمي توانند با اين وضع ادامه دهند.
يوسف اسلامي افزود: مسوولان سوزا، از جمله شهردار، بخشدار و اعضاي شوراهاي شهر نيز در قشم مقيم شده اند و نمي توانند هواي اين شهر را تحمل كنند.
وي ادامه داد: آن ها بايد بيايند و در اين شهر ساكن شوند تا بتوانند وضعيت مردم را حس كنند و براي آنان چاره جويي كنند.
اسلامي خاطر نشان كرد: با جمع اوري و جابجايي اين شركت ها به مكان هايي مناسب تر مي توان اين مشكل را حل كرد.
** فاصله قانوني حاشيه شهر رعايت نشده است
يكي ديگر از شهروندان سوزاي قشم گفت: شركت هايي كه در حوزه فرآوري ماهي فعاليت مي كنند، مشرف به شهر هستند و ضايعات اين شركت ها به سمت دريا هدايت مي شود كه باعث شده است ساحل براي شنا غير قابل استفاده شود.
محمد دريانورد افزود: سوزا سواحل زيبايي دارد كه مردم همواره از آن استفاده مي كنند، اما اكنون با توجه به بوي نامطبوعي كه در فضا پخش مي شود، نمي توان از ساحل و پارك ساحلي استفاده كرد.
وي ادامه داد: از سال 81 كه اولين كارخانه ايجاد شد، اعتراض هاي بسياري در قالب تومارها و نامه هاي مختلف از طرف مردم به نهادهاي مختلف نظارتي و اجرايي ارسال شد، اما نتيجه خاصي نداشت.
مسوول خدمات شهري شهرداري سوزا ادامه داد: شايد مسوولان هنگام صدور مجوز براي اولين كارخانه از مشكلات آن اطلاعات درستي نداشتند و اين مساله قابل فهم است.
وي تصريح كرد: در حال حاضر اين سوال بي پاسخ مانده است كه پس از آشنايي مسوولان با معضلات اين شركت ها، چرا باز هم اداره محيط زيست و سازمان منطقه آزاد قشم به صدور مجوز براي ايجاد شركت هاي بعدي اقدام كردند.
دريانورد افزود: معلوم نيست كه كارخانه هاي مزبور در واقع به فرآوري ماهي مشغول هستند يا اقدام هاي ديگري انجام مي دهند و نوع فعاليت اين شركت ها مبهم است.
وي خاطرنشان كرد: نوع فعاليت اين شركت ها شفاف نيست و به عنوان مثال يكي از كارخانه ها در حوزه توليد چيپس ماهي فعاليت مي كند اما تا كنون هيچ گونه توليدي از آنها مشاهده نشده است.
** بوي نامطبوع مشكل مردم سوزاست، نه توليد و اشتغالزايي
شهردار سوزا در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: مساله بوي نامطبوع ناشي از فعاليت شركت هاي فرآوري ماهي در اطراف شهر سوزا يك مشكل و دغدغه قديمي است
محمد ايراني افزود: مردم سوزا مخالف پيشرفت، افزايش توليد، توسعه كارخانه ها و ايجاد اشتغال نيستند اما دغدغه آنان انتشار بوي آزار دهنده اين كارخانه ها در شهر است.
وي ادامه داد: مردم سوزا بسيار بردبار هستند و هميشه نيز در صحنه حاضر بوده اند اما آزار اين كارخانه ها بيش از حد است.
شهردار سوزا تصريح كرد: سه ماه از سال آب و هواي جزيره قشم مناسب است و مردم مي خواهند از ساحل زيباي سوزا و هواي مطبوع آن استفاده كنند اما بوي نامطبوع ماهي آسايش آنان را گرفته است.
وي افزود: بارها با اداره هاي مربوطه مانند محيط زيست، صنعت، معدن و تجارت، فرمانداري، سازمان منطقه آزاد قشم و ديگر مسوولان نشست هايي برگزار و تعهدهايي از مديران شركت ها مبني بر نصب فيلتر و تصفيه هوا اخذ شد، اما تا كنون نتيجه اي حاصل نشده است.
** مديران شركت ها مازاد بر توان ماهي وارد نكنند
شهردار سوزاي قشم در اين باره گفت: مديران شركت ها نيز بايد به حل مساله كمك كنند و مازاد بر توان خود ماهي وارد نكنند.
وي افزود: وقتي فيلتر و تصفيه هواي يك شركت براي حداكثر 25 تن ماهي پيشبيني شده است نبايد ماهي مازاد و يا ماهي فاسد و گنديده تحويل گرفته شود.
ايراني ادامه داد: همچنين بايد براي مصوبات نشست ها، يك ضمانت اجرايي وجود داشته باشد و مسوولان دولتي و قضايي با يكديگر هم افزايي داشته باشند تا مديران شركت ها وادار به اجراي مصوبات شوند و در صورت بي توجهي، با شركت خاطي برخورد شود.
وي تصريح كرد: امروز به دليل اين بوي بد، مرض هاي مختلفي از جمله حساسيت ها، آسم و غير آن در اين شهر بروز مي كند كه شبكه بهداشت بايد به اين مساله ورود كند.
** فعاليت كارخانه هاي فرآوري سوزا غير منطقي است
رييس شبكه بهداشت و درمان شهرستان قشم به خبرنگار ايرنا گفت: صدور مجوز ساخت و فعاليت كارخانه ها در نزديكي شهر سوزا از نظر بهداشت حرفه اي منطقي نيست.
حميد رضا بهزادي افزود: كارخانه ها در محدوده مسكوني ساخته شده اند، در حالي كه بايد فاصله معقولي نسبت به شهر داشته باشند.
وي ادامه داد: در مورد كارايي فيلترها براي جلوگيري از انتشار بوي نامطبوع، بايد واحد بهداشت حرفه اي شبكه بهداشت و درمان نظر تخصصي اعلام كند.
رييس شبكه بهداشت قشم اظهار داشت: البته موضوع اعلام شده درباره شيوع سرطان و سقط جنين تاييد نمي شود و هيچ ارتباطي بين بوي نامطبوع و مسايل ذكر شده وجود ندارد.
وي ادامه داد: در مورد بيماري آسم نيز بدون مطالعه نمي توان در تاييد يا رد آن سخن گفت و نظر قطعي منوط به انجام تحقيقات ميداني و آزمايشگاهي است.
بهزادي خاطرنشان كرد: بوي نامطبوع ممكن است منشا برخي مشكلات باشد كه در اين باره بايد بر اساس نمونه سنجي هاي مختلف، بررسي و تحقيق تخصصي صورت بگيرد.
** فيلترها فقط بوي ماهي تازه را برطرف مي كنند
يك عضو شوراي شهر قشم نيز در اين باره گفت: پيش از اين كارشناسان با حضور در شهر سوزا اين مشكل را مورد بررسي قرار داده اند و در نتيجه مطالعات خود اعلام كرده اند كه بوي نامطبوع به صورت كامل قابل كنترل نيست.
محمد يزدان پناه افزود: فيلتر ها و دستگاه هاي تصفيه كننده فقط مي تواند بوي ماهي تازه را برطرف كند و بوي ماهي هاي فاسد، خونابه، فاضلات و ماهي خشك از بين نمي رود.
وي ادامه داد: كارشناسان همچنين اذعان كرده اند كه اين شركت ها بايد حداقل 10 كيلومتر با مناطق مسكوني فاصله داشته باشند و از اين رو نبايد مجوزها صادر مي شد.
عضو شوراي شهر قشم تصريح كرد: همچنين پيش از اين مقرر شده بود كه كاميون هاي حمل ماهي زير نظر يك تعاوني كار كنند كه بتوان بر آن ها نظارت داشت، اما تعاوني مذكور شكل نگرفت.
وي افزود: بر اثر ريختن خونابه از اين كاميون ها، كف جاده ها لغزنده شده و از اين رو خودروهاي ديگر در اين منطقه واژگون مي شوند، اما براي پاك كردن صورت مساله علت آن را سرعت غير مجاز اعلام مي كنند.
يزدان پناه با اشاره به كشته شدن 2 گردشگر به علت واژگوني هاي اخير، ادامه داد: گاهي از شهر قشم تا سوزا اين خونابه ها مشاهده مي شود، اما هيچ ارگان يا نهادي بر اين امر نظارت ندارد و فعاليت هاي آنان رصد نمي شود.
** مردم چوب اعتماد را مي خورند
رييس شوراي شهر قشم با تاييد سكونت مسوولان سوزا در شهر قشم گفت: به علت مشكلات مختلف زيست-محيطي كه آب و هواي سوزا دارد، برخي مسوولان در شهر قشم ساكن شده اند.
ابراهيم ملاحي سوزايي افزود: مسوولان براي ايجاد و بهره برداري اولين كارخانه فرآوري ماهي در سوزا به مردم وعده هايي مبني بر ايجاد اشتغال و رونق اقتصادي دادند و مردم نيز به آنها اعتماد كردند و اكنون مشكلاتاين كارخانه ها گريبانگير آنان شده است.
وي ادامه داد: تا زمان بهره برداري، هيچكدام از مسوولان درباره مشكلات كارخانه و به خصوص مساله بوي نامطبوع آن به مردم و مسوولان سوزا هشدار نداده بودند و هيچ آگاه سازي و اطلاع رساني در اين زمينه صورت نگرفته بود.
** فرصت 6 ماهه براي تجهيز شركت ها به فيلتر و تصفيه كننده
بخشدار شهاب در اين باره گفت: كارشناساني از دانشگاه صنعتي شريف تهران دعوت شده اند تا طرح مطالعاتي را انجام دهد و همه شركت ها در يك بازه 4 تا 6 ماهه موظف به خريد و نصب دستگاه هاي تصفيه مي شوند.
آرش نيرومند افزود: بر اين اساس شركت ها ملزم به اجرا هستند ودر صورتي كه هر شركتي تخطي كند، از فعاليت آن جلوگيري به عمل مي آيد.
وي ادامه داد: پيش از اين نيز درنشست هاي مختلف، مديران شركت ها توجيه شده اند و تا كنون 2 شركت موارد استاندارد و محيط زيستي را اجرا كرده اند و سه شركت ديگر نيز توجيه مي شوند.
بخشدار شهاب تصريح كرد: همچنين شهرداري و شوراي شهر سوزا مكاني را براي دفع پساب ماهي مشخص مي كنند كه پس از تاييد اداره محيط زيست در اختيار شركت ها قرار مي گيرد.
وي تصريح كرد: فعاليت هاي گذشته باعث شد كه وضعيت شهر سوزا بهتر شود اما هنوز با استانداردها فاصله دارد و اميد مي رود كه با انجام امور اصلاحي تا 6 ماه آينده اين مشكل برطرف شود.
** نظارت بر فعاليت كارخانه ها
معاون فرماندار قشم نيز در اين باره گفت: براي بررسي مساله جلسه اي برگزار شد كه در آن مقرر شد به منظور جلوگيري از انتشار بوي نامطبوع ماهي، كارخانه ها توسط كارشناسان ظرفيت سنجي شوند و بر اساس ميزان دريافت ماهي، نسبت به نصب فيلتر و بوگير مناسب اقدام شود.
عباس ماژين افزود: همچنين يك ناظر توسط شهردار و شوراي شهر سوزا يك ناظر تعيين مي شود كه بر فعال بودن فيلترها و بوگيرها و همچنين تخليه پساب هاي كارخانه ها نظارت كند.
وي ادامه داد: كارخانه ها نيز موظف شدند از تحويل گرفتن ماهي هاي فاسد خودداري كنند كه در صورت مشاهده يا گزارش، با خاطي برابر مقررات رفتار مي شود.
معاون فرماندار قشم اظهار داشت: خودروهاي حمل ماهي بايد از ريخته شدن خونابه در مسير جاده جلوگيري كنند و در غير اين صورت به عنوان متخلف با آنان برخورد مي شود.
به دليل بوي نامطبوع، جابجايي واحدهاي فرآوري ماهي، نصب فيلتر و اصلاح روش و همچنين جلوگيري از ريختن خونابه و زباله هاي ماهي از خودروهاي حمل و نقل اين ضايعات به عنوان مهمترين خواسته هاي مردم قشم بوده كه مسوولان بايد به طور جدي آن را دنبال كنند و زمينه رفاه، سلامت و آرامش مردم فراهم كنند.
شهرستان قشم شامل جزيرههاي قشم، هرمز، هنگام و لارك با حدود يكهزار و 628 كيلومتر مربع وسعت و 150 هزار نفر جمعيت در جنوب استان هرمزگان قرار دارد.
7500
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۹
قشم - ايرنا - مردم شهر سوزاي قشم از توليد بوي نامطبوع و گنداب ضايعات ماهي در كارخانه فرآوري ماهي اين شهر گلايه كردند و خواستار جمع آوري اين واحدهاي صنعتي از اين منطقه شدند.